Prognozele referitoare la cresterea economiei mondiale vor fi revizuite, in jos, din cauza epidemiei de coronavirus, a avertizat marti presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, care a atras atentia in special asupra impactului epidemiei asupra lanturilor de aprovizionare, transmite AFP.
"Prognoza de crestere va fi revizuita in jos, cel putin pentru prima jumatate a lui 2020, partial din cauza faptului ca ritmul de crestere al Chinei va fi afectat de virus, dar si din cauza lanturilor de aprovizionare", a declarat David Malpass, cu prilejul unei discutii cu fostul presedinte al Bancii Centrale a SUA, Janet Yellen, organizata de centrul de reflexie Bipartisan Policy Center.
La inceputul acestei luni, Banca Mondiala a anuntat ca se asteapta la o usoara relansare a ritmului de crestere a economiei mondiale in 2020, mizand pe un avans de 2,5%, dupa un avans de 2,4% anul trecut.
David Malpass a atras atentia asupra faptului ca parte din produsele chineze erau transportate catre clienti de avioanele comerciale care transportau si pasageri. Insa, in ultimele zile, mai multe companii aeriene si-au suspendat zborurile spre sau dinspre China.
La randul sau, Janet Yellen se asteapta la un "efect important" asupra cresterii economiei chineze, cel putin in primul trimestru si chiar in al doilea.
"China reprezinta o parte importanta din economia mondiala, ceea ce va avea un efect de contagiune asupra altor tari", ceea ce va alimenta o puternica incertitudine, a adaugat... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 10:31
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti prognozele privind cresterea economiei mondiale in 2019, sfatuind statele membre sa evite de urgenta un razboi comercial, pe fondul disputelor dintre China si SUA, si sa isi uneasca eforturile pentru a relansa economia mondiala, informeaza AFP.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de economia mondiala dupa 2016, in conditiile in care in precedentele estimari din luna martie, OCDE miza pe un avans de 3,3%.
Economia mondiala ar urma sa inregistreze performante mai bune anul viitor, cand este preconizata o crestere de 3,4%, insa doar cu conditia ca SUA si China sa renunte la majorarile de tarife vamale anuntate la inceputul acestei luni.
"Economia mondiala fragila este destabilizata de tensiunile comerciale. Cresterea se stabilizeaza dar economia este slabita si sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie sa colaboreze pentru a asigura o revenire la o crestere mai solida si mai sustenabila", a declarat economistul sef al OECD, Laurence Boone, inaintea reuniunii anuale a organizatiei care va avea loc miercuri si joi la Paris.
Pe fondul riscurilor de razboi comercial, OCDE a cerut statelor "sa isi regleze conflictele via o mai mare cooperare internationala si sa imbunatateasca cadrul juridic international", o aluzie implicita la o reforma a... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 16:09
Un de de crestere economica "de buna calitate" ar putea fi distrus de extinderea protectionismului, se arata in cel mai recent raport al Bancii Reglementelor Internationale (BIS), pe fondul temerilor legate de intensificarea unui razboi comercial global total, transmit AFP si Reuters
Iesirea din criza financiara izbucnita in 2008 s-a datorat "unui deceniu de politici monetare extraordinare", care au culminat in 2017 cu un de de crestere economica "de buna calitate si inflatie scazuta. Dar o escaladare a masurilor protectioniste ar putea duce la o noua criza", avertizeaza institutia financiara cu sediul in Basel, Elvetia.
Raportul BIS vine dupa ce vineri presedintele SUA, Donald Trump, a amenintat ca, dupa taxele vamale impuse pe otelul si aluminiul importate din Uniunea Europeana, ar putea institui o taxa vamala de 20% pe importurile de autoturisme din statele blocului comunitar. El a reactionat astfel deciziei europenilor de a raspunde cu taxe vamale pentru zeci de produse americane ca represalii dupa ce Washingtonul a introdus astfel de taxe pe otelul si aluminiul importate din UE.
