Peste numai doua saptamani, persoanele care isi iau concediu medical ar putea sa primeasca bani mai putini, iar de la 1 octombrie, in aceeasi situatie se vor afla si parintii care sunt in concediu de crestere a copilului.
Asta deoarece masurile de carpire a revolutiei fiscale pentru cele doua categorii de persoane au fost adoptate doar pentru perioada limitata si aceasta expira la 1 iulie pentru cei care intra in medical si la 1 octombrie pentru parintii aflati in concediu de crestere a copilului.
Iar guvernantii nu par pregatiti sa prelungeasca perioada in care au aplicat un artificiu de calcul, astfel incat veniturile pe perioada acestor concedii sa nu scada fata de cele care erau incasate inainte de 1 ianuarie 2018, cand a intrat in vigoare revolutia fiscala a PSD-ALDE.
Cum s-a ajuns la aceasta situatie
La inceputul anului, masurile fiscale adoptate pe picior de Guvernul PSD-ALDE au afectat persoanele aflate in concediu medical si maternal, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate. Motivul? A fost modificata baza de calcul a contributiilor datorate statului, ca urmare a majorarii salariului minim.
Mai exact: in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara), iar salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.
Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul de calcul pentru CAS, contributia de plata ajungand la 364 lei... mai mult
Vineri, 15 Iunie 2018, ora 07:45
Masurile fiscale luate de Guvern in ultimele luni au pus in dificultate femeile insarcinate si pe cele care abia au devenit mame si se afla in concediu de sarcina si lauzie. Acestea nu sunt neaparat in pozitia de a negocia o marire a salariului ce ar putea compensa impactul masurilor fiscale adverse.
Este cu atat mai important astazi, cand ne indreptam aprecierea catre femeile din intreaga lume, sa analizam situatia femeilor active pe piata muncii din Romania, care se pregatesc sa devina mame. Contextul este cu atat mai important cu cat modificarile au aparut brusc, au avut efect imediat de la 1 ianuarie 2018, iar planificarea familiala este imposibila in lipsa unui cadru fiscal predictibil.
Masurile care au dus la scaderea indemnizatiei de maternitate au fost cresterea cotei de contributii de asigurari sociale la 25% si modificarea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorata de persoanele care beneficiaza de concedii medicale de la 35% din salariul mediu brut la nivelul propriu zis al indemnizatiei de maternitate. Pentru a elimina aceste efecte negative ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 3/2018, alaturi de cele ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 79/2017, Guvernul a reintrodus formula de calcul al contributiei de asigurari sociale valabila in luna decembrie 2017, respectiv 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, (in total 115 lei), datorata pentru aceasta indemnizatie.
Masura reparatorie a fost introdusa prin Ordonanta de Urgenta a... mai mult
Joi, 08 Martie 2018, ora 16:44
Guvernul va da, astazi, o noua ordonanta de urgenta menita sa corecteze problemele aparute in urma aplicarii revolutiei fiscale. De aceasta data, Executivul spera sa rezolve situatia indemnizatiilor pentru mame si a concediilor medicale.
"In urmatoarea sedinta vom avea inca o ordonanta sa reglam pentru mamici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficiente", a declarat zilele trecute premierul Viorica Dancila.
Si ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a confirmat, miercuri, ca in sedinta de Guvern de astazi va fi adoptata o noua ordonanta de urgenta care sa rezolve problemele legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale.
Zeci de persoane au participat, duminica, la un protest in fata Guvernului, nemultumite de scaderea indemnizatiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au aratat "cartonasul rosu" guvernantilor, care prin masurile fiscale adoptate au afectat mamele aflate in concediu de crestere a copilui si persoanele aflate in concediu medical, care s-au trezit cu indemnizatiile micsorate.
Indemnizatiile au fost reduse intrucat s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorarii salariului minim. Astfel, in decembrie 2017, contributia CAS era plafonata la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). In decembrie, salariul mediu brut pe tara era de 3.131 de lei.
Insa, in ianuarie 2018, a crescut atat salariul mediu brut pe tara (la 4.162 de lei), cat si procentul care se aplica, suma CAS fiind de... mai mult
Joi, 22 Februarie 2018, ora 00:00
Un nou flashmob are loc duminica, 18 februarie, in Piata Victoriei din Capitala, intitulat sugestiv "Ne furati viitorul!".
