Statul roman ar fi avut de doua ori de pierdut, daca marii comercianti de combustibil din tara noastra ar fi ales sa internalizeze dubla majorare a accizei. Astfel spus, erau doua variante: fie au de pierdut comerciantii si statul, fie consumatorii.
Explicatia este una simpla - prin faptul ca supraacciza se regaseste in pretul combustibilului, Guvernul castiga si de pe urma TVA din plata accizei majorate, dar si de pe urma impozitului pe profit.
Din TVA aferenta majorarii de accize, Guvernul roman ar putea sa incaseze 551 de milioane de lei, teoretic, scrie Profit.ro. In realitate, suma va fi aproximativ la jumatate, deoarece in cazul transportatorilor TVA este deductibila 100%, iar in cazul firmelor 50%. Chiar si asa, este o suma important care intra in bugetul statului.
Apoi, marii jucatori de pe piata combustibililor ar pierde aproximativ 2,9 miliarde de lei din profit, in urma internalizarii costurilor cu supracciza. Ar rezulta astfel o scadere a impozitului pe profit pe care aceste companii il platesc cu circa 464 de milioane de lei.
In plus, mai exista si banii pe care companiile ii platesc statului roman din dividende si din impozitul pe dividende.
Astfel, in total, Guvernul roman ar pierde anual peste trei sferturi de miliard de lei, iar comerciantii o suma mult mai mare, daca supraacciza nu ar fi platita din buzunarul cetateanului de rand. mai mult
Marti, 26 Septembrie 2017, ora 11:18
In noaptea ce tocmai a trecut, pretul carburantilor a crescut cu aproape 10 bani pe litru, ca urmare a majorarii accizei prin decizia Guvernului Tudose. A fost, insa, doar o etapa, urmand sa mai avem parte de o scumpire oficiala peste doua saptamani.
Nu a fost insa prima scumpire din ultimele doua saptamani, ci a doua. Anterior, pretul benzinei si motorinei crescuse, la inceputul lunii, cu circa 10 bani pe litru.
Spre exemplu, relateaza Profit.ro, in cazul OMV Petrom, cresterea este de peste 19 bani pe litru, de la inceputul lunii septembrie, toate sortimentele fiind acum peste 4,6 lei.
Asta in conditiile in care ministrul de Finante, Ionut Misa, estimase o scumpire de 16 bani, in prima etapa din 15 septembrie a majorarii accizei.
La un alt mare jucator de pe piata din Romania, Rompetrol, pretul benzinei si motorinei crescuse, insa, cu 22-23 de bani pe litru, de la inceputul lunii pana pe 14 septembrie, deci inainte de prima etapa a majorarii accizei. Si aici, toate sortimentele de combustibil au trecut de 4,5 lei.
De remarcat, insa, ca in aceasta perioada si pretul petrolului s-a majorat cu peste 8%, de la 49,56 de dolari (30 august) pana la 53,63 de dolari (13 septembrie).
Amintim ca, pe 30 august, Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru reintroducerea supraaccizei la combustibili. Atunci, ministrul de Finante, Ionut Misa, a spus ca pretul combustibilului va creste in total cu 32 de bani, dupa majorarea accizei.
Pe 12 septembrie, premierul a... mai mult
Vineri, 15 Septembrie 2017, ora 09:43
Prim-vicepresedintele PNL, Raluca Turcan, a comparat decizia Guvernului Tudose de a majora pretul la combustibil cu o "hotie la drumul mare".
Astfel, dupa ce ministrul de Finante, Ionut Misa, a anuntat miercuri ca pretul combustibilului va creste cu 32 de bani, dupa majorarea accizei, suma ce va fi platita in plus pentru fiecare plin de benzina va fi de 15 lei, incepand cu 1 octombrie.
"15 lei in plus la fiecare plin! Pentru cine nu a aflat, NU este o HOTIE la drumul mare, este chiar o decizie a Guvernului Dragnea-Tudose-Tariceanu!
Haiducia de la Palatul Victoria a atins noi culmi. Peste tot sunt identificati 'dusmani ai poporului'. Se cauta vinovati, oameni si companii, doar, doar ascund incompetenta si lipsa de intelegere a ceea ce trebuie facut cu tara aceasta! Ca la orice scamatorie de genul 'Alba-Neagra', cei care pierd sunt oamenii de buna credinta.
