Finantarea achizitiilor de vehiculele comerciale grele a sustinut cresterea pietei de leasing in primele noua luni, de 18,7%, ajungand la 987,5 milioane euro, intrucat transportatorii cumpara camioane pentru a le utiliza doar pe rute din strainatate si trebuie sa scoata Euro 5 din circulatie.
"Cresterea pietei vine din mijloace de transport, vorbim in general de vehicule comerciale grele, ceea ce inseamna ca economia incepe sa functioneze. In plus, de anul viitor transportatorii nu mai au voie cu Euro5 la vehicule comerciale grele, iar unii deja au inceput sa schimbe parcurile auto. Sunt camioane care circula numai in strainatate pe rute europene", a afirmat luni directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu.
Din toalul pietei, de aproape un miliard de euro in primele noua luni, leasingul de vehicule a avansat cu 27,25%, la 737,42 milioane euro, din care circa jumatate au reprezentat vehiculele comerciale grele, potrivit datelor estimate de Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania pe baza cifrelor comunicate de aproximativ jumatate dintre membrii sai.
"Servim Vestul Europei cu soferi si camioane, finantam exportul de servicii. Vrem sa crestem piata de leasing, dar nu ne dorim cresteri spectaculoase, ne-am invatat lectia din criza", afirma directorul general al VB Leasing, Liviu Serban.
Transportatorii s-au reorientat de la constructii spre agricultura
Speteanu a mentionat ca transportatorii s-au reorientat de la constructii spre agricultura, de... mai mult
Marti, 21 Octombrie 2014, ora 08:33
Perspectivele pentru volumele de finantari noi in urmatoarele sase luni sunt pozitive, 90% din cei intervievati asteaptandu-se ca acestea sa creasca, in timp ce doar 2% anticipeaza o scadere, reiese din sondajul realizat de Leaseurope, organizatia europeana a industriei de leasing, impreuna cu Invigors EMEA, pe tema "Increderea in Mediul de Afaceri la nivel European".
"Optimismul evidentiat de studiul realizat la nivelul industriei europene de leasing reprezinta un semnal bun, confirmat si la nivelul pietei romanesti de o buna dinamica de crestere a volumelor finantate in primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu perioade similare ale anilor trecuti. La nivelul asociatiei de leasing, suntem cu totii angajati intr-un demers menit sa transpuna acest optimism intr-un sentiment de incredere in randul clientilor, prin repozitionarea leasingului ca solutie de finantare simpla, cu efect si beneficii imediate in cresterea afacerii acestora.In egala masura, dorim sa evidentiem concret impactul direct si indirect, pe care industria de leasing il are in cresterea economica a tarii", a declarat Felix Daniliuc, presedintele ALB.
In studiul se mai arata ca 57% dintre repondenti nu anticipeaza nicio schimbare in ceea ce priveste marjele de profit, in timp ce 29% estimeaza ca marjele vor scadea in organizatiile lor, la fel cum se evidentia in sondajul precedent. De asemenea, peste 58% dintre participantii la sondaj estimeaza ca profitul lor net va creste in urmatorul semestru,... mai mult
Miercuri, 27 August 2014, ora 15:32
Piata de leasing financiar din Romania inregistra, dupa primul trimestru din acest an, un volum total nou finantat in valoare de 310 milioane euro, in crestere cu 28% fata de aceeasi perioada a anului 2013.
Pe tipuri de active finantate, distributia a fost 78% (242 milioane euro) - autoturisme si vehicule comerciale, 19% (59 milioane euro) - echipamente si 3% (9 milioane euro) - imobiliare.
Prin aceasta evolutie la finele primului trimestru al anului 2014, rezultatul inscris de firmele de leasing financiar indica faptul ca leasingul este un instrument financiar ancorat in realitatea economica a Romaniei si poate reprezenta o sursa accesibila si flexibila necesarului de finantare al acesteia. Relansarea creditarii economiei romanesti este o necesitate pe care leasingul financiar o sustine si pentru care acest produs are capacitatea tehnica de a se adapta realitatii economice.
"Evolutia economiei din primele trei luni ale acestui an a influentat pozitiv performanta industriei de leasing, care a resimtit o consolidare de 28% in primul trimestru din 2014, fata de acelasi interval al anului trecut, dupa o perioada prelungita de stagnari si scaderi. In acest context, daca previziunile de crestere economica vor fi confirmate si spre finalul anului, trendul de recuperare al pietei de leasing ar putea atinge cea mai buna crestere din ultimii patru ani. Asa cum am mai declarat anterior, leasingul este un barometru exact al evolutiei economiei, rezultatele industriei fiind... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 15:35
Piata de leasing s-ar putea situa in acest an la nivelul de anul trecut, de 1,3 miliarde euro, desi la inceputul anului companiile de profil sperau la o crestere de 10% in 2013, a declarat directorul de vanzari al Garanti Leasing, Oana Stoenescu, in cadrul unei conferinte de specialitate.
