Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, un curs de referinta de 4,8423 lei pentru un euro, in scadere cu 0,03% fata de nivelul de 4,8439 lei pentru un euro atins luni. Dolarul a crescut cu 0,57%, la 4,3233 lei pe unitate.
Luni, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta de 4,8439 lei pentru un euro, in crestere cu 0,04% fata de nivelul de 4,8421 lei pentru un euro atins vineri. Dolarul a scazut cu 0,35%, la 4,2988 lei pe unitate.
Maximul istoric inregistrat de euro in raport cu leul, de 4,8448 lei/euro, a fost atins pe 17 martie 2020. Cursul mediu al BNR pentru euro aferent lunii mai 2020 a fost de 4,8365 lei pe unitate.
Dolarul american, cotat indirect in piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, a crescut marti cu 0,57%, de la nivelul de 4,2988 lei pe unitate la 4,3233 lei pe unitate.
Pe 23 martie 2020, dolarul a atins un maxim istoric, de 4,5316 lei/dolar.
Lira sterlina a scazut marti cu 0,01%, la 5,3020 lei pe unitate, de la nivelul de 5,3026 lei pe unitate consemnat luni.
Francul elvetian a scazut cu 0,11%, la 4,5393 lei pe unitate, fata de nivelul atins luni, de 4,5446 lei pe unitate.
Aurul a fost cotat la 246,0742 lei pentru un gram, in crestere fata de pretul inregistrat luni, de 244,6308 lei. ...citeste mai departe despre "Leul a crescut la 4,8423 unitati pentru un euro marti" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 13:43
Leul va inregistra cea mai mare depreciere dintre cele ale monedelor celor mai importante din Europa Centrala si de Est, de 1,5% pana la 4,85 lei/euro.
Coroana ceha ar putea fi singura care se va aprecia, potrivit unui sondaj Reuters.
Alte estimari, ale analistilor din Romania, plaseaza deprecierea pana spre 4,90 lei/euro, din moment ce Banca Transilvania vede media pe 2020 la 4,87. Analistii BCR se asteapta ca acest nivel de curs sa se inregistreze la sfarsitul anului 2020.
Vezi care este cursul euro
Si analistii CFA® Romania au anticipat o depreciere a monedei nationale de pana la o medie de 4,8597 de lei / euro, in urmatoarele 12 luni.
Situatia Romaniei - de departe cea mai rea
Romania nu a concetrat atentia editorului Reuters decat pentru doua randuri, in care se argumenteaza deprecierea leului cu ingrijorarile privind "deficitele tarii", pe care nici nu le mai precizeaza, din moment ce toate sunt mult negative fata de datele celorlalte tari din Regiune din regiune.
Deficitul de cont curent va depasi 5% din PIB, iar deficitul bugetar se va lupta ca sa scada sub 4% din PIB. De asemenea, celelalte monede au volatilitati mult mai interesante pentru a fi ilustrate cu grafice.
Incetinirea ritmului de crestere este un factorul important care va umbri stralucirea monedelor din regiune, deja lovite de amplificarea riscurilor globale, precum tensiunile comerciale tot mai fierbinti dintre SUA si China sau de modul neclar in care va avea loc Brexitul.... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 13:46
Moneda nationala termina un nou an pe o tendinta descendenta, iar potrivit analistului Adrian Benta o posibila apreciere mai puternica ar putea avea loc in primele luni din anul urmator, cand mai multe plati ale operatorilor economici vor deveni scadente.
"Adevaratele puseuri de crestere ale cursului de schimb vor aparea in ianuarie-februarie, moment la care foarte multi operatori economici vor achita scadentele la bunurile cumparate in perioada aceasta.
Cunoastem cu totii ca operatorii economici se aprovizioneaza si platesc pe credit, iar creditul poate fi intre 30 si 90 de zile, in functie de cum s-a negociat cu furnizorul. Dar la un moment dat aceste scadente apar si ele apar de obicei in ianuarie-februarie spre martie", a declarat analistul, notand ca asta inseamna o nevoie mai mare de valuta.
Euro a ajuns marti la un curs oficial de 4.7759 de lei, iar miercuri la 4,7776 de lei/unitate, cu 0,04% mai mult decat marti.
Scaderea este de circa 2,4% fata de referinta de la finalul anului trecut. De altfel, moneda nationala a bifat aproape zilnic scaderi in fata monedei europene in ultima saptamana.
Benta a adaugat ca evolutia se va vedea in primul rand in cresterile de pret la alimentele care provin din import.
