Multi dintre romanii care au respirat usurati atunci cand Guvernul a plafonat pretul curentului pentru populatie risca, totusi, sa plateasca facturi chiar si de doua ori mai mari, in lunile care urmeaza. Iata cum afli daca te numeri printre ei si in ce fel poti evita majorarea facturii.
In repetate randuri, Cabinetul Dancila a anuntat ca a plafonat - incepand din martie, pentru urmatorii 3 ani- pretul energiei electrice pentru populatie. Acest lucru este adevarat, insa numai in parte, in conditiile in care preturile s-au plafonat, de fapt, doar pentru unii dintre romani.
Mai exact, pentru aceia care primesc electricitate de la furnizori de ultima instanta (FUI) - obligati sau optionali - intr-un regim numit de specialisti "serviciu universal".
Pana la inceputul acestui an - dupa cum Ziare.com v-a informat deja - un client care renunta la serviciul universal nu mai putea beneficia, din nou, de el. Dupa adoptarea Ordonantei 114, insa, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca regulile s-au schimbat.
In consecinta, toti romanii care cumpara electricitate pentru consum casnic de pe piata concurentiala pot reveni, la cerere, la serviciul universal. Iar odata intorsi in acest regim de furnizare reglementat de stat, cu totii vor putea primi energie electrica la preturile limitate prin lege, in urmatorii 3 ani.
La prima vedere, intrega strategie pare special conceputa pentru a-i veni in ajutorul romanului care vrea sa isi tina in... mai mult
Marti, 04 Iunie 2019, ora 07:44
E foarte important ca, in perioada urmatoare, consumatorii industriali sa nu reactioneze emotional la scumpirea energiei pentru a nu crea distorsiuni in piata libera, a declarat miercuri Corina Popescu, directorul general al Electrica.
"In piata libera va fi o crestere de pret, pe care nu o va resimti doar Electrica, in calitate de furnizor. E un fenomen. Este o piata libera, cea a consumatorilor industriali, este concurenta.
Important este ce servicii in plus putem sa aducem in asa fel incat sa-i convingem pe acei consumatori industriali sa ne pastreze ca furnizori. Mi se pare important sa nu mai avem reactii emotionale, pentru ca piata este intr-un moment destul de... ar putea sa apara derapaje si imi doresc sa dau un semnal de stabilitate catre utilizatorii si consumatorii din portofoliul nostru (...)
Activez in acest sector de foarte multa vreme si nu cred ca este bine nici sa creezi asteptari foarte mari si nici sa te duci sa spui ca este dezastru si apoi sa vii cu rezultate bune.
Este foarte greu, in conditiile in care cadrul de reglementare nu este foarte stabil si este posibil sa apara legi care sa bulverseze sectorul.
Energia este o utilitate si nu este bine sa promiti. Sunt anumiti consumatori care pot lua, din pacate pentru Romania, niste decizii pe baza acestor emotii. Acesta este si motivul pentru care noi nu am notificat consumatorii, ci am asteptat sa vedem exact care este impactul, sa il evaluam si in acel moment sa avem reactii.
Pe de... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 15:53
Desi se lauda ca ia masuri pentru a-l scuti pe roman de cheltuieli nejustificate, Cabinetul Dancila face tocmai pe dos. Cu alte cuvinte, ia decizii care, in loc sa-i miscoreze omului facturile, risca sa i le majoreze impovarator.
Pe 21 decembrie, Cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonandata de urgenta, atat pretul gazelor produse in Romania, cat si pe cel al energiei electrice. La acel moment, Darius Valcov sustinea ca statul a luat masurile pentru a se asigura ca facturile la gaze si curent electric ale omului de rand nu vor mai creste.
Totusi, recunostea Valcov, daca societatile energetice vor vinde la preturi plafonate - adica mult sub nivelul celor de acum - vor avea incasari reduse si, in consecinta, vor da la stat taxe si dividende mai mici. Per total, statul ar urma sa piarda intre 1,5 si 2 miliarde de lei pe an in urma plafonarii preturilor la gaze si la electricitate.
