Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) recomanda Spaniei cresterea TVA cu extinderea nivelului maxim de 21% la mai multe produse si servicii, si crearea de noi impozite in domenii legate de protectia mediului inconjurator.
In plus, guvernul spaniol ar trebui sa impuna indemnizatii mai scazute pentru angajatii concediati, un contract unic, cu indemnizatii de concediere care sa creasca in functie de durata activitatii, eliminarea pensionarii partiale si mai mult control asupra incasarii indemnizatiilor de somaj, transmite Agerpres.
Cel mai recent raport al OCDE pentru Spania, prezentat joi la Madrid, semnaleaza aceste recomandari, desi nu sunt obligatorii, precum cele solicitate de Comisia Europeana pentru reducerea deficitului si restructurarea sectorului financiar.
Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, a tinut sa sublinieze ca masurile cerute pe piata fortei de munca sunt de fapt in masura sa sporeasca flexibilitatea si sa-i impulsioneze pe angajatori sa incheie contracte de munca.
In acelasi timp, OCDE sustine ca este nevoie de actiuni urgente pentru combaterea somajului in randul tinerilor, si mai ales pentru cei care au cea mai putina formare, fiind astfel printre cei mai 'pedepsiti' de efectele crizei economice.
De asemenea, in raport se mai arata ca guvernul trebuie sa ia masuri pentru a corecta ratele ridicate ale abandonului scolar la varste mici. mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 12:00
Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat duminica seara, intr-o emisiune televizata, o crestere a TVA-ului la 21,2%, care va intra in vigoare in 1 octombrie.
De asemenea, el a sugerat ca va candida pentru un nou mandat la alegerile prezidentiale din aprilie, dar nu a facut niciun anunt oficial in acest sens, relateaza Le Figaro.
"Sunt aici in calitate de sef al statului, pentru a le da socoteala francezilor, pentru a explica deciziile pe care trebuie sa le luam (...). Nu am anuntat nimic nici in ceea ce priveste candidatura mea, nici in ceea ce priveste mitingurile", a subliniat el la inceputul interviului.
Insa, la final, a precizat: "Daca, intr-o zi, trebuie sa ma in intorc la campanie, atunci voi fi candidat (...). Am o intalnire cu francezii, nu ma voi eschiva. Se apropie. Exista o data limita, 16 martie, cred (...). Sunt hotarat".
Cresterea TVA-ului exclusa la produsele de prima necesitate
Sarkozy a propus si introducerea unui "TVA social", adica finantarea protectiei sociale printr-o crestere a TVA. "Decizia pe care guvernul o va prezenta Parlamentului va fi exonerarea totala sau partiala de cotizatii a asociatiilor familiale sau patronale", a explicat el.
Aceasta masura va costa bugetul 13 miliarde de euro, acoperite printr-o cresterea TVA-ului cu 1,6 puncte procentuale, la 21,2%. Exceptie vor face, insa, produsele de prima necesitate. In cazul produselor financiare, TVA-ul va creste cu 2%.
Masura va intra in vigoare in 1 octombrie.... mai mult
Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 09:18
Traian Basescu a declarat ca cresterea TVA la 24% a fost o eroare politica, sustinuta inclusiv de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL". Aceasta eroare a intarziat iesirea din recesiune cu cel putin sase luni, a spus Presedintele Romaniei in cadrul unei conferinte. Seful statului a declarat, raspunzand unei intrebari, ca cresterea TVA a fost una din marile erori politice, sustinuta de toata coalitia de la acea vreme.
Basescu a spus ca el a sustinut scaderea pensiilor cu 10%, ca masura temporara, dar Curtea Constitutionala a respins o Ordonanta emisa in acest sens. El a adaugat ca o alta propunere a fost un impozit temporar de 10%, care sa se fi aplicat la toate pensiile, de la cea mai mare la cele de pana la 340 de lei.
Presedintele a mentionat ca cei din coalitie s-au reunit la Guvern si au decis cresterea TVA.
El a spus ca acel impozit pe pensii s-ar fi putut elimina repede, eventual in doua etape, pana la 1 ianuarie 2012, in timp ce reducerea TVA presupune ani de zile.
Seful statului a criticat coalitia aflata la putere in acea perioada, spunand ca toti reprezentantii acesteia au respins scaderea pensiilor si amenintand cu plecarea de la guvernare.
Basescu a spus ca marirea TVA a fost sustinuta si de "marii barbati care s-au duelat la Conventia PDL".
Seful statului a mai spus ca marirea TVA a intarziat iesirea tarii din recesiune cu cel putin sase luni.
