Valoarea salariului minim in Romania ar putea fi corelata cu cea a salariului mediu, potrivit unei propuneri legislative inregistrata la Senat pentru dezbatere, initiata de sapte social-democrati.
Ca sa intre in vigoare, ea trebuie adoptata de ambele Camere, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
In prezent, ea este inregistrata in Senat pentru dezbatere. In forma actuala, propunerea legislativa presupune introducerea urmatorului aliniat in Codul Muncii:
"Raportul dintre salariul de baza minim brut pe tara si salariul mediu brut pe economic va creste in transe anuale egale incepand cu data de 01 ianuarie 2021, urmand ca la data de 31 decembrie 2024 salariul de baza minim brut pe tara sa reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie".
Cei sapte semnatari ai initiativei legislative sunt Babus Radu, Budai Marius-Constantin, Lazar Sorin, Radut Violeta, Suciu Vasile-Daniel, Tilvar Angel, Vrajitoru Sorinel-Marian, Weber Mihai - toti deputati PSD.
In expunerea de motive, acestia au mentionat discutiile care au loc despre introducerea unui salariu minim la nivelul UE. La inceputul anului, Comisia Europeana a lansat prima etapa a consultarii cu partenerii sociali (intreprinderile si sindicatele) pe aceasta tema, iar prima formula de calcul luata in considerare este ca salariul minim sa fie calculat ca 60% din salariul mediu. Iar asta propun si deputatii social-democrati din tara noastra.
Citeste si: Salariul minim european: Cat ar fi in... mai mult
Vineri, 28 Februarie 2020, ora 07:24
Sindicatele transportatorilor romani isi doresc majorarea salariului minim brut pentru soferi, astfel incat acestia sa fie motivati sa lucreze in tara. Cabinetul Orban nu si-a manifestat, insa, pana acum, deschiderea spre adoptarea unor astfel de masuri.
Potrivit unei analize a Profit.ro, sindicatele au cerut Guvernului majorarea salariului minim brut in acest domeniu de activitate. Motivul: fara o astfel de masura, antreprenorii din bransa n-ar avea cum sa angajeze circa 10.000 de soferi, cat le-ar trebui ca sa isi desfasoare activitatea in bune conditii. Asta, in conditiile in care doua treimi dintre cei 30.000 de soferi romani au plecat deja sa lucreze in strainatate, unde sunt mai bine platiti.
Jurnalistii de la Profit.ro sustin ca deja unii intreprinzatori din transporturi au cerut Guvernului facilitati pentru angajarea de soferi din tari din afara UE. Guvernul ar fi sustinut, insa, ca o astfel de masura n-ar face decat sa accentueze exodul soferilor romani.
Acum, sindicalistii din Transportatori cer, de fapt, o serie de facilitati la plata salariilor similare cu acelea pe care antreprenorii din constructii le-au primit de la Guvern, prin OUG 114/2018.
Cabinetul Orban nu pare, insa, sa sustina acordarea unor astfel de majorari ale salariului minim.
Reamintim ca la scurt timp dupa preluarea mandatului, ministrul de Finante, Florin Citu, a declarat ca aceia care au introdus mai multe salarii minime (adica ministrii guvernarii PSD-ALDE) au comis o... mai mult
Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:52
Guvernul a aprobat, in sedinta de vineri seara, majorarea salariului minim brut cu 150 de lei, de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ luna, incepand de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019.
Raportat la venitul net, acest avans inseamna 83 de lei in plus la suma primita "in mana" (de la 1.263 de lei la 1.346 de lei).
Guvernantii au transmis ca majorarea s-a realizat dupa o formula de calcul care ia in considerare cresterea productivitatii muncii si rata inflatiei.
Actul normativ prevede si faptul ca, incepand de anul viitor, pentru persoanele incadrate pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in care nu sunt incluse si sporurile si alte adaosuri, se mentine la 2.350 lei lunar.
Orban vs Dancila - 83 vs 100
Dupa ce Guvernul Dancila a picat prin motiune de cenzura, social-democratii au anuntat ca intentioneaza sa creasca prin ordonanta de urgenta salariul minim net cu 100 de lei, incepand de la 1 ianuarie.
Masura a fost intens criticata, la acea vreme, de liderul PNL Ludovic Orban, care a mentionat ca un guvern demis nu are dreptul sa ia decizii cu impact major in economie ca aceasta.
