In ultimele luni, cantitati mari de lingouri de aur au ajuns la New York, in ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri fizice de metal pretios efectuate vreodata, transmite Bloomberg.
"Livrarile spre New York sunt fara precedent", spune Allan Finn, director la firma de logistica si servicii de securitate Malca-Amit. Echipele de la New York ale firmei au lucrat 24 din 24 pentru a face fata cererii, in contextul carantinei, intreruperii zborurilor si distantei sociale.
Incepand de la finele lunii martie, o cantitate de aproximativ 550 de tone de aur, in valoare de 30 de miliarde de dolari la preturile actuale si echivalentul intregii productii realizate de minele de aur in aceeasi perioada, a ajuns in depozitele bursei Comex din New York, iar sute de tone din aceasta cantitate au fost importate.
Chiar daca pe pietele financiare aur in valoare de zeci de miliarde de dolari trece zilnic de la un proprietar la altul, cand vine vorba de transferurile fizice de metal pretios, o cantitate mult mai mica se misca intre seifurile de la Londra, Zurich si New York.
Insa aceasta situatie a inceput sa se schimbe dupa ce criza Covid-19 a perturbat lantul de aprovizionare cu aur. Atunci cand avioanele au fost blocate la sol si rafinariile de aur din Elvetia s-au inchis la finele lunii martie, traderii erau ingrijorati ca nu vor putea sa aduca aur la timp la New York in contrapartida pentru contractele futures. Aceasta situatie a dus la cresterea cotatiilor futures la... mai mult
Vineri, 29 Mai 2020, ora 20:53
Pretul aurului a depasit joi pragul psihologic de 1.500 dolari o uncie, din cauza incertitudinilor legate de escaladarea conflictului comercial dintre SUA si China si a valului de reduceri ale dobanzilor de catre bancile centrale, pe fondul temerilor legate de incetinirea economiei mondiale, transmite Reuters.
Pe piata spot, la ora 04:39 GMT, o uncie de aur se situa la 1.500,20 dolari, dupa ce in cursul sedintei de miercuri a urcat cu 2%, depasind pragul psihologic de 1.500 dolari, pentru prima data din aprilie 2013. Pe piata din SUA, cotatiile futures la aur au scazut cu 0,4%, pana la 1.513 dolari o uncie.
Bursele din intreaga lume au inregistrau in ultimele zile scaderi semnificative, dupa ce presedintele american Donald Trump a anuntat ca va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China in valoare de 300 de miliarde de dolari.
Revenirea aversiunii fata de risc a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, yenul japonez si francul elvetian.
Saptamana trecuta, Rezerva Federala a SUA a redus rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, in linie cu estimarile analistilor, la un interval cuprins intre 2% si 2,25%. A fost prima reducere a costului creditului din decembrie 2008, in perioada de varf a crizei financiare globale.
Pe fondul temerilor privind incetinirea economiei mondiale, bancile centrale din Noua Zeelanda, India si Thailanda au surprins pietele cu reduceri... mai mult
Joi, 08 August 2019, ora 13:15
Un posibil impact al aducerii in tara a rezervei de aur a Romaniei ar fi cresterea costurilor cu care tara se imprumuta, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, la audierile din comisiile pentru Buget din Camera Deputatilor si Senat.
"Banca Nationala a Romaniei a spus in mod clar ca nu are nicio obiectie cu aducerea aurului in tara pentru verificare, pentru ca s-a creat o mare problema de credibilitate. Sunt trei ani de zile in care sistematic si intr-un mod iresponsabil s-a spus ca nu exista acest aur, ca a disparut, ca a fost vandut, ca a intrat in operatiuni, si mai rau decat atat, ca nu l-am folosit pentru a obtine venituri.
Or, rezerva de aceea este rezerva. Nu este investitie. Rezerva este ceva ce pui de o parte pentru situatii deosebite. Obiectivul rezervei internationale, fie ca este de aur sau valutara, este sa-ti dea credibilitate si sa reduca costurile cu care tara respectiva s-ar imprumuta. Deci un posibil impact ar fi cresterea costurilor", a spus Mugur Isarescu.
Guvernatorul BNR a sustinut ca ar fi in favoarea aducerii in tara a aurului pentru a-i convinge de existenta lui pe cei sceptici.
