In situatia liberalizarii pietei de gaze, din 35 de furnizori care vand gaze in regim reglementat catre consumatorii casnici, noua propun un pret mai mic decat pretul din prezent, cinci mentin pretul si 13 propun un pret mai mare decat in prezent, conform unui studiu realizat de Asociatia Energia Inteligenta.
"Asociatia Energia Inteligenta a realizat un studiu privind situatia liberalizarii pietei de gaze si ofertele publice ale furnizorilor de gaze care au in prezent consumatori de gaze carora le furnizeaza gaze in regim reglementat. Analizand ofertele celor 35 de furnizori care vand gaze in regim reglementat catre consumatorii casnici, publicate pe site-urile proprii, comparativ cu pretul reglementat pe care acesti consumatori il au in prezent, constatam ca 9 dintre acesti furnizori propun un pret mai mic decat pretul din prezent, 5 mentin pretul si 13 propun un pret mai mare decat pretul din prezent", se precizeaza intr-un comunicat al AEI remis marti AGERPRES.
Presedintele AEI, Dumitru Chisalita, a explicat, in context, ca Asociatia a calculat un pret orientativ al gazelor la nivelul consumatorilor casnici care primesc gaze de la diversi furnizori, folosind datele publicate in comparatorul de pret de pe siteul ANRE.
"Acest pret orientativ ne permite sa apreciem discounturile pe care clientii casnici le pot solicita furnizorului lor de gaze fata de preturile actuale", a declarat Dumitru Chisalita.
Scazand din preturile ofertate pe site-urile proprii tarifele... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 14:26
Pretul gazelor naturale pentru clientii casnici va creste, incepand cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
"Avand in vedere solicitarile furnizorilor de gaze naturale si in urma analizei minutioase a costurilor reflectate in pretul final, Comitetul de reglementare, aplicand prevederile legale, a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru o ajustare, in medie cu 5,83%, a pretului la gazele naturale pentru clientii finali casnici, incepand cu data de 1 august 2018", se mentioneaza in comunicatul remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in sedinta de joi membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat in discutie solicitarile furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preturilor, solicitari ce au venit ca urmare a faptului ca, incepand cu data de 1 aprilie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna s-a liberalizat, producatorii avand libertatea sa vanda gazele naturale la un pret care nu mai este reglementat.
In prezent, gazele naturale de provenienta interna se vand pe piata concurentiala, inclusiv pentru clientii casnici, pretul de achizitie al acestora fiind stabilit in mod liber, pe baza cererii si a ofertei.
ANRE precizeaza ca, in perioada ianuarie 2013 - aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri si hotarari de Guvern, evolutia pretului productiei interne a cunoscut o crestere de la 45,71 lei /MWh la 60 lei/ MWh,... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:34
Pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, vor creste semnificativ iarna urmatoare, ca urmare a majorarii cotatiilor petroliere, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.
"In Romania, pretul gazelor de import este legat de cotatiile titeiului, care au crescut foarte mult in ultima perioada, astfel ca ne asteptam ca pretul pentru iarna sa creasca semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact si in pretul final", a spus oficialul companiei de gaze.
In plus, intrucat nu exista o competitie adevarata pe piata, fiind doar doi producatori interni, pretul gazelor autohtone va tinde sa creasca si el spre cel de import.
"Exista un risc mare ca pretul de productie interna plus tariful de inmagazinare sa ajunga la nivelul pretului de import", a sustinut Hajdinjak.
El a aratat ca, deja, iarna trecuta pretul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decat in iarna anterioara, ca urmare a cresterii cotatiilor petroliere. mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 12:15
De la 1 octombrie, au crescut preturile la lumina, gaze, carburanti si alimente, iar pentru prima oara in 8 ani va creste si tariful la taxi in Bucuresti.
Astfel, tariful majoritatii companiilor de taxi din Bucuresti va creste de la 1,39 lei la 1,69 lei pe kilometru, potrivit Digi 24.
