Economia Greciei s-a impotmolit in recesiune, dar exista motive de optimism, iar tara se va redresa puternic in urma adoptarii reformelor, a afirmat marti Christian Noyer, membru al Comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, intr-un interviu acordat CNBC.
Christian Noyer a aratat ca in Grecia s-a inregistrat o crestere a exporturilor, ceea ce inseamna ca in sfarsit economia se redreseaza. Rata de crestere a exporturilor elene este una dintre cele mai ridicate din zona euro, dupa reducerea semnificativa a salariilor si a costurilor, sustine oficialul BCE.
Declaratiile sale vin dupa ce luni Banca Centrala a Greciei a anuntat ca economia tarii s-ar putea redresa mai devreme decat se estimeaza daca reformele structurale si masurile financiare sunt implementate.
Grecia trebuie sa convinga acum investitorii ca va continua implementarea reformelor si va reduce datoria imensa, a explicat Noyer, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Frantei.
Grecia, care ar urma sa intre in 2013 in al saselea an de recesiune, le-a dat sperante investitorilor, dupa ce exporturile au crescut cu 11% in primele opt luni din 2012. In septembrie, exporturile au urcat cu 9,7% comparativ cu august, cel mai mare avans in randul statelor din zona euro.
Grecia a anuntat luni ca va realiza oferta de rascumparare a unei parti din obligatiunile suverane detinute de investitorii privati, printr-o licitatie de tip olandez modificata, in care investitorii declara cat de dispusi sunt... mai mult
Marti, 04 Decembrie 2012, ora 15:18
"Daca facem un mic exercitiu de gandire, vedem ca tarile care au atras cele mai multe fonduri UE inainte de criza sunt Spania, Portugalia, Grecia, Irlanda, exact tarile lovite puternic de criza datoriilor publice. Tarile care au absorbit cel mai bine banii au acum cele mai mari probleme de datorie publica. De ce? Pentru ca banii de la UE vin cu nevoia de co-finantare", a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. In ce proportie masurile de austeritate bugetara au avut ca efect secundar scaderea economica in Romania?
Reducerea salariilor cu 25% si cresterea TVA au contribuit la o scadere a consumului intern.
Din estimarile mele, contributia lor negativa la PIB a fost anualizata de 1,5%.
Din scaderea PIB pe 2010 de 3% pe ansamblul anului, 1,5% este datorat masurilor de austeritate.
Fara credite si cu un consum redus poate o economie cu o structura cum e cea a Romaniei sa aiba o crestere rapida?
Sectoarele orientate catre consumul intern au productivitate mai mare decat cele orientate catre export. Asta inseamna ca speranta ca economia Romaniei isi va reveni pe baza exporturilor nu este intemeiata.
Un model de dezvoltare bazat pe consum, cum am avut noi, nu poate fi schimbat in timpul crizei. Iesirea din criza va fi tot pe baza consumului.
Poate in 5-7 ani vom reusi sa schimbam modelul de dezvoltare, intr-unul bazat pe productie si exporturi.
Deocamdata, iesirea din criza se va baza tot pe consum si,... mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 23:41
Economia Greciei va iesi din recesiunea acutizata de masurile de austeritate cerute de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International si va reincepe sa creasca in al treilea trimestru al acestui an, sustinuta de avansul exporturilor, a declarat ministrul elen al Dezvoltarii, citat de Reuters, anunta Mediafax.Exporturile au crescut cu 8% anul trecut, in pofida unei scaderi economice accentuate, estimata la 4,2%, a afirmat ministrul elen al Dezvoltarii, Mihalis Chrysohoidis, intr-un interviu acordat Reuters. El considera cresterea exporturilor ca fiind "un nou miracol".
Ministrul a adaugat ca in cel de-al treilea trimestru vor incepe sa apara primele semne de crestere economica.
"Obiectivul nostru este ca in acest an sa avem o contributie a exporturilor la Produsul Intern Brut (PIB) mai mare cu un punct procentual", a mentionat oficialul elen.
Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza ca economia elena va reincepe sa creasca in al patrulea trimestru, iar pe ansamblul acestui an, PIB va cobori cu 3%.
Chrysohoidis estimeaza ca turismul, unul dintre motoarele economiei, isi va reveni dupa doi ani de declin, in conditiile in care europenii, incurajati de imbunatatirea situatiei economice din tarile lor, vor reveni la vara in Grecia.
Grecia are dreptul la alocarea a 22 de miliarde de euro, in ajutoare regionale, din bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013.
"Principala prioritate este de a absorbi mai multe fonduri de dezvoltare... mai mult
Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 14:49
Economistii grupului Societe Generale au declarat vineri ca se asteapta la un avans de numai 1% al produsului intern brut din Europa Centrala si de Est (ECE) in 2010, in conditiile unei reveniri lente a economiei mondiale.
Potrivit acestora, in Europa Centrala si de Est cresterea nu va mai fi stimulata in acest an de exporturi, in conditiile in care cel mai performant sector - cel auto - ar putea suferi pe partea de export, din cauza intreruperii programelor de prime de casare sau a incetarii diverselor stimulente.
"In ECE, revenirea va fi stimulata de finantarea publica, ceea ce va conduce insa la cresterea datoriei publice, aceste tari avand pe deasupra si o datorie externa mare in urma imprumuturilor de la institutiile financiare internationale", sustine economistul-sef pe pietele emergente al Societe Generale, Ariel Emirian.
In acest context, deficitele bugetare ale tarilor din Europa Centrala si de Est vor fi mari, iar obtinerea unor finantari externe pentru acoperirea lor ar fi ingreunata de o anumita discriminare in ce priveste costurile de finantare.
Specialistii SocGen au mai precizat ca a aparut o noua forma de risc de tara, investitorii luand in calcul cresterea datoriilor publice.
Astfel, tari precum Grecia, Portugalia si Spania sunt discriminate daca vor sa se finanteze de pe pietele internationale.
In anumite tari din ECE, inclusiv Romania, spread-urile pentru imprumuturile de pe piata financiara internationala sunt mai mari decat in cazul altor tari aflate... mai mult
Vineri, 26 Februarie 2010, ora 11:33