Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Poate ca problemele din Statele Unite si zona euro s-au reflectat asupra unora dintre economiile central si est europene, admit analistii, insa adevarata problema din cauza careia regiunea nu isi atinge adevaratul potential o reprezinta politicienii.
Cu ocazia unui eveniment organizat de grupul Erste Bank la Viena, la care au participat mai multi economisti si bancheri din Europa Centrala si de Est, seful institutiei financiare, Andreas Treichl, a propus, in gluma, si o solutie pentru aceasta problema, relateaza CNBC.
"Avem nevoie de un spital de psihiatrie pentru politicienii populisti. Ar fi o clinica uriasa, cu cel putin 6.000 de paturi", a afirmat directorul general al Erste Bank.
Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, in contextul in care criza din zona ...citeste mai departe despre "Seful Erste: E nevoie de un ospiciu pentru politicienii populisti din ECE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 09:55
Problemele de la periferia zonei euro inverseaza fluxul imigrantilor din Europa. Daca Polonia a fost cunoscuta in urma cu doar cativa ani pentru fluxuri masive de lucratori care au emigrat din tara, acum spaniolii, portughezii si italienii sunt tentati de Europa de Est, relateaza Financial Times (FT).
"Casa mea este acum aici. Ma gandesc la Portugalia in principal legat de eventualitatea retragerii la pensie langa mare", spune Hugo Varzielas, 33 de ani, originar din Portugalia si in prezent lucrand ca analist de afaceri pentru centrul de externalizare a proceselor de afaceri Global Business al HP, in orasul Wroclaw, din vestul Poloniei.
"Daca privesti situatia pe termen lung, in Polonia lucrurile merg tot mai ascendent, in timp ce in alte tari din Europa de Vest nu atat de mult", adauga el.
Varzielas nu este singurul care procedeaza asa. Zece la suta din cele 100.000 de persoane care lucreaza acum in sectorul de externalizare a proceselor de afaceri sunt cetateni straini, potrivit lui Jacek Levernes, seful Asociatiei Liderilor de afaceri din Polonia, un grup de lobby care reprezinta sectorul cu crestere rapida. Industria de externalizare a Poloniei este de asteptat sa se extinda cu aproximativ 20% in acest an.
Statisticile oficiale arata ca aproximativ 7.000 de cetateni ai UE s-au deplasat in Polonia intr-un anumit an, dar datele nu sunt foarte solide, deoarece imigrantilor nu li se cere sa se inregistreze la autoritatile poloneze, a declarat Krystyna Iglicka,... mai mult
Vineri, 19 Aprilie 2013, ora 11:09
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45