FMI trage un semnal de alarma: salariului minim in Romania a crescut mai rapida decat productivitatea muncii. Ca efect, scade competitivitatea firmelor, sunt descurajate investitiile si angajatii nu sunt incurajati sa se perfectioneze.
si are ca efect scaderea competitivitatii firmelor, descurajarea investitiilor si a angajatilor in a se perfectiona, sustine reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, potrivit Agerpres.
"Cresterea salariului minim are ca efect scaderea competitivitatii externe, descurajarea investitiilor straine, iar ecartul dintre cei care castiga salariul minim si ceilalti salariati se ingusteaza, fapt care poate descuraja angajatii sa faca eforturi progresiv, daca apreciaza ca munca lor nu merita facuta, din cauza diferentei mici de salarii.
Practic, nu castigi mai mult daca studiezi mai mult sau investesti mai mult, lucru care descurajeaza efortul de a excela", a explicat marti Alejandro ...citeste mai departe despre "FMI trage un semnal de alarma: cresterea salariului minim in Romania, prea rapida" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iunie 2016, ora 19:43
Ministrul propus al Finantelor, Florin Georgescu, a declarat miercuri ca negocierile care incep joi cu FMI vizeaza reintregirea salariilor bugetarilor.
"Guvernul Ponta, noi, membrii Guvernului, ne vom stradui si sunt sigur ca vom gasi solutiile necesare pentru satisfacerea promisiunilor referitoare la reintregirea salariilor personalului bugetar si pentru platile pentru pensionari, cele cuvenite, cu respectarea stricta a tintei de deficit bugetar asa cum va fi ea negociata si convenita cu reprezentantii institutiilor mentionate pentru anul acesta.
Deja vom inregistra in 2012 faptul ca ne inregistram sub 3% deficit european dupa standardele europene", a declarat Georgescu la finalul intalnirii de la sediul USL dintre premierul desemnat si ministrii propusi.
Ministrul propus al Finantelor a precizat ca se va negocia cu FMI cresterea salariilor si returnarea catre pensionari a unor CAS-uri. "De asta ne ducem maine la negocieri. Maine dupa-amiaza vom incepe negocierile. Scrisoare de intentie va fi finalizata la sfarsitul acestei saptamani. Vom respecta strict tinta de deficit care va fi negociata zilele viitoare. Eu nu am inca aceste calcule, dar acestea sunt coordonatele negocierilor noastre, de a ne incadra intr-un anumit deficit", a precizat el. mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 21:16
Cresterea salariilor bugetarilor se va putea aplica fara incalcarea legii responsabilitatii fiscal-bugetare doar daca statul va recurge la noi disponibilizari pentru a mentine suma totala alocata prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Legea responsabilitatii fiscale spune clar ca Guvernul nu poate sa creasca in timpul anului cheltuiala pentru personal stabilita prin buget. Intrucat cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice crestere salariala din timpul anului inseamna automat o reducere a numarului de angajati, altfel se depaseste suma programata in buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, dupa un seminar economic organizat la BNR.
Cheltuielile de personal in sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei in acest an.
Potrivit articolului 9, aliniatul 2 din Legea responsabilitatii fical-bugetare, "cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".
Dintr-un calcul simplu rezulta ca o reintregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care sa respecte conditia legala de mentinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajati din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajati.
Dumitru a mai amintit ca Guvernul are obligatia sa respecte si termenul de 180 de zile inainte de... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:09
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Cresterea pensiilor si a salariilor, scaderea CAS-ului si stadiul in care se afla privatizarile sunt doar cateva dintre subiectele pe care Guvernul si FMI le vor dezbate in cadrul vizitei lui Franks de luna aceasta. La ce schimbari ne putem astepta?
In data de 24 aprilie, este asteptata la Bucuresti vizita misiunii comune a Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene (CE) si Bancii Mondiale (BM) pentru cea de-a cincea evaluare a acordului stand-by. Acordul, in valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat in data de 25 martie 2011 si a intrat in vigoare pe 31 martie 2011.
Dupa cum ne-am obisnuit, vizitele FMI in Romania sunt urmate de schimbari majore, iar, de data aceasta, romanii asteapta o decizie in privinta majorarii salariilor si scaderii CAS-ului. Sansele ca FMI sa accepte o majorare cu 15% a salariilor sunt infime, Jeffrey Franks, reprezentantul delegatiei FMI in Romania, explicand recent ca acest procent este exagerat.
