Starea de urgenta a pus stop pe motorul cresterii preturilor la locuinte, insa din vara, acesta a inceput din nou sa fie turat, astfel ca, in aceste luni au aparut primele semne preturile se stabilieaza.
Preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente, dar si case) au tins sa se stabilizeze in perioada iulie-septembrie, potrivit Imobiliare.ro
"Datele centralizate de Analize Imobiliare indica faptul ca preturile solicitate pentru proprietatile rezidentiale din Romania (apartamente si case) s-au stabilizat in perioada iulie-septembrie, consemnand o crestere usoara, de 0,3%, fata de trimestrul anterior. In mod similar, preturile de tranzactionare ale locuintelor au cunoscut un avans de doar 0,1% in al doilea trimestru, conform Institutului National de Statistica. Preturile cerute pentru proprietatile rezidentiale din Romania au fost cu 4,6% mai mari in al treilea trimestru fata de anul trecut, in scadere de la 7,6% trimestrul anterior, iar preturile tranzactiilor au crescut cu 6,6%, comparativ cu 8,1% in al doilea trimestru. Cresterea medie anuala a preturilor locuintelor in UE a fost de 4,7%", a declarat Dorel Nita, Head of Data & Research, Imobiliare.ro
In primul trimestru al anului in curs, spre sfarsitul caruia au inceput sa se resimta primele efecte ale pandemiei, preturile locuintelor nu erau afectate, acestea majorandu-se cu 2,7%. Ca urmare a dificultatilor aparute in concretizarea unei tranzactii imobiliare cata vreme au... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 12:17
Romanii se afla printre europenii ale caror cheltuieli cu locuintele sunt cele mai scazute din UE, chiar daca anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o crestere a preturilor pentru locuinte atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale - Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, conform unui studiu de specialitate remis luni AGERPRES.
La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost in Cluj-Napoca (sub 1%, pana la o medie de 1.500 euro/mp), Iasi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) si Timisoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp).
Potrivit studiului, factorii cu influenta majora asupra pietei imobiliare autohtone in 2018 au fost evolutia ROBOR si cresterea cererii si a preturilor.
In UE, singurele state unde locuitorii platesc mai putin decat in Romania pentru o locuinta sunt Bulgaria (69% sub media UE) si Polonia (63% sub media UE) . Conform studiului RE/MAX Romania, la polul opus se afla Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) si Danemarca (53% peste media UE).
Cererea de locuinte este in continua crestere, fapt confirmat si de avansul solicitarilor pentru autorizatii de construire. In primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, in crestere cu 7,6% fata de primele sapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.
Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arata o stagnare a preturilor locuintelor, o scadere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casa si... mai mult
Luni, 03 Decembrie 2018, ora 15:45
Preturile apartamentelor din marile orase din Romania au crescut cu 10,7% in decembrie 2016 comparativ aceeasi perioada din 2015, arata datele publicate marti de portalul imobiliare.ro, care indica si o majorare a puterii de cumparare a populatiei.
Astfel, in ultima luna a anului trecut, proprietarii de apartamente solicitau un pret mediu de 1.053 de euro pe metrul patrat pentru o locuinta, in crestere cu 10,7% fata de aceeasi perioada din 2015.
In decembrie 2016 s-au inregistrat cresteri si la nivelul Capitalei. Asadar, in luna decembrie, asteptarile vanzatorilor din Bucuresti au ajuns la o medie de 1.138 euro/mp, cu 6,5% mai mult decat in urma cu 12 luni, cand se situau la 1.069 euro/mp.
In perioada mentionata, cel mai mare salt, de 9,8%, a fost consemnat de locuintele noi, care au ajuns la 1.175 euro/mp (fata de 1.070 euro/mp la sfarsitul lui 2015). Preturile apartamentelor vechi, pe de alta parte, s-au apreciat cu 5,7%.
Citeste mai departe despre "S-au scumpit apartamentele in marile orase: Cu cat au crescut preturile in ultimul an" pe Ziare.com. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2017, ora 13:24
Preturile locuintelor din Romania au inregistrat in primul trimestru o scadere de 3,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, una dintre cele mai puternice rate de declin din UE, unde preturile au crescut cu 1%, potrivit datelor Eurostat, biroul de statistica al UE.
