Banca Mondiala si-a imbunatatit, marti, 8 iunie, estimarile privind evolutia economiei Romaniei, atat pentru anul acesta cat si pentru anul viitor, in conditiile in care se asteapta ca economia mondiala sa inregistreze in 2021 cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani.
Conform celei mai recente editii a raportului cu privire la perspectivele economice globale, Banca Mondiala estimeaza ca Romania va inregistra in acest an un avans al PIB de 6%, cu 2,5 puncte procentuale peste estimarea din ianuarie, urmand ca anul viitor sa inregistreze o crestere de 4,5%, cu 0,4 puncte procentuale peste estimarile anterioare. Pentru 2023, Banca Mondiala prognozeaza in cazul Romaniei o crestere economica de 3,9%.
Avansul economiei romanesti in acest an ar urma sa fie superior celui inregistrat pe ansamblu de regiunea Europei si Asiei Centrale (3,9%), insa Banca Mondiala avertizeaza ca, la nivel regional, riscurile raman ridicate, avand in vedere ritmul lent al campaniei de vaccinare, incertitudinea politica si tensiunile geopolitice.
La nivel global, Banca Mondiala si-a imbunatatit prognoza de crestere pentru acest an cu 1,5 puncte procentuale, pana la 5,6%, ceea ce inseamna ca economia mondiala va inregistra cea mai puternica crestere din ultimii 80 de ani. Cu toate acestea, institutia financiara internationala avertizeaza ca multe tari, in special cele sarace, sunt lasate in urma si vor avea nevoie de mai multi ani pentru a reveni la nivelul de dinaintea pandemiei.... mai mult
Miercuri, 09 Iunie 2021, ora 08:13
Economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9%, potrivit estimarilor institutiilor internationale, a declarat prim-ministrul Florin Citu.
"Eu zic ca tot ce a fost mai complicat a trecut, este adevarat ca exista aceste ajustari, dupa aceasta perioada, si fiecare economie rezista mai bine sau mai putin bine. Din punctul nostru de vedere, cum se vad lucrurile pentru noi, nu e numai ca o spun eu, cam toate institutiile internationale, agentiile de rating si-au revizuit estimarile pentru Romania, toate in crestere. Deci arata ca economia va creste anul acesta peste asteptari, intre 6% si 9% sunt estimarile. Deci, sunt estimari mari, avem Goldman Sachs care spune 9%, altii care spun cam 6%, deci acolo suntem fata de ceea ce aveam la inceputul anului", a declarat Florin Citu la Radio Guerrila.
Potrivit premierului, este normal sa fie si cateva probleme, de exemplu in privinta inflatiei, pentru ca au fost probleme de oferta pe preturile la energie.
"De acolo iti vin aceste socuri. Specialistii spun socuri tranzitorii, adica sunt socuri care au un efect pe termen scurt. La ce ma uit eu, exista foarte multe resurse in economie, in ceea ce priveste resurse nefolosite, care-ti permit sa mergi in perioada urmatoare, sa cresti fara sa ai presiuni pe inflatie. Este putin mai tehnic, dar asta inseamna ca avem loc de crestere fara presiuni inflationiste si in Romania si evident ca si la nivel global. Veti vedea, de obicei, dupa o astfel de perioada, daca ne uitam... mai mult
Marti, 25 Mai 2021, ora 09:06
Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza o crestere economica de 6% pentru Romania in 2021, mai mare fata de cea a Comisiei Europene si cea a Guvernului, se arata in raportul World Economic Outlook prezentat marti.
In luna februarie, Comisia Europeana prognozase o crestere economica de doar 3,8% in acest an, in timp ce guvernul Citu si-a fundamentat bugetul pe o prognoza de crestere de 4,3%.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, FMI prognozeaza 7,131% din PIB in 2021, in linie cu prognoza guvernului, de 7,16% din PIB.
Singurul stat membru UE cu o prognoza de crestere mai optimista decat Romania este Spania (crestere de 6,4% fata de 2020).
