Cererea mondiala de aur a scazut cu 1% in 2019 comparativ cu 2018, in conditiile in care achizitiile solide ale investitorilor si bancilor centrale au fost contrabalansate de vanzarile slabe catre consumatorii cu amanuntul care s-au speriat de preturile mari, a anuntat joi Consiliul Mondial al Aurului (WGC), informeaza Reuters.
Pretul global al aurului a crescut cu 18% anul trecut, atingand cel mai ridicat nivel de dupa 2013, pe masura ce ritmul de crestere a economiei mondiale a incetinit. In mod traditional, aurul este vazut ca o investitie sigura in perioade de incertitudine politica si economica si, in plus, devine mai popular atunci cand scad dobanzile, cum s-a intamplat anul trecut.
Insa preturile ridicate la aur, care in unele monede au atins valori record, au redus interesul pentru bijuteriile de aur si achizitiile de lingouri si monede de aur ale consumatorilor cu amanuntul. Aceasta dinamica este posibil sa continue si in 2020, cu bancile centrale si investitorii continuand sa cumpere aur iar consumatorii cu amanuntul vor evita sa faca achizitii, este de parere directorul de studii de piata de la WGC, Alistair Hewitt. "Nu ma astept ca vreunul din acesti factori sa dispara in curand", a spus Alistair Hewitt.
Potrivit WGC, cererea mondiala de aur a fost de 4.355,7 tone anul trecut, in scadere cu 1% fata de 4.401 tone in 2018. Anul trecut s-a incheiat insa cu o scadere de 19% a cererii de aur pana la 1.045,2 tone in trimestrul octombrie-decembrie 2019,... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 12:50
Gramul de aur s-a scumpit vineri cu 86,78 de bani (0,43%), pana la valoarea de 203,8826 lei, de la 203,0148 lei, cat anuntase joi Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Leul s-a apreciat usor fata de euro, Banca Nationala a Romaniei (BNR) afisand un curs de 4,7273 lei/euro, cu 0,34 bani mai putin fata de cotatia anterioara (-0,07%), cand moneda unica europeana valora 4,7307 lei.
Moneda nationala s-a apreciat si fata de dolarul american, pana la o cotatie de 4,2184 lei, mai mica cu 0,13 bani (-0,03%) comparativ cu valoarea din ziua precedenta, respectiv 4,2197 lei pentru un dolar.
Leul s-a depreciat vineri fata de francul elvetian, care a fost cotat la valoarea de 4,3376 lei, cu 1,08 bani (+0,26%) mai mult decat valoarea de 4,3268 lei stabilita in sedinta precedenta. mai mult
Vineri, 09 August 2019, ora 13:36
Merril Lynch Wealth Management, care administreaza fonduri de peste 1,8 trilioane de dolari, prognozeaza o crestere a pretului aurului la peste 2.000 de dolari/ uncie.
"Investim in aur la acest moment", a declarat Bill O'Neill, responsabilul pentru investitii al Merril Lynch pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, conform Bloomberg.
"Il folosim drept forma de diversificare (n.r. a investitiilor), drept forma de asigurare in cazul unor catastrofe, dar, de fapt, ne asteptam sa creasca la peste 2.000 de dolari", a mai adaugat acesta.
Merrill Lynch face acest anunt dupa ce Deutche Bank si Barrick Gold au facut estimari asemanatoare, iar cunoscutii investitori George Soros si John Paulson au acumulat expuneri record pe acest metal.
Soros investeste masiv in aur, anticipand noi cresteri de pret
Pietele internationale pariaza pe aur. Care sunt efectele in Romania? mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2012, ora 16:40
Pretul aurului va atinge noi preturi record in 2013, pe fondul scenariilor inflationiste, este opinia a tot mai multor investitori de pe acest segment.
Un oficial Deutsche Bank a declarat, miercuri, ca pretul aurului va depasi 2.000 de dolari/ uncie, dupa ce luni, directorul general al Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, a anuntat ca se asteapta ca aurul sa atinga nivelul de 2.000 de dolari/ uncie in 2013.
