Presedintele chinez Xi Jinping va beneficia de o primire de gala la Londra in timpul vizitei de 5 zile pe care o efectueaza in Marea Britanie.
Incepand de luni, liderul comunist va fi salutat cu salve de artilerie, va sta la Palatul Buckingham si va avea intrevederi frecvente cu regina Elisabeta a II-a.
Poate fi doar intentia britanicilor de a repara o gafa diplomatica comisa de David Cameron in timpul intalnirii de acum 3 ani cu Dalai Lama, dar in spatele prieteniei britanico-chineze se intrevad afaceri de miliarde de dolari, relateaza portalul Quartz.
Banci, scoli si proprietati
In prezent, relatia comerciala dintre cele doua tari este substantiala, dar nu acesta este liantul care aduce aproape Londra de Beijing.
China, a doua mare economie a lumii, reprezinta abia a saptea piata de export pentru Marea Britanie, dupa cum arata datele Centrului de Comert International.
Britanicii exporta anual marfuri de 30 de miliarde pe piata chineza, reprezentand putin peste 5% din totalul exporturilor din Regatul Unit.
In acelasi timp, China este a doua sursa majora de importuri a insularilor, dupa Germania si peste Statele Unite.
Dincolo de relatiile comerciale, chinezii sunt atrasi catre Londra de cateva lucruri in particular.
In China exista deja o moda in randul noilor miliardari de a-si trimite odraslele la studii in Marea Britanie.
Practic, in scolile primare si in gimnaziile private, unul din sapte elevi straini din Marea Britanie provine din... mai mult
Luni, 19 Octombrie 2015, ora 13:59
3Intr-o zi bursa s-a prabusit cu 13%. A doua zi a urmat o scadere de 12 procente. A treia zi, sperantele ce pareau sa renasca au fost spulberate in urma prabusirii totale a indicelui de referinta, descrie Larry Elliot evolutia prabusirii pietei de capital.
Desi ai putea crede ca editorialistul ziarului The Guardian face referire la recenta evolutie dezastruoasa a burselor din China, acesta descrie prabusirea bursei de pe Wall Street, din 1929, care a provocat Marea Depresiune Economica.
Pericol major
Modelul crahului din 1929 este repetat ingrijorator de asemenator de evolutia burselor pietei de capital China si de reactiile inregistrate pe bursele din Londra, Frankfurt, Paris si New York.
Interventia in piata a bancii centrale de la Beijing nu este in masura sa linisteasca apele, atata vreme cat reducerea ratei rezervelor minime obligatorii, cea a creditelor pe termen scurt si anuntarea unui program de relaxare cantitativa reflecta slabiciunea economiei chineze.
Intr-o analiza efectuata de Mike Ridell, de la M&G, se observa ca nivelul investitiilor in China a crescut de la 40% din PIB in 2007, la 48% in perioada 2008-2013, ajungand in final la 54% anul trecut.
In general, cresterea investitiilor se presupune a genera o crestere economica, numai ca in cazul Chinei acest lucru nu se confirma, conform datelor statistice inregistrate in ultimii ani.
Liderii de la Beijing nu pot ascunde la infinit o prabusire fortata a economiei din China. Criza financiara... mai mult
Miercuri, 26 August 2015, ora 16:54
1Investitiile chineze in Uniunea Europeana, care scazusera in 2013, au crescut de peste doua ori in 2014, ajungand la un nou record, de 18 miliarde de dolari (15,9 miliarde de euro), indica un studiu publicat miercuri, relateaza AFP.
Regatul Unit este prima tara destinatara a investitiilor chineze, potrivit studiului, intreprins de cabinetul de avocatura Baker & McKenzie, care pune, de asemenea, in evidenta interesul crescand al investitorilor chinezi pentru sectoarele agroalimentar si imobiliar.
In 2014, intreprinderi si investitori chinezi au realizat deja 153 de operatiuni, suma totala fiind de 18 miliarde de dolari, fata de 8,6 miliarde in 2013 si aproape 12 miliarde in 2012, potrivit Agerpres.
Investitiile chineze s-au relansat dupa scaderea din 2013, legata de reducerea tranzactiilor din energie si materiale de constructii, precizeaza Baker & McKenzie.
Regatul Unit a fost destinatia preferata a investitiilor provenite din China anul trecut, cu 5,1 miliarde de dolari investiti in 2014, urmat de Italia (3,5 miliarde), Olanda (2,3 miliarde), Portugalia (2 miliarde) si Germania (1,6 miliarde), potrivit studiului.
