Victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale americane a dus la aprecierea dolarului, inclusiv fata de euro, iar continuarea tendintei va determina accelerarea inflatiei in zona euro, peste asteptarile Bancii Centrale Europene (BCE), potrivit unei analize a Oxford Economics, transmite Bloomberg.
Economistul Taha Saei argumenteaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, si colegii sai ar putea sa subestimeze cat de rapid va accelera inflatia dupa declinul din ultima perioada a euro.
Saei analizeaza intr-un nou studiu un scenariu in care cresterea preturilor din zona euro va ajunge la 2% cel mai devreme in al doilea trimestru al acestui an si se va mentine la acest nivel pe termen mediu.
Analiza acestuia contrasteaza puternic cu previziunile BCE, care anticipeaza ca inflatia va ajunge la 1,7% pana in 2019, ceea ce nu ar corespunde cu obiectivul bancii de aproape 2%, asa cum a recunoscut si Draghi in conferinta de presa din decembrie.
Rata ...citeste mai departe despre "Trump creste inflatia in zona euro si-i da peste cap planurile lui Mario Draghi" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 22:12
Analizand cele mai recente date asupra evolutiei economice din zona euro, cunoscutul economist Nouriel Roubini considera ca aceasta a pornit pe calea revigorarii, dar continuarea depinde de modul cum va fi condusa redresarea economiei, cum abordam obstacolele ivite si cum poate fi ea sustinuta in continuare.
Cauzele care au influentat negativ economia europeana sunt evidente. Anul trecut, zona euro era aproape de a-si dubla recesiunea. Dar, cand a constatat ca intra in deflatie tehnica, BCE a apasat pe tragaci, declansand relaxarea cantitativa, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane - scrie Roubini intr-un articol publicat de Project Syndicate.
Impactul financiar a fost imediat: odata cu relaxarea monetara, euro a scazut rapid, randamentele obligatiunilor de asemenea, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere insistent. In plus, a intervenit scaderea brusca a preturilor la petrol. Toti acesti factori au stimulat cresterea economica.
Sunt indicii pentru un oarecare ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini: Zona euro da semne ca reinvie, dar totul depinde de nemti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:15
Scaderea preturilor inregistrata in tarile membre ale zonei euro pe ultimele 12 luni arata ca fenomenul deflationist a cuprins zona dominata de moneda unica europeana.
In mare, preturile au avut o scadere de 0,2 procente in decembrie 2014 fata de aceeasi perioada din anul anterior, dand peste cap chiar si cele mai pesimiste prognoze emise de Banca Centrala Europeana, arata publicatia britanica The Telegraph.
Inapoi cu sase ani
Zona euro nu s-a mai confruntat cu deflatia din 2009, moment de varf al crizei economice, iar alarma i-a pus deja pe jar pe oficiaii BCE.
Cea mai mare scadere a preturilor a fost consemnata in sectorul energetic, unde aceastea au fost ajustate cu 6,3% pe fondul prabusirii cotatiei petrolului.
In zona industriala si alimentara, preturile au ramas neschimbate, in timp ce serviciile sunt acum mai scumpe cu 1,2%.
Razboi Draghi-Merkel
O intrunire de urgenta a fost programata pentru 22 ianuarie pentru a se discuta necesitatea suplimentarii masurilor stimulative cu un program de relaxare cantitativa care implica cumpararea de obligatiuni suverane.
Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a lasat de inteles, in mai multe randuri, ca intentioneaza sa recurga la aceasta masura pentru a infuza sume consistente in economiile statelier din zona euro, in ciuda opozitiei guvernului german care considera ca acest lucru depaseste atributiile mandatului bancii centrale.
Euro a inregistrat o usoara revenire la dezastruoasa... mai mult
Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 13:59
1Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut in iulie la 0,4%, de la 0,5% in luna precedenta, potrivit unei estimari preliminare publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv la cel mai redus nivel din octombrie 2009.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la servicii - 1,3%. Bunurile industriale excluzand sectorul energiei au inregistrat o crestere zero, preturile la alimente, bauturi si tigari au scazut cu 0,3% in timp ce preturile la energie au inregistrat un declin de 1%.
In pofida scaderii din luna iulie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.
Banca Central Europeana a revizuit in jos prognozele de inflatie pentru zona euro pana in 2016, a anuntat in 5 iunie presedintele BCE, Mario Draghi.
Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in luna martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, in 2015 inflatia in zona euro ar urma sa ajunga la 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat estima anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% cat se prevazuse in luna martie. mai mult
Joi, 31 Iulie 2014, ora 13:57
Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 0,5% in iunie, stabila comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).
Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.
Comparativ cu mai 2014, inflatia a crescut in 14 state membre, a ramas stabila in patru tari si a scazut in 10 state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% la 0,9%). Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,8%), Grecia (minus 1,5%), Portugalia (minus 0,2%), Ungaria si Slovacia (ambele cu minus 0,1%), iar cea mai ridicata rata anuala a inflatiei s-a inregistrat in Marea Britanie (1,9%), Austria (1,7%) si Luxemburg (1,2%).
In zona euro, cele mai mari cresteri de preturi in zona euro au fost inregistrate la tutun (crestere de 0,08 puncte procentuale), in restaurante si cafenele (crestere de 0,07 puncte procentuale) si chirii (0,06 puncte procentuale). In schimb, pretul legumelor a scazut cu 0,14 puncte procentuale, pretul serviciilor de telecomunicatii s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,11 puncte procentuale.