Pretul aurului se apropie de un nou record
Investitorii conteaza pe faptul ca bancile centrale si guvernele principalelor economii lovite de criza, SUA, UE si Japonia, vor continua sa introduca masuri de stimulare a economiei si combatere a recesiunii globale, iar acestea vor avea ca efect cresterea inflatiei, explica Bloomberg.
Pretul aurului a crescut cu 10% in acest an pe piata din Singapore, iar pe 6 septembrie a fost atins nivelul record de 1.921,15 dolari/ uncie.
Cresterea pretului a fost chiar de 70% in perioada decembrie 2008 - iunie 2011, pe fondul relaxarii cantitative introduse de Rezerva Federala a Statelor Unite.
Rolul tarilor emergente in cresterea pretului aurului
Pretul aurului ar putea atinge noi recorduri, daca Beijingul va mari rezervele
Cresterea pretului la aur este provocata si de asteptarile investitorilor ca Banca Nationala a Chinei, dar si alte banci centrale, sa isi creasca rezervele de aur.
In prezent, acestea sunt de doar 1,8% din totalul rezervelor valutare ale Chinei, desi aceasta tara are... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 07:00
China ar putea sa-si mareasca rezervele de aur, tinand cont ca ponderea acestora este mai mica decat in cazul Statelor Unite ale Americii.
"Atunci cand comparam China cu SUA vedem ca in China ponderea aurului in activele valutare se poate indrepta intr-o singura directie", a declarat presedintele London Bullion Market Association, David Gornall, anunta Agerpres, citand Bloomberg.
"Doar 2% din rezervele Chinei sunt sub forma de aur fata de 75% in cazul SUA", a adaugat Gornall.
Datele publicate luna trecuta de Consiliul Mondial al Aurului (WGC) arata ca in 2009, ultima data cand Banca centrala a Chinei a dezvaluit care sunt rezervele sale de aur, China se situa pe locul sase in lume cu rezerve de aur de 1.054 tone. Pe primele locuri de situeaza SUA, Germania, Italia si Franta, iar fiecare dintre ele tin peste 70% din rezervele lor in aur.
Pretul aurului se apropie de un nou record
De asemenea, datele furnizate de Fondul Monetar International arata ca Brazilia, Coreea de Sud si Rusia se numara printre tarile care si-au sporit rezervele de aur in acest an. In prima jumatate a acestui an, statele din intreaga lume au cumparat 254,2 tone de aur si pe ansamblul acestui an achizitiile de aur ale statelor ar putea ajunge la 500 tone, depasind cele 456 de tone adaugate anul trecut.
China are cele mai mari rezerve valutare din lume, 3.290 miliarde de dolari in luna septembrie dar 1,8% din aceste rezerve sunt sub forma de aur. SUA au cele mai mari rezerve de aur din... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 13:07
Pretul aurului se indreapta catre un nou nivel record, de 2.000 de dolari/ uncia, pe fondul scaderii productiei, cresterii costurilor, dar si a cererii tot mai mari din partea bancilor centrale si a consumatorilor chinezi.
Jamie Sokalsky, director general la Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, sustine ca oferta va avea probleme in a tine pasul cu cresterea cererii pe masura ce incertitudinile economice si noile instrumente de investitii din Asia vor atrage si mai multi investitori spre aur. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra pretului metalului galben.
"Daca cererea continua sa creasca, asa cum credem noi ca se va intampla ca urmare a achizitiilor crescute ale Chinei, noilor cereri pentru investitii in aur si a achizitiilor de aur ale bancilor centrale, pot estima ca pretul aurului va ajunge anul viitor la 2.000 de dolari uncia, poate chiar mai mult", a declarat Sokalsky, potrivit Agerpres.
"Va fi o miscare determinata de cerere", a adaugat directorul Barrick Gold.
Luni, la bursa de la New York cotatia aurului a atins cea mai ridicata valoare din ultimele trei saptamani, pe fondul speculatiilor ca investitorii cauta sa se protejeze de riscul ca SUA sa se confrunte cu o asa numita "prapastie fiscala". La ora 7:49 a.m. uncia de aur cu livrare in decembrie era cotata cu 1.737 dolari pe piata Comex de la New York. De asemenea, lingourile cu livrare imediata erau cotate la 1.737,30 dolari la bursa de la Londra.