"Pentru 2013 eram optimisti la inceputul anului si prognozam o crestere de 10%. Din pacate, la semestru a trebuit sa ne revizuim prognoza, iar acum cred ca daca incheiem anul cu aceeasi cifra ca anul trecut, vom fi foarte fericiti. La sfarsitul trimestrului trei aveam finantari de 830 milioane euro, ceea ce reprezinta 10% scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sezonalitatea ori ne ajuta, ori ajungem in zona de constanta", a aratat Stoenescu.
Finantarile companiilor de leasing sunt legate preponderent de industria auto, acest sector reprezentand 70% din piata.
"Consumul intern este intr-o revenire modesta, ceea ce ne face sa speram ca si piata auto va putea beneficia de acest lucru, iar reducerile succesive ale dobanzii de politica monetara au incurajat finantarile sectorului real si productiv. Pentru a beneficia de acestea trebuie sa ne indreptam atentia si spre absorbtia fondurilor europene, unde suntem in urma. De asemenea, cererea de creditare si oferta bancilor ar trebui sa fie echilibrata in ceea ce priveste profilul clientului, iar deciziile economice ar trebui sa fie sustinute, sustenabile, iar razgandirile pe care le vedem de multe ori sunt mai grave, decat... mai mult
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 14:36
Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat, la 30 iunie 2013, un volum total nou finantat in valoare de 546 milioane euro, in scadere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului 2012, potrivit Asociatia Societatilor Financiare - ALB Romania.
"Un motiv obiectiv care a afectat negativ si direct finantarea pietei de leasing in domeniul vehiculelor rulate il constituie instituirea timbrului de mediu in baza OUG 9/2013. Un alt factor il constituie scaderea volumului de achizitii de vehicule noi, indiferent de sursa de finantare, in contextul in care finantarea domeniului transportatorilor ramane o nisa de interes major pentru societatile de leasing financiar", se arata in comunicat.
Astfel, finantarile acordate in primele 6 luni ale anului 2013 s-au indreptat catre diverse domenii, cel al mijloacelor de transport ramanand in continuare cu o pondere majoritara de 73%, 400 milioane euro, in comparatie cu finantarea echipamentelor in pondere de 24%, 133 milioane euro, si a sectorului imobiliar cu o pondere de 3%, 13 milioane euro.
Potrivit ALB Romania, in domeniul finantarii mijloacelor de transport se observa pastrarea unui interes relativ constant al pietei in finantarea majoritara a autoturismelor (56%) urmata de finantarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone - 26% ), a vehiculelor comerciale usoare (sub 3,5 tone - 15%) precum si a altor categorii de vehicule (3%).
"In contextul economic si politic al anului 2013 finantarea echipamentelor agricole... mai mult
Marti, 13 August 2013, ora 15:34
Piata de leasing a inregistrat in primul trimestru o scadere de 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 242,86 milioane euro, pe fondul reducerii cu 19% a segmentului auto, la 173,2 milioane euro, a declarat marti presedintele ALB Romania, Antoaneta Curteanu.
"In 2010-2011 am vazut o crestere usoara a pietei in primul trimestru, insa estimarile nu s-au adeverit, iar in primele trei luni ale acestui an suntem cu 12% sub aceeasi perioada de anul trecut", a declarat Curteanu intr-o conferinta de presa a Asociatiei Societatilor Financiare ALB Romania.
Timbrul de mediu dauneaza pietei de leasing
Ea a aratat ca scaderea pietei a fost generata de mai multi factori, precum efectul introducerii timbrului de mediu, amanarea programului Rabla si lipsa de incredere a firmelor de a investi in aceasta perioada.
"Exista interes pentru reinnoirea parcului auto sau a celui industrial cu echipamente, dar clientii prefera sa amane decizia de a investi pana se va vedea o stabilitate economica si vor avea predictibilitate", a explicat Curteanu.
Declin de 60% pentru segmentul de leasing imobiliar
Segmentul de leasing imobiliar a avut in primul trimestru un declin de 60%, la 8,3 milioane de euro, echipamentele reprezentand motorul de sustinere a pietei de profil, cu un avans de 41%, la 61,34 milioane euro.
Ponderea autovehiculelor a scazut cu sase puncte procentuale, la 71%, cea a echipamentelor a avansat de la 16% la 25%, iar imobiliarele si-au diminuat cota cu... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 15:14
Piata de leasing operational a inregistrat in primul trimestru o crestere de doar 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 41.700 de autovehicule, urmand sa ajunga la circa 45.000 pana la finalul lui 2013, a anuntat joi Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO).
