Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.
Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.
Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.
Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.
In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.
Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
Salariul minim pe economie creste in 2014, insa romanii nu vor profita prea mult de pe urma acestei majorari. Simultan, Guvernul a decis majorarea accizei la benzina, care va influenta, in final, toate preturile de pe piata. Business24 iti prezinta cat castiga si cat pierd romanii, in urma ultimelor negocieri cu FMI.
Victor Ponta a anuntat cresterea salariului minim in doua etape in decursul anului 2014, la 900 de lei (202,57 euro). Procentual, majorarea este importanta, de 12,5%.
Suma ne indeparteaza de cel mai mic salariu minim de la nivelul Uniunii Europene, care apartine Bulgariei si este de 158,50 euro, potrivit ultimelor date Eurostat, actualizate la finalul lunii septembrie. Totusi, Romania ramane pe penultimul loc la nivel european. In Ungaria, de pilda, salariul minim garantat de stat este de 332,37 euro, ca sa nu mai vorbim de tarile din varful clasamentului. De exemplu, pe primul loc se afla Luxemburg, cu 1,874 euro, suma care ramane de 9 ori mai mare si dupa majorarea romaneasca din 2014.
Majorarea accizei la benzina nu ne lasa sa ne bucuram de majorarile salariale
Chiar si asa, daca luam in calcul o inflatie temperata, ca in ultimul an, romanii care se afla in aceasta categorie de venituri aveau o sansa sa se bucure de un ban in plus in 2014. Nu este insa cazul. Guvernul a decis sa ii scuteasca de o victorie simbolica, pe soferii romani. Daca sistemul de taxare ar ramane neschimbat, accizele la benzina ar urma sa scada pentru prima oara dupa multi... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 07:15
Pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator, anunta Mediafax.Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, document aflat pe masa premierului si obtinut de MEDIAFAX.
Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV."Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative.
Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.Verificarile efectuate au indicat ca, in cursul anului 2010, cand pretul la pompa a urcat cu aproximativ 20%, au existat mai multe situatii in care s-a declansat o crestere semnificativa a acestuia, iar analiza efectuata a indicat ca, in majoritatea... mai mult
Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 13:40