Guvernul bulgar de centru dreapta a aprobat duminica proiectul de buget pe 2019, ce prevede un deficit fiscal de 0,5% din PIB si mai multe fonduri publice pentru angajatii de la stat, educatie si proiecte finantate prin fonduri europene.
In august, Executivul de la Sofia adoptase un plan de actiune care prevede ca tara vecina va adera la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), anticamera zonei euro, si de asemenea la uniunea bancara europeana pana la finele lunii iunie 2019, transmite Reuters.
In 2019, statul balcanic vrea sa majoreze cheltuielile cu 15%, la 44,5 miliarde de leva (25,94 miliarde de dolari), analistii avertizand ca decizia are ca obiectiv castigarea de voturi de catre partidul aflat la guvernare, in perspectiva alegerilor de anul viitor.
Guvernul va finanta o majorare de 10% a salariilor tuturor angajatilor din sectorul public in 2019, iar profesorii vor beneficia de o crestere de 20%. Salariul minim lunar in Bulgaria va creste cu 10%, la 560 de leva (326 de dolari).
"Ciclul economic bun ne permite un buget semnificativ mai mare, atat in privinta veniturilor, cat si a cheltuielilor", a afirmat ministrul de Finante, Vladislav Goranov.
Guvernul se asteapta la o crestere de 12% a veniturilor anul viitor, la 43,9 miliarde de leva, datorita avansului economiei si a imbunatatirii colectarii taxelor. Impozitul pe profit nu va fi modificat in 2019. Conform datelor Deloitte Romania, statele membre UE cu cele mai mici cote de impozit pe profit... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:24
Romanii ar putea sa nu se bucure prea mult timp de cea mai rapida crestere a salariilor din Uniunea Europeana intrucat productivitatea nu tine pasul, iar consecinta va fi scaderea competitivitatii.
Este o veste proasta pentru inflatie si cresterea economica, considera Lucian Croitoru, consilier pentru politica monetara al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Mugur Isarescu, relateaza Bloomberg.
"Este o iluzie sa crezi ca poti sa iti fortezi iesirea din categoria tarilor cu forta de munca ieftina. Competitivitatea economica a tarii este erodata", a spus Croitoru.
Guvernul Romaniei a fost criticat pentru ca s-a concentrat in mod exagerat pe masuri economice pe termen scurt.
In timp ce cresterea economica a depasit 5% datorita majorarilor de salarii si mai multor serii de reduceri fiscale, BNR si analistii reclama ca aceste masuri au fost luate in detrimentul cheltuielilor pentru investitii, afectand dezvoltarea viitoare.
Salariile mici au contribuit in trecut la atragerea unor companii precum Renault si Ford Motor.
Angajatii din sectorul public formeaza o treime din forta de munca a Romaniei, tara cu 19 milioane de locuitori, si formeaza baza alegatorilor social-democratilor aflati la guvernare. Pentru a atrage muncitorii saraci, PSD a dublat salariul minim, mai scrie Bloomberg.
Efectele negative devin evidente.
Consilul pentru IMM-uri sustine ca circa o treime dintre firmele pe care le reprezinta si-au redus sau si-au incetat activitatea... mai mult
Marti, 18 Iulie 2017, ora 12:39
In afara de faimoasa OUG 13, in Romania, anul 2017 sta sub semnul cresterii salariului minim, a lefurilor bugetarilor si a pensiilor.
Cel mai folosit argument este ca cei de la conducere vor ca si populatia sa simta ca traieste in bunastare, iar evolutia pozitiva a economiei sa nu se vada doar pe hartie.
Doar ca nu prea se vorbeste despre un aspect important: euro a depasit de ceva vreme pragul psihologic de 4,5 lei/unitate si nu prea da semne ca va cobori prea curand sub acest nivel.
Iar acest lucru cam da lucrurile peste cap pentru ca realitatea este ca puterea noastra de cumparare scade odata cu aprecierea monedei unice.
Laurentiu Rosoiu, analist economic, a explicat pentru Ziare.com efectele pe care le are avansul euro din ultima vreme asupra vietii noastre.
Evolutie si cauze
Deprecierea leului in fata euro vine ca rezultat al unui cumul de factori ce tin atat de planul intern cat si de cel extern, atat de ordin fundamental cat si de ordin tehnic, respectiv fiind rezultatul unor evolutii specifice pietelor financiare.
In aceste conditii, cursul euro a depasit in aceasta perioada pragul de 4,5 lei/unitate pentru prima oara dupa august 2012. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos - care releva evolutia lunara a cursului euro-leu in perioada 2004-2017 - leul a avut mai multe perioade in care a "incercat" depasirea pragului de 4,5 lei/unitate, dar fara succes.
