Economistul sef al Fondului Monetar International spune ca perspectivele economiei mondiale s-au inrautatit, comparativ cu ultimele prognoze publicate in urma cu trei saptamani, iar lumea se poate astepta la noi valuri de turbulente pe pietele financiare.
In ceea ce priveste Romania, FMI se asteapta ca economia sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Pe de alta parte, noile previziuni ale FMI mai arata o crestere exploziva a ratei somajului in Romania, de la 3,9% in 2019 pana la 10,1% in 2020, pentru ca in 2021 sa se reduca la 6%, informeaza Bloomberg.
Amintim ca si Comisia Europeana a transmis intr-un raport publicat joi ca, in Romania, PIB va scadea cu 6% in 2020, urmand sa creasca cu 4,2% in anul 2021. Inflatia va atinge valoarea de 2,5% in cursul anului 2020, fiind urmata de un procent de 3,1% in 2021, in timp ce rata somajului va ajunge la 6,5% in 2020 si la 5,4% in 2021.
Criza nu va disparea prea curand. Lucrurile se vor inrautati
Necesitatile de finantare externa ale statelor in curs de dezvoltare vor fi, probabil, mai mari decat suma de 2.500 de miliarde de dolari pe care FMI o preconiza anterior, a declarat economistul sef al FMI, Gita Gopinath, cu ocazia unui webcast gazduit de Consiliul pentru Relatii Externe.
FMI va avea nevoie de toate resursele sale de creditare actuale, in valoare de 1.000 de miliarde de dolari, si nu este reticent sa spuna statelor membre care este... mai mult
Vineri, 08 Mai 2020, ora 13:03
Fondul Monetar International (FMI) a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, in contextul pandemiei de coronavirus, arata cel mai nou raport "World Economic Outlook", publicat marti de institutia financiara internationala.
Daca in luna octombrie a anului trecut, FMI estima ca Romania va inregistra in 2020 un avans de 3,5%, conform noilor previziuni institutia financiara internationala se asteapta ca economia romaneasca sa inregistreze o contractie de 5% in 2020, urmand sa isi revina in 2021, cand va inregistra un avans de 3,9%.
Noile estimari ale FMI sunt mult mai pesimiste decat cele ale Bancii Mondiale, care saptamana trecuta prognoza ca Romania va inregistra o crestere economica de 0,3% in 2020, fata de un avans de 3,8% cat estima in urma cu trei luni. Banca Mondiala mizeaza si ea pe o revenire pana la 4,4% in 2021.
Luni, ministrul Finantelor, Florin Citu a declarat ca economia Romaniei va inregistra o revenire in forma de "V", scaderea din acest an urmand a fi compensata de o revenire in 2021. "Raman la opinia mea ca economia va avea o revenire in V. Dupa aceasta cadere brusca va veni si o revenire brusca a economiei", a aratat Citu.
Ministrul Finantelor estimeaza un reviriment al economiei incepand din a doua jumatate a acestui an.
"Scaderea economica depinde acum de estimari. Apar mai multe estimari. Si la noi in prima faza arata rau fata de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Fata de... mai mult
Marti, 14 Aprilie 2020, ora 16:02
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie.
"Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an,... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 16:18
Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Industria farmaceutica din Romania va inregistra afaceri record in 2020, in contextul cererii crescute de medicamente si echipamente sanitare, generate de pandemia de Coronavirus.
Astfel, potrivit estimarilor analistilor KeysFin, ritmul de crestere se va dubla in acest an, iar cifra de afaceri generata de intreg lantul de productie si distributie va ajunge la aproximativ 68 de miliarde de lei, un maxim istoric pentru piata locala.
"Intreaga economie a Romaniei se resimte in urma pandemiei: potrivit estimarilor noastre scaderea anuala va avea o intre 5 si 7%, fiind influentata atat de durata starii de urgenta cat si de alti factori, precum abordarea autoritatilor in privinta celor cateva sute de mii de IMM-uri locale afectate direct sau indirect.
Totusi, exista si sectoare care inregistreaza cresteri, acesta fiind si cazul industriei farmaceutice, o industrie care a crescut constant in ultimii 10 ani si care in acest an va ajunge foarte probabil la un maxim istoric.
