Consiliul Concurentei a lansat, luni, "Monitorul preturilor carburantilor", platforma online care permite consumatorilor sa afle preturile practicate de catre marile retele de distributie a carburantilor auto, principalul scop fiind ieftinirea produselor, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
"Monitorul preturilor carburantilor" este valabil atat sub forma de aplicatie web, cat si ca aplicatie mobila (IOS si Android) ce poate fi descarcata din App Store si Google Play si afiseaza preturile pentru carburantii standard si premium (benzina si motorina) practicate in statiile companiilor OMV Petrom, Mol, Rompetrol, Lukoil, Socar si Gazprom din intreaga tara, oferind multiple facilitati de cautare, sortare si filtrare a datelor.
"Accesand gratuit acest comparator de preturi, consumatorii pot afla care sunt cele mai apropiate benzinarii, localizarea geografica si serviciile oferite de acestea, precum si preturile practicate. Astfel, acestia au posibilitatea de a alege, avand la indemana informatii importante cu privire la oferta existenta pe piata in zona geografica de interes. In acest fel se va stimula concurenta, atat prin pret, cat si prin serviciile oferite de companiile implicate in comercializarea cu amanuntul a carburantilor auto", a afirmat Chiritoiu, prezent la evenimentul de lansare.
Potrivit acestuia, scopul principal este uniformizarea preturilor la un nivel mic.
"Am avut o cooperare foarte buna din partea companiilor... mai mult
Luni, 01 Iulie 2019, ora 11:57
Titeiul a ajuns zilele acestea la pretul de 75 de dolari/baril, cel mai inalt nivel din ultimii patru ani, astfel ca pretul carburantilor va fi mai scump in aceasta vara, iar analistii estimeaza ca acest trend va continua.
Financial Times publica o analiza in care arata soferilor care sunt principalele motive pentru care trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru benzina si motorina in urmatoarea perioada.
Rusia, mana in mana cu OPEC
In primul rand, trebuie sa ne uitam la cel mai simplu motiv, cel al ofertei reduse si al cererii crescute. Stocurile de carburanti au scazut, pe fondul consumului din ce in ce mai mare, dar si ca urmare a reducerii productiei de catre Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) si Rusia.
Se vor opri OPEC si Rusia in curand din taierile care au scos din piata cel putin 1,8 milioane de barili pe zi de la inceputul anului 2017? Cei mai multi analisti nu cred asta. Desi Moscova si-a exprimat ingrijorarea ca un baril peste 70 de dolari ar ajuta producatorii rivali, precum Statele Unite, Rusia pare acum ca va merge mana in mana cu OPEC, al carei lider, Arabia Saudita, a aratat ca inca mai sunt destule de facut la acest capitol.
Ministrul saudit al Energiei, Khalid-al Falih, a vorbit despre necesitatea stimularii de investitii in noi zacaminte. Arabia Saudita pregateste, totodata, listarea companiei petroliere de stat, Saudi Aramco, ce va beneficia consistent de pe urma pretului mare al petrolului.
"Nu exista niciun... mai mult
Luni, 30 Aprilie 2018, ora 12:30
Turbulentele de pe pietele financiare din zona euro provoaca cea mai grava criza de pana acum pentru transporturilor aeriene din Europa Centrala si de Est, austeritatea, cresterea preturilor la carburanti si pierderile marilor companii de profil afectand sever operatorii de stat din regiune.
Din Balcani pana in tarile baltice, masurile de austeritate au venit in paralel cu o crestere puternica a preturilor carburantilor, in timp ce Comisia Europeana nu mai tolereaza subventii si ajutoare de stat in domeniul transporturilor aeriene.
In acelasi timp, grupuri precum Air France-KLM, Deutsche Lufthansa sau IAG (British Airways, Iberia), cele mai mari companii de transporturi aeriene din Europa, evita investitiile pentru moment, concentrandu-se pe reducerea pierderilor "acasa" si pe plata datoriilor acumulate in urma unei perioade de consolidare, marcata de mai multe fuziuni la nivel inalt, potrivit unei analize Bloomberg.
