Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Cresterea salariului minim nu le aduce un trai mai bun romanilor platiti la acest nivel. Motivul este rata inflatiei. Pentru ca scumpirea produselor si serviciilor depaseste ritmul in care a avut loc majorarea salariului minim.
Calculele realizate de Ziare.com arata ca un roman platit la acest nivel isi permite sa cumpere o cantitate mai mica de combustibil decat in 2017.
Desi acesta nu e cazul celor care castiga la nivelul salariului mediu, clasa de mijloc din tara noastra se confrunta cu alte probleme, dupa cum veti vedea mai jos.
Am folosit statistica INS pentru salariul minim, cel mediu si pentru rata inflatiei, respectiv statistica Oil Bulletin publicata de Comisia Europeana pentru pretul benzinei.
Februarie 2019
Salariul minim net: 1.263 de lei
Salariul mediu net: 2.933 de lei
Un litru de benzina: 5,72 de lei
Un roman care incaseaza salariul minim putea cumpara 220 de litri de benzina.
Un roman care incaseaza salariul mediu putea cumpara 512 de litri de benzina.
Rata anuala a inflatiei: 3,83%
Februarie 2018
Salariul minim net: 1.162 de lei
Salariul mediu net: 2.487 de lei
Un litru de benzina: 5,18 de lei
Un roman care incaseaza salariul minim putea cumpara 224 de litri de benzina.
Un roman care incaseaza salariul mediu putea cumpara 480 de litri de benzina.
Rata anuala a inflatiei: 2,1%
Februarie 2017
Salariul minim net: 1.065 de lei
Salariul mediu net: 2.236 de lei
Un litru de benzina: 4,81 de lei
Un roman care... mai mult
Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 11:08
Guvernul de la Bucuresti a adoptat de curand proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Cu toate ca a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.
Citeste si: Ministrul Muncii explica de ce angajatii cu vechime nu beneficiaza de majorarea salariului minim la 2.350 leiNu toti angajatii cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?
Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.
Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:
Ungaria - 418 de euroLetonia - 430 de euroCroatia - 465 de euroCehia - 468 de euroSlovacia si Polonia - 480 de euro
Sursa: Eurostat
Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 00:00
Cu toate ca ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, anuntase ca Guvernul va adopta in aceasta saptamana o ordonanta de urgenta privind majorarea salariului minim pe economie, ea nu a fost inclusa pe ordinea de zi a sedintei de azi.
Premierul Viorica Dancila s-a laudat in debutul sedintei ca Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, dar nu a spus nimic de ordonanta care prevede cresterea salariului minim.
"Guvernul isi respecta angajamentele de a lua masuri care sa duca la cresterea veniturilor romanilor, fapt confirmat de rezultatele oficiale. Conform datelor publicate recent de INS, in septembrie, castigul salarial mediu nominal brut a crescut la aproape 1.000 de euro si a ajuns la 4.482 de lei. Cresterea salariului net in septembrie 2018 fata de aceeasi perioada a anului trecut a fost 13,1%.
Puterea de cumparare a romanilor in septembrie fata de aceeasi perioada a anului trecut a crescut cu 7,7%. Este important faptul ca se inregistreaza si o crestere de la luna la luna a acestor indicatori. In septembrie 2018, comparativ cu august, castigul salarial mediu brut, cat si castigul mediu net au crescut cu 0,7%, iar puterea de cumparare a crescut usor, mai precis cu 0,2%", a precizat Viorica Dancila.
Este posibil ca Executivul sa nu fi primit avizul de la Ministerul Justitiei pe aceasta ordonanta. Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, afirmase joi ca actul normativ va fi pe masa Guvernului azi, daca... mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2018, ora 12:23
Guvernul a adoptat in aceasta saptamana cresterea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018. Insa aceasta masura va avea ca efect reducerea semnificativa a saraciei in randul angajatilor din tara noastra, asa cum sustin guvernantii?
Potrivit Hotararii adoptate de Executiv, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi majorat incepand cu 1 ianuarie 2018 de la 1.450 de lei lunar la 1.900 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, in aceasta suma nefiind incluse sporuri si alte adaosuri, conform unui comunicat al Guvernului.
Sursa citata mai arata ca e vorba de o crestere de 31,03% fata de anul 2017 si este influentata de transferul contributiilor de la angajator la angajat, care reprezinta 22,75%.
Dar cat va fi suma primita in mana?
Salariul net va creste cu nici 100 de lei, de la 1.065 de lei - cat este in prezent - la 1.162 de lei de la inceputul anului viitor. De asemenea, costurile totale pentru un angajat platit cu salariul minim vor fi putin mai mari, va creste birocratia, e posibil sa existe concedieri si sa creasca munca la negru.
