Energia electrica va fi mai scumpa cu 40% anul viitor fata de 2018, ceea ce se va reflecta si in preturile produselor, a declarat, marti, Petre Stroe, CEO al furnizorului de energie si gaze MET Energy Romania, intr-o conferinta de presa.
"Este foarte greu sa le explicam consumatorilor nostri ca au crescut preturile atat de mult. Unii efectiv nu inteleg de ce si nici eu nu inteleg total de ce. Este vorba despre o diferenta de 25 de euro intre pretul din 2018 si cel din 2019, adica 40%. Explicatiile sunt interne si externe, dar nu prea conteaza in bugetul consumatorilor. Efectele le vom vedea in pretul produselor anul viitor", a spus Stroe.
Potrivit acestuia, intre 1% si 5% din pretul final reprezinta comisionul pe care il primesc agentii care incheie contractele.
"Acestia sunt noii baieti destepti din energie. De regula, ei castiga 1% din pretul final, dar se ajunge si la 5%", a adaugat reprezentantul MET.
El a aratat ca reglementarile din acest sector nu sunt foarte bine puse la punct, astfel ca unii traderi pot denunta unilaterial contractele, preferand sa plateasca penalitati.
"Tocmai am patit acest lucru. Un furnizor de la care achizitionam energie, respectiv EFT, a reziliat in luna noiembrie contractul cu noi pentru 2019, pentru o cantitate de 5 MW, astfel ca am fost nevoiti sa achizitionam energie la pret mai mare acum, din piata. S-au platit penalitati, insa plata acestora a fost mai convenabila decat livrarea energiei. Ei au respectat reglementarea,... mai mult
Marti, 18 Decembrie 2018, ora 14:48
Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect, sustine Francesco Starace, CEO si general manager Enel.
Acesta sustine ca nu vede motive majore de ingrijorare, piata din Romania avand un cadru de functionare destul de bun, insa ar vrea sa stie de ce au urcat preturile la energie in Romania.
"Varfurile de preturi pe pietele engros de electricitate nu inseamna neaparat ca piata nu functioneaza corect. Mai degraba este o chestiune de cerere si oferta, care sunt in dezechilibru si cred ca cel mai probabil aceasta a fost situatia si in Romania.
Intrebarea nu este daca piata functioneaza sau nu, ci care este echilibrul intre cerere si oferta si cum este administrat.
Nu vad motive majore de ingrijorare. Cred ca piata din Romania are un cadru de functionare destul de bun, dar se pune intrebarea in ce mod actorii inteleg modul in care pozitiile lor, long sau short, influenteaza piata si cum putem sa evitam aceste varfuri de preturi in viitor", a spus, marti, Starace, intr-o conferinta de presa.
El a precizat ca, in sine, aceste cresteri abrupte, volatilitatea sunt o problema de dezechilibru intre cerere si oferta, o combinatie de factori pe un termen scurt.
"Deci, nu avem vreo ingrijorare legata de cadrul de functionare a pietei in acest moment. Dar, cu siguranta, vrem sa stim de ce aceasta situatie s-a intamplat, pentru a putea preveni sa se repete pe viitor", a mai afirmat oficialul Enel.
In ceea... mai mult
Marti, 21 Noiembrie 2017, ora 17:28
Dupa ce pretul energiei electrice a crescut simtitor in ultima vreme, iata ca vom avea parte de o noua scumpire.
De data aceasta, va avea loc in toamna, mai exact in octombrie, informeaza TVR.
Estimarile realizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) arata o crestere de cateva procente.
Reamintim ca pretul energiei electrice a explodat in ultima vreme. Astfel, un MWH de energie a ajuns saptamana aceasta sa se vanda pe piata pentru ziua urmatoare si cu 570 de lei, triplu fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Scumpirea are loc in contextul secetei care a lovit tara noastra si a adus debitul Dunarii la minimul functional, de exemplu.