Astfel, pentru Joe Cook, consultant de relatii cu publicul la Praga, cea mai dificila provocare ridicata de o calatorie de business in Bulgaria este gasirea unei rute aeriene catre Sofia. Czech Airlines a renuntat la zborurile directe catre Sofia, astfel ca pasagerul trebuie sa calatoreasca via Viena sau Munchen, de doua ori mai scump si de doua ori mai indelungat.
Numeroase state est-europene se confrunta cu situatii asemanatoare, reducerea cheltuielilor publice in paralel cu absenta investitiilor private fortand companiile aeriene de stat sa-si... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 11:41
Petrom a majorat, incepand de marti, preturile carburantilor comercializati in statiile proprii cu noua bani/litru.
Ultima majorare a pretului carburantilor fusese operata de Petrom in 17 iulie, cand pretul benzinelor a crescut cu noua bani/litru si al motorinelor cu opt bani/litru.
Grupul Petrom a inregistrat anul trecut un profit record in crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare castig inregistrat vreodata de o companie din Romania, si vanzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).
OMV Petrom va investi pana in 2014 intre 800 de milioane de euro si 1,2 miliarde de euro pe an, in special in sectorul de explorare si productie, daca va exista un mediu favorabil investitiilor, au anuntat oficialii companiei in iunie.
Petrom vrea sa investeasca intre 800 mil. euro si 1,2 mld. euro pe an mai mult
Marti, 31 Iulie 2012, ora 10:30
Petrom a majorat, incepand de joi, preturile benzinelor si motorinelor comercializate in statiile proprii cu sase bani/litru.
Potrivit reprezentantilor companiei, de la inceputul anului cotatiile Platts, exprimate in lei, au crescut cu 33% la motorina si cu 37% la benzina. In acest interval, preturile practicate de Petrom s-au majorat cu 20% la motorina si cu 15% la benzina, "preluand astfel doar o parte din cresterea cotatiilor internationale".
De asemenea, conform Oil Bulletin, Romania are cel mai mic pret la benzina din Uniunea Europeana si al treilea cel mai mic pret la motorina, care se situeaza sub media UE.
Ultima majorare a preturilor practicate de Petrom a avut loc pe 24 aprilie, cand benzina a fost scumpita cu sase bani/litru.
Din pretul benzinei la pompa, 54% merge catre stat, fiind alcatuit din accize si TVA, restul fiind reprezentat de costurile companiei pentru materia prima si cheltuielile de rafinare. La acestea se adauga costurile normale pentru marketing, transport, distributie, personal, etc. mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 11:15
Guvernul german a aprobat miercuri infiintarea unei institutii de supraveghere a preturilor carburantilor, in incercarea de a pune capat tendintei ascendente a acestora.
Operatorii a celor aproximativ 14.700 de benzinarii din Germania vor fi obligati sa informeze in detaliu cand si in ce masura vor creste sau vor reduce preturile.
De asemenea, acestia trebuie sa precizeze la ce pret si in ce cantitate au achizitionat carburantii.
"Pot intelege pe deplin nemultumirea automobilistilor referitoare la felul in care are loc cresterea sau scaderea preturilor benzinei. Nu se stie cum sunt stabilite preturile. Acesta este motivul pentru care dorim sa crestem concurenta si transparenta", a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler.
Legea urmeaza sa intre in vigoare in acest an.
In ultimele saptamani, preturile benzinei si motorinei au crescut puternic in Germania.
Decizia guvernului a provocat proteste din partea unora dintre operatorii de benzinarii, care califica noua institutie drept "politia benzinei".
"Au creat un monstru birocratic pentru care vor plati contribuabilii. Aceasta institutie nu schimba nimic in evolutia preturilor la pompa, care sunt determinate de cotatia petrolului pe piata mondiala", a declarat purtatorul de cuvant al Federatiei Benzinariilor, Karin Retzlaff.
Cea mai mare federatie a cluburilor de automobilism din Germania si Europa, ADAC, considera ca infiintarea unei astfel de institutii va permite cresterea transparentei... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:27
Cu doar noua luni in urma, presedintele Traian Basescu promitea romanilor ca la mijlocul anului 2012 acestia vor simti cresterea economica "in buzunare", fiindca tara este stabilizata.