"Am asistat la un prim trimestru 2013 care a reprezentat practic o stagnare in ceea ce priveste dezvoltarea pietei de leasing operational. Acest rezultat vine, pe de o parte de la inceputul de an, in care, de obicei, nu sunt miscari masive in piata, dar mai ales din combinatia mediului economic slab, a pietei auto in continua scadere si a schimbarilor legislative (limitarea deductibilitatii cu amortizarea) care afecteaza activitatea firmelor de leasing operational", a declarat, intr-un comunicat, Bogdan Apahidean, presedinte ASLO pana la data de 18 aprilie.
In perioada mentionata au fost inmatriculate peste 2.200 de autovehicule prin leasing operational, reprezentand o cota de aproximativ 18% din totalul inmatricularilor de autoturisme si autovehicule comerciale usoare noi.
Primele cinci companii de pe piata de leasing operational sunt LeasePlan Romania, ALD Automotive, Porsche Mobility, Arval Service Lease Romania si RCI Finantare, potrivit datelor ASLO.
Piata auto romaneasca, puternic afectata de schimbarile legislative
La 18 aprilie a fost votat in AGA noul consiliu director al asociatiei, conform statutului acesteia, conducerea fiind asigurata pentru urmatorul an de Daniel... mai mult
Joi, 25 Aprilie 2013, ora 14:50
Piata de leasing ar putea consemna anul viitor o crestere de 10%-15% fata de acest an, pentru care se estimeaza o stagnare la nivelul anului 2011, de 1,35 miliarde euro, numai daca mediul economic isi va reveni, iar investitorii isi vor recapata increderea, apreciaza reprezentanti ai industriei.
"Speram ca daca lucrurile se vor stabiliza la nivel economic, investitorii vor avea anul viitor mai mult curaj pentru a demara proiecte de investitii. Speram pentru 2013 o crestere categorica a pietei, insa e greu de spus daca va fi una de 10%-15%, trebuie sa vedem ce se intampla", a declarat joi presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania, Antoaneta Curteanu, la Conferinta Nationala ALB.
La randul sau, directorul general al BCR Leasing, Bogdan Speteanu, a declarat pentru Mediafax ca piata de leasing va ramane in 2013 cel mai probabil aproape de nivelul acestui an, cu un mic plus.
Pentru finele anului curent, Speteanu anticipeaza ca piata va avea o scadere de 5%-10% fata de 2011, intrucat a doua jumatate a anului a fost foarte slaba, pe fondul situatiei economice dificile, care include si o scadere a numarului de masini vandute la nivel national.
"Daca anul viitor incepe sa mearga economia cat de cat, sa continue restructurarile si sa creasca absorbtia fondurile europene, am putea reusi sa avem o crestere de 15% pentru piata de leasing", a spus Speteanu.
Piata de leasing financiar a inregistrat in primele noua luni o scadere de 3% fata de aceeasi... mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 16:03
Piata de leasing operational a crescut in primul trimestru cu 8% fata de sfarsitul lui 2011, la 40.356 de autovehicule, in conditiile in care in T1 au fost inmatriculate 2.261 de unitati prin leasing operational, a anuntat Asociatia Societatilor de Leasing Operational (ASLO).
"Cresterea de la 12%, la finele lui 2011, la 16% a cotei de masini livrate in leasing operational din total inmatriculari reprezinta o confirmare a faptului ca tot mai multe firme au apelat la aceasta forma de utilizare a autovehiculelor. Argumentul il reprezinta reducerea cheltuielilor cu administrarea parcurilor auto, pe langa o bugetare fixa pe termen lung si eliminarea unor riscuri care nu tin de core-business-ul lor", a declarat presedintele ASLO, Bogdan Apahidean.
Potrivit datelor centralizate de ASLO, in topul primelor cinci companii membre intra: ALD Automotive cu 16,8% cota de piata si o flota de 6.781 unitati, Porsche Mobility cu 16,5% cota de piata si 6.670 autovehicule, LeasePlan Romania cu 16,4% cota de piata si o flota de 6.600 de unitati, Arval Service Lease Romania cu 11,3% cota de piata si 4.545 unitati si RCI Finantare cu 3.141 autovehicule si o cota de piata de 7,8%.
Piata de leasing ar putea creste cu 20% in 2012
Pentru 2012, estimarea de crestere a pietei de leasing operational s-a modificat in sens crescator, la cel putin 20%, insemnand o valoare totala de peste 44.000 unitati.
"Desi in scadere fata de anul trecut, full service leasing (finantare si management de... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:14