Potrivit Consiliul... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 17:50
Pretul aurului in Romania a atins vineri un nou maxim istoric, de 196,90 lei pe gram, depasind cu aproape trei lei nivelul de joi, de 194,16 lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Precedentul record fusese atins pe 26 iulie, la 196,35 lei pe gram.
Pretul aurului continua sa creasca
In luna august, rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone. Potrivit BNR, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.
Cresterea pretului aurului a avut loc in contextul in care Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013.
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Aurul, un refugiu investitional
Cotatiile ridicate reflecta faptul ca aurul este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei, au explicat miercuri oficialii Nasdaq.
Posibilitatea ca unele guverne din zona euro sa inceapa sa vanda aur a fost vehiculata recent in unele cercuri de elaborare a politicilor si de investitii, in contextul crizei economice, au declarat, la sfarsitul lunii august,... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:52
Pretul aurului a atins vineri un nou nivel record, in urma cresterii sub asteptari a economiei SUA in trimestrul al doilea, care sporeste probabilitatea unor noi masuri de relaxare monetara, si a impasului negocierilor privind limita datoriilor statului american, transmite Reuters.Aurul spot a atins un maxim istoric de 1.632,16 dolari uncia. Avansul din aceasta saptamana este de circa 8%, iar de la inceputul anului de 14,3%.
La ora 14:01 GMT, aurul spot era tranzactionat in crestere cu 0,8%, la 1.628,8 dolari uncia, fata de inchiderea de joi de la New York.
Politica monetara relaxata promovata de Statele Unite in ultimii ani a dus la deprecierea dolarului si cresterea pretului aurului, folosit de investitori drept instrument de protectie fata de inflatie si incertitudinile politice si economice.
Investitorii isi concentreaza atentia asupra negocierilor din Congresul american privind pragul de indatorare, care trebuie sa se incheie pana pe 2 august pentru ca SUA sa nu intre in incapacitate de plata.
Piata este influentata si de criza datoriilor suverane din zona euro, dupa ce Moody's a plasat ratingul Spaniei sub supraveghere cu implicatii negative.
Pretul spot al platinei a stagnat la 1.780,99 dolari uncia.
Argintul spot a urcat cu 0,5%, la 40,19 dolari uncia, sub un maxim al ultimelor doua luni, de 41,42 dolari uncia, atins in aceasta saptamana. mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 18:06
Dupa 11 zile de crestere pe fondul crizei datoriilor din SUA si Europa, pretul aurului a atins o noua valoare record - 1610 dolari uncia, conform NewsIn.Aurul este considerat o investitie sigura, iar pretul sau creste, de regula, in conditii de incertitudine economica.
Pretul argintului este si el in urcare, depasind 40 de dolari uncia, cel mai ridicat pret din ultimele doua luni.
Inregistrarea acestor recorduri de preturi precede intalnirea de joi a liderilor zonei euro, in urma careia sunt asteptate noi masuri pentru evitarea escaladarii crizei datoriilor.
Investitorii sunt ingrijorati ca Grecia ar putea intra in incapacitate de plata, iar tari ca Italia sau Spania, care se confrunta, de asemenea, cu niveluri ridicate ale datoriilor, ar putea fi atrase in criza, noteaza BBC.
Pe de alta parte, Camera Reprezentantilor, condusa de republicani, si Senatul, unde democratii detin majoritatea la limita, trebuie sa ajunga la o intelegere pana la 2 august pentru a permite Washingtonului sa imprumute peste limita stabilita pentru deficit.
In prezent, guvernul american are un deficit bugetar de 1.500 de miliarde de dolari, iar datoria publica era de 14.300 de miliarde de dolari la 31 mai, in urcare fata de nivelul de 10.600 de miliarde existent in momentul in care Obama a venit la Casa Alba, in ianuarie 2009.
Incepand din 2001, Congresul a votat de zece ori pentru a creste limita de indatorare a SUA. mai mult
Marti, 19 Iulie 2011, ora 13:33