"Mai era cineva prin 1989 care mai dadea cate 100 de lei sau cate un leu... Baietii astia nu inteleg, oamenii astia nu inteleg ca ei au fost demisi prin motiune de cenzura, ca nu... mai mult
Luni, 16 Decembrie 2019, ora 00:00
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata cu 7,2%, incepand cu luna ianuarie a anului viitor, fata de luna decembrie 2019, la 2.230 de lei, conform unui proiect de Hotarare postat pe pagina proprie de internet.
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a afisat, pe pagina proprie de internet, proiectul de Hotarare pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Proiectul de act normativ supus consultarii prevede ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie majorat la 2.230 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2020, fata de 2.080 lei in prezent, ceea ce reprezinta o crestere de 7,2% fata de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creste anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei", se spune in comunicatul ministerului.
Ministerul precizeaza ca nivelul salariului de baza minim brut a fost stabilit in urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate doua sedinte ale Consiliului National Tripartit, in 26 noiembrie 2019 si in 3 decembrie 2019, si dezbatut in Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
Pentru stabilirea salariului minim s-a avut in vedere o formula de calcul care ia in considerare rata inflatiei si cresterea reala a productivitatii muncii pe persoana, precum si factori de corectie in functie de dinamica cresterii economice.... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 14:21
Patronii sunt de acord cu majorarea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice, dar cu doua conditii, respectiv stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate, a afirmat, marti, Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), dupa iesirea de la discutiile avute in Consiliul National Tripartit.
"In primul rand s-a stabilit ca astazi ni se prezinta un material, o analiza de impact. Acesta este un lucru salutar pentru ca pana acum, din discutiile pe care le-am avut de-a lungul anilor, niciun guvern nu a prezentat o analiza de impact. O analiza care include formule matematice, o analiza care implica inflatia, rata profitabilitatii si alte instrumente pentru cresterea salariului minim. Propunerea pe care patronatele au avut-o a fost aceea ca patronii sunt de acord cu cresterea salariului minim pe economie in contextul cresterii economice dar cu doua conditii: stabilirea unui mecanism foarte clar si predictibilitate. Noi nu putem, ca patroni, sa mergem si sa spunem celor cu care avem contracte pe 31 decembrie faptul ca Guvernul a stabilit cresterea salariului minim pe economie si de la 1 ianuarie se aplica un alt salariu minim pe economie iar in acest context sa regandim contractele", a spus Florin Jianu.
El a mentionat ca pentru anii care urmeaza trebuie purtate discutii in avans pentru a nu se mai ajunge in situatia unei aplicari "de pe o luna pe alta".
Florin Jianu a subliniat, totodata, ca nu este de... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:58
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, au oferit, marti, la finalul reuniunii Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, detalii despre cele trei scenarii posibile pentru majorarea salariului minim.
In mod concret, Ionel Danca a explicat ca indiferent de scenariu salariul minim va creste cu 150 de lei brut, ceea ce inseamna 83 de lei net si ca in timp o sa dispara salariul minim diferentiat pentru studii superioare si medii.
Intrebat daca exista vreun risc ca salariul minim sa scada, purtatorul de cuvant al Guvernului a spus ca: "Nu exista aceasta posibilitate. Potrivit jurisprudentei in vigoare, orice castig salarial, orice drept privind castigurile salariale aflate in plata nu pot fi afectate. In orice scenariu, in cazul in care este prognozata o deteriorare a mediului economic a mediului economic pentru perioada urmatoare in cel mai nefericit caz salariile aflate in plata raman la nivelul respectiv".
In privinta persoanelor cu care lucreaza in constructii, Ionel Danca a precizat ca este vorba despre un numar de 316.000 de contracte. "Este o prevedere asumata inclusiv in dialogul cu partenerii sociali din acest domeniu, este o prevedere care va fi pastrata, iar in ceea ce priveste nivelul salariului minim pentru cei cu studii superioare in momentul de fata hotararea de guvern nu va afecta in niciun fel aceasta categorie de salariati, respectiv ramane in plata nivelul salariului minim pentru cei cu... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2019, ora 14:26
Salariul minim ar putea creste cu 7,2% in 2020, anunta premierul Ludovic Orban, precizand ca in aceasta saptamana vor fi definitivate propunerile pentru formula de calcul.