In consecinta, pentru ca bugetul sa se poata indestula, Cabinetul Dancila a decis sa le puna tuturor companiilor din energie o taxa noua, in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Acest bir sa va aplica chiar si retroactiv. Cu alte cuvinte, societatile vor fi obligate sa il achite si pentru cifra de afaceri din 2018, cu toate ca el a fost introdus abia la finalul anului trecut, iar intreprinzatorii nu aveau cand sa prevada in bugete bani pentru a-l achita.
In plus, sumele pe care companiile din domeniul Energiei ar urma sa le plateasca nu sunt deloc mici. Ziare.com a incercat sa afle cat... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 07:33
Romania a inregistrat in primul semestru din 2018 cea mai mare crestere din Uniunea Europeana a pretului electricitatii, in timp ce la nivelul UE pretul mediu per kilowat ora pentru consumatorii casnici s-a situat la 20 de euro, stabil comparativ cu primele sase luni din 2017, arata datele publicate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
In perioada ianuarie-iunie 2018, taxele si cotizatiile au reprezentat peste o treime (37%) din pretul electricitatii pentru consumatorii casnici din UE, in timp ce la gazele naturale procentul este de 27%.
Intre primul semestru din 2017 si primul semestru din 2018, cea mai mare scadere a pretului electricitatii exprimat in moneda locala s-a inregistrat in Polonia (minus 4,3%), Grecia (minus 3,6%), Letonia (minus 3,5%), Malta si Germania (ambele cu minus 3,2%), iar cea mai mare crestere a fost in Romania (14,1%), Estonia (11,7%), Olanda si Croatia (ambele cu 9,2%).
Pretul mediu la gazele naturale destinate consumatorilor casnici din UE s-a situat in primul semestru din 2018 la sase euro per 100 kilowati ora, stabil comparativ cu primele sase luni din 2017.
Exprimat in euro, cel mai scazut pret la gazele naturale destinate consumatorilor casnici s-a inregistrat in primele sase luni din acest an in Bulgaria (9,8 euro per 100 kilowati ora), Lituania (11 euro per 100 kilowati ora) si Ungaria (11,2 euro per 100 kilowati ora) iar cel mai ridicat in Danemarca (31,3 euro per 100 kilowati ora), Germania (29,5 euro per 100... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 14:21
Niciodata, in ultimii 11 ani, n-a mai fost energia electrica atata de scumpa, pe pietele angro din Romania, la inceput de toamna. Iar asta inseamna ca atat consumatorii casnici, populatia, cat si intreprinzatorii trebuie sa se pregateasca sa achite facturi mai mari la curent.
In septembrie, un MWh (echivalentul a 1.000 de kilowati) a costat, in medie, 276 lei, cu 13% mai mult decat in luna precedenta si cu aproape 40% mai mult decat in urma cu un an, potrivit datelor OPCOM, administrator al mai multor piete autohtone de energie.
Practic, in ultimii 11 ani, doar o singura data - in ianuarie 2017 - a fost energie electrica mai scumpa decat luna trecuta.
Poate ca o scumpire mai mica nu s-ar fi observat. Una de asemenea proportii, insa, n-are cum sa fie trecuta cu vederea, in conditiile in care urmeaza sa afecteze atat populatia, cat si pe intrerprinzatorii ale caror afaceri depind de alimentarea cu energie electrica.
De ce au crescut atat de mult preturile pe pietele angro, dar si cine va plati pentru asta, in perioada imediat urmatoare, a explicat pentru Ziare.com Catalin Dimofte, directorul de operatiuni al APURON, societate furnizoare de energie.
Scumpirea petrolului si cea a gazelor au anuntat cresterile de pret la curent
Specialistul spune ca scumpirea energiei electrice este, printre altele, o consecinta directa a cresterii, in intreaga lume, a preturilor altor resurse.
"Pretului barilului de petrol este acum cu aproximativ 45% mai mare decat era in... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 09:17
Pretul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creste cu pana la 8% de la 1 iulie, potrivit deciziei de joi a Comitetului de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), au declarat reprezentantii institutiei.
De la 1 iulie, pretul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din pretul total, si dintr-o componenta care reflecta pretul din piata libera, care are o pondere de 90%.
Potrivit unui comunicat al ANRE, componenta reglementata (10%) va scadea cu 5,16% iar cea de piata libera (90%) va urca cu 8,53%.