Speed Taxi va avea un tarif de 1,69 lei, iar Cristaxi de 1,70 lei pe kilometru, iar surse din domeniu sustin ca vor creste preturile si celelalte companii. Asta, in contextul in care duminica s-a aplicat a doua majorare a accizei la carburanti, astfel ca un plin va costa cu cel putin 15 lei mai mult decat in urma cu o luna.
O alta modificare care intra in vigoare de la 1 octombrie este ca proprietarii de firme care nu au depus inca actele pentru autorizatia de securitate la incendiu risca sa le fie oprita afacerea.
Termenul a fost deja prelungit de mai multe ori, de la 31 decembrie 2016, la 30 iunie si apoi la 30 septembrie, relateaza Profit.ro. ...citeste mai departe despre "Noi modificari de la 1 octombrie: creste tariful la taxiuri si firmele care nu au autorizatie de incendiu pot fi inchise" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Octombrie 2017, ora 20:13
Deciziile populiste de mentinere a pretului la gaze la nivel redus au impiedicat implementarea reformelor, necesare pentru acest sector, tocmai de aceea e nevoie de calendarul de liberalizare, marul discordiei dintre Fondul Monetar International (FMI) si Guvernul Romaniei, condus de Victor Ponta, sustine Valentina Ivan, analist in politici energetice.
Cele doua parti nu au semnat scrisoarea de intentie, in aceasta luna, din cauza ca nu s-au pus de acord in ceea ce priveste cresterea pretului la gaze si situatia sectorului huilei din Romania.
Insa Valentina Ivan, de la Candole Partners, atrage atentia, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca tarifele sunt mai mari mai ales ca urmare a cresterii taxelor de transport si ca un calendar de liberalizare e necesar, deoarece ar aduce avantaje tuturor celor implicati.
Cum a afectat populatia cresterea preturilor la utilizati?
Cresterea preturilor la facturile de electricitate si gaze a dus mai multe gospodarii in saracie energetica, ...citeste mai departe despre "Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 07:08
Tariful mediu pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA ar putea sa creasca marginal, cu numai 3%, in 2015, potrivit prognozei Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, insa presedintele ASF, Misu Negritoiu, se asteapta la o scadere, pe fondul optimizarii costurilor cu reparatiile auto si costurilor de intermediere.
'Prima de RCA nu este tarif de gaze, nu este o prima unica, o prima controlata, nu este o prima pe care noi o manipulam in sus sau in jos. Este un rezultat al preturilor de piata. Vom avea grija sa ne uitam la anumite categorii si sa ne implicam in ponderarea acestor preturi, mai ales prin eliminarea exceselor sau a abuzurilor', a declarat marti presedintele ASF, intr-o conferinta de bilant, potrivit Agerpres.
Raportarile ASF arata ca, in prima parte a anului 2014, tariful mediu RCA a crescut cu 3%, la 515 lei. Pe segmentul RCA, pe ansamblul pietei romanesti, costurile societatilor de asigurare reprezinta 117% din totalul primelor de asigurare incasate, un dezechilibru ce pune in pericol despagubirea adecvata a asiguratilor.
'Noi nu indemnam la cresterea primelor RCA, ci la asigurarea resurselor necesare acoperirii pagubelor', a spus Negritoiu, care a adaugat ca ASF are in vedere reducerea costurilor, dar si o recalibrare pe segmentul RCA, in conditiile in care primele pentru persoanele tinere sunt mult mai mari decat media.
Negritoiu a adaugat ca ASF, chiar daca interventia sa este limitata la persuasiune si analize, trebuie sa faca un... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 15:19
Cresterea tarifului pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17% i-a surprins pe reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM), care privesc miscarea ca pe inca o lovitura pe care o primesc consumatorii industriali.
"Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania - Conpirom - avand in componenta 15 federatii si organizatii patronale, constata cu surprindere ca pe langa cresterile de pret ale gazelor naturale din productia interna, potrivit calendarului stabilit prin HG nr. 22/22.01.2013, a crescut de la 01 iulie 2013, conform Ordinului Presedintelui ANRE nr. 39 si tariful pentru serviciile de transport ale gazelor naturale cu circa 17%, de la circa 87,1 lei / 1.000 mc la 102,6 lei/1.000 mc. Mentionam ca de la inceputul anului 2013 tariful pentru serviciile de transport a mai fost majorat odata, cu 6% de la 1 aprilie 2013", se mentioneaza in comunicat.
Potrivit CONPIROM, in prezent, pentru producatorii industriali care sunt alimentati din Sistemul national de transport al gazelor naturale tariful mediu pentru serviciile de transport este de circa 102,6 lei/1.000 mc, respectiv circa 9,7 lei/MWh.
"Aceasta crestere a tarifelor de transport ale gazelor a fost comunicata in Monitorul Oficial intr-o zi nelucratoare, respectiv sambata, 29 iunie 2013, cu doua zile inainte de inceperea lunii de consum si reprezinta inca o lovitura pe care o primesc... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 12:22
Fondul Monetar International (FMI) a intors foaia in relatia cu Romania. Finantatorii internationali au pus patru conditii Romaniei, care sunt obligatorii pentru ca, la toamna, termenii acordului sa fie sustinuti in fata colegiului director al FMI.
Practic, acest lucru ar echivala cu inghetarea acordului de imprumut de catre FMI, cu toate consecintele care decurg de aici. Cele mai previzibile sunt legate de subminarea increderii investitorilor internationali in Romania.
Ca sa nu mai punem la socoteala eventuala necesitate a folosirii unei transe din imprumutul preventiv, derulat in acest moment. Conditiile sunt deja cunoscute: privatizarea Oltchim si a 5% din compania nationala Transgaz, cresterea tarifului la gaze naturale si eliminarea arieratelor de la nivelul administratiilor publice locale.
Schimbarea la fata a FMI
Schimbarea de abordare a FMI este, fara indoiala, o surpriza. Am vazut, in ultimii ani, ca FMI a fost extrem de tolerant cu Romania. Chiar si atunci cand guvernele Romaniei nu si-au indeplinit in totalitate tintele agreate in acord, reprezentantii FMI, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale au fost foarte flexibili.
Romania a fost laudata pentru progresele facute si pentru tintele atinse si consolata pentru nerealizari. De altfel, conditiile inscrise in acord si nerespectate au fost reportate cu nonsalanta pentru urmatoarea evaluare a FMI. In acest sens, sunt deja cateva exemple de notorietate: managementul privat la companiile cu... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 13:30
Agentia pentru Reglementare in Energetica din Republica Moldova a acceptat marti majorarea tarifului mediu la gaze naturale cu 23,2%, proiectul urmand sa fie adoptat miercuri sau joi dimineata de Consiliul ANRE. Compania SA "MoldovaGaz" solicitase saptamana trecuta stabilirea pentru trimestrul IV a unui tarif mediu de 5.922 de lei moldovenesti pentru 1.000 de metri cubi de gaz, ceea ce insemna o majorare cu 28,76% fata de tariful actual, relateaza NewsIn.
Directorul ANRE din Republica Moldova, Victor Parlicov, a declarat insa ca noul pret la gaze naturale poate fi majorat cu 23,2%.
El a explicat ca pretul a fost stabilit pe baza pretului mediu de procurare a gazului natural incepand de la 1 octombrie 2011.
In replica, directorul "MoldovaGaz", Alexandru Gusev, a declarat ca decizia de majorare a tarifului la gazele naturale cu numai 23,2% va fi atacata in judecata.
Principalul motiv invocat de "MoldovaGaz" pentru ajustarea tarifului la gaze este majorarea de catre Gazprom, de la 1 octombrie, a pretului de livrare a gazelor naturale pana la 400,47 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
MoldovaGaz este o intreprindere mixta moldo- rusa. Concernul rus Gazprom detine 50% din actiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamata republica moldoveneasca transnistreana - 13,44%.
Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.
Teritoriul separatist nu-si achita... mai mult
Marti, 27 Septembrie 2011, ora 18:05