Pretul gazelor pe piata romaneasca, atat cele de productie interna, cat si cele de import, vor creste semnificativ iarna urmatoare, ca urmare a majorarii cotatiilor petroliere, a declarat, joi, Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania.
"In Romania, pretul gazelor de import este legat de cotatiile titeiului, care au crescut foarte mult in ultima perioada, astfel ca ne asteptam ca pretul pentru iarna sa creasca semnificativ, asta este clar. Importul de gaze va avea un impact si in pretul final", a spus oficialul companiei de gaze.
In plus, intrucat nu exista o competitie adevarata pe piata, fiind doar doi producatori interni, pretul gazelor autohtone va tinde sa creasca si el spre cel de import.
"Exista un risc mare ca pretul de productie interna plus tariful de inmagazinare sa ajunga la nivelul pretului de import", a sustinut Hajdinjak.
El a aratat ca, deja, iarna trecuta pretul gazelor de import a fost cu 20% mai mare decat in iarna anterioara, ca urmare a cresterii cotatiilor petroliere. mai mult
Joi, 24 Mai 2018, ora 12:15
Deciziile populiste de mentinere a pretului la gaze la nivel redus au impiedicat implementarea reformelor, necesare pentru acest sector, tocmai de aceea e nevoie de calendarul de liberalizare, marul discordiei dintre Fondul Monetar International (FMI) si Guvernul Romaniei, condus de Victor Ponta, sustine Valentina Ivan, analist in politici energetice.
Cele doua parti nu au semnat scrisoarea de intentie, in aceasta luna, din cauza ca nu s-au pus de acord in ceea ce priveste cresterea pretului la gaze si situatia sectorului huilei din Romania.
Insa Valentina Ivan, de la Candole Partners, atrage atentia, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca tarifele sunt mai mari mai ales ca urmare a cresterii taxelor de transport si ca un calendar de liberalizare e necesar, deoarece ar aduce avantaje tuturor celor implicati.
Cum a afectat populatia cresterea preturilor la utilizati?
Cresterea preturilor la facturile de electricitate si gaze a dus mai multe gospodarii in saracie energetica, ...citeste mai departe despre "Adevarul despre cresterea pretului la gaze: Motivele pentru scumpirile din ultima vreme Interviu" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Februarie 2015, ora 07:08
Cresterea pretului la gaze pentru populatie a fost motivul principal pentru care Guvernul roman si delegatia formata din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) nu au semnat scrisoare de intentie. Insa ce urmeaza sa faca autoritatile de la Bucuresti in acest domeniu?
Calendarul de liberalizare a pretului gazelor a fost convenit de Guvern si Comisia Europeana in 2012 si presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.
Insa premierul Victor Ponta nu este de acord cu graficul stabilit pentru acest an, acesta fiind marul discordiei intre Guvern si delegatia formata din Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM).
Ponta: Nu am semnat scrisoarea cu FMI. Vor cresterea pretului la gaze si restructurari
Luni, la incheierea vizitei creditorilor internationali la Bucuresti, seful Executivului a precizat ca solicitarea acestora "se referea la o crestere de la 1 aprilie ...citeste mai departe despre "Marul discordiei intre Guvern si FMI: Creste sau nu creste pretul gazelor naturale?" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 07:36
Premierul Victor Ponta da asigurari ca populatia nu trebuie sa fie ingrijorata pentru ca in aceasta iarna nu va plati un pret mai mare la gaze.
"O spun cat se poate de clar: pretul gazelor naturale pentru populatie nu va creste in aceasta iarna! Va rog sa nu credeti manipularile care spun altceva. Guvernul isi respecta angajamentele!", a postat, vineri, pe Facebook Victor Ponta.
Joi, Victor Ponta a explicat ca va exista un calendar pentru liberalizare, in conditiile in care in mass-media aparusera speculatii cu privire la cresterea pretului la gaze.
"Este o decizie a Parlamentului Romaniei. Sigur, vom continua discutiile cu Comisia Europeana in asa fel incat calendarul de liberalizare sa tina cont si de realitati. Guvernul Romaniei respecta in primul rand legile adoptate de Parlamentul Romaniei si, in al doilea rand, avem o relatie de colaborare cu Comisia Europeana in asa fel incat Romania sa-si indeplineasca obligatiile, dar sa tina cont si de interesele consumatorilor ...citeste mai departe despre "Ponta, despre pretul gazelor la iarna: Va rog sa nu credeti manipularile!" pe Ziare.com.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Post by Victor Ponta. mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 12:28
Directia Generala Intreprinderi a Comisiei Europene doreste ca Guvernul sa elimine obligativitatea producatorilor de gaze din Romania de a livra cu prioritate gaze din productia interna catre populatie, iar autoritatile de la Bucuresti nu vor aplica cresterea pretului programata pentru 1 octombrie.
Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie, relateaza Mediafax.
"Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat marti agentiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
O delegatie guvernamentala condusa de Nicolescu a avut luni consultari, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei Generale Energie din CE in legatura cu aspecte nationale si regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Guvernul asteapta acordul cu DG Enterprise
Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie.
"Exista insa si o divergenta majora... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 15:00
In urmatoarele 6-8 luni ar trebui sa ne asteptam la o scumpire a gazelor naturale.