Citeste si:
Licente retrase dupa scandalul cresterii pretului energiei electriceVrei sa-ti schimbi furnizorul de gaze sau curent? ANRE te ajuta sa compari tarifelePlatim cu 2% mai mult pentru gaze de la 1 aprilie
Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, anunta, in luna februarie a acestui an, ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu 1-2% de la 1 iulie, ca urmare a preturilor foarte mari de pe bursa de energie din luna ianuarie.
"Pretul la energie electrica se recalculeaza la fiecare sase luni, iar urmatoarea recalculare va fi la 1 iulie. Consideram ca pretul ori va ramane la acelasi nivel, ori va fi o ajustare de cel mult 1-2% in plus", a spus Havrilet in 15 februarie.
Pe parcursul lunii ianuarie, preturile pe bursa au crescut foarte mult, ajungand la finalul lunii la peste 650 de lei pe MWh, nivel dublu... mai mult
Vineri, 23 Iunie 2017, ora 12:31
Pretul mediu de vanzare a energiei electrice la tarifele reglementate va creste cu 0,26% de la 1 ianuarie, a anuntat vineri Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).
"Impactul tarifelor aprobate prin Ordinul 157/2014 - incepand cu data de 1 ianuarie 2015 - va duce la o crestere de 0,26% (sub cea estimata initial) a pretului mediu de vanzare ...citeste mai departe despre "Cu cat creste pretul energiei electrice de la 1 ianuarie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Decembrie 2014, ora 22:20
Directia Generala Intreprinderi a Comisiei Europene doreste ca Guvernul sa elimine obligativitatea producatorilor de gaze din Romania de a livra cu prioritate gaze din productia interna catre populatie, iar autoritatile de la Bucuresti nu vor aplica cresterea pretului programata pentru 1 octombrie.
Potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor asumat de Guvern prin acordurile cu FMI si Comisia Europeana, pretul gazelor livrate populatiei urma sa creasca cu 3% de la 1 octombrie, relateaza Mediafax.
"Legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie si noi consideram ca acest lucru este perfect legal din punct de vedere al legislatiei comunitare. Directia Generala Intreprinderi (DG Enterprise) doreste sa eliminam aceasta prevedere, dar noi nu vrem", a declarat marti agentiei MEDIAFAX ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
O delegatie guvernamentala condusa de Nicolescu a avut luni consultari, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei Generale Energie din CE in legatura cu aspecte nationale si regionale din domeniul gazelor naturale, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie.
Guvernul asteapta acordul cu DG Enterprise
Nicolescu a adaugat ca, pana la ajungerea la un acord cu DG Enterprise, Romania nu va mai pune in aplicare calendarul de dereglementare a pretului gazelor pentru populatie.
"Exista insa si o divergenta majora... mai mult
Marti, 26 August 2014, ora 15:00
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, spune ca reducerea deficitului de cont curent este mai importanta chiar decat reducerea deficitului bugetar. In conditiile in care Romania importa mai multe materii prime decat exporta, iar pretul acestora a crescut, misiunea devine si mai grea.
Seful statului spunea, la sfarsitul lunii trecute, ca este mai important pentru Guvern sa gaseasca solutii pentru reducerea deficitului de cont curent, prin cresterea exporturilor. Misiunea Executivului devine mai dificila, in conditiile in care statul roman importa mai mult decat exporta.
Pretul materiilor prime a crescut ca urmare a extinderii crizei datoriilor din zona euro si pe fondul ingrijorarii ca economia Chinei a intrat intr-un declin. In topul cresterilor de preturi se numara si gazele naturale, una dintre principalele materii prime importata de Romania.
Tarifele aplicate gazelor naturale lichefiate (GNL) au inregistrat, anul trecut, cele mai mari cresteri. In ceea ce priveste evolutia pentru anul acesta, analistii estimeaza ca pretul gazelor naturale va continua sa creasca. Specialistii citati de MSN Money mentioneaza ca unul dintre motivele care sta la baza acestei evolutii consta in cresterea surselor de cerere interna.
Daca pretul gazelor naturale va continua sa creasca, importurile Romaniei vor fi din ce in mai scumpe. Directorul de comercializare Romgaz Medias, Dumitru Chisalita, preciza, anul trecut, ca statul roman a importat, in intervalul 2004-2010 gaze in... mai mult
Vineri, 13 Ianuarie 2012, ora 08:00