Potrivit Ministerului Energiei, situatia actuala este cauzata de mai multi factori locali si regionali, unul dintre acestia fiind legat de cresterea consumului de electricitate pe fondul codurilor de canicula. In prezent, necesarul de consum este de 7.500 - 8.000 MW, cu peste 1.000 de MW mai mult decat in perioada similara a anului trecut.
Reprezentantii Ministerului Energiei mai precizeaza ca in regiune sunt preturi similare, iar Romania functioneaza pe o piata europeana, avand bursa de energie cuplata cu alte piete. In acest context, preturile energiei pe bursa sunt influentate de cele de pe pietele cu care Romania este cuplata.
Totusi, exista semnale privind posibile intelegeri neconcurentiale intre producatori de energie din Romania, asa ca a fost sesizat Consiliul Concurentei.... mai mult
Sambata, 05 August 2017, ora 11:29
Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare ...citeste mai departe despre "Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20
Cresterea pretului la energie este cel mai mare pericol pentru economia romaneasca, iar crearea unei piete energetice libere si transparente, fara distrugerea industriei si economiei, este una dintre marile provocari aflate acum pe masa Guvernului, a afirmat premierul Ponta, la un forum economic.
"Pericolul cel mai mare pentru economia noastra este cresterea pretului la energie si, din acest punct de vedere, este obligatoriu sa lucram impreuna cu mediul economic si sa tinem o agenda sustenabila a liberalizarii pretului energiei. Aceasta este una dintre cele mai dificile probleme pe care le avem acum pe masa: cum putem avea o piata cu adevarat libera si transparenta a energieie, fara sa distrugem industria, economia, printr-o simpla crestere a pretului", a spus Ponta.
El a prezentat si rezultate pozitive ale economiei, aratand ca masurile sociale pot fi sustinute de o economie performanta. mai mult
Joi, 12 Iunie 2014, ora 14:58
Energia electrica s-ar putea scumpi cu valori cuprinse intre 25% si 40% pe termen scurt, in contextul liberalizarii preturilor si formarii pietei regionale. Totusi, jumatate din cresterea pretului este cauzata de subventionarea energiei regenerabile, potrivit unui proiect de OUG, publicat pe site-ul Ministerului Economiei.
Proiectia pretului pentru consumatorul final de energie electrica la nivelul anului 2014 trebuie sa ia in considerare si efectele liberalizarii preturilor cu circa 30% si efectele cresterii pretului in contextul crearii pietei regionale (pe o plaja intre 10 - 30%) si taxa pentru cogenerare si schimbarea obiceiurilor de consum casnic de energie in favoarea energiei electrice, este mentionat in Nota de fundamentare.
"In acest context se poate estima o crestere pe termen scurt cu circa 25% pana la 40% a pretului energiei electrice, din care jumatate se datoreaza subventionarii energiei verzi. La aceste cresteri de pret ale energiei electrice in factura consumatorului casnic se adauga cresterea indirecta a preturilor produselor industriale si tarifele de servicii", potrivit sursei citate.
Cresterea facturii la electricitate va duce la o majorare cu 0,5-1% a indicelui preturilor de consum anual
Impactul cresterii necontrolate pe termen scurt a pretului energiei electrice cu circa 60 - 100 lei MWh, din cauza contributiei pentru promovarea energiei din surse regenerabile ridica o problema de suportabilitate atat din partea consumatorului casnic,... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2013, ora 16:33
Pretul energiei electrice va creste cu 2-3% de la 1 septembrie 2012, pentru consumatorii non-casnici, in urma dereglementarii a 15% din piata electricitatii, iar pretul gazelor naturale va creste cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali, din 15 septembrie 2012, a declarat, vineri, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, Niculae Havrilet.
Dereglementarea a 15% din piata energiei electrice de la 1 septembrie 2012 implica trecerea acestei cantitati pe piata concurentiala. Consumatorii non-casnici vor achizitiona acest procent de energie de 15% de pe piata concurentiala, ceea ce presupune o crestere cu 2-3% a pretului energiei electrice pentru consumatorul final.
