Ordonanta de Urgenta prin care Guvernul Grindeanu vrea sa creasca o serie de venituri ale bugetarilor, printre care si salariile din administratie, cu 20%, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei in 2017.
Aceasta OUG se afla pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de vineri.
Conform proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finante, impactul bugetar al Ordonantei este de 5,1 miliarde de lei pentru anul 2017. In textul OUG nu este cuprins si impactul bugetar calculat pentru anii viitori.
Masurile de majorare a salariului minim la 1.450 lei, majorarea cu 20% a veniturilor din administratia... citeste mai departe despre "Guvernul creste salariul minim si lefurile din administratie: Impactul bugetar e de 5,1 miliarde de lei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Ianuarie 2017, ora 15:19
Ordonanta de urgenta (OUG) privind salariile bugetarilor, care ar putea fi adoptata saptamana viitoare de Guvern, va aduce majorari de pana la 20%, in medie, in timp ce cresterea fondului de salarii este de 5%.
Anuntul a fost facut, miercuri, de purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa care a avut loc dupa sedinta de guvern.
De asemenea, el a tinut sa mentioneze ca schimbarile vor fi facute in prima jumatate a claselor de salarizare, afectand astfel lefurile mai mici.
Dan Suciu a mentionat ca mai mult de jumatate din personalul care lucreaza la stat va fi vizat de aceste modificari.
Aceasta majorare este prevazuta din luna august.
OUG privind salariile din sectorul bugetar va fi prezentata saptamana viitoare de catre ministrul Muncii, Ana Costea, dupa discutiile cu sindicatele.
Ordonanta de urgenta pentru salariile de la stat (Video)
Anterior, la debutul sedintei de guvern, premierul Dacian ...citeste mai departe despre "Guvern: Salariile bugetarilor vor fi majorate in medie cu 20%" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Aprilie 2016, ora 13:57
Unele propuneri luate in calcul in legatura cu Legea salarizarii au starnit revolta in randul sindicalistilor, care au amenintat ca ies in strada si ca vor cere demisia Guvernului Ciolos. Insa nu e cazul ca liderii tarii noastre sa promita mai mult decat economia poate oferi.
Executivul are pe masa negocierilor cateva scenarii pentru cresterea remuneratiilor bugetarilor, iar una dintre ele o reprezinta acordarea unor lefuri cu 19% mai mari, dar cu o anumita conditie.
Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor
Potrivit unor surse, Cabinetul Ciolos ar urma sa majoreze salariul minim pe economie anual cu 25 de lei, astfel ca in 2020 va ajunge la 1.350 de lei.
Acest lucru e in contrapondere cu promisiunile anterioare, potrivit carora suma ar fi trebuit sa urce la 1.250 de lei de la 1 mai 2016, urmand sa ajunga la 1.350 de lei la sfarsitul anului, iar apoi sa creasca cu inca 400 de lei pana la finalul lui 2020.
Reactia sindicatelor nu s-a lasat ...citeste mai departe despre "Salariile bugetarilor, cartoful fierbinte din mainile Guvernului: Cum ar fi sa se angajeze toata lumea la stat?" pe Ziare.com mai mult
Marti, 05 Aprilie 2016, ora 07:14
Comisiile de munca si sanatate ale Camerei Deputatilor au adoptat, marti, un amendament al PSD prin care se propune majorarea cu 10% a salariilor tuturor bugetarilor, masura urmand sa fie dezbatuta miercuri in plen.
Amendamentul a fost depus la ordonanta de urgenta a Guvernului 35/2015 privind cresterile salariale in sistemul sanitar.
"PSD, prin deputatul Adrian Solomon, a venit cu un amendament privind cresterea cu 10% a salariilor in sistemul bugetar, de la 1 decembrie 2015 (...). I-am intrebat pe reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor daca aceasta masura este sustenabila.
Ministerul Muncii a spus ca sustine amendamentul, iar Ministerul de Finante ca nu poate sustine acest amendament, pentru ca ar crea, pentru anul 2016, un deficit de 5 miliarde de lei, care ar putea fi acoperit fie cu taieri, cu reduceri de la alte capitole de cheltuieli, fie prin prorogarea intrarii in vigoare a unor masuri de relaxare fiscala", a declarat deputatul PNL Cristina Pocora, membru al ...citeste mai departe despre "Nu avem Guvern, dar PSD vrea sa creasca rapid salariile bugetarilor cu 10%" pe Ziare.com mai mult
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 16:38
Reintregirea salariilor a devenit aproape o certitudine pentru bugetari, vineri, cand s-a aflat ca Guvernul a anuntat Comisia Europeana. Pretul va fi insa platit de toti romanii, prin deprecierea leului fata de euro.
Legatura dintre cresterea salariilor bugetarilor sau a pensiilor si deprecierea leului este negata de unii si afirmata de altii, insa practica a demonstrat ca cele doua aspecte sunt legate invariabil.
Ultima data a fost simtit acest lucru, mai ales de catre cei care au credite in moneda europeana, in martie, dupa ce promisiunile legate de reintregirea salariilor au devenit din ce in ce mai sigure. Euro a ajuns sa valoreze 4,3783 lei la sfarsitul lunii martie, de la 4,3486 lei la sfarsitul lunii februarie. A urmat o usoara panta descendenta, cursul ajungand vineri la 4,3745 lei pe euro.