In termeni de sectoare, energia, domeniu favorit al investitorilor chinezi, a pierdut din importanta, in favoarea celui agroalimentar, care se situeaza pe primul loc in 2014 cu investitii de 4,1 miliarde de dolari, si imobiliarele, care au atras 3 miliarde de dolari. mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 11:35
Ritmul de crestere al economiei Chinei a incetinit in primul trimestru la 7,7%, fata de 7,9% in ultimele trei luni din 2012, dar usor peste tinta de 7,5% stabilita de guvern pentru 2013, a anuntat luni Biroul National de Statistica de la Beijing.
Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un avans de 8% in perioada ianuarie-martie 2013. Ei au avertizat ca redresarea Chinei in urma crizei economice globale din 2008 este slaba si este sprijinita de creditarea bancara si de investitiile guvernamentale, in timp ce cresterea cheltuielilor de consum a incetinit, transmit AP si Reuters.
Productia industriala a urcat in perioada ianuarie-martie 2013 cu doar 9,5%, de la 11,6% in perioada similara din 2012. Cresterea investitiilor in capitalul fix, care arata cheltuielile guvernului in infrastructura, a ramas neschimbata la 20,9% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012. Cheltuielile de retail au inregistrat un avans de 12,4%, de la 14,8% in primul trimestru din 2012.
"Productia industriala a fost neasteptat de slaba si acesta este motivul incetinirii cresterii economiei", a declarat Tim Condon, analist la ING Singapore.
In 2012 Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat un avans de 7,8%, cel mai slab ritm de crestere din 1999. Cea mai recenta estimare a Bancii Mondiale reduce prognoza de crestere a economiei Chinei la 8,3% in 2013, din cauza eforturilor autoritatilor de la Beijing de restructurare a economiei.
In strategia... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:29
Investitiile facute peste hotare de companiile chineze in primele doua luni ale acestui an au inregistrat o crestere de 147,3% pana la 18,39 miliarde de dolari, in timp ce investitiile straine directe in China in aceeasi perioada au inregistrat o scadere de 1,35% pana la 17,48 miliarde de dolari, a anuntat marti Ministerul chinez al Comertului.
Investitiile chineze peste hotare (ODI) au fost stimulate de o crestere de 281,8% a investitiilor in Australia, Hong Kong (156%) si SUA (145,7%), dar si in Uniunea
Europeana (81,9%), precizeaza Ministerul chinez al Comertului, transmite AFP.
De asemenea, in luna februarie a acestui an investitiile straine directe (FDI) in China au inregistrat o crestere de 6,32% pana la 8,21 miliarde de dolari, aceasta fiind prima crestere dupa opt luni consecutive de scadere. Investitiile Uniunii Europene in China au crescut cu 34,01% pana la 1,21 miliarde de dolari, in timp ce investitiile facute de SUA au scazut cu 5,37% pana la 497 milioane de dolari.
In 2012, China a atras investitii straine directe in valoare de 111,7 miliarde de dolari, acestea inregistrand prima scadere in ritm anual din ultimii trei ani. mai mult
Marti, 19 Martie 2013, ora 09:59
In momente de criza, Europa se bucura totusi de investitii directe din China care ar putea aduce intre 250 si 500 miliarde de dolari in capital nou in urmatorii 10 ani, generand locuri de munca.
Investitiile externe chineze nu au reusit sa tina pasul cu cresterea economiei, dar lucrurile se schimba pe masura ce companiile incearca sa achizitioneze brandurile si tehnologiile care le vor permite sa fie cu un pas inaintea competitorilor de acasa, scrie Reuters.
Investitiile straine destinate Europei s-au triplat intre 2006 si 2009, si din nou in 2011 pana la 10 miliarde de dolari, conform unei companii de cercetare din New York. Numarul investitiilor de peste un milion de dolari s-a dublat pana la aproape 100 atat in 2010, cat si in 2011. Conform companiei de cercetare, acest trend ar urma sa continue, intre 2010 si 2020 urmand sa se ajunga la investitii intre unu si doua trilioane de dolari.
Acest lucru ar insamna ca doar din China ar urma sa vina cu investitii directe de 250-500 miliarde de dolari, fie prin fuziuni si achizitii sau proiecte ecologice. Toate depind insa de capacitatea Europei de a preveni colapsul euro si de a mentine nivelul de 25% investitii straine, atins in anii 2000.
"Chiar daca investitiile chineze nu vor fi profitabile, iar Europa nu mai atrage o mare parte din investitiile straine din aceasta zona, in urmatorul deceniu, tot vor veni aproximativ 20-30 miliarde de dolari", scrie in raport.
