Desi se lauda ca ia masuri pentru a-l scuti pe roman de cheltuieli nejustificate, Cabinetul Dancila face tocmai pe dos. Cu alte cuvinte, ia decizii care, in loc sa-i miscoreze omului facturile, risca sa i le majoreze impovarator.
Pe 21 decembrie, Cabinetul Dancila a plafonat, prin ordonandata de urgenta, atat pretul gazelor produse in Romania, cat si pe cel al energiei electrice. La acel moment, Darius Valcov sustinea ca statul a luat masurile pentru a se asigura ca facturile la gaze si curent electric ale omului de rand nu vor mai creste.
Totusi, recunostea Valcov, daca societatile energetice vor vinde la preturi plafonate - adica mult sub nivelul celor de acum - vor avea incasari reduse si, in consecinta, vor da la stat taxe si dividende mai mici. Per total, statul ar urma sa piarda intre 1,5 si 2 miliarde de lei pe an in urma plafonarii preturilor la gaze si la electricitate.
In consecinta, pentru ca bugetul sa se poata indestula, Cabinetul Dancila a decis sa le puna tuturor companiilor din energie o taxa noua, in cuantum de 2% din cifra de afaceri. Acest bir sa va aplica chiar si retroactiv. Cu alte cuvinte, societatile vor fi obligate sa il achite si pentru cifra de afaceri din 2018, cu toate ca el a fost introdus abia la finalul anului trecut, iar intreprinzatorii nu aveau cand sa prevada in bugete bani pentru a-l achita.
In plus, sumele pe care companiile din domeniul Energiei ar urma sa le plateasca nu sunt deloc mici. Ziare.com a incercat sa afle cat... mai mult
Vineri, 11 Ianuarie 2019, ora 07:33
Facturile romanilor la gaz - deja cu 16% mai mari decat anul trecut - risca sa se majoreze din nou, impovarator, in cazul in care statul ii va impozita mai aspru pe producatorii din aceasta industrie. De fapt, grabit sa faca rost bani, Guvernul ar vrea sa le ia acum producatorilor dari din sume pe care acestia nici macar nu le incaseaza.
Un prim pas in aceasta directie a fost facut deja, inca din primavara acestui an. Incepand din acel moment, producatorilor li s-a impus sa dea la stat un procent nu din pretul pe care-l iau pe gazele vandute in Romania - asa cum ar fi normal - ci o cota din cat ar incasa, teoretic, daca si-ar vinde marfa mai scump, in Austria.
Desi producatorii au platit ce li s-a cerut, statul inca nu s-a indestulat. In consecinta, incearca acum sa impuna industriei noi cresteri de impozite.
Ziare.com va spune astazi despre ce majorari este vorba si cum risca ele sa-i arda la buzunare pe toti romanii.
Gaz vandut la preturile din Romania, dar impozitat de parca s-ar fi dat mai scump, ca in Austria
Potrivit datelor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), dintre toti producatorii de gaze naturale din Romania, doi asigura 93% din piata. Este vorba despre Romgaz (detinut in proportie de 70% de stat, prin Ministerul Energiei) si de OMV Petrom (in care statul detine, tot prin Ministerul Energiei, 20% din participatie).
Aceste societati castiga sume importante de bani, dar ii si platesc statului roman o serie intreaga... mai mult
Joi, 13 Decembrie 2018, ora 08:36
Niciodata, in ultimii 11 ani, n-a mai fost energia electrica atata de scumpa, pe pietele angro din Romania, la inceput de toamna. Iar asta inseamna ca atat consumatorii casnici, populatia, cat si intreprinzatorii trebuie sa se pregateasca sa achite facturi mai mari la curent.
In septembrie, un MWh (echivalentul a 1.000 de kilowati) a costat, in medie, 276 lei, cu 13% mai mult decat in luna precedenta si cu aproape 40% mai mult decat in urma cu un an, potrivit datelor OPCOM, administrator al mai multor piete autohtone de energie.