"In ceea ce priveste pretul gazelor naturale, acesta se va majora de la 15 septembrie, cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru cei industriali. Aceasta majorare are loc deoarece traderii nu si-au recuperat costurile din anul 2009", a afirmat Niculae Havrilet.
Conform calendarului stabilit pentru liberalizarea pietei gazelor naturale, pretul va creste de la 1 iulie 2013 pentru consumatorii casnici si de la 1 decembrie 2012 pentru cei industriali, a adaugat oficialul ANRE.
La finalul ultimei misiuni a Fondului in Romania, seful delegatiei, Erik de Vrijer, a precizat ca pretul gazelor naturale trebuie sa creasca pana la jumatatea lunii septembrie 2012 cu 5% pentru consumatorii casnici si cu 10% pentru consumatorii industriali.
FMI: Pretul... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 14:47
Pretul energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul lunii iunie, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali. In opinia specialistilor si a managerilor, masura se traduce prin scumpirea tuturor produselor, diminuarea profitului sau chiar disponibilizari masive.
Ionut Purica, specialist pe piata de energie, a declarat pentru Business24 ca Romania are o economie care consuma multa energie, astfel incat o majorare de 5% va insemna o diminuare a profitului si, pana la un anumit punct, o reducere a gradul de competitivitate al produselor.
Industria de aluminiu si cea de otel, cele mai afectate
In opinia specialistului, principalele industrii care vor fi lovite de aceasta majorare sunt cea de aluminiu, industria otelului si cea de ciment, unde consumul de energie electrica resprezinta o componenta importanta in costurile de productie.
Purica sustine ca aceasta crestere a tarifelor la energie va fi transferata in costul produselor, iar acest lucru va duce la o scadere a competitivitatii. De asemenea, exista varianta pastrarii preturilor, dar in acest caz se diminueaza profitul.
"Daca isi diminueaza profitul, atunci cu siguranta ca nu vor mai avea bani de intretinere, ca sa nu mai aduc in discutie plata dividendelor sau actionariatul", a declarat Purica.
El sustine ca, in actuala situatie, nu poate fi majorat costul de productie, pentru ca trebuie sa ramai competitiv, iar atunci raman la indemana masuri precum diminuarea... mai mult
Luni, 28 Mai 2012, ora 18:10
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri ca nu exista un pericol ca situatia hidrologica actuala sa influenteze cresterea pretului la energie, iar in urmatoarea perioada va fi prezentata in sedinta de Guvern o analiza privind probleme din acest sector. "Deocamdata nu este un pericol de a influenta cresterea pretului, au mai fost asemenea situatii, deci nu este ceva iesit din comun.
Sunt perioade cand este seceta, cand sunt ploi mai multe si atunci recupereaza.(...) Acest subiect nu s-a discutat inca in Guvern, pentru ca nu este grav, vom face o analiza si va fi o nota in Guvern privind aceasta situatie", a explicat Borbely, citat de NewsIn.
Acesta a mai spus ca in ultimele doua zile a crescut debitul Dunarii, astfel ca nu vor fi probleme deosebite, ci doar in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vor fi ploi.
"In ultimele doua zile a crescut (debitul Dunarii, n.r.), deci acuma este la aproape 3.000 (mc/s, n.r.) fata de 2.200 cat era, deci din acest punct de vedere, pe Dunare, conform informatiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite.
Vom avea o problema cu seceta in cazul in care timp de doua-trei saptamani nu vom avea ploi. Noi am avut si la nivelul ministerului un comitet pentru situatii de urgenta, ieri (marti, n.r.) a avut loc un alt comitet national, care a analizat aceasta problema, dar deocamdata stam in asteptare.
Pana in 1 octombrie nu vor fi ploi consistente, dar se pare ca dupa 8... mai mult
Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 14:26