Dar Banca Reglementelor Internationale avertizeaza ca in viitor consecintele ar putea fi devastatoare daca masurile protectioniste reciproce vor submina increderea generala in "sistemul comercial deschis multilateral".
"Sunt intr-adevar semne de sporire a incertitudinii, asociate cu primele masuri protectioniste si declaratii care inhiba deja investitiile", se arata in raportul... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 09:44
Perspectivele de crestere ale economiei mondiale au fost revizuite in sus, pana la 3,2% in 2018 si 2019, potrivit unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) publicat joi, care trage totodata un semnal de alarma asupra riscurilor care ar putea afecta aceasta crestere.
"Cresterea economiei mondiale depaseste estimarile iar PIB-ul mondial ar urma sa depaseasca 3% in acest an si anul viitor, gratie vigorii tarilor dezvoltate si conditiilor favorabile de investitii", se arata in raportul ONU, informeaza AFP.
Documentul precizeaza ca ritmul de crestere a economiei mondiale este estimat la 3,2% atat in 2018 cat si in 2019, ceea ce reprezinta o imbunatatire a estimarilor cu 0,2% pentru 2018, respectiv 0,1% pentru 2019, comparativ cu precedentele prognoze care dateaza de la finele lui 2017.
"Cresterea comertului mondial s-a accelerat de asemenea, reflectand o majorare generalizata a cererii mondiale", se mai arata in raportul realizat de Departamentul de afaceri economice al ONU.
Raportul subliniaza insa ca s-au inmultit si riscurile care ar putea contracara cresterea mondiala. Expertii ONU precizeaza ca este nevoie urgenta sa fie abordate o serie de provocari politice, precum amenintarile la adresa sistemului comercial multilateral, inegalitatile puternice si noua majorare a emisiilor de carbon.
Vizand si politica presedintelui american Donald Trump, raportul ONU atrage atentia asupra prejudiciilor provocate sistemului comercial multilateral de noile bariere... mai mult
Vineri, 18 Mai 2018, ora 11:51
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a pregatit duminica terenul pentru o usoara revizuire a prognozelor de crestere ale economiei mondiale, care vor fi publicate in zilele urmatoare de FMI.
Lagarde a subliniat ca la reuniunile de primavara ale FMI si Bancii Mondiale, cele doua organizatii internationale au avertizat ca relansarea economiei mondiale avanseaza cu trei viteze diferite, variind de la o crestere de 5,5% in economiile emergente, un avans de 2% in economiile avansate precum SUA si Australia si un blocaj in cazul economiile din zona euro, transmite AFP.
"Atunci am preconizat ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3% dar ma tem ca daca luam in calcul ce vedem in economiile statelor emergente vom avea o crestere usor mai mica", a declarat Christine Lagarde la o conferinta economica organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Nu pot sa va dau cifre pentru ca le vom publica peste doua zile si nu vreau sa vreau sa ii tai iarba de sub picioare economistului nostru sef", a adaugat Lagarde.
In raportul sau semi-anual World Economic Outlook, publicat in luna aprilie, Fondul Monetar International a estimat ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si un avans de 2% in 2014. Tot atunci FMI a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale in SUA si a recesiunii din Europa.
Potrivit FMI economia mondiala ar... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:14
Fondul Monetar International (FMI) va cobori cu "cateva zecimi" de punct procentual previziunile sale de crestere economica mondiala, a declarat, joi, Hoe Ee Khor, directorul adjunct al Departamentului Asia si Pacific din cadrul Fondului.
Institutia de la Washington prognozeaza in prezent o crestere mondiala de 3,5% in 2012 si de 3,9% in 2013 si trebuie sa prezinte noile estimari la 9 octombrie, la Tokyo, cu ocazia reuniunii anuale FMI - Banca Mondiala.