Practic, in ultimii 11 ani, doar o singura data - in ianuarie 2017 - a fost energie electrica mai scumpa decat luna trecuta.
Poate ca o scumpire mai mica nu s-ar fi observat. Una de asemenea proportii, insa, n-are cum sa fie trecuta cu vederea, in conditiile in care urmeaza sa afecteze atat populatia, cat si pe intrerprinzatorii ale caror afaceri depind de alimentarea cu energie electrica.
De ce au crescut atat de mult preturile pe pietele angro, dar si cine va plati pentru asta, in perioada imediat urmatoare, a explicat pentru Ziare.com Catalin Dimofte, directorul de operatiuni al APURON, societate furnizoare de energie.
Scumpirea petrolului si cea a gazelor au anuntat cresterile de pret la curent
Specialistul spune ca scumpirea energiei electrice este, printre altele, o consecinta directa a cresterii, in intreaga lume, a preturilor altor resurse.
"Pretului barilului de petrol este acum cu aproximativ 45% mai mare decat era in... mai mult
Joi, 11 Octombrie 2018, ora 09:17
Pretul gazelor naturale pentru clientii casnici va creste, incepand cu data de 1 august 2018, cu 5,83%, informeaza Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
"Avand in vedere solicitarile furnizorilor de gaze naturale si in urma analizei minutioase a costurilor reflectate in pretul final, Comitetul de reglementare, aplicand prevederile legale, a constatat ca sunt indeplinite conditiile pentru o ajustare, in medie cu 5,83%, a pretului la gazele naturale pentru clientii finali casnici, incepand cu data de 1 august 2018", se mentioneaza in comunicatul remis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, in sedinta de joi membrii Comitetului de reglementare al ANRE au luat in discutie solicitarile furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea preturilor, solicitari ce au venit ca urmare a faptului ca, incepand cu data de 1 aprilie 2017, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna s-a liberalizat, producatorii avand libertatea sa vanda gazele naturale la un pret care nu mai este reglementat.
In prezent, gazele naturale de provenienta interna se vand pe piata concurentiala, inclusiv pentru clientii casnici, pretul de achizitie al acestora fiind stabilit in mod liber, pe baza cererii si a ofertei.
ANRE precizeaza ca, in perioada ianuarie 2013 - aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri si hotarari de Guvern, evolutia pretului productiei interne a cunoscut o crestere de la 45,71 lei /MWh la 60 lei/ MWh,... mai mult
Joi, 19 Iulie 2018, ora 15:34
Romania are o performanta negativa fara precedent la nivel mondial in legatura cu pretul facturilor la energie electrica si gaze naturale, cu majorari de peste 40%, respectiv 48%, intr-un singur an, a afirmat, marti, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu, intr-o conferinta de specialitate.
"Factura la energie a Uniunii Europene se ridica la 1,11 miliarde de euro pe zi, adica cea mai scumpa factura la energie din lume, iar noi, spre deosebire de celelalte state membre, avem o performanta negativa fara precedent la nivel mondial.
Am ajuns sa inregistram o crestere a pretului la gaze naturale cu peste 48% intr-un singur an si la energie electrica cu peste 40%.
Este fara precedent intr-o tara care are materii prime cu care isi poate acoperi consumul intern in proportie de 98% - si vorbesc despre gaze naturale.
Este o crestere generata strict de procesul de liberalizare. Aceasta crestere se duce direct in afectarea competitivitatii economiei romanesti si suportabilitatii consumatorilor", a afirmat Iancu.
Potrivit oficialului, Romania se afla in situatia in care detine materii prime, dar care sunt procesate in alta parte, devenind astfel un motor de crestere economica pentru alte tari.
"Noi vorbim despre economia circulara care se refera la valorificarea eficienta a resurselor, de orice categorie. Uniunea Europeana depinde de un consum anual de peste 176 milioane de tone materii prime si doar 30% si-l acopera de... mai mult
Marti, 20 Martie 2018, ora 14:29
Pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi majorat incepand cu 10 ianuarie 2018, astfel ca o factura medie va creste cu 4,8 lei pe an, potrivit unui comunicat remis luni de ANRE.