"Personal m-am exprimat public si nu pot sa spun altceva in fata dumneavoastra. Eu as vota in Consiliul de Administratie daca s-ar ridica problema aceasta. Sa-l aducem, sa-l vada toata lumea, inclusiv aceste cateva persoane care ne toaca de dimineata pana seara cu aberatiile pe care le-am spus, dupa care trebuie dus inapoi acolo sau... mai mult
Marti, 02 Iulie 2019, ora 15:29
Social-democratii vin cu precizari in legatura cu proiectul de lege depus de presedintele PSD Liviu Dragnea si senatorul Serban Nicolae, care obliga Banca Nationala a Romaniei sa aduca in tara rezervele de aur care in prezent sunt pastrate in strainatate.
Asadar, PSD argumenteaza depunerea acestui act normativ prin faptul ca si alte tari, cum ar fi Germania, Austria, Belgia, Olanda si Elvetia, isi repatriaza rezerva de aur.
"Despre proiectul de lege promovat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a Romaniei, pentru moment spunem doar atat: Germania isi repatriaza rezerva de aur, Austria isi repatriaza rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elvetia isi repatriaza rezerva de aur", scriu social democratii pe pagina de Facebook.
Totodata, senatorul PSD Serban Nicolae a declarat, pentru Mediafax, ca depozitarea rezervei de aur a Romaniei in Anglia aduce pierderi, prin costuri de 300.000 de euro, iar atunci cand initiativa sa legislativa si a lui Liviu Dragnea va deveni lege, BNR trebuie sa "execute" decizia.
"Din 2004-2005, rezerva de aur de la Banca Angliei nu numai ca nu producea venituri, da producea pierderi, pentru ca sunt niste costuri de depozitare. Produce costuri de depozitare, din ce am eu ca date, cam 300.000 de euro pe an ne costa pe noi sa ne tinem aurul in Anglia. Si, atunci, primul si cel mai simplu argument ar fi ca nu ne mai costa. Detinand banii la noi in "saltea", nu ne mai costa.
Pe de alta parte, e si un semnal de... mai mult
Joi, 28 Februarie 2019, ora 13:06
Rezerva de aur a Romaniei ar trebui sa ramana la circa 100 de tone pentru ca ori de de cate ori a trecut peste acest nivel tara a patit ceva, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), la simpozionul anual de istorie si civilizatie bancara "Cristian Popisteanu".
"Eu am o invatatura. Este cam pesimista. Deci eu nu vreau sa mai creasca rezerva de aur, personal, sunt aici peste 100 de tone, pentru ca sunt superstitios. De cate ori am trecut peste 100 de tone Romania a patit ceva. De data asta sa ramanem la 100 de tone, este suficient de mult, 103 tone", a explicat Isarescu.
Potrivit acestuia, in 1990 la doua ore dupa ce a fost numit guvernator al Bancii Nationale s-a dus in tezaur.
"De ce? Ca sa ating aurul, era si ultima rezerva tangibila a Romanei si ca sa capat incredere. (...) M-a intrebat cineva cum am rezistat (atat de mult timp ca Guvernator al BNR n.r.). Probabil ca am luat ceva magie din tezaurul, mic atunci, nu aveam decat vreo 64 tone de aur, suficient ca sa imi dea incredere pentru cativa ani buni, cel putin. In prezent suntem la al doilea ciclu pe care il traiesc de explozie a pretului aurului", a spus guvernatorul BNR.
Acesta a mai spus ca acum 133 de ani a fost semnat actul de nastere al BNR, respectiv 17/29 aprilie 1880.
"Atunci s-a publicat in Monitorul Oficial al Romaniei. A fost un act pregatit cu mult timp inainte. Au fost mai multe incercari. (...) Sub Bratieni s-a infiintat institutia noastra si as spune ca a fost... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 13:42
Pretul aurului va atinge noi preturi record in 2013, pe fondul scenariilor inflationiste, este opinia a tot mai multor investitori de pe acest segment.
Un oficial Deutsche Bank a declarat, miercuri, ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari/ uncie, dupa ce luni, directorul general al Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, a anuntat ca se asteapta ca aurul sa atinga nivelul de 2.000 de dolari/ uncie in 2013.
Pretul aurului se apropie de un nou record
Investitorii conteaza pe faptul ca bancile centrale si guvernele principalelor economii lovite de criza, SUA, UE si Japonia, vor continua sa introduca masuri de stimulare a economiei si combatere a recesiunii globale, iar acestea vor avea ca efect cresterea inflatiei, explica Bloomberg.