In pofida scaderii din luna iunie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.
Banca Central... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 15:50
Zona Euro se asteapta la o crestere de 1,1% in 2014, dupa doi ani de scadere a PIB-ului, care va fi urmata de o accelerare de pana la 1,5% in 2015 si de un ritm usor mai rapid in perioada 2016 - 2018.
Intensificarea exporturilor si revenirea graduala a cererii interne vor genera o crestere modesta a investitiilor, conform prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).
Cu toate acestea, amenintarea deflatiei va persista. Inflatia in Zona Euro a scazut la 0,5% in luna mai 2014. O deflatie pe scara larga, sau chiar o perioada marcata de o inflatie foarte scazuta, s-ar putea adauga problemelor de crestere lenta a zonei, prin cresterea nivelurilor reale ale datoriilor nationale si prin intarzierea deciziilor de cheltuiei si investitii.
O alta cauza a incetinirii cresterii preturilor a fost aprecierea monedei Euro din ultimele luni. In acest context, avand in vedere pachetul de modificari al Bancii Centrale Europene (BCE), de la inceputul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro si noua pozitia a S.U.A. care vizeaza o politica fiscala mai stricta, se estimeaza o depreciere a monedei Euro spre sfarsitul acestui an si in 2015. Conform EEF, se asteapta o crestere a inflatiei care sa atenueze temerile legate de deflatie si sa incurajeze redresarea investitiilor si a cheltuielilor de consum.
Divergentele in randul economiilor din Zona Euro persista
Scenariul redresarii economice continua sa varieze in randul economiilor din Zona Euro. Desi modelul din trecut al... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:22
Inflatia anuala din zona euro a scazut in ianuarie la 0,7% si a revenit astfel la nivelul minim record, indepartandu-se din nou de tinta Bancii Centrale Europene.
In decembrie, preturile de consum din zona euro au crescut cu 0,8%.
Preturile la alimente, bauturi alcoolice si tigari au crescut in ianuarie cu 1,7%, incetinind de la 1,8% in decembrie, potrivit datelor anuntate vineri de Eurostat.
Cresterea preturilor a incetinit si in zona bunurilor industriale, de la 0,3% la 0,2%.
In sectorul energiei, preturile au scazut in ianuarie cu 1,2%, dupa ce au stagnat in decembrie.
Singura evolutie pozitiva a fost inregistrata in sectorul serviciilor, unde preturile au crescut cu 1,1% in ianuarie, fata de 1% in decembrie.
BCE tinteste o inflatie de putin sub 2% si a redus la finele anului trecut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.
Somajul din zona euro stagneaza incepand din luna aprilie a anului trecut la 12%, aproape 20 de milioane de persoane cautand un loc de munca. mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 17:31
Tot mai multi locuitori din Letonia se plang de cresterea preturilor pe care ar fi provocat-o trecerea, la 1 ianuarie, la moneda europeana comuna. Centrul pentru protectia drepturilor consumatorilor din aceasta republica baltica a inregistrat, numai in prima saptamana de la aderarea la zona euro, 425 de plangeri legate de acest lucru.
Dupa cum precizeaza ITAR-TASS, in 40% dintre cazuri locuitorii se plang de cresterea preturilor dupa schimbarea valutelor, in alte 25% - de convertirea eronata, precum si de alte incalcari. In afara de aceasta, au fost inaintate plangeri impotriva unor comercianti, care refuza sa primeasca bancnote mari in lati (moneda letona) sau euro, si nici maruntis.
Cu toate acestea, potrivit datelor ultimei monitorizari a preturilor din Letonia, preturile la majoritatea marfurilor si serviciilor - 96,2% dintre ele - au ramas neschimbate la sfarsitul lunii trecute. O crestere a preturilor a fost fixata in 2,3% dintre cazuri, iar o scadere - in 1,6%.
De la 1 ianuarie 2014, Letonia a devenit cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro. Din 1 octombrie 2013 pana in 30 iunie 2014, preturile la marfuri si servicii sunt indicate in Letonia in doua valute, in functie de cursul de schimb, stabilit la nivelul de 0,702804 lati pe euro. Dupa aderarea la zona euro, pentru o perioada de doua saptamani vor circula ambele unitati monetare, insa restul este dat exclusiv in euro.
Potrivit Ministerului Economiei, cresterea preturilor in urma introducerii euro... mai mult
Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 15:50
Inflatia anuala din zona euro a crescut in iunie la 1,6%, de la 1,4% in mai, cu scumpiri la toate categoriile de bunuri si servicii, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.
Astfel, preturile de consum la alimente, bauturi alcoolice si produse din tutun au inregistrat cea mai abrupta crestere, de 3,2%, urmate de energie (1,6%), servicii (1,4%) si produse industriale (0,7%).
Datele reprezinta estimari preliminare, iar raportul nu cuprinde estimari individuale pe tari.
Cresterea inflatiei in pofida recesiunii ar putea descuraja Banca Centrala Europeana de la noi masuri expansioniste, precum o noua reducere a dobanzii de politica monetara sau un program de preluare de obligatiuni din piata in vederea stimularii monetare a economiei. mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 13:25