Un numar de 125.000 de medici, asistenti medicali si asistenti sociali vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna, se arata intr-un material prezentat la Guvern, in conditiile in care Finantele au acceptat cresterea salariala doar in doua etape, in decembrie 2014 si martie 2015.
Documentul a fost prezentat de catre premierul Victor Ponta, care nu a citit si aceasta informatie din material distribuit public, el referindu-se doar la salariile deja marite in acest an pentru medici rezidenti si profesori debutanti.
"125.000 medici, asistenti medicali si asistenti sociali - vor beneficia de cresterea salariului cu 10% din aceasta toamna", se arata in document.
Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a anuntat la finele lunii iunie ca a ajuns la un acord cu reprezentantii Sanitas pentru cresterea cu 10% a salariilor angajatilor din sistemul public de sanatate si ale ...citeste mai departe despre "Guvernul anunta cresterea salariilor medicilor din toamna. Finantele aveau de gand abia in 2015" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Iulie 2014, ora 09:15
Profesorii debutanti, medicii si farmacistii rezidenti, precum si pensionarii sunt cei care se vor bucura cel mai mult de trecerea in noul an, pentru ca 2014 le aduce mai multi bani in buzunare.
Astfel, profesorii debutanti vor incasa salarii cu 10% mai mari, in timp ce medicii si farmacistii rezidenti care au salarii sub 3.000 de lei vor primi burse lunare de 670 de ...citeste mai departe despre "2014 aduce bani mai multi in buzunarele unor romani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 01 Ianuarie 2014, ora 21:24
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat, luni, la sedinta Grupului parlamentar liberal din Camera Deputatilor, ca, daca ar avea singura putere de decizie, ar creste in primul rand salariile asistentilor sociali, acestea fiind, de fapt, cele mai mici.
Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Mariana Campeanu, a declarat la sedinta deputatilor liberali ca in anul 2014 se preconizeaza o crestere cu trei la suta a fondului global de salarizare, Executivul trebuind sa decida cum va acorda aceasta crestere.
"Sunt mai multe variante de lucru: sa crestem salariile mici sau sa crestem salariile pentru anumite categorii de personal, precum medicii rezidenti. Eu inclin, daca as avea singura puterea de decizie, sa crestem salariile asistentilor sociali care sunt, de fapt, cele mai mici. Imediat ce se vor incheia discutiile cu Fondul Monetar International, ne vom ocupa de bugetul pe anul viitor si vom decide si cum se va face cresterea de salarii. Este luata in calcul si situatia profesorilor debutanti si a tuturor categoriilor de personal cu salarii mici", a precizat Campeanu.
Ministrul Muncii a mai spus ca pensiile se vor indexa anul viitor cu 3,75 la suta, asa cum prevede legea, cu 100 la suta rata inflatiei si 50 la suta din cresterea reala a salariului mediu pe economie.
Deputatii PNL au intrebat-o pe Mariana Campeanu daca exista o solutie pentru cresterea sprijinului acordat familiilor nevoiase cu copii, avand in vedere nivelul... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 20:03
Majorarea fondului de salarii din sistemul public este posibila cu pana la 4% in 2014, dar nu s-a decis inca modul in care vor fi distribuiti banii suplimentari, a afirmat joi, la Giurgiu, premierul Victor Ponta.
"Avem o posibilitate de crestere de circa 3-4 % a fondului de salarii. Ori asta trebuie sa decidem pana la sfarsitul lunii, daca mai marim salariile cele mai mici din administratia publica sau daca incercam sa acoperim impactul negativ al reducerii CAS-ului", a declarat Ponta.
El a precizat ca subiectul este inca in dezbatere, insa o decizie va fi luata pana la sfarsitul lunii octombrie, pentru a nu se intarzia calendarul adoptarii bugetului de stat pentru anul 2014.
