Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Economia globala va cunoaste o usoara incetinire in 2019, pe masura ce tarile G7 revin, pe termen lung, la rate medii de crestere, reiese din analiza Global Economy Watch, publicata de firma de consultanta PwC.
PwC se asteapta ca perioada de crestere economica accelerata inregistrata de majoritatea economiilor mari, incepand cu finalul lui 2016 si pana la inceputul lui 2018, sa se fi incheiat.
In Statele Unite este de asteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal sa se estompeze treptat, dobanzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua sa afecteze negativ exporturile americane.
PwC estimeaza o scadere moderata a cresterii economice din Statele Unite de la 2,8% in 2018 pana la aproximativ 2,3% in 2019.
Si in China nivelul de cresterii economice va suferi o scadere comparativ cu 2018. Desi guvernul va incerca sa se asigure ca scaderea este una usoara, impactul razboiului comercial cu Statele Unite ale Americii si nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerari modeste a cresterii economice in 2019.
Se asteapta ca in tarile cu o economie dezvoltata piata muncii sa ramana in continuare sub presiune, rata somajului va continua sa scada, chiar daca ritmul crearii de noi locuri de munca va incetini. Acest fapt va duce la o crestere a salariilor, dar cauzeaza probleme pentru companiile care cauta sa angajeze specialisti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, in 2019 rata... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:29
Economia globala este asteptata sa urce cu aproape 4% in 2018, exprimata la paritatea puterii de cumparare (PPP), adaugand 5.000 de miliarde de dolari peste valoarea curenta, potrivit estimarilor PwC cuprinse in raportul Global Economy Watch.
"Vedem in 2018 un trend similar al dezvoltarii economice a Romaniei. Pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiara, fiscala si consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri sa poata conta pe termen lung pe aceleasi reguli ale jocului, astfel incat sa-si poata planifica mai bine investitiile. In acelasi timp, este nevoie de o majorare a investitiilor publice si de cresterea eficientei acestora", a precizat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania.
Principalele motoare de crestere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, tarile emergente din Asia si zona euro - vor contribui cu aproape 70% la cresterea economica globala in 2018, comparativ cu media de aproape 60% inregistrata dupa anul 2000.
Economia zonei euro va creste cu peste 2% in 2018
PwC se asteapta ca economiile periferice ale zonei euro sa le depaseasca pe cele din nucleu in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale zonei euro, Olanda este de asteptat sa inregistreze cea mai accelerata crestere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranta legata de Brexit va afecta ritmul de crestere al Regatului... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:16
Cresterea economica globala se va accelera si va fi generata, pentru prima oara in ultimii cinci ani, de economiile dezvoltate precum SUA si zona euro, a declarat miercuri, la o conferinta la Bucuresti, Leszek Balcerowicz, fostul presedinte al Bancii Nationale a Poloniei, considerat reformatorul Poloniei.
Accelerarea cresterii economice este datorata revenirii unor tari problema - Grecia, Spania, Portugalia - si va fi acompaniata de normalizarea politicii monetare, a apreciat Balcerowicz.
Balcerowicz a afirmat ca Occidentul are un potential de a face mai mult in relatia cu Rusia, nu prin actiuni militare ci economice, tinand cont de diferentele majore dintre economiile celor doua parti, de faptul ca PIB-ul SUA si UE este de peste 20 de ori mai mare decat cel al Rusiei.
Economia Rusiei este slaba structural, in sens macroeconomic, 70% din PIB depinde de exportul de materii prime.
Sectorul financiar este fragil si depinde de economiile occidentale, economia Rusiei a crescut cu 1% in 2013 si va inregistra crestere zero in 2014.
In Occident este nevoie de mai multa coordonare in jurul valorilor comune, a spus Balcerowicz.
Referindu-se la situatia din Ucraina, Balcerowicz a afirmat ca a fost o agresiune a unui stat nedemocratic asupra unui stat cu potential democratic. mai mult
Miercuri, 09 Aprilie 2014, ora 12:45
Fondul Monetar International (FMI) va imbunatati prognoza privind cresterea economica globala, a declarat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, dupa ce aprecia in decembrie progresele inregistrate de SUA, cea mai mare economie a lumii.
"Vom revizui in sens ascendent prognoza globala de crestere economica, peste aproximativ trei saptamani", a declarat Lagarde la Nairobi, in timpul unei intaniri cu liderii mediului de afaceri, citata de Bloomberg.
FMI a redus in luna octombrie estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza incetinirii dinamicii economiilor emergente si incertitudinilor din SUA privind bugetul.
Doua luni mai tarziu, in luna decembrie, Lagarde a afirmat ca vede "mult mai multa siguranta" in economia SUA.
Rata somajului din SUA a scazut la 7% in noiembrie, de la 7,3% in octombrie, si va continua sa scada odata cu imbunatatirea increderii in revenirea sustenabila a economiei, a mai spus Lagarde.
Fondul estimeaza in prezent o rata de crestere economica globala de 3,6% pentru acest an.
Lagarde a mai afirmat la Nairobi ca reducerea achizitiilor de obligatiuni efectuate de Rezerva Federala a SUA ar putea avea efecte negative pentru economiile emergente, deoarece revenirea statelor dezvoltate creste riscul aparitiei unor turbulente pe pietele financiare.
"Pe masura ce conditiile din economiile avansate se normalizeaza, riscul unei volatilitati mai ridicate pe pietele financiare ar putea crea noi... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:35
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a redus puternic prognoza de crestere economica globala pentru anul acesta si anul viitor, in principal ca urmare a incetinirii marilor economii emergente, printre care India si Brazilia, transmite Bloomberg.