Cisteste si:
FMI nu e biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei - Traian Basescu
Basescu vrea o... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 12:25
Presedintele Traian Basescu a semnat joi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.58/2010, prin care TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%, informeaza Administratia Prezidentiala, informeaza NewsIn. Deputatii au adoptat, luni, cu 172 voturi favorabile, 48 "impotriva" si trei abtineri, OUG 58/2010 in forma Guvernului.Comisia de buget-finante din Camera Deputatilor a adoptat duminica un raport de admitere asupra OUG 58, fara amendamente.
Presedintele Comisiei de buget-finante din Camera, Viorel Stefan, a anuntat ca adoptarea actului normativ priveste o conditionalitate a FMI de a fi adoptata majorarea TVA la 24% pana la sfarsitul lui 2011 in Parlament.NewsIn a semnalat duminica faptul ca Ministerul Finantelor Publice ar fi primit o "semnalare" referitoare la faptul ca aceasta ordonanta trebuie adoptata de catre Legislativ pana la finele acestui an, ca si conditionalitate a acordului incheiat de Romania.Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat, la sfarsitul lunii august, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 privind Codul fiscal si alte masuri financiar fiscale, in varianta transmisa Parlamentului de Guvern.Principala modificare a proiectului o reprezinta majorarea TVA de la 19% la 24%, dar OUG include o serie de alte modificari privind impozitarea unor serii de venituri precum dividendele ori castigurile din jocurile de noroc. mai mult
Joi, 23 Decembrie 2010, ora 23:15
Fostul ministru al Finantelor Sebastian Vladescu a declarat, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca intre el si premierul Emil Boc, ca si intre primul ministru si presedintele Traian Basescu, a existat "o ruptura conceptuala" in privinta unor decizii guvernamentale, potrivit Mediafax.Vladescu a afirmat in emisiune ca presedintele Traian Basescu l-a sustinut pentru functia de ministru al Finantelor, dar ceea ce nu a functionat a fost relatia sa cu prim-ministrul Emil Boc.
Intrebat din ce cauza s-a certat cu premierul, Vladescu a respins acest termen, spunand ca prim-ministrul si ministrul de Finante sunt oameni maturi si vin dintr-o lume in care nu cearta este cea care poate sa genereze evolutia, dar a mentionat ca a avut cu Boc divergente de opinii.
"In mod evident, intre opiniile mele si opiniile primului-ministru, incepand cu necesitatea ajustarii cheltuielilor, sfarsind cu extinderea bazei de impozitare (...) in toate aceste zone, intre opinia mea si opinia primului-ministru au existat divergente.
De-a lungul timpului, unele dintre solutii au fost cele pe care le-am promovat si sustinut eu, unele au fost cele sustinute de primul-ministru, va dau exemplul introducerii TVA, in care opinia mea a fost contrara deciziei guvernului din acel moment", a explicat el.
Solicitat sa precizeze de ce nu si-a dat demisia aunci cand s-a decis cresterea TVA, Sebastian Vladescu a raspuns ca nu a facut acest gest intrucat demisia sa nu ar fi avut in acel... mai mult
Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 23:13
Cresterea TVA ar putea genera pierderi suplimentare de 30-35 milioane euro la nivelul pietei asigurarilor, in conditiile in care asiguratorii sunt platitori de TVA, dar nu pot recupera aceasta taxa, fiind nevoiti sa majoreze tarifele, a declarat marti, la Realitatea TV, presedintele UNSAR. Presedintele UNSAR, Cristian Constantinescu, sustine ca piata asigurarilor este "constant, pe pierdere, de cinci ani". "Pentru societatea nostra (Allianz-Tiriac Asigurari n.r.), numai pentru 2010 influenta (cresterii TVA-n.r.) va fi de aproximativ 6 milioane euro. La nivel de piata, impactul va fi probabil de 30-35 milioane euro", a explicat Constantinescu, presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Asiguratorii nu isi pot deduce TVA-ul, deoarece tarifele produselor de asigurare nu contin aceasta taxa. Constantinescu a adaugat ca majorarea TVA s-ar putea transmite asupra preturilor primelor de asigurare.
"Discutam de tarifele de pe segmentul Casco si RCA si pe partea de asigurari de bunuri unde sunt cheltuieli materiale, care au TVA. Noi suntem cap de linie pentru TVA. Ca persoana fizica sunt platitor de TVA, ca societate de asigurare sunt platitor de TVA", a explicat Constantinescu. mai mult
Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 00:31
Agentiile de presa internationale au preluat rapid informatia privind cresterea TVA cu 5 procente, anuntata sambata de premierul roman Emil Boc, citand o serie de analisti care avertizeaza asupra riscurilor cresterii inflatiei in urma implementarii unei astfel de masuri, informeaza Mediafax.Premierul roman Emil Boc a anuntat sambata cresterea TVA de la 19 la 24 la suta, fara a majora si cota unica de impozitare, in cadrul eforturilor Guvernului de a obtine o noua transa din imprumutul de la Fondul Momentar International (FMI), scrie Associated Press.
