Economia Europei si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru, din cauza scaderii avansului mai ales din Franta si Marea Britanie.
Tendinta ameninta sa afecteze cresterea globala, la care regiunea a contribuit anterior, potrivit Bloomberg.
Cresterea monedei euro, cu 11% fata de dolar in ultimul an, a pus presiune pe unele companii din zona.
Si datele primului trimestru din Statele Unite au aratat progrese mai slabe in cea mai mare economie din lume. Totusi, cresterea anualizata de 2,3% a depasit estimarile economistilor, care se opreau la 2%.
In Franta, cresterea PIB s-a redus la 0,3% in T1 din 2018, adica la mai putin de jumatate din ritmul din T4 al anului 2017, iar economia britanica are cel mai slab rezultat din 2012.
Vestile au fost mai bune in Spania si Germania, unde cresterea si-a mentinut ritmul, la 0,7%, respectiv 0,6%. Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat o noua scadere a ratei somajului.
Oficialii europeni, insa, raman increzatori: "Nu vedem nicio schimbare in abordarea noastra generala si credem ca redresarea in interiorul Europei si mai ales in zona euro este puternica, solida si robusta, adica durabila", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice si monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Citeste mai departe despre Ritmul de crestere al economiilor UE si SUA a scazut in T1. Cele mai mari reduceri din Europa au fost in Franta si Marea Britanie pe Curs de Guvernare... citeste mai... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 18:43
Economia americana a inregistrat o crestere peste asteptari in trimestrul trei din 2017, majorarea stocurilor si a cheltuielilor guvernamentale compensand cheltuielile moderate de consum, transmit Bloomberg si Reuters.
Departamentul american al Comertului a dat publicitatii miercuri a doua estimare cu privire la evolutia Produsului Intern Brut in perioada iulie-septembrie 2017, conform careia economia americana a inregistrat o crestere de 3,3% in ritm anual (fata de 3% previzionat anterior), dupa un avans de 3,1% in trimestrul doi din 2017. Economistii se asteptau la o expansiune de 3,2% in trimestrul trei din 2017.
Este cel mai rapid ritm de crestere din trimestrul trei din 2014 si este pentru prima data din 2014 cand economia SUA a inregistrat o expansiune de 3% sau mai mult timp de doua trimestre consecutiv.
Cheltuielile guvernamentale au urcat cu 0,4% in trimestrul trei din 2017, fata de un declin de 0,1% previzionat anterior.
Companiile au acumulat stocuri intr-un ritm de 39 miliarde de dolari in trimestrul trei din 2017, fata de 35,8 miliarde de dolari raportate anterior, in anticiparea unei cereri solide, in timp ce cheltuielile de consum, responsabile pentru doua treimi din activitatea economica a SUA, au crescut cu 2,3% in trimestrul trei din 2017 (fata de 2,4% previzionat anterior), dupa un avans de 3,3% in precedentele trei luni.
In perioada iulie - septembrie 2017, investitiile in structuri non-rezidentiale au scazut cu 6,8%, fata de un avans de... mai mult
Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 15:24
Expertii FMI au operat o corectie negativa in prognoza de crestere economica a Statelor Unite, argumentand ca politica actualei administratii de la Washington are efecte negatiove resimtite de clasa de mijloc si pe piata muncii.
"A devenit clar ca multe dintre programele anuntate nu au detaliile puse la punct", reclama analistii Fondului, care au si scazut de la 2,3% la 2,1% prognoza de crestere economica a Americii, relateaza CNN Money.
Expertii FMI sustin ca ideile sale, precum reducerea impozitelor, reluarea investitiilor in infrastructura si reducerea cheltuielilor bugetare, nu sunt gresite, insa este ingrijoratoare lipsa de viziune pentru punerea lor in practica.
In ianuarie, FMI a rectificat pozitiv prognoza de crestere economica pentru SUA, sperand ca sprijinul unei majoritati in Congresul american ii va permite administratiei Trump sa opereze reformele fiscale anuntate in campania electorala. Procesul de reforma este pus sub semnul intrebarii insa.
Printre promisiunile lui Trump se numara si asigurarea unei cresteri economice minime de 3% pentru primul sau mandat, dar chestiunea este privita cu indoiala de economistii FMI, care il crediteaza pe presedintele american cu o doza foarte mare de optimism.
FMI atrage atentia ca somajul a scazut la cote extrem de reduse, in vreme ce un noul val de crestere a natalitatii pare sa ii faca pe americanii de varsta tinere sa apeleze la concedii de ingrijire a copiilor, in vreme ce politica de izolare a Statelor... mai mult
Miercuri, 28 Iunie 2017, ora 06:18
3FMI a redus luni estimarea de crestere a economiei americane pentru acest an de la 2,8% la 2% si considera ca Rezerva Federala (Fed) poate mentine dobanzile aproape de nivelul zero mai mult timp decat anticipeaza investitorii.