"E o chestiune pe care o dezbatem in aceasta perioada in cadrul Ministerului de Finante si cu ceilalti ministri, dupa care o discutam la sfarsitul lunii cu delegatia Comisiei Europene, Fondului Monetar International si Bancii Mondiale, iar in prima sedinta din noiembrie adoptam in Guvern proiectul de buget si-l trimitem la Parlament. Parlamentul va avea cel putin o luna, luna noiembrie, in care dezbate bugetul, il aprobam, in asa fel incat in decembrie si institutiile publice sa stie practic pe ce se bazeaza in 2014", a explicat premierul.
Prioritara pentru Guvern este si legea referitoare la salarizarea personalului bugetar, aflata de asemenea in lucru.
"Lucram la ea si vedem foarte clar, salariile mari nu vor creste anul viitor, incercam sa le crestem pe cele mici. (...) In ceea ce... mai mult
Joi, 10 Octombrie 2013, ora 14:20
Scenariul de baza al bugetului pe 2014 include continuarea indexarii pensiilor cu 4% si cresterea fondului de salarii in sectorul public cu 3%, a declarat joi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, la postul de televiziune Antena 3.
"Avem o schita a bugetului pe 2014, un scenariu de baza, de lucru, care include continuarea indexarii pensiilor cu 4% si cresterea fondului de salarii total cu aproximativ rata inflatiei, cu circa 3%. In interiorul acestei cresteri insa, majoritatea se duce pe plata hotararilor judecatoresti definitive.
Cand s-au taiat salariile cu 25%, multi bugetari au dat statul in judecata, au si castigat si apoi s-a dat o ordonanta in 2011 care a esalonat plata acestor drepturi castigate in instanta, in 2012 - 5% din suma totala datorata, in 2013 - 10%, iar anul viitor - 25%, circa doua miliarde de lei", a spus Liviu Voinea.
Ministrul delegat pentru buget s-a referit si la conditiile care fac posibila reducerea la 12% a cotei unice de impozitare.
"Fie creste colectarea semnificativ, prin reorganizarea ANAF, fie gasim alte surse de venituri la buget, fie se taie din alta parte, ca sa se acopere pierderea de venituri din astfel de masuri de stimulare fiscala", a afirmat Liviu Voinea. mai mult
Vineri, 23 August 2013, ora 12:16
Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a mentionat ca, in linii mari, bugetul anului viitor va prevedea o indexare de 4% a pensiilor si indexarea fondului total de salarii si a aratat ca, in prezent, autoritatile lucreaza la mai multe variante pentru distribuirea cresterii fondului total de salarii.
Una dintre variante este cresterea tuturor salariilor bugetarilor cu rata inflatiei. Intr-o alta varianta se are in vedere o crestere mai mare a salariilor pentru anumite categorii profesionale de bugetari in timp ce pentru alte categorii ar putea sa nu se prevada nicio crestere. O a treia varianta de lucru prevede o crestere mai mare a salariilor pentru bugetarii care au pana la un anumit salariu si nicio crestere pentru cei care depasesc un anumit nivel al salariului.
"Intentionam ca bugetul pe 2014 sa fie bazat pe aplicarea graduala a Legii salarizarii unice. Luam in calcul mai multe variante prin care, eventual, pentru anumite categorii de bugetari apropierea de nivelul maxim al grilei (prevazuta in Legea salarizarii unice - n.r.) sa se realizeze mai rapid decat pentru alte categorii.
Pana la redactarea legii bugetului, la inceputul lunii octombrie, se va lua decizia cu privire la varianta optima pentru cresterea salariilor", a mai spus ministrul citat.
Liviu Voinea a subliniat ca, per ansamblu, capacitatea de a creste anvelopa salariala este limitata de cheltuielile generate de aplicarea hotararilor judecatoresti definitive in favoarea salariatilor... mai mult
Duminica, 18 August 2013, ora 14:57
Majorarea salariilor bugetarilor va fi urmata in viitorii trei ani de o politica restrictiva a Guvernului, in care eventualele cresteri ale cheltuielilor cu salariile, anticipate deja in scadere, vor fi strict conditionate de evolutia economiei romanesti si in special de nivelul productivitatii.
Ca pondere in PIB, cheltuielile cu salariile vor fi limitate la 7,1% in 2013, la 7% in 2014 si la 6,8% in 2015, inregistrand un sens descendent.