Laurentiu Rosoiu arata ca era oarecum previzibil ca euro sa depaseasca... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 08:10
Institutul National de Statistica a confirmat rezultatul de crestere economica pe anul trecut la nivelul de 4,8%, in prima varianta provizorie data publicitatii dupa estimarea initiala cu rol de semnal.
Vor urma dupa aproximativ o luna varianta provizorie 2 si dupa un an varianta semidefinitiva, iar datele vor ramane "batute in cuie" de-abia dupa doi ani.
Rezultatul ajustat sezonier pentru trimestrul 4 a fost de 1,3% fata de trimestrul anterior, valoare care pare a fi cea mai buna din ultimii trei ani.
Pe seria bruta, se poate vedea o evolutie in ultimul trimestru din 2016 foarte apropiata de media anuala.
Varful de +6% consemnat in trimestrul 2 fata de acelasi trimestru al anului precedent a ramas izolat, dar ar fi de remarcat dependenta intre performanta in crestere de la an la an pe acest segment de timp si valoarea finala consemnata la final de an.
Fata de anul de referinta 2008, PIB-ul Romaniei a avansat cu ceva mai mult de 10% si a revenit cu ceva mai mult de un procent peste nivelul maxim atins in 2008.
Practic, de-abia la sase ani de la declansarea crizei economice am recuperat caderea si de-abia de trei ani ne inscriem inapoi pe o traiectorie de crestere.
Cu doar 10,5% pe parcursul a opt ani, ar trebui sa fim mult mai prudenti in materie de crestere a veniturilor reale ale populatiei. Mai ales ca deja am acumulat sase ani de crestere, iar ciclurile de crestere si descrestere a economiei sunt o realitate implacabila in capitalism.
Oamenii de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 08:39
S-a creat deja o polemica legata de cursul de schimb leu-euro. Intrebarea este: va ajunge euro sa fie cotat la cinci lei? Un bancher comercial a avansat deja aceasta cotatie, Banca Nationala a anuntat ca va pune la bataie toate armele pe care le are la dispozitie pentru ca leul sa nu se devalorizeze catre un nivel de cinci lei.
S-ar parea ca toata lumea a uitat deja ca la inceputul anului cursul de schimb era de numai 4,1 lei pentru un euro. Astazi suntem la 4,5 lei pentru un euro. Asadar, tot dezbatand nivelul cursului de schimb pierdem din vedere devalorizarea leului si incepem, incet-incet, sa ne obisnuim cu altceva, adica cu un nou palier al leului. Un palier mult diferit de sfarsitul anului trecut.
Iata cum, aproape pe nesimtite si fara ca noi cetatenii sa putem face mare lucru, cursul de schimb s-a mutat pe un alt culoar de evolutie. Cu alte cuvinte, Romania a facut ceea ce nu poate face Grecia. Adica, si-a devalorizat moneda locala in raport cu euro, fapt care in Grecia nu se poate intampla din simplul motiv ca Grecia este in zona euro. In termenii economistilor, Romania a castigat competitivitate. O competitivitate pe care multe tari europene si-o doresc. Criza a adus in discutie tot mai mult cuvantul competitivitate constatandu-se diferenta care exista intre flancul nordic si cel sudic. S-au facut multe analize pe tema diferentelor de performante economice intre statele Uniunii Europene.
Analizele sunt corecte, dar ele iau in calcul diferentele de... mai mult
Marti, 12 Iunie 2012, ora 08:01
Nivelul salariilor si a ratei ocuparii fortei de munca din zona euro au scazut in ultimul trimestru al 2011 indica situatia precara a statelor europene, arata un studiu publicat de Eurostat.
Cifrele publicate joi de agentia de statistica Eurostat arata diferente majore intre nivelurile de crestere economica ale statelor zonei euro. Prapastia dintre Germania, unde salariile sunt mari si rata de ocupare a fortei de munca ridicata, si tarile de la periferia zonei, care au raportat cresteri mici ale salariilor sau chiar scaderi, creste cu fiecare luna care trece, scrie Wall Street Journal.
Rata anuala de crestere a salariilor in tarile zonei euro a fost de 2,5% in al patrulea trimestru al 2011. Rata inregistrata in trimestrul anterior a fost mai mica, de 2,4%, dar in combinatie cu o rata a inflatiei de 2,9%, salariile au scazut in cele trei luni, daunand puterii de cumparare.
Datele Eurostat arata si un declin al ratei de ocupare a fortei de munca in zona cu 0,2% atat in al patrulea trimestru al anului trecut, cat si la nivel anual. De la declansarea crizei, aceasta cifra a fost mai mare doar in primul trimestru al 2009, cand toate tarile erau in recesiune si s-a inregistrat o scadere de 0,8%.
Efectul unui consum redus la nivel european se vede in scaderea cu 0,3% a Prodului Intern Brut in ultimul trimestru al 2011. O revenire pe crestere a consumului nu este prevazuta in perioada urmatoare.
