Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
O decizie a Guvernului de a nu creste salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinta acestei decizii ar fi organizarea de actiuni de strada, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a avut o intrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru cresterea salariului minim pe economie.
Bogdan Hossu a precizat ulterior intrevederii ca nu e ingrijorat de rezervele exprimate pana in prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.
"Marturisesc ca eu nu sunt ingrijorat (de posibilitatea ca salariul minim sa nu creasca cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru ca ceea ce i-am spus si doamnei ministru este ca neefectuarea unei asemenea cresteri, care este relativ asimiliata, pe o structura in care este evident o debalansare a distributiei cresterii economice intre capital si lucrator, nu ar face decat sa dea impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si este mult mai interesat de situatia angajatorilor si satisfacerea acestora, drept care consecinta: vor fi actiuni de strada", a afirmat liderul de sindicat.
Presedintele CNS "Cartel ALFA" a apreciat ca motivele care... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 16:44
Premierul demis Viorica Dancila a anuntat ca Guvernul va adopta lunea viitoare proiectul privind majorarea salariului minim brut pe tara. Executivul va aproba, de asemenea, si a doua transa de fonduri necesare pentru plata facturilor din programele PNDL 1 si PNDL2.
"Astazi am avut Consiliul National Tripartit, am vorbit cu sindicatele, in sedinta de luni marim si salariul minim. Noi vrem sa ne tinem de promisiuni, pana in ultima clipa ceea ce am promis pentru oameni vrem sa facem, mai ales ca nu vin vremuri asa de bune pentru romani", a spus Viorica Dancila, la Romania TV.
Tot lunea viitoare Guvernul va aproba si a doua transa de bani necesari pentru plata facturilor din PNDL 1 si PNDL 2, potrivit premierului demis.
"Azi am dat prima transa in sedinta de Guvern si mai avem o transa de dat in sedinta de Guvern de luni de dimineata. Votul pe investitura e la ora 14:00", a mai spus Dancila.
Intrebata daca Guvernul are bugetul necesar pentru a da acesti bani, Viorica Dancila a raspuns pozitiv.
"Da, la ora actuala achitam ceea ce putem din facturi, vor mai ramane de achitat, pentru ca nu putem da OUG pe rectificare bugetara. Ceea ce am dat din fondul de rezerva al Guvernului, am ajutat acolo unde au fost calamitati si bineinteles PNDL 1 si 2, care au avut un impact foarte bun pentru primari", a subliniat liderul PSD.
Executivul a adoptat luni, 28 octombrie, un proiect care prevede alocarea sumei de 400 milioane de lei pentru facturile curente legate de... mai mult
Luni, 28 Octombrie 2019, ora 23:40
Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a creat un adevarat haos, insa seria masurilor cu potential de bomba fiscala nu se termina aici. In sedinta de Guvern de miercuri ar trebui sa fie pe ordinea de zi cresterea salariului minim brut la 1.900 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Olguta Vasilescu a precizat ca aceasta majorare nu a fost aprobata mai repede pentru ca lipseste un aviz.
"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a explicat oficialul.
Consiliul Economic Social (CES) a dat aviz negativ, insa, trecerii contributiilor exclusiv in sarcina angajatului. Si cu toate acestea, Guvernul a adoptat masura prin ordonanta de urgenta. Oare se va repeta istoria si in cazul majorarii salariului minim? Ramane de vazut.
Am aratat deja cateva dintre problemele implementarii masurii, printre care se numara lipsa unui studiu de impact, cresterea costurilor pentru angajator, birocratiei si muncii la negru.
Acum insa ne vom axa pe un alt aspect. In nota de fundamentare a proiectului de lege se mentioneaza, printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei, si urmatorul lucru:
"recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 08:36
PSD pregateste cresterea salariului minim brut la 2.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Masura este prevazuta in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
In precedentul program de guvernare, din luna ianuarie, PSD primitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020, aceasta fiind considerata "varianta pesimista" a scenariului de evolutie economica.
In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ.
"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020.
Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.
Citeste Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate si PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare
La nivelul principiilor de guvernare economica, PSD mizeaza in continuare pe stimularea consumului, prin cresterea veniturilor populatiei, si a productiei, prin reduceri de taxe si investitii publice.
PSD creste si pensiile accelerat
PSD prevede in principal... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:33
Economia Romaniei creste pe baza consumului, care e stimulat atat de modificarile aduse la nivelul taxelor, cat si de o serie de cresteri salariale. Intr-un fel, tara noastra adopta modelul de pana in anul 2008.
De altfel, sectorul privat cu capital romanesc se zbate intr-o zona crepusculara, generata de mai multi factori, cum ar fi:
- modelul de privatizare adoptat de statul roman si incapacitatea de a intelege ca rolul sau este de administrator, fara interferenta politica;- dorinta statului de mentinere a unui status quo pentru companii de stat, desi realitatea arata ca nici insolventa nu mai poate acoperi proasta administrare din trecut (un caz elocvent ar fi Oltchim) ;- impactul politico-economic care a generat si sutinut coruptia prin faptul ca a reusit sa cucereasca punctele nodale ale sectorului, astfel incat pana la finalul curateniei, multe companii vor fi afecate de gangrena indusa de companiile apartinand retelelor de frauda si coruptie;- supraindatorarea companiilor ...citeste mai departe despre "Economia, intr-o zona crepusculara - Efectele cresterii salariilor bugetarilor" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Aprilie 2016, ora 07:26