FMI reduce prognozele de crestere economica mondiala pentru 2012 si 2013
Oficialii FMI au precizat ca economia lumii a scazut, ceea ce va determina reducerea previziunulor de crestere cu cateva zecimi. Economia mondiala se va restabili treptat anul viitor.
In ce priveste Coreea de Sud, FMI a revizuit, joi, in scadere previziunile de crestere si anticipeaza o majorare a Produsului Intern Brut (PIB) al acestei tari de 3% pentru anul in curs, fata de 3,5% anterior.
"Principalul risc pe termen scurt (...) il reprezinta o noua degradare a crizei din zona euro, ce ar avea un impact semnificativ asupra Coreii", a subliniat reprezentantul FMI.
In ceea ce priveste Romania, expertii FMI vor accepta estimarea de crestere economica mai mare de 1%, pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro. PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un indice de depreciere (deflator) in crestere de la 3,3% la 4%.
FMI accepta... mai mult
Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 10:25
Fondul Monetar International (FMI) va revizui in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale, potrivit agentiei italiene Ansa, care citeaza o versiune preliminara a previziunilor economice ale institutiei, anunta Mediafax.
FMI anticipeaza un avans al economiei mondiale de 4% in acest an si de 4,2% in 2012, potrivit Ansa, care pe 29 august cita o alta versiune a previziunilor FMI, potrivit careia cresterea din acest an va fi de 4,2%, iar cea de anul viitor de 4,3%.
Fondul urmeaza sa publice noile previziuni economice oficiale ale institutiei pe 20 septembrie. Institutia financiara anticipa in previziunile oficiale publicate in iunie ca economia mondiala va urca in acest an cu 4,3%, iar in 2012 cu 4,5%.
Potrivit Ansa, revizuirea in scadere este determinata in special de incetinirea activitatilor din zona euro, pentru care estimarile au fost reduse la de la 1,9% la 1,7% pentru acest an si de la 1,4% la 1,3% pentru 2012.
Comparatia este facuta cu varianta preliminara din 29 august a previziunilor.
In iunie, Fondul se astepta la un avans de 2% in acest an si de 1,7% pentru cel viitor. Pentru tarile emergente, estimarile au fost reduse la 6,5%, respectiv 6,2%, de la nivelul de 6,6% si 6,4% anticipat in iunie.
In cazul Statelor Unite, previziunile de crestere, de 1,6% pentru anul curent si 2% in 2112, nu au fost modificate fata de august.
In iunie, FMI se astepta ca economia SUA sa avanseze cu 2,5% in acest an si 2,7% in 2012.
mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 19:29
Cresterea economiei mondiale este robusta, iar imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare arata ca anumite masuri exceptionale de sprijinire a sectorului bancar pot fi retrase, a declarat, luni, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.Investitorii nu ar trebui sa interpreteze retragerea masurilor exceptionale ca semn al cresterii dobanzilor de politica monetara, a spus seful BCE, care a prezidat o reuniune privind economia mondiala organizata de Banca Reglementelor Internationale.
"As spune ca la nivel mondial perceptia este ca economia va evolua pozitiv, iar cu exceptia unor corectii, cresterea a fost confirmata ca robusta", a afirmat el, citat de Mediafax.
Sefii bancilor centrale prezenti la intalnire, intre care guvernatorul Bancii Chinei, Zhou Xiaochuan, si cel al institutiei similare din Japonia, Masaaki Shirakawa, au indemnat guvernele sa stabilizeze situatia cheltuielilor bugetare, a adaugat Trichet.
Odata cu revenirea economiilor din criza, marile banci centrale au inceput sa retraga masurile exceptionale, insa deciziile nu trebuie interpretate ca semnale al cresterii dobanzilor de politica monetara, a spus presedintele BCE.
"Situatia pietei se imbunatateste, asa ca putem retrage aceste forme de sprijin fara interpretari exagerate si fara a da impresia ca schimbam politica monetara", a declarat Trichet.
BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, nivel stabilit in urma cu zece... mai mult
Luni, 08 Martie 2010, ora 16:03