"Din punct de vedere al sustenabilitatii pe termen mediu si lung, este important ca eventualele cresteri ale cheltuielilor cu salariile in sectorul bugetar din anii urmatori sa se faca doar in linie cu evolutia activitatii economice si in special cu castigurile de productivitate", se arata intr-un document guvernamental.
Chiar si in conditiile in care politica fiscal-bugetara ramane prudenta si deficitul bugetar continua sa se reduca, Guvernul ia in calcul si riscurile interne generate de posibile "derapaje" ale politicii fiscale si reformelor, in contextul "incertitudinilor asociate calendarului electoral", riscuri legate de incetinirea ritmului de crestere economica si presiune pe tinta de venituri bugetare.
Guvernul a decis recent cresterea salariilor in sectorul bugetar cu 8% de la 1 iunie si cu inca 7,4% de la 1 decembrie, a doua majorare urmand sa fie operata insa doar daca situatia bugetara o va permite.
Decizia reprezinta o recuperare a remuneratiei, dupa ce salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% in iulie 2010... mai mult
Miercuri, 30 Mai 2012, ora 20:59
O crestere a salariilor bugetarilor cu 16%, asa cum dorea presedintele Traian Basescu, ar avea un impact bugetar de aproximativ 2 miliarde de lei pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012, a anuntat ministrul de Finante, Bogdan Dragoi, intr-o conferinta de presa.
In ceea ce priveste reducerea CAS-ului cu 5%, ministrul de Finante a precizat o suma de 2,3 miliarde de lei, ca impact bugetar in urma implementarii acestei decizii.
Cu toate acestea, ministrul a subliniat ca prioritatea Guvernului este aceea de a asigura o crestere economica sustenabila pe tot parcursul anului.
"Avem toate variantele de crestere a veniturilor populatiei, dar nu vreau sa ne intoarcem in 2008. La fel, in an electoral au fost crescute salarii si pensii cu peste 50% in conditiile in care au fost decuplate de productivitatea economica.
Scopul nostru e sa avem o crestere sustenabila, in care sa ne permitem majorarea veniturilor populatiei si in 2013, 2014 si 2015. Calcule si scenarii avem, lucram la ele de la finalul anului trecut, dar vrem sa vedem cat avem crestere economica.
Pe primul trimestru al acestui an avem calcule, asteptam impactul pe luna martie, pe 15 mai pentru a vedea cum se finalizeaza si apoi vedem cum putem aplica aceste masuri", a mai declarat Bogdan Dragoi.
Oficialul a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Acesta a aratat ca o majorare a... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 12:30
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca e posibila cresterea salariilor bugetarilor de la 1 iunie printr-o analiza "severa" a cheltuirii banului public.
"Decizia se va lua dupa misiunea FMI si a Comisiei Europene din aprilie, daca conditiile impun acest lucru. Eu cred ca printr-o analiza foarte severa asupra modului de cheltuire a banului public, printr-o reducere a evaziunii fiscale, este posibil ca aceste masuri anuntate de presedinte, privind recuperarea partii ramase din taierile din 2010, sa fie aplicate. Este posibil ca o parte din ce nu s-a recuperat din taierile din 2010 se poate da la jumatatea anului", a declarat el.
Ialomitianu a adaugat ca in decizia finala a Guvernului o sa se ia in vedere si daca Executivul poata sa sustina marirea salariilor si in 2013 si in 2014. "Acum se analizeaza rezultate. Se impune si elaborarea proiectiei bugetare pe 2013 si 2014 si numai atunci poti sa iei o decizie privind majorarea unor cheltuieli.
Noi nu trebuie sa vedem numai daca este posibila in 2012 cresterea salariilor, trebuie sa vedem daca aceste majorari sunt sustenabile pe termen mediu, adica daca putem sa platim salariile si in 2013 si in 2014.
Oricum, cresterea salariilor nu e o noutate, noi am discutat permanent despre acest lucru, am discutat inca de anul trecut din octombrie, au fost discutii permanente cu FMI si CE, doar ca nu a fost momentul potrivit", a explicat deputatul PDL. mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 14:11