De notat ca diferenta dintre prognoza FMI si cea a Comisiei Europene vine pe fondul aparitiei datelor legate de performanta peste asteptari a trimestrului 4 din 2020, date pe care prognoza executivului european nu le luase in calcul, scrie economedia.ro. ...citeste mai departe despre "FMI prognozeaza o crestere economica de 6% pentru Romania in 2021 si deficit de 7,1% din PIB" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 16:11
Ritmul mediu anual de crestere economica estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un varf in anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al constructiilor, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de iarna, publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).
"La nivel national, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de crestere economica estimat este la 4,7% cu un varf in anul 2023 de 5%, an in care este de asteptat a se realiza o absorbtie mai consistenta a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al constructiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adaugate brute de 8,1%, in concordanta cu cresterea estimata pentru investitii", arata documentul citat.
Pentru sectorul tertiar se estimeaza un avans mediu anual de 4,2%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru intreprindere etc.).
Pentru sectorul industrial, ritmul mediu anual de crestere este estimat la 4,8%, prin dezvoltarea cu precadere a ramurilor cu aport sporit de valoare adaugata bruta. CNSP precizeaza ca scenariul actual se bazeaza pe o absorbtie prudenta a fondurilor UE pe cele doua axe, cadrul financiar aferent perioadei de programare 2014-2020 si Fondul de Redresare si Rezilienta, in concordanta cu tendinta anilor precedenti.
"O modificare a gradului de absorbtie poate induce schimbari in ambele sensuri in ceea ce priveste formarea bruta de... mai mult
Sambata, 13 Martie 2021, ora 14:31
Comisia Europeana estimeaza pentru Romania o crestere a PIB de 3,8% in 2021 si de 4% in 2022, o redresare puternica a consumului din a doua jumatate a acestui an, investitiil puternice, sustinute in special de domeniul constructiilor, potrivit datelor facute publice joi.
Premierul Florin Citu considera ca, in baza acestor date, "avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti", intrucat premisele exista.
"Vesti incurajatoare de la Comisia Europeana privind evolutia economica a Romaniei dupa criza provocata de pandemia COVID-19. Avem motive sa fim increzatori in relansarea economiei romanesti. Premisele exista. Sunt confirmate de previziunile economice din iarna ale Comisiei Europene, publicate astazi In cazul Romaniei, cresterea Produsului Intern Brut in 2021 este prognozata putin peste media Uniunii Europene, respectiv, la nivelul economiei zonei euro.
Estimarea poate fi imbunatatita daca luam in considerare si cele peste 30 de miliarde de euro de care vom beneficia prin Mecanismul de Redresare si Rezilienta", afirma prim-ministrul.
Evolutia economiei Romaniei
El considera ca este un semnal bun pentru investitori.
"Evolutia in V care a caracterizat economiile europene in perioada pandemica va duce foarte curand si Romania pe panta ascendenta, odata cu ridicarea restrictiilor sanitare. Mentinerea politicii fiscale stimulative si cheltuirea responsabila si transparenta a banilor publici sunt sarcini asumate de catre Guvern, de aplicarea... mai mult
Joi, 11 Februarie 2021, ora 15:54
Romania ar putea avea o crestere economica de 4,1 - 4,2% in 2021, crede Valentin Ionescu, director in cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP). Oficialul previzioneaza ca relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II.
"Comisia de Prognoza la inceputul lunii noiembrie a facut o proiectie pe principalii indicatori macroeconomici si ei vor fi ajustati pentru ca sunt niste semne de intrebare acum spre sfarsit de an si ca urmare a unor influente externe si aici ne-a dat de gandit un pic ce se intampla in Germania. Adica noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist si ne-am gandit ca este optimist. Nu va ascund lucrul acesta. Este optimist", a spus seful CNSP.
Oficialii de la Prognoza discuta de o crestere a PIB-ului real, nu a PIB-ului in termeni nominali.
"In termeni nominali sigur ca poti sa ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil sa ajungem la o crestere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce inseamna? Asta inseamna ca probabil relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II", a mai spus Valentin Ionescu.
Directorul CNSP spune ca in primele doua luni economia nu va demara.