"Daca exista spatiu fiscal, Guvernul poate face ajustari modeste, o crestere a salariului sau reducerea CAS. 15% este considerabil mai mare decat am discutat in trecut, de o crestere de 4-5%. Stiam ca s-au acumulat presiuni politice si ma asteptam sa exista discutii", a declarat recent oficialul FMI.
In plus, vizita FMI va veni dupa publicarea rezultatelor economice valabile pentru primul trimestru, care, cel mai probabil, vor arata o intrare a Romaniei in recesiune tehnica.
Pana acum, Fondul nu s-a aratat ingrijorat de... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 12:01
Majorarea salariilor, prin cresterea directa sau reducerea contributiilor de asigurari sociale, poate fi benefica, intrucat va sustine consumul, dar numai in conditiile in care Guvernul va gasi resursele financiare necesare, apreciaza Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a argumentat ca economia a crescut in 2011 cu mai mult de 2%, ceea ce a dus la constituirea unui spatiu fiscal, dar ramane la parerea ca aparatul bugetar nu a fost suficient restructurat si isi mentine estimarea ca surplusul de personal s-a situat la 400 - 500.000 de salariati, din care au fost disponibilizati mai putin de jumatate.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
"Sunt consecvent cu ceea ce am anticipat la momentul taierii salariilor bugetarilor, ca o reversare completa a acelei reduceri nu va putea avea loc mai devreme de 18-24 de luni, ceea ce inseamna jumatatea acestui an", a continuat Lucian Croitoru.
Oficialul BNR spune ca Executivul poate creste salariile bugetarilor atat prin reducerea CAS la angajat, cat si prin majorari directe, dar a evitat sa se pronunte daca bugetul poate sustine o acoperire integrala a diferentei ramase intre salariile actuale ale bugetarilor si nivelul salarial din iulie 2010.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 20:44
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11
Bugetarii au castigat, in instanta, plata drepturilor salariale. Aceasta ar fi vestea buna. Partea proasta este ca vor primi banii esalonat, pana in 2016. Totusi, salariile bugetarilor raman "marul discordiei". In timp ce liderii sindicali declara ca nu mai cred minciunile electorale, analistii remarca faptul ca FMI s-ar putea impotrivi unor cheltuieli suplimentare, neprevazute in bugetul pentru anul viitor.
Premierul Emil Boc sustine ca situatia externa dicteaza daca salariile bugetarilor vor creste sau nu, anul viitor. Prim-ministrul a precizat ca exista posibilitatea unei majorari salariale, doar daca situatia de pe plan extern nu se inrautateste.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca bugetul este fundamentat pe o crestere ambitioasa si ca guvernul, probabil, nu va avea cum sa creasca salariile.
"Probabil ca guvernul nu va avea cum sa le creasca, pentru ca bugetul este, deja, fundamentat pe o crestere foarte ambitioasa a incasarilor, asa ca o crestere suplimentara este putin probabila. Un derapaj al cheltuielilor este putin probabil in 2012, pentru ca FMI va spune, pur si simplu, nu".
Intrebat de ce salariile bugetarilor depind... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:31
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, sustine ca UDMR a propus ca in 2011, prin legea bugetului, sa fie prevazuta o crestere a salariilor din sectorul bugetar, iar aceasta crestere sa fie diferentiata, potrivit Mediafax. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa la Sfantu Gheorghe, ca pentru UDMR este o prioritate adoptarea Legii unice a salarizarii si Legea bugetului de stat pentru anul 2011.
"Aceste doua proiecte merg impreuna, nu se pot separa fiindca legea bugetului va asigura salarizarea sistemului public, a celor care lucreaza in sistemul public", a spus Kelemen. Ministrul Culturii a subliniat ca UDMR a propus ca anul viitor, prin legea bugetului, sa se prevada o crestere a salariilor din sectorul bugetar, o crestere diferentiata.
"Noi am propus ca anul viitor, prin legea bugetului, sa se prevada o crestere a salariilor din sectorul bugetar, o crestere diferentiata, in asa fel incat salariile mici sa creasca intr-un procent mai mare, si cele mari, foarte mari intr-un procent mai mic", a afirmat Kelemen Hunor.
El a explicat ca propunerea UDMR are in vedere ca veniturile bugetarilor sa fie mai mari anul viitor fata de 2010, chiar daca nu se va putea "recupera" in intregime ceea ce s-a pierdut in urma reducerii salariilor cu 25 la suta.
"Am propus o crestere diferentiata in asa fel incat ceea ce s-a pierdut in 2010, din cauza restrictiilor bugetare, chiar daca nu se poate recupera in intregime in 2011, si trebuie sa spunem ca... mai mult
Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 22:34