"In cursul acestei saptamani, definitivam propunerile pentru formula de calcul a salariului minim. Daca stabilim ca formula de calcul pentru salariul minim va fi determinata de rata inflatiei, indicele de crestere a preturilor de consum si indicele de crestere a productivitatii, salariul minim pe economie ar putea creste cu 7,2%", a declarat Ludovic Orban.
Mai exact, salariul minim brut va creste cu 149,7 lei, de la 2.080 de lei in prezent la 2.230 de lei.
Salariul minim net va creste cu 83 de lei, de la 1.263 de lei, cat este in prezent la 1.346 lei.
Saptamana trecuta, premierul Ludovic Orban declara ca vrea un studiu foarte serios in ceea ce priveste majorarea salariului minim.
"Vrem ca la baza deciziei privind cresterea salariului minim - pentru ca va fi o crestere - sa stea un studiu foarte serios, o analiza de impact. Am convenit ca un grup de specialisti din ministerele Muncii si Finantelor sa pregateasca un astfel de studiu.
Ne intereseaza mai multi parametri: indicatorii economici care stau la baza cresterii, evaluarea impactului, efectele pe care le inregistreaza asupra mediului privat, starea companiilor din domeniu unde un mare numar de angajati lucreaza pe salariu minim, sa vedem ce profitabilitate au, impactul acestei cresteri asupra companiei.
Am cerut si o analiza... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2019, ora 14:57
O decizie a Guvernului de a nu creste salariul minim cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2020 ar da impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si mult mai interesat de satisfacerea angajatorilor, iar consecinta acestei decizii ar fi organizarea de actiuni de strada, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel ALFA", Bogdan Hossu.
Liderul sindical a avut o intrevedere, miercuri, cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, privind procedurile pentru cresterea salariului minim pe economie.
Bogdan Hossu a precizat ulterior intrevederii ca nu e ingrijorat de rezervele exprimate pana in prezent de ministrul Muncii cu privire la cuantumul de 100 de lei cu care fostul Guvern PSD a propus cresterea salariului minim de la 1 ianuarie 2020.
"Marturisesc ca eu nu sunt ingrijorat (de posibilitatea ca salariul minim sa nu creasca cu 100 lei de la 1 ianuarie 2020, n.r.), pentru ca ceea ce i-am spus si doamnei ministru este ca neefectuarea unei asemenea cresteri, care este relativ asimiliata, pe o structura in care este evident o debalansare a distributiei cresterii economice intre capital si lucrator, nu ar face decat sa dea impresia ca actualul Guvern este dezinteresat de situatia cetatenilor si este mult mai interesat de situatia angajatorilor si satisfacerea acestora, drept care consecinta: vor fi actiuni de strada", a afirmat liderul de sindicat.
Presedintele CNS "Cartel ALFA" a apreciat ca motivele care... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2019, ora 16:44
Plata salariilor si pensiilor este o prioritate, iar in sectorul public vom cauta sa dam salarii numai acelor angajati care isi fac treaba si care sunt competenti, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Ludovic Orban.
"Cu siguranta, toate salariile si pensiile vor fi platite. De asemenea, exista o legislatie in vigoare pe care o respectam. As vrea sa mai spun o data ca toate minciunile gogonate ale fostului Guvern si ale liderilor PSD privitoare la taieri de plati, de salarii, aiuristice, fac parte din sistemul de dezinformare practicat de liderii PSD. Cu siguranta, plata salariilor si pensiilor este o prioritate. In mod evident, vom cauta sa dam salarii numai acelor angajati din sectorul public care isi fac treaba, care sunt competenti, care au capacitate de a furniza servicii de calitate. Vom face un audit in doua etape: un audit prin intermediul oamenilor specializati din interiorul ministerelor, dupa care, in faza a doua, vom realiza un audit extern care va viza si entitatile din subordinea ministerelor. Cu siguranta, vor continua diferite restructurari in diferite entitati si vom concentra practic anumite agentii, autoritati, dupa realizarea acestui audit. De asemenea, la fiecare minister va fi adoptata o noua organigrama si vor fi adoptate Hotarari de Guvern pentru functionarea fiecarui minister", a spus Orban.
Premierul a subliniat ca va fi lansata procedura de stabilire a cresterii salariului minim pe economie, in baza unei analize... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 16:41