"Nu va decola asa de puternic pentru ca in exteriorul tarii unde avem o cerere externa si influenteaza mai cu seama productia industriala lucrurile vor demara mai tarziu, in special in Germania, care este motorul economiei europene in acest... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 17:49
Ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat sambata, 14 noiembrie, ca in trimestrul 3 Romania a avut o crestere economica de 5,6% comparativ cu trimestrul precedent ceea ce reprezinta cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani inregistrata de tara noastra.
Ministrul de Finante sustine ca, daca analizam cele trei trimestre din acest an, avem o scadere de 4,6%, apropiata de estimarea realizata pentru finalului anului, de 4,2%.
"As incepe cu cea mai recenta informatie, cresterea economica pentru trimestrul trei din 2020. Daca va uitati la fiecare comunicat, nu numai in Romania, dar si cele prezentate de EuroStat se prezinta in principal informatia referitor la cresterea economica in trimestrul respectiv, trimestrul 3, relativ la trimestrul precedent, este informatia cea mai importanta. Si aici in Romania in termeni reali a avut o crestere economica de 5,6%. Sa ne uitam ce inseamna aceasta cifra de 5,6%. In primul rand este cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni in Romania, au mai fost situatii dificile, niciuna nu a fost la fel de dificila ca aceasta si totusi am reusit in aceasta perioada sa avem cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei, deci trimestrul 3 in 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapida revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani", a declarat Florin Citu, sambata intr-o conferinta de presa.
El a mai afirmat ca,... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 14:18
Cresterea economica inregistrata de Romania in primul trimestru al acestui an reduce foarte mult probabilitatea unei recesiuni tehnice in Romania in 2020, a declarat, vineri seara, ministrul Finantelor, Florin Citu.
"In T1 am reusit sa eliminam dintr-o data toate acele scenarii apocaliptice pe care le-am vazut in ultima perioada aruncate atat de trompetele PSD cat si de alti analisti care nu sunt la fel de profesionisti sau poate nu au aceeasi informatie. Acele scenarii apocaliptice au fost aruncate la gunoi cu aceasta crestere economica din primul trimestru.
Al doilea lucru, a crescut foarte mult probabilitatea ca in acest an sa nu avem recesiune tehnica. Recesiunea tehnica este definita ca doua trimestre consecutive de contractie economica. Faptul ca avem in primul trimestru aceasta crestere economica reduce foarte mult sansele unei recesiuni tehnice. Este un lucru important pentru ca Romania se finanteaza de pe pietele internationale, de pe pietele interne si avem nevoie de credibilitate", a afirmat Citu, la Digi24.
Ministrul a reamintit ca in luna aprilie incasarile la buget au fost mai mari cu aproximativ un miliard de lei fata de anul trecut, iar in 2019 era o perioada de crestere economica pe cand acum tara se confrunta cu cea mai mare criza.
El a subliniat, in context, ca firmele private din Romania au raspuns foarte bine la stimulii injectati in economie.
"Am returnat in economie prin rambursari de TVA 6 miliarde de lei in doua luni. Am decontat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 23:32
Produsul Intern Brut (PIB) a crescut in primul trimestru din acest an cu 2,4%, serie bruta, comparativ cu perioada similara a anului trecut, iar fata de trimestrul anterior cresterea este de 0,3%, conform datelor semnal publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS).
Ca serie ajustata sezonier, in primele trei luni ale acestui an, PIB a avut un avans de 2,7%, comparativ cu perioada similara din 2019.
"Seria ajustata sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul I 2020, fiind inregistrate diferente fata de varianta publicata in Comunicatul de presa nr. 91 din 7 aprilie 2020.
Estimarile 'semnal' precum si cele provizorii ale Produsului Intern Brut trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de instituirea starii de urgenta.
Aceste dificultati au fost legate de colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si s-au concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns.
Pentru completarea informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a afecta, cat mai putin posibil, calitatea indicatorilor produsi.
Conform practicii curente, datele publicate astazi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presa si politicii de revizuire a conturilor nationale publicate pe site-ul INS, pe masura ce noi surse de date devin disponibile. In conditiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decat... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 10:29