O scadere sau o mentinere a nivelului actual al ratei de ocupare a... mai mult
Joi, 15 Martie 2012, ora 18:46
Odata cu aderarea la moneda euro, Romania trebuie sa fie pregatita sa reziste socului psihologic al celor mai mici salarii din UE. De asemenea, trecerea la euro ar putea genera cresteri masive de preturi in piata, crede analistul Dan Petre.
"Ar fi fost mult mai prudent sa anuntam o tinta de aderare sigura prin 2020 si sa intram inainte de acest termen, dar pana nu ne lamurim foarte clar cum va evolua guvernanta zonei euro, trebuie sa ne pastram avantajul de a sta putin in afara", a declarat analistul pentru Business24.
Romania isi va mentine 2015 ca tinta de aderare la zona euro si va incerca sa pastreze nivelul deficitului, al datoriei publice si al inflatiei in limitele stabilite conform prevederilor europene, a anuntat premierul Emil Boc. Business24 a contactat analistii si specialistii din domeniu pentru a vedea care sunt riscurile aderarii la zona euro in contextul actual si ce curs valutar ar putea fi stabilit.
Analistul Dan Petre este de parere ca inainte de a lua o astfel de decizie, autoritatile trebuie sa constate daca economia va suporta acest soc psihologic.
De asemenea, odata cu adoptarea monedei euro Romania trebuie sa reziste socului psihologic al celor mai mici salarii din UE. De asemenea, trecerea la euro ar putea genera cresteri de preturi importante pe piata romaneasca.
"In Grecia, au fost familii care nu au putut sa absoarba socul corectarii preturilor in noua moneda. Noi nu avem incasari atat de mari incat sa spunem ca putem castiga... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 23:00
Banca de investitii Renaissance Capital apreciaza ca Romania va deveni unul dintre cei mai siguri emitenti de titluri din Europa, iar revenirea ratingului de credit la categoria investment grade nu ar fi o surpriza, transmite Mediafax."Implementarea foarte eficace a recomandarilor FMI in Romania sustine acest scenariu, si va continua sub noul acord standby de tip preventiv. Era nevoie de reforme.
Fostul guvern a permis cresteri masive ale salariilor din sectorul public si o explozie a creditului in perioada 2006-2007, ridicand deficitul de cont curent la 14% din PIB (la sfarsitul anului 2008 - n.r.).
Guvernul actual a luat doua luni de salarii de la angajatii din sectorul public si a reformat sistemul de pensii, taind astfel deficitul de cont curent la 4% din PIB in 2010", a declarat Robertson intr-o analiza transmisa miercuri.
Deficitul de cont curent s-ar putea injumatati in 2011, deoarece exporturile urca in prezent cu 30-40%, anticipeaza el.
Pe partea fiscala, un deficit de 8,5% din PIB in 2009 a fost redus la circa 7% din PIB anul trecut, iar guvernul tinteste 3% din PIB in 2012. Chiar daca aceasta tinta nu va fi indeplinita, Renaissance anticipeaza ca datoria publica va fi mai mica de 40% din PIB in 2012 si aproximativ egala cu datoria totala a sectorului privat - a populatiei, firmelor si companiilor."Datoria totala, publica si privata, va totaliza astfel 75-80% din PIB in 2011-2012, mai putin decat in Polonia, jumatate fata de nivelul din Ungaria si cu mult mai... mai mult
Miercuri, 11 Mai 2011, ora 14:01
Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pana la finalul acestui an, daca in maximum dpua saptamani nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat joi Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii, relateaza NewsIn.Guvernul va trebui sa transfere in cadrul bugetului 2 miliarde euro de la investitii pentru a asigura plata salariilor si pensiilor pana la finalul acestui an, daca in maximum dpua saptamani nu se rezolva situatia politica actuala, a declarat joi Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.
"Daca nu se revigoreaza in maximum doua saptamani situatia, exista riscul sa nu putem primi banii de la FMI si nu mai putem face investitii.
Doua miliarde de euro i-am putea pierde, iar pentru a acoperi deficitul nu mai putem face cheltuieli cu investitiile decat la jumatate", a afirmat Seitan.
El a estimat ca, daca guvernul nu economiseste un miliard de euro prin cele zece zile fara plata si restructurarea agentiilor, deficitul bugetar va ajunge la 8-9% din PIB.
"Totodata, daca legea pensiilor nu va putea trece de parlament pana la sfarsitul lunii octombrie, vom pierde alti bani in 2010 prin faptul ca nu vor mai fi reduse cheltuielile in urma aplicarii legii", a mentionat oficialul.
"Criza politica calata pe criza economica ne va conduce pana la urma in imposibilitatea de a face anumite plati in anumite domenii.
Sunt foarte speriat si cred ca acest fenomen se poate... mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 17:37