Spre deosebire de petrol, gazele naturale reprezinta o resursa ce se gaseste din abundenta, insa exista alti factori care influenteaza pretul, scrie Wall Street Daily.
Acestia sunt: consumul, cererea, rezervele, speculatiile pe bursa si vremea. Sursa citata a analizat primii patru factori:
Consumul: Consumul de gaz va creste in urmatoarea jumatate de an, in special in sectorul de transporturi, dar si pentru generarea de electricitate. Iar avand in vedere ca reglementarile in ceea ce priveste emisiile de carbon sunt din ce in ce mai dure, multe fabrici nu mai folosesc carbune si se orienteaza catre gaze.
Cererea: In conditiile in care piata imobiliara isi revine, vor exista tot mai multi consumatori care au nevoie de gaze pentru a-si incalzi locuintele.
Rezervele: In SUA, rezervele de gaze au ajuns la nivelul minim al ultimilor ...citeste mai departe despre "Cresterea pretului la gaze este iminenta - Care e situatia in Romania" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Iunie 2014, ora 09:35
Comitetul de Reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei a aprobat, in sedinta de vineri, majorarea cu 8% a pretului gazelor naturale pentru consumatorii casnici si cu 3% pentru cei noncasnici, informeaza ANRE.
Majorarea este prevazuta in Ordinul nr. 46 /2013 privind aprobarea preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, aprobat vineri.
Potrivit ANRE, datorita evolutiilor favorabile ale pretului de import si a necesarului de import pentru acoperirea consumului, cresterea pretului final pentru consumatorii noncasnici este mai mica decat cea prevazuta in calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate de 5%.
"Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei in conditiile respectarii Calendarului de eliminare treptata a preturilor pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale, calendar agreat cu organismele internationale si aprobat de Guvernul Romaniei, prin masurile luate, estimeaza pentru anul 2013 o crestere a pretului final pentru consumatori mai mica decat cea prevazuta in calendar", se precizeaza in comunicatul institutiei.
Potrivit ANRE, in acest an gazele naturale s-au scumpit la 1 februarie numai pentru clientii noncasnici, cresterea de pret fiind, in medie, de 5%, conform calendarului aprobat de Guvern.
"Preturile finale reglementate aferente clientilor casnici si noncasnici au ramas nemodificate incepand cu 1 aprilie 2013, chiar daca in pretul final reglementat a fost luata in... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2013, ora 13:58
Cresterea pretului la gazele naturale, in urma aplicarii de la 1 februarie a HG nr. 22/ 2013, va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie, se arata intr-un comunicat remis vineri de Confederatia Patronala din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).
"Am solicitat Guvernului amanarea aplicarii HG nr. 22/2013 cu un an de zile, incepand cu data de 31 martie a.c., insa la aceasta solicitare nu am primit pana in acest moment niciun raspuns.
Þinand cont de faptul ca orice modificare a preturilor materiilor prime influenteaza decisiv structura cheltuielilor de productie si implicit functionarea unitatilor in cauza, apreciem ca aplicarea actului normativ va determina pierderi considerabile pentru producatorii din industrie si o crestere in lant a preturilor in intreaga economie. Agentii economici vor fi obligati sa ia masuri radicale in privinta conservarii capacitatilor de productie", se arata in comunicatul citat.
Potrivit actului normativ care a intrat in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, pretul gazelor naturale din productie interna a crescut in primele trei luni ale acestui an cu 7%, urmand ca ritmul mediu trimestrial de crestere a pretului la gazele naturale din productia interna sa fie de peste 12%, in cazul consumatorilor industriali.
Acestia vor ajunge astfel sa plateasca in octombrie 2014 un pret la gazele naturale din productia interna cu... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 12:40
Pretul gazelor a fost majorat cu 5%, in luna septembrie, pentru a acoperi costul ridicat cu care au importat unii furnizori iarna trecuta, a declarat marti Rodin Traicu, secretar de stat in Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).
"Am avut doua runde de intalniri pregatitoare a comandamentului de iarna in care am analizat incidentul, situatia care a fost creata atunci cand consumul de gaze a expandat ca urmare a temperaturilor scazute, faptul ca o parte din furnizorii de gaze nu si-au indeplinit obligatiile pe care le aveau vis-a-vis de stocarea de stocuri de gaze si analizele referitoare la preturile deosebit de ridicate cu care au facut importurile. (...)
Ei au venit dupa aceea sa li se recunoasca preturile mari la care au importat gazele respective, iar acum noi toti suportam acest lucru. Nu li s-au recunoscut costurile atunci, si le-am recunoscut acum, cu o crestere de 5% a gazelor in luna septembrie", a declarat Traicu, raspunzand unei intrebari legate de verificarile autoritatilor privind furnizorii care nu si-au facut stocul de gaze iarna trecuta.
El a adaugat ca nu stie daca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sanctiuni respectivilor furnizori.
Pretul gazelor naturale livrate populatiei va urca in septembrie cu 5%, iar cel destinat firmelor cu 10%, intrucat cresterea costurilor nu a fost transferata in preturile finale in ultimii ani, anunta la jumatatea lunii august seful misiunii FMI de... mai mult
Marti, 16 Octombrie 2012, ora 17:40