Astfel, economia mondiala va creste cu 2,7% in acest an si 3,6% in 2014, estimeaza OCDE intr-un raport publicat marti.
In luna mai, organizatia anticipa o crestere de 3,6% in acest an si 5,8% anul viitor.
"Majoritatea economiilor emergente manifesta fragilitati care nu le mai permit sa creasca in ritmurile anterioare. Au fost un important motor de crestere globala in vremuri tulburi. Acum, reciproca este valabila, iar despre economiile avansate se poate spune ca traverseaza din nou o perioada buna", a declarat pentru Bloomberg economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.
Perspectivele mai slabe de crestere economica subliniaza vulnerabilitatile persistente din economia globala, la cinic ani dupa falimentul Lehman Brothers, care a declansat criza financiara mondiala.
OCDE recomanda Bancii Centrale Europene sa caute noi metode de relaxare a politicii monetare, in timp ce Rezerva Federala a Statelor Unite ar trebui sa mentina pentru o perioada considerabila programul de stimulare a economiei prin achizitii de obligatiuni.
"Fed este intr-o pozitie foarte delicata. Multi au fost surprinsi de reactia majora a pietelor atunci cand s-a vorbit prima data despre reducerea programului de achizitii de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:33
Seful FMI, Christine Lagarde, a declarat ca estimarile pentru cresterea economica globala vor fi revizuite in scadere fata de prognoza de 3,5% din luna aprilie, potrivit bbc.com.
Lagarde a salutat eforturile liderilor UE de a rezolva criza debitelor, cu ocazia unui discurs tinut la un simpozion economic derulat la Tokyo, in cadrul unui tur de o saptamana in Asia.
Largarde a aratat ca au fost facuti pasi semnificativi, dar este nevoie in continuare de reforme si de implementarea acestora.
Referitor la masurile adoptate de liderii din zona euro saptamana trecuta la Bruxelles, ea a aratat ca "din perspectiva FMI, credem ca mai sunt multe de facut pentru a finaliza reformele".
"Este o chestiune de implementare, o implemendare riguroasa, angajata, echilibrata", a mai spus Lagarde.
Oficialul FMI a apreciat si mutarea privind o unire a sistemului bancar.
Lagarde a subliniat ca ar trebui sa se faca mai mult atat in interiorul, cat si in afara zonei euro, pentru reinnoirea cooperarii dintre tari.
Seful FMI a mai spus ca ar trebui sa se lucreze impreuna pentru restabilirea increderii, pentru reformarea sectorului financiar si pentru atingerea unei cresteri sustenabile. mai mult
Vineri, 06 Iulie 2012, ora 15:58
Cresterea economica globala a stagnat, tocmai din cauza ingrijorarii privind cresterea si supravietuirea uniunii monetare a Europei, care reprezinta principalul risc pentru economia mondiala, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Cele 34 natiuni OCDE vor avea o crestere de 1,9% anul acesta si 1,6% anul viitor, in scadere fata de cresterea de 2.3% si 2.8% prevazuta in mai, se arata in raportul bianual eliberat luni de organizatie, citat de Bloomberg.
"Suntem tot mai sceptici ca legiuitorii din zona euro pot face fata eficient provocarilor cu care se confrunta", sustine economistul-sef OCDE, Pier Carlo Padoan. Raman o serie de riscuri, in legatura directa cu "pierderea increderii in pietele cu datorii suverane si in uniunea monetara insasi", a adaugat acesta.
OCDE este primul corp major care subliniaza posibilitatea unei destramari a zonei euro si care pune accent pe schimbarea produsa in cei doi ani de criza, de la periferia zonei catre "inima" ei.
Obligatiunile guvernamentale ale Germaniei si Frantei, cele doua marii economii ale Europei, au crescut considerabil saptamana trecuta, dupa ce licitatia de obligatiuni germane nu a reusit sa atraga cumparatori nici macar pentru 35% din datoriile Germaniei.
"Contagiunea a intrat intr-o noua etapa, ajungand dincolo de tarile care sunt vazute in mod normal drept vulnerabile din punct de vedere fiscal. Acest lucru arata ca ingrijorarile fiscale nu mai sunt singura forta catalizatoare din... mai mult
Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 17:14
Cresterea economica globala din urmatorii 3-5 ani se va plasa in medie in intervalul 3,25-3,5%, dupa recesiunea mondiala care a survenit unei perioade de sase ani cu o crestere medie de 4,7%, estimeaza Stephen Roach, presedinte non-executiv al Morgan Stanley Asia, transmite Mediafax."Noul normal" ar putea fi observat inca din acest an, odata cu accelerarea simultana a economiilor din America, Europa si China, transmite Bloomberg.
Cele mai mari economii ale lumii au inregistrat o crestere economica medie de 5% in primul trimestru al acestui an, datorita masurilor luate de guverne si efectelor de inventar, insa urmatoarele luni au adus franarea relansarii si temeri privind o noua runda de recesiune.
Astfel, cresterea economica globala din urmatorii trei pana la cinci ani ar putea fi, in medie, de 3,25-3,5%, fata de avansul mediu de 4,7% inregistrat in perioada 2003-2008, estimeaza Roach, de asemenea profesor la Universitatea Yale.
Cresterea economica globala estimata pentru urmatorii ani ar putea reprezenta un semnal ca investitorii vor fi nevoiti sa accepte profituri mai mici si volatilitate mai ridicata in portofolii, anticipeaza Mohamed El-Erian, directorul general al celui mai mare fond de obligatiuni din lume, Pacific Investment Management. mai mult
Luni, 26 Iulie 2010, ora 11:12