Pretul aurului se indreapta catre un nou nivel record, de 2.000 de dolari/ uncia, pe fondul scaderii productiei, cresterii costurilor, dar si a cererii tot mai mari din partea bancilor centrale si a consumatorilor chinezi.
Jamie Sokalsky, director general la Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, sustine ca oferta va avea probleme in a tine pasul cu cresterea cererii pe masura ce incertitudinile economice si noile instrumente de investitii din Asia vor atrage si mai multi investitori spre aur. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra pretului metalului galben.
"Daca cererea continua sa creasca, asa cum credem noi ca se va intampla ca urmare a achizitiilor crescute ale Chinei, noilor cereri pentru investitii in aur si a achizitiilor de aur ale bancilor centrale, pot estima ca pretul aurului va ajunge anul viitor la 2.000 de dolari uncia, poate chiar mai mult", a declarat Sokalsky, potrivit Agerpres.
"Va fi o miscare determinata de cerere", a adaugat directorul Barrick Gold.
Luni, la bursa de la New York cotatia aurului a atins cea mai ridicata valoare din ultimele trei saptamani, pe fondul speculatiilor ca investitorii cauta sa se protejeze de riscul ca SUA sa se confrunte cu o asa numita "prapastie fiscala". La ora 7:49 a.m. uncia de aur cu livrare in decembrie era cotata cu 1.737 dolari pe piata Comex de la New York. De asemenea, lingourile cu livrare imediata erau cotate la 1.737,30 dolari la bursa de la Londra.
Potrivit Consiliul... mai mult
Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 17:50
Pretul aurului in Romania a atins joi un nou maxim istoric, de 201,68 lei pe gram, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Precedentul record fusese atins pe 28 septembrie, atunci cand a fost depasit pentru prima data pragul de 200 lei pe gram, anunta Newsin.
Record istoric: Aurul trece pragul de 200 de lei pe gram
Cotatiile ridicate reflecta faptul ca aurul este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei, au explicat oficialii Nasdaq.
Aurul, investitie de incredere in vremuri de criza. Este o solutie sau un mit?
Posibilitatea ca unele guverne din zona euro sa inceapa sa vanda aur a fost vehiculata recent in unele cercuri de elaborare a politicilor si de investitii, in contextul crizei economice, au declarat, la sfarsitul lunii august, reprezentantii Consiliului Mondial al Aurului. mai mult
Joi, 04 Octombrie 2012, ora 16:10
Pretul aurului in Romania a atins vineri un nou maxim istoric, de 196,90 lei pe gram, depasind cu aproape trei lei nivelul de joi, de 194,16 lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Precedentul record fusese atins pe 26 iulie, la 196,35 lei pe gram.
Pretul aurului continua sa creasca
In luna august, rezerva de aur a Romaniei s-a mentinut la 103,7 tone. Potrivit BNR, in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,398 miliarde euro.
Cresterea pretului aurului a avut loc in contextul in care Banca centrala americana (Fed) a revizuit, joi, in crestere previziunile de crestere economica pentru Statele Unite in 2013.
Fed a lansat joi un nou program agresiv de stimulare, anuntand ca va pompa inca 40 miliarde de dolari in economia SUA in fiecare luna, pana va avea loc o redresare sustinuta a pietei muncii.
Fed a anuntat un program agresiv de stimulare a economiei SUA - vezi deciziile luate
Aurul, un refugiu investitional
Cotatiile ridicate reflecta faptul ca aurul este considerat, in continuare, un refugiu investitional, in momente de declin al pietelor financiare, impotriva fluctuatiilor cursului de schimb sau a cresterii inflatiei, au explicat miercuri oficialii Nasdaq.
Posibilitatea ca unele guverne din zona euro sa inceapa sa vanda aur a fost vehiculata recent in unele cercuri de elaborare a politicilor si de investitii, in contextul crizei economice, au declarat, la sfarsitul lunii august,... mai mult
Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 13:52
Pretul aurului a continuat sa creasca miercuri, atingand un nou maxim, pe fondul asteptarilor din piata in ceea ce priveste masurile de stimulare a bancilor centrale in scopul cresterii economice.
