Produsul Intern Brut al Uniunii Europene si al zonei euro a crescut cu 0,2% in trimestrul doi din 2019, dupa un avans de 0,5% in UE si de 0,4% in zona euro, in primele trei luni, arata datele preliminare publicate miercuri de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Cifra anuntata de Eurostat este in linie cu estimarilor analistilor.
In trimestrul doi din 2019, comparativ cu perioada similara din 2018, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 1,3% in UE si de 1,1% in zona euro, dupa o crestere anuala de 1,6% in primele trei luni din acest an in UE si, respectiv, 1,2% in zona euro.
Anterior, Eurostat a informat ca aproape tarile UE au raportat cresteri anuale in primul trimestru din 2019, iar cel mai semnificativ avans a fost in Ungaria (5,2%), Romania (5,1%), Polonia (4,7%) si Estonia (4,6%) . Singurul declin a fost raportat de Italia (minus 0,1%) . mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2019, ora 13:13
Ritmul de crestere a economiei zonei euro s-a dublat in primul trimestru al acestui an, in timp ce rata somajului a scazut in luna martie, arata datele publicate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Potrivit unei estimari preliminare, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4% in primele trei luni ale acestui an, dupa un avans de 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de Factset, care mizau pe un avans de 0,3%, si sugereaza ca perioada de crestere economica modesta in zona euro s-a terminat, transmite AFP.
O alta veste buna venita de la Eurostat este faptul ca rata somajului in zona euro a scazut pana la 7,7% in luna martie, de la un nivel de 7,8% in luna februarie, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna septembrie 2008. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rata a somajului de 7,8%.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Eurostat informeaza ca rata somajului a scazut pana la 6,4% in luna martie 2019, de la un nivel de 6,5% inregistrat in luna februarie 2019.
In randul statelor membre, cele mai mici rate ale somajului in luna ianuarie 2019 se inregistrau in Cehia (1,9%), Germania (3,2%), Olanda (3,3%), Polonia (3,4%), Malta (3,5%) si Romania (3,8%).
La polul opus, cele mai mari rate ale somajului au fost observate in... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:15
Industria si serviciile din zona euro au continuat in luna mai sa creasca cu cel mai rapid ritm din ultimii sase ani, datorita activitatilor economice din cele mai mari state din regiune, Germania si Franta, transmite Bloomberg.
Indicele compozit referitor la intentiile de achizitii ale managerilor (PMI), calculat de IHS Markit, s-a mentinut la 56,8 puncte in luna mai, fata de aprilie, datele confirmand estimarile din 23 mai.
Componenta pentru servicii a scazut usor, dar cea referitoare la industria prelucratoare a ramas neschimbata.
"Datele finale referitoare la PMI adauga o noua dovada ca zona euro traverseaza un trimestru puternic. Perspectiva economiei zonei euro se imbunatateste", a declarat Chris Williamson, economist sef pentru afaceri la IHS Markit.
In opinia sa, datele indica o crestere economica de 0,7% in zona euro, in trimestrul al doilea.
In schimb, este improbabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa adopte un limbaj la fel de optimist la sedinta de joi de la Tallinn. Pana in prezent, presedintele BCE Mario Draghi a insotit fiecare referire la redresare cu un avertisment privind riscurile de incetinire, argumentand ca masurile de stimulare sunt inca necesare pentru sustinerea inflatiei.
Rapoarte separate au aratat ca in Italia si Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, activitatile economice au continuat intr-un ritm ridicat in luna mai. Activitatile de afaceri si comenzile companiilor au ramas solide in Italia, in timp ce... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 14:45
Romania si Cipru au inregistrat cea mai mare crestere economica din tarile UE in primele trei luni ale acestui an, se arata in datele preliminarii ale raportului Eurostat emis miercuri. Cu 1,6% crestere economica, cele doua state se plaseaza cu mult in fata economiilor puternice din zona euro.
Din frontul statelor din Europa Centrala si de Sud Est, ies in fata si Bulgaria si Ungaria, in timp ce surpriza din zona euro o constituie Franta, cu o crestere economica superioara celei din Germania, arata buletinul de analiza Eurostat.