Manifestatia are loc in contextul in care Guvernul a dat OUG 3, care scade semnificativ veniturile persoanelor aflate in concediu medical sau de crestere a copilului.
"Ia cu tine un cartonas rosu, hai sa-i penalizam! Noua ordonanta OUG 3/2018, care presupune a rezolva problema celor cu contract part time si a celor angajati in IT, scade semnificativ veniturile persoanelor aflate in concediu medical.
Pacienti, mame ce intra in prenatal, parinti ai caror copii sunt bolnavi etc", scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Ei explica pe reteaua de socializare modul exact in care sunt afectate indemnizatiile si ofera un exemplu concret in acest sens:
"Dupa OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculeaza ca 25% din indemnizatia de concediu efectiv primita de fiecare. La o indemnizatie de 3.400 lei, in luna ianuarie, o mamica a primit 3.036 lei, dupa ce a fost oprit CAS, iar acum, in luna februarie, mamica a primit 2.550 lei. Mai exact, i-au fost luati 486 lei. Acestea sunt efectele modificarii Codului Fiscal".
Sindicat: Profesorii in concediu medical sau de crestere a copilului pierd 20% din venituri din cauza revolutiei fiscale
Organizatorii fac apel la toate mamele si persoanele afectate de revolutia fiscala sa participe la evenimentul care se va desfasura duminica, 18 februarie,... mai mult
Vineri, 16 Februarie 2018, ora 16:34
Eu inca nu am vazut o asemenea colectie de tampenii, minciuni si arogante servite din cele mai inalte pozitii in stat, ca aceea servita de pesedisti cu o frecventa ametitoare. Probabil ca asta si e secretul, frecventa.
Ineptiile se succed intr-un asemenea ritm incat nici nu mai ai timp sa reactionezi intre ele. Te pocneste una, nu apuci sa te dezmeticesti si vine alta. Deci fara pretentia unui imposibil inventar complet, voi incerca totusi un top al acestei saptamani.
1.Lia Olguta Vasilescu. Nu am suspectat-o niciodata pe fosta lance a PRM de eleganta, dar ceea ce face acum este o depasire a asteptarilor.
"Puteam sa-l facem si mai jos. Puteam sa facem ca in tari foarte dezvoltate din UE, sa nu mai dam deloc sau sa dam 100 de euro. Dar am plafonat la 1.800 de euro", spune dna Vasilescu despre indemnizatiile pentru cresterea copilului. Desigur ca orice decizie politica a majoritatii e posibila, dar acesta nu e ton de ministru, e ton de vataf.
Dna Vasilescu vorbeste despre aceasta indemnizatie nu ca despre un drept dobandit in urma unei contributii, printr-o reglementare legala si platit din bani publici. Vorbeste ca despre o pomana aruncata din banii si din marea mila a stapanilor unor slugi care trebuie sa fie recunoscatoare: Puteam sa nu va dam nimic, asa ca pupati mana si faceti temenele pana nu ne razgandim! - mi-au sunat mie in cap vorbele Olgutei Vasilescu.
Dna Vasilescu se considera un fel de proprietara a banilor publici din care imparte dupa propria... mai mult
Duminica, 10 Septembrie 2017, ora 14:34
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca Guvernul va "intra cu celeritate" si in indemnizatiile pentru cresterea copilului, astfel incat acestea sa fie plafonate la un maximum de 1.800 de euro pe luna, urmand ca in aproximativ doua saptamani sa fie adoptata o OUG prin care sa se reglementeze aceasta chestiune.
"Vom intra cu celeritate si in aceste indemnizatii. S-au lucrat deja toate variantele, am ajuns la varianta finala, in sensul ca vom plafona indemnizatia la maxim cat exista in Europa la ora actuala, adica 1.800 de euro, cat are Germania. Peste 1.800 de euro nu mai poate sa ia nimeni", a spus ministrul Muncii, intrebata despre indemnizatiile pentru cresterea copilului.