Pentru 2015, Fondul a mentinut prognoza de crestere a PIB la nivelul de 3%, potrivit raportului anual al institutiei financiare referitor la economia Statelor Unite, relateaza Bloomberg.
"La inceputul acestui an ritmul de dezvoltare a incetinit, din cauza iernii aspre care a conspirat cu alti factori, precum o scadere a stocurilor, incetinirea activitatilor pietei imobiliare si cererea scazuta", potrivit analistilor FMI.
Redresarea este in curs, dar compenseaza numai partial slabiciunile care au dus la contractie economica in primul trimestru, au scris intr-un raport analistii institutiei financiare.
FMI anticipeaza totodata ca potentialul de crestere pe termen lung se va mentine la circa 2% in urmatorii cativa ani, sub mediile istorice si sub estimarile de anul trecut. In urma cu un an, Fondul anticipa un potential de crestere economica de 2,3% pentru 2015-2016 si de 2,4% pentru 2017-2018.
Pentru Fed, aceste estimari inseamna ca banca centrala isi poate permite sa metina dobanzile la zero dincolo de jumatatea anului viitor, data dincolo de care pietele anticipau cresterea acestora. Estimarea FMI a fost publicata la mai putin de o saptamana dupa ce Banca Mondiala a redus prognoza de crestere a economiei americane de la 2,8% la 2,1%.... mai mult
Marti, 17 Iunie 2014, ora 08:55
Cresterea economica a Statelor Unite, care inregistreaza o revenire "moderata", ar putea sa fie afectata de o escaladare a tensiunilor in Ucraina, potrivit minutelor ultimei reuniuni a Rezervei Federale (Fed) publicate miercuri.
Mai multi membri ai Comitetului Monetar Fed (FOMC) au subliniat ca o eventuala "crestere a tensiunilor geopolitice privind Rusia si Ucraina" in strainatate sau o noua incetinire a economiei Chinei, ar putea prezenta unele riscuri pentru economia americana, potrivit unui rezumat al acestei reuniuni, care s-a desfasurat pe 29 si 30 aprilie.
Dupa o perioada de relativa acalmie, Ucraina organizeaza duminica alegeri prezidentiale pe care separatistii prorusi ameninta sa le perturbe, sub privirile binevoitoare ale Moscovei.
In ceea ce priveste economia americana, indicatori recenti "releva o revenire si sugereaza ca economia se afla pe traiectoria unei cresteri moderate", se arata in acest rezumat al discutiilor in cadrul reuniunii.
Insa este "prea devreme sa se confirme daca aceasta relansare va conduce economia la un ritm de expansiune superior tendintei sale", s-au intrebat guvernatorii Fed, care au evaluat in cursul reuniunii "optiunile unei normalizari a politicii monetare".
Alt factor de risc pentru cresterea economica este "incetinirea persistenta a pietei imobiliare", au mai apreciat membrii Fed. Ei au examinat si riscurile la adresa stabilitatii financiare, notand ca au decelat presiuni "de crestere in valorizarea anumitor... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 10:00
Cresterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera in 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potential, la aproape cinci ani de la incheierea recesiunii, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
"Anul 2014 va fi mai bun. Nu exista motive de pesimism pentru viitorul apropiat, daca vor fi adoptate politicile adecvate", a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si presedinte al Comitetului Consilierilor Economici in timpul presedintiei Ronald Reagan.
Feldstein a mentionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei si o crestere de 8.000 de miliarde de dolari a avutiei populatiei, in ultimele 12 luni, datorita majorarii preturilor actiunilor si locuintelor, potrivit Bloomberg.
Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, inregistrand cel mai mare avans de dupa 2007, in timp ce preturile locuintelor au urcat in octombrie cel mai mult din ultimii sapte ani, fata de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia in calcul evolutia preturilor din 20 de orase americane.
JP Morgan Chase si-a imbunatatit in aceasta saptamana estimarea privind evolutia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozeaza un avans de 1,9%.
Analistii au opinii diferite in legatura cu mijloacele de stimulare a economiei
Fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si John Taylor, profesor la Stanford University, anticipeaza la randul lor ca in... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 08:06
Fondul Monetar International (FMI) prognozeaza ca economia SUA, prima economie a lumii, va inregistra anul viitor un ritm de crestere mai mare decat se anticipa anterior, avand in vedere cele mai recente date statistice dar si semnalele privind posibilitatea unui accord pe buget in Congres, a declarat duminica directorul FMI, Christine Lagarde, transmite Reuters.