Patru tari au consemnat scaderi mai puternice ale indicelui preturilor locuintelor decat Romania. Astfel, preturile din Croatia au scazut cu 9,7%, cele din Slovenia cu 6,6%, cele din Cipru cu 5,7%, iar cele din Italia cu 4,5%.
Cele mai puternice cresteri anuale au fost inregistrate in Estonia, cu 17,5%, Letonia, cu 10,4%, si Marea Britanie, cu 8%.
Dintre cele 28 de state membre UE, 11 au raportat scaderi, 13 cresteri, iar patru nu au transmis date catre Eurostat.
In zona euro, preturile au scazut cu 0,3%.
Indicele preturilor locuintelor se refera la evolutia preturilor tuturor tipurilor de proprietati rezidentiale cumparate de gospodarii, indiferent de vechime, destinatie si proprietarii anteriori.
Comparativ cu trimestrul al patrulea, preturile din Romania au crescut cu 0,6%, comparativ cu un avans de 0,2% la nivelul UE.
Cele mai puternice scaderi trimestriale au fost inregistrate in Croatia, cu 2,7%, Luxemburg, cu 2,3%, si Slovenia, cu 1,7%, iar cele mai mari cresteri in Estonia, cu 4,8%, Suedia, cu 2,4%, si Marea Britanie, cu 2,2%.
Indicele preturilor a scazut cu 0,3% in zona euro, fata de ultimul trimestru al anului trecut, si a avansat cu 0,2% la nivelul UE.
Dintre... mai mult
Joi, 10 Iulie 2014, ora 15:05
De la momentul de varf al pietei imobiliare, consemnat in cel de-al doilea trimestru al anului 2008, preturile rezidentiale la nivel national au inregistrat scaderi medii anuale de 8,5%, cumuland o scadere totala de 41%, preturile actuale fiind la nivelul celui de-al doilea si celui de-al treilea trimestru din 2006, chiar inainte de "bula imobiliara".
Indicele rezidential EPS arata ca in primul trimestru din 2014 preturile rezidentiale la nivel national au scazut cu 2% fata de trimestrul precedent, dupa o crestere trimestriala anterioara pozitiva. Fata de primul trimestru din 2013, preturile s-au redus cu 0,6% (de la an la an), ceea ce indica o piata stabilizata, mai ales daca se ia in considerare tendinta sezoniera de a avea preturi reduse in sezonul rece, potrivit Eurobank Property Services (EPS).
Crestere de 2,5% a preturilor pentru Bucuresti Centru, in primul trimestru
Preturile pentru Bucuresti Centru au ramas stabile in primul trimestru al anului, dupa o fluctuatie a indexului in trimestrele anterioare, si au inregistrat o crestere de 2,5% fata de primul trimestru din 2013 (de la an la an), stabilind o tendinta de crestere a pietei de top la nivel national pentru o perioada de peste un an.
Pe de alta parte, preturile pentru Bucuresti Periferie au continuat sa inregistreze scaderi mai mari decat nivelul national, ajungind pana la -2,3% in perioada mentionata. In mod similar, preturile rezidentiale din Ilfov s-au redus cu -2,1% fata de primul trimestru din... mai mult
Luni, 28 Aprilie 2014, ora 12:49
Programul "Noua Casa", care va inlocui proiectul guvernamental "Prima Casa", demarat in 2009, va duce la o crestere a vanzarilor de locuinte noi si de terenuri, dar si la o ieftinire a imobilelor vechi, arata o analiza de pe piata imobiliara.
In cadrul versiunii viitoare a programului, vor putea putea fi cumparate, cu credite garantate de stat in proportie de 50%, doar locuinte noi.
"Preconizam ca aplicabilitatea programului Noua Casa va conduce la o crestere a numarului de tranzactii pentru imobilele noi, insotita, probabil, si de o scadere in paralel a preturilor pentru imobilele vechi, care anterior se dovedeau a fi mai compatibile cu programul 'Prima Casa'", a apreciat Robert Teodorescu, director al departamentului rezidential din cadrul Regatta Real Estate, intr-o analiza remisa Ziare.com.
Prima Casa devine Noua Casa: Ce schimbari ar trebui sa faca Guvernul si ce efecte va avea proiectul
De asemenea, este asteptata reluarea achizitiilor de terenuri, in special de ...citeste mai departe despre ""Noua Casa": Ce se va intampla cu preturile locuintelor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 16:02
Preturile locuintelor din Atena au scazut cu peste 50% incepand din 2008, ca urmare a crizei economice si cererii extrem de slabe, afirma experti din sectorul imobiliar, citati de cotidianul elen Kathimerini.