Pretul aurului a crescut cu 10% in acest an pe piata din Singapore, iar pe 6 septembrie a fost atins nivelul record de 1.921,15 dolari/ uncie.
Cresterea pretului a fost chiar de 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe fondul relaxarii cantitative introduse de Rezerva Federala a Statelor Unite.
Rolul tarilor emergente in cresterea pretului aurului
Pretul aurului ar putea atinge noi recorduri, daca Beijingul va mari rezervele
Cresterea pretului la aur este provocata si de asteptarile investitorilor ca Banca Nationala a Chinei, dar si alte banci centrale, sa isi creasca rezervele de aur.
In prezent, acestea sunt de doar 1,8% din totalul rezervelor valutare ale Chinei, desi aceasta tara are... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:00
China ar putea sa-si mareasca rezervele de aur, tinand cont ca ponderea acestora este mai mica decat in cazul Statelor Unite ale Americii.
"Atunci cand comparam China cu SUA vedem ca in China ponderea aurului in activele valutare se poate indrepta intr-o singura directie", a declarat presedintele London Bullion Market Association, David Gornall, anunta Agerpres, citand Bloomberg.
"Doar 2% din rezervele Chinei sunt sub forma de aur fata de 75% in cazul SUA", a adaugat Gornall.
Datele publicate luna trecuta de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arata ca in 2009, ultima data cand Banca centrala a Chinei a dezvaluit care sunt rezervele sale de aur, China se situa pe locul sase in lume cu rezerve de aur de 1.054 tone. Pe primele locuri de situeaza SUA, Germania, Italia si Franta, iar fiecare dintre ele tin peste 70% din rezervele lor in aur.
Pretul aurului se apropie de un nou record
De asemenea, datele furnizate de Fondul Monetar International arata ca Brazilia, Coreea de Sud si Rusia se numara printre tarile care si-au sporit rezervele de aur in acest an. In prima jumatate a acestui an, statele din intreaga lume au cumparat 254,2 tone de aur si pe ansamblul acestui an achizitiile de aur ale statelor ar putea ajunge la 500 tone, depasind cele 456 de tone adaugate anul trecut.
China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari in luna septembrie dar 1,8% din aceste rezerve sunt sub forma de aur. SUA au cele mai mari rezerve de aur din... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 13:07
Liderul PSD Victor Ponta prezinta, intr-o scrisoare adresata lui Traian Basescu, mai multe declaratii facute de oficiali ai BNR din care reiese ca institutia nu doreste cresterea rezervei de aur si ii cere sefului statului clarificari pe acest subiect dupa afirmatiile facute privind Rosia Montana, potrivit NewsIn."Va solicitam si mai multe clarificari cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur in rezerva BNR. Stiti, cu siguranta, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Isarescu, in data de 13.06.2003, cand a subliniat ca , precum si ca <Implicarea BNR in proiectul Rosia Montana nu este necesara>. Aceasta pozitie a fost confirmata recent si de domnul Adrian Vasilescu, in data de 28 aprilie 2011 ", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Traian Basescu de Victor Ponta.In acest context, liderul PSD spune ca "asteapta cu interes" precizari din partea sefului statului, dupa ce a sugerat ca BNR are nevoie de cresterea rezervei de aur.Mai mult, Ponta face un apel la presedinte pentru a sprijini PSD in "demersul inovator" pe care l-a propus pentru a determina compania Gold Corporationsa faca publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect in Romania, inclusiv platile catre oameni politici si lideri de opinie, in contextul in care Basescu este la ultimul mandat si isi poate asuma riscurile unui demers de asemenea anvergura, indiferent de costurile politice."Ar fi un element pozitiv in aprecierea, din pacate preponderent negativa, a mandatelor... mai mult
Marti, 23 August 2011, ora 14:13
Rezervele valutare ale Romaniei au crescut cu 2% in luna mai fata de aprilie, pana la 32,707 mld. euro, conform NewsIn.
In mai, intrarile au insumat 1,868 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale, precum si aprecierea dolarului american si lirei sterline fata de euro, cu impact asupra cresterii valorice a partii din rezerva internationala denominata in aceste doua valute".
Totodata, iesirile din luna mai au fost de 1,234 miliarde euro, reprezentand "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat si altele".
Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 3,555 miliarde euro.
Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2011 au fost de 36,262 miliarde euro, fata de 35,513 miliarde euro la 30 aprilie 2011.
Platile scadente in luna iunie 2011 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 128 milioane euro. mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2011, ora 15:09