De asemenea, Christine Lagarde a salutat decizia de saptamana trecuta a Rezervei Federale, care a anuntat ca va incepe sa-si reduca stimulentele monetare.
"Cresterea accelereaza iar somajul scade. Toate acestea ne dau o perspectiva mai puternica pentru 2014, ceea ce ne-a determinat sa ne imbunatatim estimarile", a declarat Christine Lagarde intr-un interviu acordat postului american de televiziune NBC. Lagarde nu a dezvaluit care este noua cifra insa in mod normal FMI publica in luna ianuarie noile sale estimari privind evolutia economiei mondiale.
In luna octombrie a acestui an, FMI estima ca economia americana va inregistra anul viitor o crestere de 2,6%, dupa un avans de 1,6% in acest an. La acea data, Christine Lagarde avertiza ca esecul Congresului in majorarea plafonului datoriei ar putea afecta atat SUA cat si intreaga economie mondiala.
Congresul SUA a votat bugetul pe anul 2014
Recent, Congresul SUA a ajuns la un accord cu privire la bugetul pe anul viitor, acord ce reduce riscul paralizarii activitatii Guvernului federal. Insa acest acord nu elimina riscul intrarii SUA in incapacitate de... mai mult
Luni, 23 Decembrie 2013, ora 13:57
Presedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, a indicat miercuri ca programul de stimulare a economiei prin preluarea de obligatiuni de pe piata in valoare de 85 miliarde de dolari pe luna de catre banca centrala va continua, pentru a revigora cresterea economica si a reduce somajul.
Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane a aratat intr-un comunicat transmis miercuri seara ca cresterea economica a fost incetinita de factori tranzitorii, insa riscurile persista desi tensiunile de pe pietele financiare mondiale s-au atenuat.
Rezerva Federala anticipeaza revigorarea cresterii economice si scaderea somajului odata ce masurile de politica monetara isi vor face efectul.
"Acest comunicat sugereaza ca vor continua sa cumpere obligatiuni de 85 miliarde de dolari pe luna si va mai trece mult timp pana vor fi satisfacuti in ceea ce priveste piata muncii", comenteaza Ward McCarthy, economist sef la Jefferies & Co. si fost economist la Fed.
Programul de stimulare a economiei derulat de Bernanke si colegii sai are o valoare record, extinzand portofoliul de active al bancii centrale prin tiparirea de bani injectati in economie prin achizitii de obligatiuni de pe piata, in principal titluri de trezorerie si pachete de credite ipotecare. Oficialii Fed au stabilit ca beneficiile revigorarii economiei sunt mai importante decat riscul instabilitatii financiare si cresterii inflatiei.
Fed a reiterat miercuri ca va mentine dobanda de politica monetara... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2013, ora 10:47
Economia SUA va creste cu 2,5% in 2013 si cu 3,5% in 2014, prognozeaza oficialii Federal Reserve. In plus, rata somajului urmeaza sa atinga nivelul de 7,4% in acest an, urmand ca in 2014 sa scada la 7%.
O imbunatatire substantiala a mediului economic s-ar realiza daca se va reusi crearea unui milion de locuri de munca in urmatoarele sase luni, dar o reducere a somajului la doar 6,5% va fi atinsa doar la jumatatea lui 2015, a afirmat Charles Evans, presedintele Federal Reserve din Chicago si membru al mai multor comitete Federal Reserve, conform Reuters.
Refacerea economiei SUA va fi insa posibila prin corelarea politicilor monetare cu anumite conditii economice, sustine Evans.
Federal Reserve a anuntat in decembrie ca va pastra rata dobanzii la un nivel minim pana cand nivelul somajului va scadea sub 6,5%, atat timp cat inflatia nu va depasi nivelul de 2,5%, si va continua programul sau de cumparare de obligatiuni.
Economia SUA a crescut cu 3,1% in T3 2012, dar se estimeaza ca ritmul de crestere a incetinit in T4.
Tintele de crestere economica anuntate de reprezentantii Federal Reserve in decembrie au fost de 2,3 - 3% pentru 2013, respectiv 3 - 3,5% pentru 2014, iar rata inflatiei in jurul nivelului de 2%.
Un alt aspect care ar putea influenta cresterea economica SUA este reprezentat de reducerea cheltuielilor din sectorul public.
"Statele Unite trebuie sa-si consolideze finantelor publice, dar trebuie sa o faca treptat daca dorim sa evitam mai... mai mult
Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 12:59