Reprezentantii institutiei explica faptul ca, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, pretul gazelor naturale din productia interna se stabileste in mod liber pe piata, pe baza cererii si ofertei, si constituie componenta principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici.
Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobata in sedinta Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat cresterea acestei valori din cauza cresterii preturilor cu achizitia gazelor naturale din productia interna.
"Solicitarile furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat intre 0,8-1,1 bani/kWh. Ca urmare a analizei efectuate de catre ANRE, pe baza datelor transmise de catre titularii de licenta de furnizare care au in portofolii clienti casnici reglementati, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.
Modificarea valorii CUG genereaza o crestere a preturilor reglementate, concomitent cu alte actualizari ale elementelor componente ale preturilor incepand cu data de 10 ianuarie 2018", se arata in comunicat.
Oficialii ANRE mai... mai mult
Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 16:48
Consumatorii trebuie sa negocieze cu furnizorii de utilitati, in special cu cei care ofera mai multe servicii la pachet, pentru a obtine preturi mai bune la energie electrica si gaze naturale, a declarat, marti, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
El a oferit propriul exemplu, precizand ca a economisit foarte mult dupa ce purtat negocieri cu un singur furnizor care ii livreaza atat energie electrica, cat si gaze naturale.
"Eu, de exemplu, la mine acasa am acelasi furnizor si de energie, si de gaze. Oferta pe energie electrica este negociata si este mult mai mica decat oferta furnizorului de ultima instanta din zona in care locuiesc. Plus ca este mult mai simplu, pentru ca am relatie cu o singura firma de furnizare, si de gaze, si de energie", a explicat oficialul ANRE.
Havrilet a precizat ca, de la 1 iulie, va creste pretul doar pentru consumatorii casnici care sunt alimentati de furnizorii de ultima instanta, adica cei traditionali: Enel, E.ON, CEZ si Electrica, in functie de zona in care locuiesc.
"Pentru consumatorii care au incheiat contracte cu furnizorii pe piata libera, pretul nu creste, ci ramane cel din contractul aflat in vigoare", a aratat el.
Presedintele ANRE a explicat ca furnizorii traditionali, care ofera energie in regim de ultima instanta, au cel mai mare pret de pe piata, pentru ca acesti furnizori trebuie sa poata oferi energie in orice moment, chiar si consumatorilor care... mai mult
Marti, 27 Iunie 2017, ora 21:46
Gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata.
Astfel, s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet.
"Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa existe anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze", a explicat Havrilet.
El a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar ...citeste mai departe despre "Se scumpesc gazele din productia interna: Vor simti romanii la facturi?" pe Ziare.com mai mult
Luni, 13 Iunie 2016, ora 14:47
Presedintele ANRE, Nicolae Havrilet, a declarat, joi, ca de la 1 aprilie va fi o crestere de 2% a pretului la gazele naturale la consumatorii casnici, si cu 5% la consumatorii industriali din piata reglementata, adaugand ca nu se are in vedere o crestere a pretului la energie electrica.
El a participat la o dezbatere organizata de Comisia pentru Industrii a Camerei Deputatilor, unde a prezentat raportul ANRE pe 2013, raport care va fi discutat, luni, de Comisiile de specialitate.
Intrebat ce scumpiri la gaze si energie electrica vor fi de la 1 aprilie, Havrilet a precizat: "La energia electrica nu avem in vedere o crestere a pretului, la gazele naturale este o crestere prevazuta in calendarul convenit cu forurile internationale si este vorba de 2% la consumatorii casnici".
Cu cat s-ar putea scumpi gazele de la 1 octombrie
Havrilet a adaugat ca pentru consumatorii industriali din piata reglementata, care reprezinta 15%, preturile la gazele naturale vor creste cu ...citeste mai departe despre "Gazele se scumpesc de la 1 aprilie. Vezi cum se modifica pretul facturilor" pe Ziare.com mai mult
Joi, 20 Martie 2014, ora 15:47