Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Economia Europei si-a redus ritmul de crestere in primul trimestru, din cauza scaderii avansului mai ales din Franta si Marea Britanie.
Tendinta ameninta sa afecteze cresterea globala, la care regiunea a contribuit anterior, potrivit Bloomberg.
Cresterea monedei euro, cu 11% fata de dolar in ultimul an, a pus presiune pe unele companii din zona.
Si datele primului trimestru din Statele Unite au aratat progrese mai slabe in cea mai mare economie din lume. Totusi, cresterea anualizata de 2,3% a depasit estimarile economistilor, care se opreau la 2%.
In Franta, cresterea PIB s-a redus la 0,3% in T1 din 2018, adica la mai putin de jumatate din ritmul din T4 al anului 2017, iar economia britanica are cel mai slab rezultat din 2012.
Vestile au fost mai bune in Spania si Germania, unde cresterea si-a mentinut ritmul, la 0,7%, respectiv 0,6%. Germania, cea mai mare economie din Europa, a inregistrat o noua scadere a ratei somajului.
Oficialii europeni, insa, raman increzatori: "Nu vedem nicio schimbare in abordarea noastra generala si credem ca redresarea in interiorul Europei si mai ales in zona euro este puternica, solida si robusta, adica durabila", a declarat Pierre Moscovici, comisarul pentru politice economice si monetare al Uniunii Europene, citat de Bloomberg.
Citeste mai departe despre Ritmul de crestere al economiilor UE si SUA a scazut in T1. Cele mai mari reduceri din Europa au fost in Franta si Marea Britanie pe Curs de Guvernare... citeste mai... mai mult
Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 18:43
Iesirea din criza economica s-a facut prin cresterea gradului de inegalitate a veniturilor in marea majoritate a tarilor membre UE, cu un avans moderat la nivelul mediei generale.
Dupa ce a stationat pe un palier situat deasupra mediei, Romania s-a inscris pe un trend ascendent, care ne indeparteaza de practica europeana si ne inscrie intr-un grup de state care se confrunta cu probleme economice semnificative.
Explicatie: Modul in care au fost distribuite costurile iesirii din criza economica poate fi exprimat matematic prin evolutia unui indicator denumit coeficientul Gini (dupa economistul italian cu acelasi nume, care l-a propus si lansat in 1912). Valorile coeficientului Gini variaza de la o tara la alta si, pentru aceeasi tara, in decursul timpului. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat veniturile disponibile ale populatiei sunt distribuite mai inegal.
Citeste si: Romania, in topul tarilor din UE cu cea mai mare crestere economicaCrestere record pentru economia ...citeste mai departe despre "Cand cresterea economica adanceste prapastia dintre saraci si bogati: Romania si restul UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 08:47
Romania a inregistrat a treia cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2015.
De asemenea, pe ansamblul anului trecut, PIB-ul a urcat cu 1,9% in UE si cu 1,6% in zona euro, fata de o expansiune de 1,4% si, respectiv, 0,9% in 2014, arata datele publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
In 2015, economia Romaniei a crescut cu 3,7% comparativ cu anul precedent.
Crestere record pentru economia Romaniei in 2015 - cele mai bune cifre de dupa criza
Situatia din trimestrul patru din 2015
PIB-ul Romaniei a inregistrat in perioada octombrie - decembrie 2015 o expansiune de 3,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, un avans mai mare in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind inregistrat doar de Suedia (4,5%), Cehia si Slovacia (ambele cu 4%). Singurul declin, de 0,8%, s-a inregistrat in ...citeste mai departe despre "Romania, in topul tarilor din UE cu cea mai mare crestere economica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 14:32
O escaladare a tensiunilor in raport cu Rusia, pe fondul crizei din Ucraina, care sa conduca la probleme majore cu livrarile de petrol si gaze si la cresterea preturilor acestor materii prime, poate avea un impact economic semnificativ asupra mai multor state UE, avertizeaza Comisia Europeana.
"Daca intensificarea tensiunilor in raport cu Rusia va conduce la perturbari majore in aprovizionarea cu petrol si gaze, cu o crestere puternica a preturilor, impactul negativ asupra catorva state membre ar putea fi semnificativ", noteaza Comisia Europeana (CE) in prognoza economica de primavara.