"Presiunea asupra cursului se simte din luna martie, in urma discutiilor despre reintregirea salariilor", a declarat economistul Daniel Daianu pentru Business24.
Agentia de rating Fitch a atras nu demult atentia asupra faptului ca majorarea cheltuielilor publice in Romania va duce nu doar la cresterea deficitului bugetar, ci si la amplificarea riscului unor efecte adverse indirecte. Unul dintre cele mai importante astfel de efecte s-a manifestat pe piata valutara interbancara, prin deprecierea leului fata de euro.
"Leul s-a depreciat fata de euro din doua motive importante: anuntul privind intrarea intr-o posibila recesiune si anuntul privitor la cresterea... mai mult
Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:01
Cresterea salariilor bugetarilor se va putea aplica fara incalcarea legii responsabilitatii fiscal-bugetare doar daca statul va recurge la noi disponibilizari pentru a mentine suma totala alocata prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat joi presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Legea responsabilitatii fiscale spune clar ca Guvernul nu poate sa creasca in timpul anului cheltuiala pentru personal stabilita prin buget. Intrucat cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice crestere salariala din timpul anului inseamna automat o reducere a numarului de angajati, altfel se depaseste suma programata in buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, dupa un seminar economic organizat la BNR.
Cheltuielile de personal in sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei in acest an.
Potrivit articolului 9, aliniatul 2 din Legea responsabilitatii fical-bugetare, "cheltuielile de personal totale ale bugetului general consolidat nu pot fi majorate pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".
Dintr-un calcul simplu rezulta ca o reintregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care sa respecte conditia legala de mentinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajati din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajati.
Dumitru a mai amintit ca Guvernul are obligatia sa respecte si termenul de 180 de zile inainte de... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 15:09
O crestere modesta a salariilor din sectorul public si a pensiilor este posibila numai daca vor permite conditiile economice, dar mentinerea controlului privind cheltuielile si imbunatatirea colectarii taxelor este necesara pentru atingerea tintei de deficit in 2012, potrivit unui raport al FMI.
"In ceea ce priveste partea de cheltuieli, in ciuda presiunii publice considerabile, guvernul a decis sa amane orice luare de decizie privind crestere a pensiilor si salariilor din mediul public. Aceasta atitudine precauta pe partea fiscala este un semn al angajamentului ferm al Romaniei privind disciplina cheltuielilor.
O anvelopa salariala scazuta este mentinuta prin inghetarea salariilor si pensiilor, desi o modesta crestere ar putea fi luata in considerare daca permit conditiile economice. Reducerea numarului angajatilor din sectorul public va continua, inlocuind un singur angajat la sapte plecari, dar aplicat la un nivel insitutional mai ridicat pentru a permite o mai mare flexibilitate.
Pentru atingerea obiectivului ambitios privind deficitul pe 2012 este necesar sa se continue disiplina cheltuielilor si imbunatatirea colectarii taxelor", se arata in raportul Fondului Monetar International (FMI).
Autoritatile au mentinut si un control strict al cheltuielilor curente prin reduceri importante in forta de munca din sectorul public, potrivit documentului amintit.
"In timp ce rationalizarea stricta in ceea ce priveste angajarile in sectorul public s-a dovedit... mai mult
Marti, 03 Aprilie 2012, ora 17:27
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11
Bugetarii au castigat, in instanta, plata drepturilor salariale. Aceasta ar fi vestea buna. Partea proasta este ca vor primi banii esalonat, pana in 2016. Totusi, salariile bugetarilor raman "marul discordiei". In timp ce liderii sindicali declara ca nu mai cred minciunile electorale, analistii remarca faptul ca FMI s-ar putea impotrivi unor cheltuieli suplimentare, neprevazute in bugetul pentru anul viitor.
Premierul Emil Boc sustine ca situatia externa dicteaza daca salariile bugetarilor vor creste sau nu, anul viitor. Prim-ministrul a precizat ca exista posibilitatea unei majorari salariale, doar daca situatia de pe plan extern nu se inrautateste.
"Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va primi mai putini bani anul viitor.
Daca economia nationala si daca vremurile nu se vor inrautati, exista chiar posibilitatea majorarii pensiilor si salariilor, pentru ca avem posibilitatea sa mergem cu deficitul pana la 3%, pe ESA", a subliniat premierul.
Analistul financiar Lucian Davidescu apreciaza ca bugetul este fundamentat pe o crestere ambitioasa si ca guvernul, probabil, nu va avea cum sa creasca salariile.
"Probabil ca guvernul nu va avea cum sa le creasca, pentru ca bugetul este, deja, fundamentat pe o crestere foarte ambitioasa a incasarilor, asa ca o crestere suplimentara este putin probabila. Un derapaj al cheltuielilor este putin probabil in 2012, pentru ca FMI va spune, pur si simplu, nu".
Intrebat de ce salariile bugetarilor depind... mai mult
Marti, 29 Noiembrie 2011, ora 12:31