"Toti suferim din cauza acestui curs de schimb valutar. In primul rand, cei care cumpara alimente, o sa le revedem (cresterile de curs - n.red.) in pretul alimentelor, pentru ca multe sunt din import. Apoi, sunt persoanele fizice care evident... mai mult
Miercuri, 20 Noiembrie 2019, ora 14:09
Luna ianuarie nu a fost una buna pentru leu, comparativ cu euro. Moneda europeana a crescut treptat, astfel ca saptamanile trecute a batut record dupa record.
PSD a profitat de aceasta depreciere a leului si a iesit la rampa acuzand in mai multe randuri Banca Nationala a Romaniei ca este vinovata de cresterea puternica a euro.
De ce s-a devalorizat insa leul? Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a explicat pentru Ziare.com ca exista mai multe cauze, printre care: cresterea mare de importuri in luna decembrie, diferenta mare dintre exporturi si importuri pe parcursul intregului an 2018, imprumuturile statului roman de pe pietele externe, dar si "taxa pe lacomie".
Astfel, precizeaza el, acuzatiile social democratilor nu au nicio acoperire, acestia incercand doar sa scape de povara deprecierii leului.
"Acuzatiile fac parte din joc, in sensul ca sunt foarte multe incercari ale unor autoritati de a-si lua din spinare povara ca ar avea ceva raspunderi in legatura cu deprecierea leului", ne-a declarat Adrian Vasilescu.
Sa luam, insa, pe rand cauzele care au dus euro la un nivel record:
1. Importurile mari din luna decembrie
In luna decembrie a anului trecut a existat un cosum mare din import, mai ales la alimente, acesta fiind unul dintre motivele care au facut ca leul sa se deprecieze in luna ianuarie.
"O cauza pentru ce se intampla acum este luna decembrie. A fost o luna de consum mare din importuri. A fost... mai mult
Marti, 29 Ianuarie 2019, ora 00:00
Social-democratii au lansat, luni, un nou atac la adresa BNR, afirmand intr-o postare pe Facebook ca, daca nu exista cauze naturale, atunci cresterea euro nu poate fi decat artificiala.
Totodata, acestia se intreaba ce masuri ia Banca Nationala, care are obligatia sa supravegheze sistemul bancar si sa asigure stabilitatea cursului de schimb.
"Daca nu exista cauze naturale, atunci cresterea euro nu poate fi decat artificiala. Daca investitiile straine au crescut si au adus mai multi euro in tara, daca s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai multi euro in Romania, daca au plecat mai putini romani din tara si au scos mai putini euro, daca importurile nu au crescut si nu a fost nevoie de mai multa valuta...daca in jurul Romaniei euro scade...atunci cresterea euro este artificiala!
Ce face BNR care are obligatia sa supravegheze sistemul bancar si sa asigure stabilitatea cursului de schimb?", precizeaza social-democratii, luni, pe pagina de Facebook a PSD.
In ultimele zile PSD a lansat nenumarate atacuri la adresa BNR si a guvernatorului Mugur Isarescu, dand vina pe institutie pentru cresterea euro.
Luni, moneda europeana a scazut putin, dupa ce vineri inregistrase un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cotat un euro la 4,7628 de lei/unitate.
Vineri, un euro a fost cotat la 4,7648 de lei/unitate.
Citeste si:
Ordonanta Teodorovici nu va fi nicicum modificata. Valcov acuza BNR de recordurile euroPSD, atac sustinut la... mai mult
Luni, 28 Ianuarie 2019, ora 13:16
Dupa ce premierul Mihai Tudose a spus, joi seara, ca BNR putea sa intervina pentru a opri cresterea euro, dar nu a facut-o, fiind astfel vinovata de deprecierea leului, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, i-a raspuns, trecand in revista ce poate si ce nu poate sa faca Banca Nationala.
"Noi, de la Banca Nationala, spunem, si asta este realitatea: colaboram cu guvernele pe care le da tara. Legea spune foarte limpede ca Banca Nationala sprijina politica economica a Guvernului, dar numai in conditiile in care nu ataca obiectivul fundamental al Bancii Nationale, care este stabilitatea preturilor si, in esenta, si stabilitatea financiara, ca sinteza a functiilor bancii centrale.
Deci eu nu vorbesc in contradictoriu cu Guvernul si nici cu premierul, chiar daca premierul mi-a recomandat, cand nu vorbesc in numele Bancii Nationale si nu vorbesc in numele Bancii Nationale, sa port un tricou cu inscriptia: privat", a declarat Adrian Vasilescu, vineri, pentru RFI Romania.
"Eu vorbesc cu cartea in fata. Cand de la banca centrala pleaca valuta in piata, se apreciaza cursul, nu se depreciaza, leul castiga in altitudine, nu pierde in altitudine. Banca centrala, in primavara, cand a eliberat din Rezerva Minima Obligatorie (RMO) o suma de valuta, reprezentand banii bancilor comerciale tinuti in pastrare la BNR, normal era ca leul sa se aprecieze si asta se si intampla, asta a fost in primavara.