Unii legislatori au cerut un tratat pentru... mai mult
Joi, 07 Iunie 2012, ora 12:15
Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in proiecte din agricultura, IT, infrastructura si energie, subiectul fiind discutat in intalnirea avuta, joi, de premierul Mihai Razvan Ungureanu cu omologul sau chinez, Wen Jiabao.
Intalnirea a fost organizata la Varsovia, unde premierul Ungureanu participa la o reuniune de lucru a prim-ministrilor din tarile central si est-europene cu premierul chinez, Wen Jiabao, cu prilejul lucrarilor Forumului Economic "Polonia-Europa Centrala-China".
"A fost o discutie axata pe oportunitatile economice pe care le pot fructifica cele doua tari. Partea romana a venit cu o lista care cuprinde atat propuneri concrete pentru partea chineza, cat si directii strategice de investitie.
Trebuie sa remarcam deschiderea partii chineze pentru a analiza aceste propuneri si a le impartasi ulterior departamentelor speciale. In acelasi timp, exista o propunere agreata, prin care partea chineza sa vina cu un mecanism de finantare pentru diverse proiecte in parteneriat romano-chinez", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
El a aratat ca oficialii romani spera sa echilibreze balanta comerciala cu statul chinez si sa dezvolte relatiile turistic-culturale, sa identifice noi oportunitati de studii pentru romani in China si sa deschida piata romaneasca "pentru tot ce inseamna investitii chineze".
Surse oficiale au declarat ca oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa investeasca in Romania in... mai mult
Joi, 26 Aprilie 2012, ora 17:53
Premierul Emil Boc a precizat, ca Romania si China nu au reusit pana acum sa fructifice in plan economic relatiile excelente de la nivel politic si a cerut investitorilor chinezi sa vina in Romania, tara cu oportunitati deosebite."Tarile noastre au o excelenta relatie din punct de vedere politic si acum trebuie sa dovedim un pragmatism - pe care sunt convins ca cele doua parti il au si pot sa il materializeze - de a fructifica in plan economic excelenta colaborare in plan politic", a declarat Emil Boc la inceputul discursului sustinut luni la Beijing.
Primul-ministru roman s-a aratat increzator ca tara noastra poate constitui "o poarta de intrare" a Chinei in Europa, in contextul in care economia Romaniei este in dezvoltare, costul fortei de munca este inca scazut, iar oportunitatile de afaceri sunt numeroase. Printre avantajele pe care le prezinta Romania pentru un investitor chinez, Boc a mentionat stabilitatea geopolitica si strategica conferita de catre integrarea in structurile euroatlantice, cota unica de 16%, calificarea si competentele lingvistice a fortei de munc , un nivel al datoriei publice de numai 31,5% din PIB, prudenta politicilor bugetare si fiscale, increderea aratata de catre agentiile de rating perspectivelor economiei romanesti, flexibilizarea apreciabila a pietei muncii si limitarea deficitului bugetar.Premierul a aratat ca guvernul sau a adoptat o serie de masuri de austeritate, cum ar fi reducerea numarului si salariilor bugetarilor, cresterea... mai mult
Luni, 15 August 2011, ora 15:41
Peste o mie de persoane s-au inghesuit, vineri, in comuna damboviteana Darmanesti la bursa locurilor de munca organizata ad-hoc dupa ce un investitor chinez a hotarat sa construiasca pana la sfarsitul anului o fabrica de produse electronice in zona, transmite corespondentul MEDIAFAX.Potrivit reprezentantilor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Dambovita, patronul fabricii a cerut sprijinul Agentiei si al primariei din localitate pentru a-l ajuta in recrutarea angajatilor, astfel ca pentru o zi bursa locurilor de munca a functionat ad-hoc la Darmanesti.
Autoritatile locale spun ca investitia va aduce o crestere a nivelului de trai al locuitorilor din judetele Dambovita si Prahova, comuna fiind situata la limita dintre cele doua judete.
"Este o prima actiune a acestui investitor. Este o investitie mare, se vor fabrica electronice, produse finite si componente.
Un numar de 141 de persoane vor fi angatate in acest an, celelalte, pana la 2.250, pe tot parcursul anului viitor. Acum este o recrutare, urmeaza sa se stabileasca de catre angajator cati au calificarea necesara unor asemenea meserii, iar actiunile vor continua" a declarat directorul AJOFM Dambovita, Catalin Niculae.
Reprezentantii Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca Dambovita si cei ai investitorului spun ca aceasta fabrica va atrage forta de munca din toate localitatile din imprejurimi, numarul total al angajatilor urmand sa fie de 2.250.
Productia, destinata exportului in... mai mult
Vineri, 06 Mai 2011, ora 17:58