Aprecierea pretului aurului a fost sustinuta de asteptarile legate de interventia Bancii Centrale Europene pentru a sprijini sectorul financiar al zonei euro, aflat in dificultate, dupa ce un oficial a sugerat crearea unui fond de salvare, potrivit Reuters.
Declaratia lui Ewald Nowotny, memru in Consiliul de Administratie al Bancii Centrale Europene, a dus la aprecierea monedei euro si a actiunilor tranzactionate pe burse, influentand si pretul aurului care in ultimele luni a evoluat in stransa legatura cu activele mai riscante.
Analistii insa se indoiesc ca aceasta revenire va dura mult, tinand cont de faptul ca Banca Centrala Europeana si Federal Reserve nu au propus masuri clare pentru a depasi criza datoriilor din zona euro si a revitaliza economia slabita. mai mult
Joi, 26 Iulie 2012, ora 11:33
Pretul aurului a crescut cu mai mult de 1% vineri, fiind pe cale sa obtina cel mai mare castig obtinut in doua zile, performanta pe care nu a mai obtinut-o din octombrie. Rezultatul este pus pe seama intersului crescut al investitorilor si pe nivelul ridicat al monedei unice europene.
A doua zi de crestere a pretului aurului vine, dupa ce, la inceputul acestei saptamani s-a raportat cel mai mic pret din ultimele patru luni de 1.527 dolari uncia, scrie Reuters.
Dar, comerciantii au dat dovada de prudenta tinand cont de faptul ca evolutia crizei economice in Europa a dus la scaderea valorii monedei europene.
"Nu exista inca siguranta pe piata. Daca aurul ar fi o investitie sigura, valoarea lui ar creste. Cererea este inca la un nivel mediu, iar investitorii europeni prefera dolarul, motiv pentru care moneda americana este atat de puternica", a precizat un analist financiar.
Pretul aurului este foarte aproape de pragul psihologic de 1.600 de dolari/uncie. Aurul reuseste sa revina pe crestere cu 1.5 procente mai mult fata de valoarea inregistrata la inceputul lui 2012.
Desi nu se poate compara cu cresterile de pret inregistrate in luna februarie, cand uncia de aur ajunsese si la 1.800 de dolari, valorile ridicate inregistrate pe piata aurului le-au depasit pe cele de pe piata de capital, dupa ce rezultatele mult asteptatei listari Facebook s-au lasat asteptate.
"Sa vezi o "revigorare" a pretului aurului, ca reactie la evenimentele internationale este... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 11:50
Pretul aurului se indreapta, marti, spre cea mai mare crestere lunara dupa cea inregistrata in august 2011, sustinut de problemele economice din Europa si SUA care maresc probabilitatea revenirii cotatiilor spre recordul de aproape 1.900 dolari pe uncie atins anul trecut, transmite Reuters.
Interesul pentru plasamentele in aur de la sfarsitul lui ianuarie contrasteaza cu situatia din decembrie, cand preturile au scazut cu peste 10%, cel mai amplu declin lunar consemnat dupa prabusirea bancii Lehman Brothers.
La ora locala 17:23, aurul era tranzactionat in crestere cu 0,8%, la 1.742,59 dolari uncia, dupa un varf de 1.747,39 dolari uncia atins in timpul tranzactiilor, cel mai ridicat nivel dupa jumatatea lui decembrie si in urcare cu circa 11% pe parcursul acestei luni.
Cererea este sustinuta de informatii sub asteptari privind increderea americanilor in economia SUA, temeri ca Portugalia ar putea urma un parcurs asemanator cu cel al Greciei, dar si de asteptarile unei evolutii economice slabe a zonei euro in primul trimestru.
Cotatia aurului a coborat in ultimele cateva luni de la un nivel record de 1.920,3 dolari uncia atins in septembrie anul trecut, iar investitorii se intreaba daca tendinta ascendenta din ultimii 11 ani a luat sau nu sfarsit. mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 20:40
Pretul aurului ar putea creste, ca urmare a deciziei luate de Fondul Monetar International, care intentioneaza sa isi majoreze capacitatea sa de acordarea a imprumuturilor.