Riscurile geopolitice au afectat deja semnificativ perspectivele de crestere economica ale Rusiei. Comisia Europeana a redus prognoza de crestere economica pentru Rusia la 1% in acest an si 2% anul viitor, fata de estimarile de 2,3% pentru 2014 si 2,7% pentru 2015 inaintate in prognoza economica de iarna, publicata in luna februarie. Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 1,3%.
O deteriorare si mai acuta a situatiei economice a Rusiei nu poate fi exclusa, din cauza turbulentelor de pe pietele financiare si impactului riscurilor geopolitice asupra increderii, se arata in raportul CE.
"Perspectiva economica pentru Rusia, unde avea loc deja o incetinire a cresterii economice, s-a deteriorat semnificativ de la inceputul crizei din Ucraina (...) Impactul (riscurilor geopolitice - n.r.) va depinde de durata si gravitatea situatiei", noteaza CE.
Cum poate fi... mai mult
Miercuri, 07 Mai 2014, ora 16:59
Tinta de crestere economica pentru acest an a fost revizuita in scadere pe fondul secetei care a afectat agricultura si a prognozei hiperoptimiste a fostului Guvern, in ceea ce priveste incasarea fondurilor de la Uniunea Europeana, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.
Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010 - 2011 inseamna bani pierduti.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3% la... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:45
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
Statele membre UE trebuie sa inceapa sa reduca puternic deficitele bugetare incepand din 2011, daca urmatoarea prognoza economica a Comisiei Europene (CE) va anunta crestere stabila si sustenabila, au cerut marti ministrii de Finante din tarile UE, reuniti la Luxemburg, transmite Reuters.
Comisia Europeana va prezenta pe 3 noiembrie prognoze economice pentru toate cele 27 de state membre, pe urmatorii doi ani, informeaza Mediafax.
Ministrii de Finante din UE vor ca fiecare stat membru sa inceapa sa ia masuri pentru reducerea deficitelor bugetare daca prognoza inaintata de CE privind economia statului respectiv indica un proces solid, sustenabil de relansare.
Recesiunea a condus la deficite bugetare de doua, trei si chiar patru ori mai mari fata de plafonul permis de legislatia Uniunii Europene, de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).
Ministrii de Finante ai statelor membre UE au mai aratat ca este necesar un plan de retragere graduala a masurilor de stimulare economica implementate in urma crizei, care sa fie introdus "la un moment dat, spre exemplu in 2011", pentru a consolida credibilitatea factorilor de decizie in fata pietelor financiare si consumatorilor.
"Daca prognozele Comisiei continua sa indice ca relansarea se intareste si devine de sine sustenabila, consolidarea fiscala ar trebui sa inceapa cel tarziu in 2011 in toate statele membre UE", se arata intr-un document care cuprinde concluziile reuniunii ministrilor de Finante, obtinut de Reuters.... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2009, ora 15:13
Aproape doua treimi (65%) dintre romani sunt preocupati de cresterea economica, iar pentru jumatate din ei (49%) somajul este un motiv de ingrijorare, aceleasi teme generand griji mari celor mai multi cetateni din statele membre UE, arata un Eurobarometru publicat miercuri de Parlamentul European.Somajul detine rolul principal intre temerile celor mai multi europeni (57%), pe pozitia secunda fiind crestere economica, de care s-au aratat preocupati 52% dintre respondentii sondajului efectuat intre jumatatea lunii ianuarie si jumatatea lunii februarie.Inflatia si puterea de cumparare se afla pe pozitia a treia, 43% dintre romani declarandu-se interesati de evolutia acestora, comparativ cu 40% in restul statelor membre. Siguranta alimentara ii preocupa, de asemenea, in mod special pe romani (35%, fata de 23% media europeana).Aproape patru din zece romani (39%) sunt mai siguri ca sunt protejati in fata crizei prin masurile luate in mod coordonat de statele membre, in timp ce 36% cred ca sunt mai protejati de masurile luate de Romania in mod individual.In plus, 31% dintre romani cred ca statele membre UE tind sa reactioneze individual contra crizei, 26% considera ca este vorba de o decizie coordonata, iar 43% nu stiu.Alte motive de ingrijorare semnalate de cetatenii europeni se refera la viitorul pensiilor - 32%, asigurarea aprovizionarii cu energie - 27%, schimbari climatice - 26% si siguranta alimentara - 23%.Pentru acest an, guvernul ia in calcul, in prezent, o contractie a... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:09