Citeste si:
Ce inseamna, de fapt, cresterea salariului minim la 1.900 de lei pentru firme si angajati
Cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2018 va aduce Romania intr-o situatie paradoxala
Dar despre toate aceste efecte am vorbit deja, asa ca de data aceasta ne vom axa pe altceva.
Printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea... mai mult
Sambata, 02 Decembrie 2017, ora 12:30
Trecerea contributiilor in sarcina angajatului a creat un adevarat haos, insa seria masurilor cu potential de bomba fiscala nu se termina aici. In sedinta de Guvern de miercuri ar trebui sa fie pe ordinea de zi cresterea salariului minim brut la 1.900 de lei, incepand de la 1 ianuarie 2018.
Ministrul Olguta Vasilescu a precizat ca aceasta majorare nu a fost aprobata mai repede pentru ca lipseste un aviz.
"Hotararea de guvern privind majorarea salariului minim va intra la o data ulterioara, pentru ca mai avem de luat avizul CES. Dar nu sunt niciun fel de probleme. Pur si simplu, trecem prin toate etapele necesare", a explicat oficialul.
Consiliul Economic Social (CES) a dat aviz negativ, insa, trecerii contributiilor exclusiv in sarcina angajatului. Si cu toate acestea, Guvernul a adoptat masura prin ordonanta de urgenta. Oare se va repeta istoria si in cazul majorarii salariului minim? Ramane de vazut.
Am aratat deja cateva dintre problemele implementarii masurii, printre care se numara lipsa unui studiu de impact, cresterea costurilor pentru angajator, birocratiei si muncii la negru.
Acum insa ne vom axa pe un alt aspect. In nota de fundamentare a proiectului de lege se mentioneaza, printre motivele pentru care Ministerul Muncii considera necesara cresterea salariului minim la 1.900 de lei, si urmatorul lucru:
"recomandarea Comisiei Europene cu privire la imbunatatirea ponderii salariului minim in salariul mediu, astfel incat raportul dintre aceste doua... mai mult
Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 08:36
Cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei la inceputul anului 2018 pare a fi mai mult o masura electorala decat una care sa vina in ajutorul dezvoltarii tarii noastre.
Primul semnal de alarma a venit din discursul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Si nu a fost vorba de ceve ce a zis, ci mai degraba de ce a omis sa spuna.
Ne referim la faptul ca oficialul nu a precizat, atunci cand a anuntat marirea salariului minim, daca Guvernul a facut un studiu de impact in acest sens.
"Va propunem o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Vasilescu, pe 26 octombrie.
De asemenea, pe site-ul ministerului, exista un singur comunicat de presa care face referire la marirea salariului minim, in care doar se anunta ca Guvernul a luat act de aceasta propunere.
Nici macar nota de fundamentare a proiectului de lege nu mentioneaza existenta unui studiu de impact.
Pentru a vedea care va fi impactul, Ziare.com a facut o analiza a efectelor ce deriva din aplicarea acestei masuri.
Citeste si: Majorarea salariului minim: Cresc amenzile, plata zilierilor si contributiile la sanatate pentru romanii neasigurati
Reamintim ca deocamdata este doar un proiect... mai mult
Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:05
3PSD pregateste cresterea salariului minim brut la 2.000 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Masura este prevazuta in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Tudose.
Iata ce prevede programul de guvernare 2017-2020 al PSD
In precedentul program de guvernare, din luna ianuarie, PSD primitea cresterea accelerata a salariului minim pe economie, la 1.450 lei (322 euro) in 2017 (masura aplicata de la 1 februarie) si apoi la 1.510 lei (335 euro) in 2018, 1.625 lei (361 euro) in 2019 si 1.750 lei (389 euro) in 2020, aceasta fiind considerata "varianta pesimista" a scenariului de evolutie economica.
In noul program de guvernare, cresterea este accelerata semnificativ.
"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020.
Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.
Citeste Modificari radicale in programul PSD, cu impact major pentru firme si populatie: Nu mai scade TVA, se introduc impozitul pe cifra de afaceri si taxa de solidaritate si PSD amana multe promisiuni din campania electorala si face un nou Fond de Dezvoltare
La nivelul principiilor de guvernare economica, PSD mizeaza in continuare pe stimularea consumului, prin cresterea veniturilor populatiei, si a productiei, prin reduceri de taxe si investitii publice.
PSD creste si pensiile accelerat
PSD prevede in principal... mai mult
Joi, 29 Iunie 2017, ora 13:33