FMI vrea sa isi extinda capacitatea de imprumut cu 500 de miliarde de dolari, pentru a proteja economia globala in fata unei noi agravari a crizei datoriilor din Europa, arata surse familiare cu discutiile, citate de Bloomberg.
Dolarul s-a depreciat in fata euro, dupa ce premierul elen Lucas Papademos a reluat discutiile cu detinatorii de obligatiuni private.
Pretul aurului a crescut pana la nivelul record al ultimelor luni, ajutat de speculatiile referitoare la relaxarea politicii monetare din China.
"Relaxarea fiscala din zona euro si politicile monetare de acomodare sprijina depozitele de lingouri de aur", crede Andrey Kryuchenkov, analist in cadrul VTB Capital, din Londra.
Pretul aurului cu livrare in luna februarie a ajuns la 1.655 dolari uncia, in timp ce lingourile cu livrare imediata s-au scumpit cu 0,2% pana la 1.654 dolari pentru o uncie, pe pietele din Londra. mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 16:21
Pretul aurului ar putea trece pragul critic de 2.000 de dolari pentru o uncie, arata specialistii din cadrul unei firme de consultanta specializata. Acestia spun ca pana la sfarsitul acestui an vom asista la un nou record al pretului aurului.
Aurul a fost una dintre cele mai performate active inca din 2001 si a fost luat in calcul de multi investitori care voiau sa isi diversifice portofoliul de investitii, arata Reuters.
Pretul aurului a atins in septembrie nivelul-record de 1.920 de dolari pe uncie, insa o prognoza recenta a Thomson Reuters arata ca pretul va creste din nou pe fondul temerilor investitorilor privind problemele economice din SUA.
In ultimul trimestru al acestui an, pretul aurului va depasi pragul de 2.000 de dolari pentru o unice, cred specialistii din cadrul GFMS, firma specializata. In opinia acestora, evolutia aurului va fi sustinuta de temerile micilor investitori din Germania si Elvetia.
Acestia vor achizitiona mai multe lingouri si monede si vor determina o crestere a costului metalului pretios.
Achizitiile de lingouri de aur au crescut cu peste 33%, la aproape 1.200 de tone, in special in China, Germania, Elvetia si Austria. Achizitiile de aur ale Asiei de Est s-au ridicat la 456 de tone, in timp ce Vestul a cumparat 335 de tone, iar India - 297 de tone. mai mult
Marti, 17 Ianuarie 2012, ora 19:49
Pretul aurului va creste in saptamana 19-23 decembrie 2011, ultima perioada de tranzactionare inainte de Craciun, daca aprecierea dolarului va incetini. Potrivit analistilor, volumul tranzactiilor ar putea totusi sa scada usor in fiecare zi, pana de Craciun, cand majoritatea tranzactiilor sunt suspendate.
In Romania, tranzactionarile de contracte futures sunt inchise pe 24, 25 si 26 decembrie, urmand ca marti, pe 27 decembrie, tranzactiile sa isi reia activitatea incepand cu ora 00.00.
In SUA, sesiunea de tranzactionare este inchisa doar pe 26 decembrie, potrivit Forbes.
In saptamana care s-a incheiat, pretul aurului a scazut, per total, chiar daca vineri a inregistrat cresteri semnificative.
Cel mai activ contract pentru livrari de aur in luna Februarie pe divizia Comex a New Yor Mercantile Exchange s-a stabilit la 1597,90 de dolari uncia, cu o scadere totala de 6,9% pentru intraga saptamana. Pretul contractelor futures la argint, pentru livrarile din luna ianuarie s-au stabilit la 29,671 dolari, cu o scadere saptamanala de 8% pentru intreaga saptamana.
Minimul atins joi a fost de 1,562.50 de dolari pentru contractele de livrari aur pentru luna februarie.
Pretul aurului ar putea creste
Preturile ar putea creste saptamana viitoare, au fost de parere 22 de participanti din cei 31 de saptamana aceasta, inclusi intr-un studiu privind evolutia aurului in urmatoarea perioada, realizat de compania Kintco News.
Printre reprezentantii pietei prezenti in... mai mult
Sambata, 17 Decembrie 2011, ora 10:52