Sa spunem ca banca X si-a luat o parte din RMO tinuta in pastrare la... mai mult
Vineri, 24 Noiembrie 2017, ora 18:18
Premierul Mihai Tudose a sustinut, joi seara, ca BNR poarta o parte din vina pentru cresterea euro din ultima perioada.
Moneda euro a avut maxime istorice in cursul lunii noiembrie, cea mai ridicata cotatie fiind de 4,6551 lei, in 21 noiembrie.
Intrebat de ce creste euro, premierul a replicat: "Am o parte din explicatie, pentru cealalta va recomand sa vorbiti cu BNR, care ar trebui sa fie atenta pe aceste lucruri. BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o", a spus premierul invitat la Antena 3.
"In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (aceste depozite - n. red.) la 8%". Prin urmare, a relatat Tudose, s-au scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara.
"Ei au avut lei, i-au schimbat in euro, ca sa-i scoata din tara", a explicat seful Executivului cum de s-a ajuns in aceasta situatie.
"Bancile au creat acest lucru. Nu am ceva impotriva bancilor, este un proces normal", a mai spus premierul, adaugand ca, practic, BNR le-a dat voie bancilor sa scoata din rezerve.
"Vorbim de separarea puterilor in stat. Am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Cred ca va trebui sa avem o discutie foarte asezata si foarte serioasa despre ce se intampla si care ar trebui sa fie rolul BNR", a adaugat Mihai Tudose.
Premierul a recunoscut ca au existat si alti factori "obiectivi", care pot explica cresterea euro.
"S-au... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 23:06
In afara de faimoasa OUG 13, in Romania, anul 2017 sta sub semnul cresterii salariului minim, a lefurilor bugetarilor si a pensiilor.
Cel mai folosit argument este ca cei de la conducere vor ca si populatia sa simta ca traieste in bunastare, iar evolutia pozitiva a economiei sa nu se vada doar pe hartie.
Doar ca nu prea se vorbeste despre un aspect important: euro a depasit de ceva vreme pragul psihologic de 4,5 lei/unitate si nu prea da semne ca va cobori prea curand sub acest nivel.
Iar acest lucru cam da lucrurile peste cap pentru ca realitatea este ca puterea noastra de cumparare scade odata cu aprecierea monedei unice.
Laurentiu Rosoiu, analist economic, a explicat pentru Ziare.com efectele pe care le are avansul euro din ultima vreme asupra vietii noastre.
Evolutie si cauze
Deprecierea leului in fata euro vine ca rezultat al unui cumul de factori ce tin atat de planul intern cat si de cel extern, atat de ordin fundamental cat si de ordin tehnic, respectiv fiind rezultatul unor evolutii specifice pietelor financiare.
In aceste conditii, cursul euro a depasit in aceasta perioada pragul de 4,5 lei/unitate pentru prima oara dupa august 2012. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos - care releva evolutia lunara a cursului euro-leu in perioada 2004-2017 - leul a avut mai multe perioade in care a "incercat" depasirea pragului de 4,5 lei/unitate, dar fara succes.
Laurentiu Rosoiu arata ca era oarecum previzibil ca euro sa depaseasca... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 08:10
Euro s-a apreciat considerabil in ultima perioada, iar volatilitatea cursului e determinata atat de factori externi, cat si interni. Insa ce efect are cresterea cotatiei monedei unice asupra celor care vor sa-si ia o locuinta, care au credite in valuta si celor care vor sa calatoreasca?
Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, a explicat pentru Ziare.com ca pretul efectiv de vanzare in imobiliare este cel la care se face tranzactia finala.
"De cele mai multe ori, cand se face un antecontract, pretul chiar daca este stabilit in euro, daca apare finantare bancara, vanzatorul accepta plata in lei la cursul BNR din ziua tranzactiei. Astfel, cursul chiar daca este mare astazi, pentru cumparator va conta ce curs va fi peste o luna - doua, adica atunci cand va ajunge sa faca efectiv tranzactia. Aceeasi situatie este si in momentul in care vanzatorul doreste incasarea pretului in euro. Conteaza cat va fi cursul la momentul efectiv al tranzactiei", a punctat acesta.
Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce
Daca, totusi, pretul se stabileste in euro, dar si in lei la cursul antecontractului, atunci pretul in lei este mai mare cu aprox 2 - 3% fata de cursul mediu cu care ne-am obisnuit in anii anteriori. "Aceasta diferenta o suporta cumparatorul si, practic, vanzatorul obtine un pret mai bun in lei datorita unui curs ce il avantajeaza", a mai spus Dragos Nichifor.
Cu toate ca euro a ajuns la cote... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 09:17