Chestionata in continuare cand se va rezolva situatia acestor indemnizatii, Olguta Vasilescu a spus ca "in maxim doua saptamani vom avea proiectul de OUG".
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, a declarat, pe 28 mai, ca, imediat dupa ce intra in vigoare Legea salarizarii, va veni cu proiectul prin care va fi stabilit din nou un plafon pentru indemnizatia de crestere a copilului, ea spunand ca, de exemplu, daca argentinianul Lionel Messi ar veni sa joace la o echipa din Romania pentru un salariu de 30 de milioane euro si ar avea un copil, statul roman ar putea fi nevoit sa ii plateasca acestuia o indemnizatie lunara de aproximativ 28 de milioane de euro.
"In luna iulie, imediat dupa ce finalizam Legea salarizarii unitare vom intra cu aceasta indemnizatie de crestere a copilului", a... mai mult
Duminica, 30 Iulie 2017, ora 22:19
Guvernul a modificat si completat, miercuri, normele de aplicare a programului de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel incat noile reglementari sa fie aplicate unitar si intr-o maniera simplificata incepand cu 1 iulie.
"In HG-ul de astazi practic stabilim o procedura unitara pentru drepturile de indemnizatie pentru cresterea, copilului dar si ale celorlalte drepturi care erau prevazute in ordonanta 111 si aici discutam de persoanele care aveau deja drepturi stabilite la data de 1 iulie.
Ceea ce este foarte important de stabilit si de comunicat catre toti cetatenii din Romania care sunt afectati de aceasta hotarate de guvern este ca, din 180.000 de beneficiari ai acestui act normativ, pentru 140.000 calcularile se vor face automat. Prin urmare, 140.000 din 180.000 nu vor fi nevoiti sa vina la ghisee, nu trebuie sa faca noi documente", a declarat, miercuri, la finalul sedintei de guvern, ministrul Muncii Dragos Pislaru, citat de ...citeste mai departe despre "Legea privind indemnizatiile pentru mame e gata sa intre in vigoare la 1 iulie (Video)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 20:36
Majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului ar putea fi aplicata de la sfarsitul acestui an, din luna noiembrie sau decembrie, a anuntat marti ministrul de Finante Florin Georgescu, la Camera Deputatilor.
"E o optiune in acest sens. Trebuie sa facem calculele cu colegii de la ministerul muncii. S-ar putea ca, in cadrul resurselor bugetare disponibile pentru acest an sa se gaseasca sumele necesare. Nu am inca reprezentarea sumelor necesare", a declarat Florin Georgescu.
Intrebat daca masura se va aplica de la 1 ianuarie 2013, Georgescu a raspuns ca "se poate aplica si de la finele acestui an o luna, doua, depinde de sume si in functie de calculele elaborate de specialisti".
Ministrul Muncii Mariana Campeanu a propus recent ca indemnizatia pentru cresterea copilului sa fie majorata de la 75% la 85% din venitul mediu brut anual. mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 12:38
Asociatia MAME cere Ministerului Muncii clarificari in cazul neconcordantelor intre OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor si propunerile privind Normele metodologice de aplicare, anunta Mediafax.Reprezentantii Asociatiei MAME atrag atentia in sesizarea trimisa Ministerului Muncii ca prin articolul 8, alineatul 7 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta 111/2010 se anuleaza prevederile articolului 9, alineatul 6 din OUG.
Potrivit articolului 8, alineatul 7, "in situatia in care persoana se afla cu primul copil in perioada de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 si naste un alt copil/copii sau se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, dupa data de 1 ianuarie 2011, pe perioada suprapunerii nasterilor sau, dupa caz, a situatiilor, suma prevazuta la art. 9 alin.(6) din ordonanta de urgenta nu se acorda".
In opinia reprezentantilor de la Asociatia MAME, aceasta prevedere anuleaza dispozitiile articolului 9, alineatul 6 din OUG 111/2010, potrivit caruia "pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin.(4), cuantumul indemnizatiei lunare se majoreaza cu suma de 600 lei pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea."
Reprezentantii asociatiei precizeaza ca normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 nu trateaza situatia copiilor proveniti din sarcini... mai mult
Joi, 13 Ianuarie 2011, ora 10:15