Introducerea unor noi destinatii, suplimentarea numarului de aeronave si reduceri substantiale la bilete sunt doar cativa dintre asii pe care ii folosesc operatorii aerieni ca "sa prinda aripi", cand lupta pentru cresterea vanzarilor se infierbanta, in timpul verii.
Topul celor mai mari trei jucatori de pe piata locala este format din Wizz Air, Tarom si Blue Air, care detin, impreuna, aproape doua treimi din traficul aerian din Romania, estimat de specialistii la 10 milioane de euro.
Fiecare dintre operatorii low-cost prezenti pe piata locala incearca sa obtina o "felie" cat mai mare din incasarile estivale si sa compenseze pierderile resimtite de companiile-mama, anul trecut, care ajunsesera la cifra record de 1,1 miliarde de euro.
Strategii diferite, acelasi scop
Fiecare dintre operatorii prezenti in Romania a adoptat o strategie diferita. Spre exemplu, ungurii de la Wizz Air au mizat pe introducerea unor noi rute.
Reprezentantii operatorului low cost au anuntat, joi, ca vor lansa in aceasta luna de pe aeroportul international din Cluj-Napoca zboruri spre Bari (Italia), Eindhoven (Olanda) si Bruxelles (Belgia).
Pentru inceput, cursele vor fi operate cu o frecventa de doua zboruri pe saptamana, Bari din data de 11 mai (sambata si miercuri), Eindhoven din 12 mai (duminica si miercuri) si Bruxelles din 13 mai (luni si vineri). In prezent Wizz Air opereaza 14
destinatii de pe aeroportul din Cluj-Napoca.
Destinatii in premiera pentru Wizz Air
O alta... mai mult
Joi, 09 Mai 2013, ora 18:00
Biletele pentru cursele aeriene low-cost s-ar putea scumpi cu pana la 10% din luna martie, dupa mutarea companiilor de pe aeroportul Aurel Vlaicu pe aeroportul Henri Coanda.
Biletele pentru cursele aeriene low-cost s-ar putea scumpi cu pana la 10% din luna martie, dupa mutarea companiilor de pe aeroportul Aurel Vlaicu pe aeroportul Henri Coanda. Operatorii aerieni incearca sa compenseze costurile mai mari prin suplimentarea curselor.
Din luna martie, cei care vor sa zboare cu avioane low-cost se vor imbarca de pe Henri Coanda si nu de pe aeroportul Aurel Vlaicu, ca pana acum. Aeroportul Baneasa va fi modernizat si transformat intr-unul de business.
Companiile aeriene estimeaza o crestere a tarifelor cu trei-patru procente, dar care poate ajunge si pana la zece procente. De exemplu, un bilet de avion pe ruta Bucuresti-Barcelona s-ar putea scumpi de la 160 de euro, cat costa acum, la aproape 180 de euro, iar unul pe ruta Bucuresti-Viena ar putea creste de la 145 de euro la 160 de euro.
"Mutarea de pe aeroportul Baneasa pe aeroportul Otopeni genereaza o crestere cu 25% a costurilor de operare pentru companie. Nu dorim ca pasagerii nostri sa fie influentati de cresterea costurilor operationale cauzate de aceasta mutare, dar tarifele pe bilet vor creste in medie cu pana la patru la suta", a declarat Daniel Amzar, purtator de cuvant companie low-cost.
Operatorii aerieni cauta deja solutii pentru compensarea pierderilor. Vor aparea noi rute, iar numarul aeronavelor... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 09:05
Pentru ca romanii se confrunta cu o criza financiara fara precedent, cei care vor fi nevoiti s acalatoreasca cu avionul vor alege tot mai mult serviciile operatorilor aerieni low cost.Astfel, zborurile low cost vor ajunge in 2009 la jumatate din totalul pietei transporturilor aeriene de persoane din Romania, deoarece oamenii au devenit mult mai atenti la pret, scrie Adevarul. "Chiar daca este criza, oamenii vor continua sa calatoreasca, insa se vor uita de doua ori la pretul unui bilet de avion", a declarat Luke Farajallah, seful Wizz Air Romania. Wizz Air a ajuns pe prima pozitie in clasamentul operatorilor aerieni low cost, cu o cota de 36%, urmat de Blue Air cu 345 si My Air cu 11% din piata interna de profil. Reprezentantii Blue Air, companie 100% romaneasca, estimeaza sa transporte, in acest an, 1,5 milioane de pasageri, in crestere cu 25% fata de anul trecut. mai mult
Luni, 16 Februarie 2009, ora 09:51