Atragem atentia romanilor sa cantareasca foarte bine ce aleg sa creada. Stirile false, rostogolite cinic de premier si guvernanti, despre orice si, aproape oricine, sau realitatea!!!
Realitatea este ca acesta crestere a pretului carburantilor va conduce la:
⁃ cresterea costului pentru ce se produce;
⁃ cresterea pretului la ceea ce se cumpara;
⁃ cheltuieli tot mai mari in domenii care inca tin economia Romaniei (de la agricultura pana la industrie si servicii);
⁃ scaderea puterii de cumparare a romanilor", avertizeaza pe Facebook Raluca Turcan.
De asemenea, deputatul PNL sustine ca "e tot mai... mai mult
Joi, 31 August 2017, ora 16:01
Companiile care vand carburanti in Romania cresc foarte repede preturile, in functie de conditiile de pe pietele internationale, dar e cu totul alta poveste cand vine vorba de ieftiniri.
Datele Comisiei Europene, consultate de Ziare.com, arata ca un litru de carburant costa in tara noastra, pe 13 martie, 1,236 de euro.
Pretul este mai mare decat in state mai prospere, precum Polonia (1,113 euro/litru), Luxemburg (1,197 euro/litru) sau Austria (1,211 euro/litru).
Si statele vecine stau mai bine ca noi, avand in vedere ca in Bulgaria un litru de benzina costa 1,104 euro (cel mai mic pret din toata UE), iar in Ungaria - 1,190 euro.
Cum a evoluat pretul benzinei in Romania
Martie 2014: 1,255 euro/litruFebruarie 2015: 1,145 euro/litruMartie 2015: 1,236 euro/litru
Petrolul s-a prabusit, carburantii s-au ieftinit
Pretul benzinei se stabileste in functie de mai multi indicatori, printre care se numara cotatia petrolului, cursul dolarului, taxe si accize.
In consecinta, ...citeste mai departe despre "Anomalia de la pompa: Pretul benzinei scade cu greu, dar creste vertiginos" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 07:20
Tensiunile din Siria si Iran, dar si criza economica, afecteaza pretul barilului de petrol si, in consecinta, pretul carburantilor la pompa, inclusiv in Romania. Care sunt, insa, elementele care contribuie la formarea pretului la benzina si motorina?
Pe langa elementele mentionate mai sus, un alt detaliu care joaca un rol important in evolutia preturilor din ultimele luni este embargoul impus de UE si SUA petrolului iranian. Acest lucru produce pagube insemnate unuia dintre cei mai mari furnizori de titei din lume si creeaza valuri pe o piata care oricum reactioneaza la cei mai mici stimuli.
Preturile de la pompa depind mai putin, insa, de cotatiile barilului de petrol si mai mult de cele ale carburantilor la nivel international, mai exact, la bursa benzinei si motorinei de la Rotterdam, numite cotatii Platts.
Pe langa acestea, importante pentru furnizorii din Romania mai sunt cheltuielile legate de lantul logistic, precum depozitare, transport, aditizare, managementul benzinariilor, cursul monedei nationale fata de dolar si euro, elemente de fiscalitate, precum taxe, impozite si accize, dar si preturile stabilite de companiile concurente.
Cum functioneaza cotatiile Platts?
La fel ca si pretul barilului de petrol de pe marile burse, cotatiile Platts sunt sensibile la situatia politico-economica din lume si reactioneaza foarte rapid la evenimentele globale, precum criza economica, embargoul asupra petrolului iranian ori conflictul din Siria.
Aceste... mai mult
Marti, 28 August 2012, ora 09:03
Pretul unui litru de benzina "Super" in Italia a trecut pragul de doi euro, ajungand chiar si la 2,008 euro in Toscana. Franta, care se confrunta de asemenea cu presiuni pe pretul benzinei, a optat pentru scaderea taxelor pe combustibili pentru a contracara cresterea preturilor la pompa.
In Italia, aceste preturi record la carburanti erau de asteptat pe autostrazi. Adevarata noutate o constituie preturile la distribuitorii din afara autostrazilor, unde carburantii sunt mai ieftini. In medie, pretul la pompa pentru un litru de benzina "Super" a ajuns la 1,920 euro, fata de 1,803 euro pe litru pentru motorina si 0,784 euro pentru Gpl.