"Suntem aici, stabilizati, reluam cresterea economica. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", spunea increzator presedintele cu un an in urma in cadrul unei emisiuni televizate.
La nici un an dupa declaratia lui Traian Basescu, seful Guvernului a iesit la inspectie pe autostrada si a declarat ferm ca nici anul acesta romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare fiindca Romania trebuie sa-si regaseasca stabilitatea.
Analistul financiar, Daniel Daianu considera ca romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, indiferent cine ar veni la putere. Cu toate acestea, analistul spune ca autoritatile pot face un singur lucru: sa arate populatiei ca se lupta cu risipa.
"Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.
Anul 2012 este vazut ca un an greu, in care problemele din extern vor pune presiune asupra cresterii economice a Romaniei.
Iata cateva motive pentru care nici anul 2012 nu va aduce prosperitate romanilor:
Preturile carburantilor au "explodat"
De la inceputul anului... mai mult
Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:00
Romania are o piata dezorganizata unde milioane de hectare de teren agricol sunt in degringolada, iar exploatatiile sunt faramitate.Principalele cauze ale deteriorarii sectorului agricol sunt lipsa de capital, de tehnologie si de expertiza, este de parere secretarul general Agrostar, Tudor Dorobantu.
In opinia acestuia, preturile la alimente cresc fiindca nu mai exista producatori agricoli care sa realizeze bunurile de consum alimentar fiindca statul nu i-a mai sustinut.
Contrar acestuia, Adrian Radulescu, secretar general la Ministerul Agriculturii, afirma ca preturile la alimente nu tin de competenta Ministerului Agriculturii.
"Preturile la alimente nu tin de noi, le face piata. Este vorba de conjunctura internationala, de energie electrica, gaze, petrol si de agentii economici care cumpara la un pret mic si vand la un pret mare", a declarat pentru Bloombiz.ro Adrian Radulescu.
Pe de alta parte, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, nu crede ca cresterea preturilor la alimente poare fi o conspiratie premeditata a producatorilor.
"Guvernul a aratat catre producatori, insa nu ne-a spus ca in primul trimestru a majorat si el accizele si a contribuit la cresterea preturilor carburantilor. Nu m-as grabi sa dau vina pe producatori.
Multora dintre ei le-ar conveni sa vanda la preturi mai mici, sa aiba vanzare mai multa", a declarat pentru Bloombiz.ro Varujan Vosganian.
Pe de alta parte, Tudor Dorobantu acuza statul roman ca a dat frau liber intermediarilor,... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 19:40
Cresterea preturilor alimentelor ar putea fi o amenintare mai mare la adresa ritmului mondial de dezvoltare decat avansul cotatiei petrolului, iar impactul va fi resimtit cel mai mult de economiile in dezvoltare, care au reprezentat motorul redresarii economice globale, informeaza Mediafax.
Investitorii de pe piata petrolului estimeaza ca exista un risc redus ca tulburarile din Orientul Mijlociu sa se extinda si in Arabia Saudita, evolutie care ar propulsa pretul petrolului in fruntea listei riscurilor economice mondiale.
Daca livrarile de petrol ale Arabiei Saudite vor decurge normal, atunci impactul pretului titeiului asupra cheltuielilor de consum va fi relativ modest. Preturile alimentelor se vor mentine la un nivel ridicat pentru o perioada, ceea ce va exercita presiuni asupra bugetelor familiale.
"In prezent, majorarea preturilor alimentelor reprezinta un motiv mai mare de ingrijorare", a declarat Thomas Helbling, consultant in departamentul de cercetari al FMI.
Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a exprimat un punct de vedere asemanator saptamana trecuta. El a aratat ca tarile bogate pot constitui rezerve strategice de petrol, daca este nevoie, in timp ce preturile alimentelor vor ramane ridicate "o lunga perioada de timp".
Datele referitoare la vanzarile de retail din SUA, China si Marea Britanie vor arata atitudinea cumparatorilor in februarie, cand violenele din Libia au determinat cresterea puternica a cotatiei petrolului.... mai mult
Luni, 07 Martie 2011, ora 21:49