Romania, crestere constanta
Tara noastra pare sa confirme o evolutie echilibrata, pe ultimele trimestre ale lui 2014, cresterea economica din Romania fiind de 2,2%, respectiv 1%.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea economica din Romania este de 4,2% apreciaza statisticienii din Luxemburg.
Cipru, in schimb, vine dupa o perioada nefasta, anul precedent fiind caracterizat de lipsa de performanta economica. Bulgaria si Ungaria sunt alte state din regiune care au raportat o crestere economica stabila in ultimele luni.
Renaste rivalitatea Franta-Germania
In peisajul zonei euro, performantele sunt revendicate de Spania si Franta, cu 0,9%, respectiv 0,6%. Surpriza o reprezinta, intr-adevar Franta, o tara care nu si-a putut respecta obligatiile in privinta deficitului bugetar pe ultimii trei ani.
Cu toate acestea, economia franceza a parut sa se dezmorteasca mai usor la inceputul acestui an, decat marea rivala... mai mult
Miercuri, 13 Mai 2015, ora 14:25
Analizand cele mai recente date asupra evolutiei economice din zona euro, cunoscutul economist Nouriel Roubini considera ca aceasta a pornit pe calea revigorarii, dar continuarea depinde de modul cum va fi condusa redresarea economiei, cum abordam obstacolele ivite si cum poate fi ea sustinuta in continuare.
Cauzele care au influentat negativ economia europeana sunt evidente. Anul trecut, zona euro era aproape de a-si dubla recesiunea. Dar, cand a constatat ca intra in deflatie tehnica, BCE a apasat pe tragaci, declansand relaxarea cantitativa, inclusiv prin achizitii de obligatiuni suverane - scrie Roubini intr-un articol publicat de Project Syndicate.
Impactul financiar a fost imediat: odata cu relaxarea monetara, euro a scazut rapid, randamentele obligatiunilor de asemenea, iar pietele bursiere au inceput sa cumpere insistent. In plus, a intervenit scaderea brusca a preturilor la petrol. Toti acesti factori au stimulat cresterea economica.
Sunt indicii pentru un oarecare ...citeste mai departe despre "Nouriel Roubini: Zona euro da semne ca reinvie, dar totul depinde de nemti" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Aprilie 2015, ora 09:15
Scaderea pretului petrolului si politicile de dezvoltare sustin redresarea zonei euro, iar autoritatile trebuie sa profite de pe urma acestei perioade de imbunatatire a conditiilor economice, spune Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania.
Dupa un an de redresare timida in 2014, Zona Euro a pasit in 2015 impulsionata de doua motoare importante de crestere - scaderea brusca a pretului petrolului si programul de relaxare cantitativa (QE), conform prognozei EY - Eurozone Forecast (EEF).
Acesti doi factori vor sustine redresarea economiei interne, proces inceput in 2014, si vor accelera cresterea PIB-ului de la 0,9% in 2014 la 1,5% in acest an, urmat de 1,8% in 2016.
Insa perspectiva de crestere pe termen mediu ramane in continuare constransa de o serie de factori structurali, in special de necesitatea restrangerii poverii fiscale si de efectul puternic pe care rata inalta a somajului - care scade treptat - o are asupra cresterilor salariale.
Acesti factori vor genera un ritm de crestere anual situat in jurul valorii de 1,6% in perioada 2017-2019.
Intre timp, criza din Ucraina si negocierile dificile privind datoriile Greciei vor continua sa reprezinte un risc pentru stabilitatea economica si financiara in urmatoarea perioada de timp.
Imbunatatirea treptata a economiei zonei euro - odata cu revenirea nivelului de incredere a consumatorilor si a pietei fortei de munca - va fi sustinuta in 2015 de scaderea pretului petrolului, care se asteapta sa atinga... mai mult
Miercuri, 18 Martie 2015, ora 11:06
Zona Euro se asteapta la o crestere de 1,1% in 2014, dupa doi ani de scadere a PIB-ului, care va fi urmata de o accelerare de pana la 1,5% in 2015 si de un ritm usor mai rapid in perioada 2016 - 2018.
