Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Statele dezvoltate ale lumii se redreseaza sustinut, in timp ce cresterea in principalele economii emergente incetineste, se arata intr-un raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in mai, ajungand la 100,6 puncte, de la 100,5 puncte in aprilie, transmite Reuters.
"Indicele CLI arata o imbunatatire moderata a cresterii in majoritatea economiilor OECD, dar in marile state emergente se constata o stabilizare sau o incetinire", sustine OECD.
Indicatorul CLI pentru zona euro a urcat in mai la 100,3 puncte, de la 100,1 puncte in aprilie. OECD subliniaza schimbarea care a avut loc in Italia, unde dupa luni de declin, indicatorul CLI a crescut la 100,3 puncte.
In statele emergente tendinta este mai putin incurajatoare, indicatorul compozit CLI a scazut in mai la 99,5 puncte, de la 99,6 puncte in aprilie, in timp ce in Brazilia declinul a fost chiar mai accentuat, la 99,1 puncte, de la 99,3 puncte, iar in Rusia s-a inregistrat un indicatorul CLI de 98,9 puncte, de la 99,2 puncte.
Japonia, care a beneficiat de masuri de politica monetara pentru stimularea economiei, conduce tendinta de crestere in randul statelor dezvoltate, inregistrand un indice CLI de 101,3 puncte in mai, de la 101,1 puncte in aprilie, in timp ce in SUA indicatorul s-a mentinut la 101 puncte.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:10
Economia japoneza a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie.
Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. Analistii se asteptau la o crestere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 1% in ritm anual, transmite AFP.
Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneza, a crescut cu 0,9% in raport cu trimestrul anterior in timp ce exporturile, care acopera practic restul de 40% din PIB, au inregistrat un avans important de 3,8%.
"Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au inregistrat performante peste asteptari. Cresterea actiunilor si asteptarile pentru salarii mai mari sunt factorii care stimuleaza consumul", a declarat Hiroaki Muto, economist sef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.
Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 09:58
Economia japoneza a ramas in recesiune in trimestrul patru al anului 2012 cand Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 0,1%, al treilea trimestru consecutiv de declin, a anuntat joi guvernul.
Pentru intreg anul 2012, cresterea celei de-a treia puteri economice mondiale a atins cu toate acestea 1,9% comparativ cu 2011, multumita unei activitati puternice inregistrate la inceputul anului. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:27
Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei a crescut cu 1,4% in trimestrul al doilea din 2012 raportat la perioada corespunzatoare a anului trecut, pe fondul franarii exporturilor si consumului. In primul trimestru al acestui an, PIB-ul Japoniei a crescut cu 5,5% fata de aceeasi perioada din 2011.
Media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg indica o crestere economica anualizata de 2,3% din PIB, transmite Bloomberg.
Fata de primele trei luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,3% in trimestrul al doilea, cu un avans de 0,1% al consumului. Exporturile nete au coborat insa cu 0,1% din PIB.
Consumul a inregistrat cea mai slaba crestere de la cutremurul din martie 2011, semnaland scaderea subventiilor si cheltuielilor guvernamentale uriase care au sustinut cererea interna dupa dezastru, in contextul efortului de reconstructie.
Exporturile sunt afectate de valoarea ridicata a yenului in raport cu celelalte valute si de scaderea cererii din Europa, afectata puternic de criza datoriilor de stat.
Datele agraveaza tensiunile de la Tokyo si impun guvernului masuri urgente pentru revigorarea celei de-a treia economii a lumii.
Guvernul pregateste o rectificare de buget, in contextul in care economia Japoniei nu se poate baza pe cererea externa.
"Presiunile politice asupra Bancii Japoniei se vor intensifica, probabil, odata cu instalarea deflatiei, dupa cum indica si datele de astazi", a declarat luni pentru Bloomberg un economist japonez.
Subventiile... mai mult
Luni, 13 August 2012, ora 13:05
Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a fost in cel de-al treilea trimestru superior celui al Japoniei, al doilea ca marime la nivel mondial, dar mai mic pe ansamblul primelor noua luni ale acestui an, a anuntat guvernul nipon, preluat de AFP, anunta Mediafax.Cele doua state asiatice "se lupta" pentru pozitia a doua in clasamentul economiilor mondiale.
Japonia, devansata doar de SUA, detine acest titlu din 1968, insa risca sa-l piarda din cauza cresterii puternice a economiei chineze.
In termeni nominali, PIB-ul nipon a fost mai mare decat cel al Chinei in perioada ianuarie-septembrie, a subliniat un oficial al guvernului japonez.
"In cazul Japoniei, PIB-ul s-a situat la 3.959,4 miliarde de dolari, in timp ce PIB-ul Chinei s-a cifrat la 3.946,8 miliarde de dolari. Intre iulie si septembrie, cel chinez a fost mai mare, de 1.415,4 miliarde de dolari, fata de 1.369,3 miliarde de dolari in cazul Japoniei", a precizat el.
Cresterea trimestriala a economiei chineze se apropie sau chiar depaseste 10% in ultimul timp, in timp ce avansul Japoniei pare sa incetineasca.
Analistii apreciaza ca Japonia va fi intrecuta de China, pana la sfarsitul anului, in ceea ce priveste marimea economiei. mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 12:47
Rata somajului din Japonia a urcat in iunie la cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani si preturile de consum au scazut cu un ritm record, ceea ce arata ca economia nipona face eforturi sa iasa din recesiune, in contextul in care exporturile incep din nou sa creasca, scrie Bloomberg, citat de NewsIn. Datele statistice au aratat ca rata somajului a urcat la 5,4% in iunie, de la 5,2% in mai, peste estimarile analistilor, de 5,3%.
Preturile de consum au scazut cu 1,7% in iunie, conform unui raport separat.
Totusi, cheltuielile gospodariilor au urcat cu 0,2% in iunie, pentru a doua luna la rand.
Economistii se asteapta ca rata somajului sa urce la 5,8%, in contextul in care companiil reduc costurile.
"Situatia precara de pe piata muncii va continua sa puna presiune asupra recuperarii economiei", a spus Yasuhiro Onakado, economist sef in cadrul Daiwa SB Investments Ltd. (Tokyo).
Guvernul a acordat un sprijin financiar de 12.000 yeni (125 dolari) pe cap de locuitor, precum si reduceri de taxe, in vederea sprijinirii consumului.
Economia Japoniei s-a comprimat cu 14,2% in primele trei luni din 2009, in termeni anuali, fata de rapoartele preliminare care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 15,2%, in contextul in care investitiile s-au redus cu un ritm mai temperat.
Scaderea PIB-ului ar putea reprezenta atingerea unui prag minim a economiei, care ar urma sa creasca trimestrul acesta, datorita cererii de pe piata din China, ce ajuta la stabilizarea exporturilor.... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2009, ora 10:42