Aceasta masura, care va intra in vigoare de la 1 iulie, va trebui sa permita Romaniei sa isi mentina deficitul public la 6,8 la suta din PIB in 2010 , asa cum si-a luat angajamentul fata de FMI, in schimbul imprumutului global de 20 de miliarde de euro deblocat in 2009, adauga AFP.
Masura va fi insotita de taieri salariale de 25 la suta in sectorul public, o masura a planului de austeritate care a fost validata de Curtea Constitutionala si care urmeaza sa fie votata de Parlament pentru a intra in vigoare.
Numerosi economisti sustin ca o crestere a TVA va avea efecte negative, afectand si mai mult cererea interna.
"O crestere a TVA va avea consecinte asupra puterii de cumparare a tuturor cetatenilor", a apreciat analistul economic Aurelian Dochia, membru al consiliului de administratie al bancii BRD, citat de AFP.
Guvernul a precizat insa ca aceasta crestere de TVA va fi coordonata cu Banca Nationala, pentru limitarea... mai mult
Duminica, 27 Iunie 2010, ora 02:00
Cresterea TVA se va vedea automat in inflatie, care s-ar putea apropia in lunile urmatoare de 10%, intrucat furnizorii si distribuitorii vor transfera majorarea taxei direct in preturi, apreciaza Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR."In Romania, furnizorii si distribuitorii transfera imediat TVA catre consumatori si nu accepta diminuarea marjelor de profit. TVA-ul e direct in buzunarele cetateanului", a declarat sambata pentru MEDIAFAX Croitoru.
El a explicat ca efectul (majorarii TVA -n.r.) se va resimti decat cateva luni. Evolutia inflatiei in perioada urmatoare va depinde si de politica monetara, iar Croitoru spune ca majorarea preturilor prin cresterea TVA este un soc pe partea de oferta, iar banca centrala nu ar avea de ce sa-l acomodeze.
Oficialul BNR a explicat ca, in cazul in care cresterea preturilor in urma masurilor fiscale va modifica anticipatiile inflationiste pe viitor, banca centrala va fi nevoita sa intervina.
"Daca MFP (Ministerul Finantelor Publice - n.r.) reuseste sa ramana in deficit, vom vedea cum evolueaza economia. Daca deficitul aluneca, in mod cert va afecta politica de dobanzi", a mai spus Croitoru.
El a reiterat declaratia de vineri, ca orice majorare de taxe nu va limita deficitul, iar disponibilizarea personalului in exces si ajustarea salariilor va trebui oricum realizata.
In opinia oficialului BNR, masurile de austeritate aveau mult mai multa "compasiune sociala", iar problema pensiilor va trebui oricum rezolvata si amanarea nu... mai mult
Duminica, 27 Iunie 2010, ora 01:53
Deficitul bugetar ar putea fi tinut sub 7% din PIB fara majorarea taxelor, prin reduceri drastice de cheltuieli si personal, prognoza de baza a discutiilor FMI-Guvern plecand de la o crestere economica zero in acest an si un deficit de peste 9% din PIB, informeaza Mediafax."Discutiile au la baza un scenariu optimist de crestere economica zero si un deficit de peste 9% din PIB daca nu sunt adoptate masuri suplimentare fata de cele convenite in februarie.
Deficitul poate fi ajustat sub 7% din PIB fara o crestere de taxe daca sunt luate masuri drastice de scadere a cheltuielilor bugetare si a personalului din sectorul public", au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la negocieri.
Potrivit acelorasi surse atat la Guvern, cat si la nivelul celorlalte institutii implicate in discutii, respectiv BNR si Presedintia, s-a conturat ideea ca trebuie sustinuta cresterea economica ca singura solutie pe termen mediu - lung de incadrare in deficitul de 3% din PIB, astfel ca pentru moment s-ar putea renunta la orice majorare a taxelor principale.
Surse participante la negocieri au declarat marti pentru MEDIAFAX ca FMI ar putea accepta un deficit bugetar de cel mult 6,9% din PIB.
In ultimele zile au fost vehiculate mai multe variante privind cresterea TVA si a cotei unice, insa partipantii la negocieri au afirmat ca inca nu s-a stabilt nimic. mai mult
Miercuri, 05 Mai 2010, ora 23:27