Intensificarea exporturilor si revenirea graduala a cererii interne vor genera o crestere modesta a investitiilor, conform prognozei EY Eurozone Forecast (EEF).
Cu toate acestea, amenintarea deflatiei va persista. Inflatia in Zona Euro a scazut la 0,5% in luna mai 2014. O deflatie pe scara larga, sau chiar o perioada marcata de o inflatie foarte scazuta, s-ar putea adauga problemelor de crestere lenta a zonei, prin cresterea nivelurilor reale ale datoriilor nationale si prin intarzierea deciziilor de cheltuiei si investitii.
O alta cauza a incetinirii cresterii preturilor a fost aprecierea monedei Euro din ultimele luni. In acest context, avand in vedere pachetul de modificari al Bancii Centrale Europene (BCE), de la inceputul acestei luni, cu impact asupra monedei Euro si noua pozitia a S.U.A. care vizeaza o politica fiscala mai stricta, se estimeaza o depreciere a monedei Euro spre sfarsitul acestui an si in 2015. Conform EEF, se asteapta o crestere a inflatiei care sa atenueze temerile legate de deflatie si sa incurajeze redresarea investitiilor si a cheltuielilor de consum.
Divergentele in randul economiilor din Zona Euro persista
Scenariul redresarii economice continua sa varieze in randul economiilor din Zona Euro. Desi modelul din trecut al... mai mult
Luni, 30 Iunie 2014, ora 11:22
Perspectivele pentru economiile avansate se imbunatatesc, pe fondul redresarii zonei euro, potrivit unui raport publicat, luni, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in noiembrie, ajungand la 100,9 puncte, de la 100,7 puncte in octombrie. Este cel mai ridicat nivel al acestui indicator din martie 2011.
Zona euro a inregistrat 'o schimbare pozitiva a evolutiei economiei', indicatorul urcand la 101 puncte in noiembrie, de la 100,8 puncte in octombrie, pe fondul imbunatatirii perspectivelor principalelor economii - Germania, Franta si Italia - se arata in raportul OECD.
De asemenea, se inregistreaza un avans solid in SUA si Japonia.
Pentru marile economii emergente, perspectiva este mixta, arata datele OECD. China inregistreaza o crestere nesigura, indicele compozit a urcat in noiembrie la 99,4 puncte, de la 99,3 puncte in octombrie, in timp ce in India indicatorul s-a mentinut la 97,5 puncte, iar in Rusia s-a observat a treia crestere lunara consecutiva.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare.
Cele 33 de state membre ale OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:30
Germania va fi printre putinele tari din zona euro care va inregistra crestere anul viitor, de 1,2%, la jumatate din cresterea estimata pentru economia SUA.
Moody's Analytics, furnizor independent de estimari economice, se asteapta ca declinul Produsului Intern Brut al zonei euro sa se opreasca in 2013, conform unei prognoze privind evolutia celor 17 state publicata la Londra.
"Ne asteptam ca Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro sa creasca cu 0,2% in 2013, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de o scadere de 0,5% estimata pentru 2012. Totusi, raman in continuare riscuri semnificative care ar putea provoca recesiune in zona euro", a explicat Petr Zemcik, director in cadrul Moody's Analytics.
Germania va ramane motorul de crestere al economiei zonei euro in 2013 iar Moody's Analytics se asteapta ca cererea interna si comertul extern stabil sa ajute la obtinerea unui avans al PIB anul viitor. Si pentru economia Frantei se estimeaza o crestere de 0,4% in 2013, dar declinul PIB-ului Spaniei si al Greciei va continua si anul viitor, la minus 0,5% si, respectiv, minus 4,2%, se arata in raportul Moody's Analytics.
Activitatea economica in zona euro ar putea fi afectata anul viitor de doua evenimente cheie: daca Spania va solicita ajutor financiar, BCE va putea achizitiona obligatiuni guvernamentale spaniole si astfel s-ar putea atenua presiunile asupra zonei euro.
Al doilea eveniment cheie ar fi o potentiala iesire a Greciei din zona euro. "Daca... mai mult
Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 11:30