Desi sunt disponibile "chilipiruri" la tot pasul in capitala Greciei, problema o reprezinta fiantarea, intrucat bancile aproape au renuntat sa mai acorde credite ipotecare, chiar si in cazurile in care pretul de achizitie este in mod evident foarte bun, noteaza publicatia.
In foarte multe cazuri pretul la care se tranzactioneaza locuintele este chiar mai mic decat valoarea folosita de autoritati pentru a stabili nivelul taxei.
"Interesul este minim si exista posibilitatea de a negocia" chiar si pentru locuintele oferite cu discounturi mai mari de 50% compartiv cu 2008, a declarat vicepresedintele Asociatiei Agentilor Imobiliari din Atena-Atica, Lefteris Potamianos.
Un astfel de exemplu este cel al unui apartament de 70 de metri patrati, construit in 1970, aflat la vanzare la pretul 38.000, in timp ce statul calculeaza taxele la valoarea de 50.000 de eruo. Un apartament similar costa in 2008 aproximativ 80.000 de euro.
Grecia a fost nevoita sa apeleze, incepand din 2010 la doua pachete de imprumuturi externe de la statele zonei euro si FMI, dupa ce indatorarea ridiata a facurt imposibila finantarea de pe pitele internationale.
Tara inregistreaza al saselea an de recesiune, in mare parte si din cauza masurilor dure de austeritate impuse de creditori in... mai mult
Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 17:00
Preturile apartamentelor scoase la vanzare in cele mai mari sase orase din Romania au scazut cu pana la 4,5% in primele sase luni ale acestui an. Tendinta de scadere a fost mai accentuata pe segmentul locuintelor noi, cu un maximum de 6,7% in Cluj, potrivit portalului imobiliare.ro.
Cea mai mare scadere a pretului mediu, de 4,5%, s-a inregistrat in Ploiesti, in timp
ce apartamentele din Timisoara au pierdut cel mai putin la pret, respectiv doar 0,5%, anunta Mediafax.
Preturile apartamentelor din Bucuresti au inregistrat o scadere medie de 4%
In Bucuresti, scaderea inregistrata de preturile apartamentelor in primele sase luni din acest an s-a cifrat la aproximativ 4%. Pretul mediu a ajuns la 1.134 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare. Apartamentele vechi au avut o scadere de trei procente in acest interval. Pe segmentul unitatilor noi, scaderea a fost, in medie, de 6% anul acesta.
Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna iunie la 1.295 euro/mp util, in scadere cu 6% fata de luna decembrie, respectiv cu 8% fata de iunie 2011. Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. Unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.
La apartamentele vechi scoase la vanzare in Capitala pretul mediu a... mai mult
Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:46
Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada usor in prima jumatate a anului si se vor stabiliza in al doilea semestru, estimeaza firma de evaluare Darian, care previzioneaza si o crestere a numarului de tranzactii imobiliare, pe fondul continuarii executarilor silite, anunta Mediafax."Tendinta de scadere a preturilor se va apropia de punctul terminus in cursul anului curent, cand piata se va stabiliza. In prima jumatate a anului va continua scaderea preturilor, dar intr-un ritm redus, de o cifra, dupa aceea urmand o stabilizare", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Adrian Popa Bochis, director-evaluare companii al firmei Darian.Reprezentantii Darian estimeaza pentru acest an continuarea executarilor silite, care, dublata de relaxarea conditiilor de finantare, ar putea duce la inlesnirea tranzactionarii acestor imobile.Lichidarea unor garantii imobiliare ale creditelor neperformante, fapt care va permite fondurilor de investitii sa cumpere aceste credite neperformante la pachet, va fi alt fenomen care va aparea pe piata in acest an, potrivit Darian."Un moment important in acest an va fi existenta unei legaturi stranse intre vanzarile de credite neperformante si pornirea creditarii. Cine cumpara proprietatile executate are nevoie de finantare", a declarat Adrian Crivii, presedintele firmei.El a explicat ca pana acum bancile nu au vrut sa vanda portofoliile neperformante cu orice pret si au incercat toate solutiile pentru a evita executarile... mai mult
Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 15:43