Putem spune asadar ca, in 2020, industria farma, aflata in linia intai in lupta cu coronavirusul, va contribui atat la stabilitatea economiei locale, cat si la sanatatea romanilor", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Cifra de afaceri a producatorilor, distribuitorilor si farmaciilor din Romania a inregistrat o crestere cu 9% in comparatie cu anul 2017 si a depasit cu aproape 90% nivelul din... mai mult
Marti, 31 Martie 2020, ora 14:32
Economia Romaniei va intra intr-o contractie severa, cu o scadere a produsului intern brut (PIB) de 4,7%, insotita de un deficit bugetar de 7.3% si de o rata a somajului de 11%, potrivit datelor revizuite publicate de BCR, a doua cea mai mare banca din Romania.
Scaderea PIB din Trimestrul 2 va fi masurata cu doua cifre, mai spun analistii BCR, precizand, totusi, ca eloborarea prognozelor este marcata de mari incertitudini legate de durata si amploarea pandemiei cu coronavirusul Covid-19.
In T3/2020, PIB ar putea creste cu 12,8% fata de perioada anterioara, iar in T4 cu 0,7%. BCR se asteapat ca in 2021 insanatosirea economie sa marcheze o crestere de 3,9%, datorata de efectul de baza si "presupunand ca eventuala politica fiscala restrictiva va fi compensata de o politica monetara adecvata", spune raportul BCR.
Rata inflatiei (IPC) ar urma sa scada la 2,8% (fata de 3,4% anticipata anterior), mai ales ca urmare a scaderii accentuate a pretului petrolului, dar si a socului singular al scaderii cererii.
Citeste mai departe despre "BCR: Economia Romaniei va scadea cu 4,7% in 2020. Deficitul bugetar 7,3%, somaj 11%" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 26 Martie 2020, ora 14:12
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an cu 0,8 puncte procentuale, la 4%, mentionand ca avansul este sustinut in mare parte de consum, in timp ce previziunea pentru 2020 a fost mentinuta la 3,2%.
Deficitul bugetar va depasi 3% din PIB, potrivit raportului referitor la perspectivele economice regionale, publicat miercuri de institutia financiara.
In luna mai, BERD anticipa ca Romania va inregistra in 2019 un avans economic de 3,2%.
Pentru regiunea Europei de Sud-Est, din care fac parte, alaturi de Romania, Bulgaria, Cipru si Grecia, BERD anticipeaza pentru 2019 o crestere economica de 3,3%, cu 0,2 puncte peste estimarea publicata de banca in luna mai.
"Potrivit estimarilor, economia Romaniei a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4,6% in prima jumatate a anului 2019. Consumul privat a avut cea mai mare contributie la aceasta crestere, sustinuta de o oferta limitata de angajati pe piata muncii, politica fiscala pro-ciclica, incluzand majorari de salarii in sectorul public, a pensiilor si a salariului minim, si un ritm crescut al creditelor de retail", potrivit raportului BERD.
Banca mai arata ca rata somajului, de circa 4% in iunie 2019, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand recrutarile dificile si conducand la cresterea salariilor.
"Contributia investitiilor la crestere a fost la randul ei pozitiva, sustinuta de absorbtia mai mare a fondurilor... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 20:49
Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Economia romaneasca va continua sa creasca in urmatorii doi ani, cu procente de 5,5% in 2019 si 5,7% in 2020, urmand ca avansul sa incetineasca in 2021 cand este prevazuta o majorare a Produsului intern brut de 5%, estimeaza Ministerul Finantelor Publice (MFP) in "Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2019-2021".
Cererea interna (consumul si investitiile) va continua sa reprezinte motorul cresterii economice, in conditiile in care cheltuielile cu consumul privat se vor majora, in medie, cu 6% anual, iar formarea bruta de capital fix se va accelera pe fondul imbunatatirii finantarii din economie, cu un ritm mediu anual de 7,4%, prognozeaza MFP.
Deficitul bugetar este estimat sa scada in urmatorii ani, de la 2,55% din PIB in 2019, la 2,10% din PIB in 2020 si la 1,79% in 2021. Deficitul structural scade in acest an la 2,76% din PIB, de la 3,03% din PIB anul trecut. In 2020, indicatorul urca la 2,80% din PIB iar in 2021 scade la 2,55% din PIB.
"Planificarea bugetara pe anul 2019 si estimarile pe perioada 2020-2021 stabileste deficitul bugetar ESA in anul 2019 la 2,57% din PIB, primul an cand incepe ajustarea deficitului bugetar, respectiv o ajustare de 0,39 puncte procentuale fata de anul 2018, care va continua pe orizontul 2020-2021, urmand ca acesta sa ajunga in anul 2021 la 2,23% din PIB, respectiv o ajustare 0,34 de puncte procentuale fata de anul 2019. Pe orizontul 2019-2021, politica de deficit bugetar continua sa sustina in mod direct cresterea economica,... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 11:20