Conform calculelor facute de Asociatia pentru protectia consumatorilor, Federconsumatori, costurile cu combustibilii pentru o gospodarie medie din Italia au crescut cu 420 de euro pe an.
Franta se lupta pentru mentinerea pretului la benzina.
Premierul francez Jean-Marc Ayrault a anuntat, miercuri, ca taxele pe carburanti care revin statului vor cunoaste o diminuare modesta si provizorie pentru a contracara cresterea preturilor la pompa.
Scaderea taxelor la combustibili risca sa afecteze veniturile statului si eforturile guvernului francez de a reduce deficitul la 4,5% din PIB in acest an.
Intrebat daca guvernul german are de gand sa adopte o masura similara, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Martin Kotthaus, a raspuns ferm "nu".
"Scaderea pretului carburantilor nu face parte din sarcinile guvernului",... mai mult
Miercuri, 22 August 2012, ora 18:32
Benzina se scumpeste pe zi ce trece, asa ca populatia si companiile cauta solutii pentru a contracara efectele. Abandonarea vechilor obiceiuri si adoptarea noilor tehnologii vin in ajutorul acestora.
In efortul de a taia costul tot mai mare al combustibilului, companiile gasesc solutii cat mai inventive, relateaza mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:05
Pretul benzinei a crescut cu 4,2% in Romania, in perioada 12 ianuarie - 24 februarie 2012, in timp ce in Uniunea Europeana pretul mediu a scazut cu 2,2%, potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Andreea Paul, consilier de stat al primului ministru.
In acelasi timp, pretul motorinei a crescut in Romania cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza, conform sursei citate.
"Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere", este mentionat in comunicat.
Pretul benzinei 95, in Romania, era vineri de 1,285 euro/litru (5,60 lei/litru), in crestere cu 4,2% fata de pretul inregistrat la inceputul anului, iar Romania se pozitioneaza pe locul doi in UE in topul celor mai mici preturi, dupa Cipru.
In Romania, pretul benzinei este cu 15% mai mic decat in Uniunea Europeana, iar cel al motorinei este cu 10% mai mic.
Potrivit sursei citate, pretul benzinei a crescut cu 93% in Romania si cu 49% in UE, intre 12 ianuarie 2009 si 24 februarie 2012, de la 0,666 euro/litru la 1,285 euro/litru.
Pretul motorinei a crescut cu 68% in Romania si cu 48% in UE intre 12 ianuarie 2009 si 24 februarie 2012. Motorina a inregistrat la 24 februarie 2012 pretul de 1,324 euro/litru (5,77 lei/litru), in crestere cu 3% fata de cel inregistrat la inceputul anului. mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 17:03
Preturile la benzina au crescut in mod constant si raman un motiv de nemultumire pentru soferi. Daca in Romania costul carburantilor se apropie de 6 lei/litru, in alte tari, benzina a depasit acest prag. Din 2008 si pana acum, tariful la carburanti a crescut cu 69%.
In Romania pretul la benzina a crescut cu 4,2% de la inceputul anului pana in prezent, in timp ce in UE pretul mediu a scazut cu 2.2%. In acelasi timp, pretul motorinei a crescut la noi cu 3%, in timp ce pretul mediu european stagneaza. Concurenta europeana e mai ascutita decat la noi, in consecinta, nu preia atat de repede tendinta cotatiilor internationale la produsele petroliere.
Totusi, avem al doilea cel mai mic pret al benzinei si al patrulea cel mai mic pret al motorinei din UE. Pretul benzinei este cu 15% mai mic si cel al motorinei cu 10% mai mic in Romania decat in UE, conform documentului Buletinului de preturi si carburanti, publicat de Comisia Europeana.
In Romania, pretul unui litru de bezina este de aproximativ 6 lei (circa 1,8 dolari). La Petrom, un litru de benzina costa 5,58 de lei, la Rompetrol si Agip costa 5,63 de lei, in timp ce la OMV costa 5,77 de lei.
Singura benzinarie unde pretul carburantului trece de 6 lei este Mol. Aici, pentru un litru de benzina vei plati 6,61 de lei, conform pretbenzina.ro.
Daca te gandeai ca in Romania platesti prea mult cand alimentezi, atunci ar trebuie sa stii ca exista cel putin alte cinci locuri in care benzina costa mai mult ca in tara... mai mult
Vineri, 24 Februarie 2012, ora 13:16