Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Romania a inregistrat in trimestrul al doilea din 2016 cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.
Astfel, economia a inregistrat o crestere de 1,5% fata de trimestrul anterior si de 5,9% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de biroul european de statistica Eurostat, citat de News.ro.
La nivelul zonei euro, economia a avansat in trimestrul al doilea cu 0,3%, iar la nivelul Uniunii Europene cu 0,4%, fata de primul trimestru al acestui an.
Pe langa Romania, cresteri economice ridicate, fata de trimestrul anterior, au mai fost consemnate in Polonia si Slovacia (0,9%), Spania, Bulgaria si Cipru (0,7%). Economia Greciei a avansat cu 0,3%.
Raportat la trimestrul al doilea din 2015, economia Romaniei a consemnat o crestere de 5,9% in intervalul aprilie-iunie, cel mai ridicat ritm din UE.
Citeste mai departe despre "Romania, cea mai mare crestere economica din UE pe trimestrul al doilea" pe Ziare.com. mai mult
Vineri, 12 August 2016, ora 12:59
Iesirea din criza economica s-a facut prin cresterea gradului de inegalitate a veniturilor in marea majoritate a tarilor membre UE, cu un avans moderat la nivelul mediei generale.
Dupa ce a stationat pe un palier situat deasupra mediei, Romania s-a inscris pe un trend ascendent, care ne indeparteaza de practica europeana si ne inscrie intr-un grup de state care se confrunta cu probleme economice semnificative.
Explicatie: Modul in care au fost distribuite costurile iesirii din criza economica poate fi exprimat matematic prin evolutia unui indicator denumit coeficientul Gini (dupa economistul italian cu acelasi nume, care l-a propus si lansat in 1912). Valorile coeficientului Gini variaza de la o tara la alta si, pentru aceeasi tara, in decursul timpului. Cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat veniturile disponibile ale populatiei sunt distribuite mai inegal.
Citeste si: Romania, in topul tarilor din UE cu cea mai mare crestere economicaCrestere record pentru economia ...citeste mai departe despre "Cand cresterea economica adanceste prapastia dintre saraci si bogati: Romania si restul UE" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Martie 2016, ora 08:47
Romania a inregistrat a treia cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2015.
De asemenea, pe ansamblul anului trecut, PIB-ul a urcat cu 1,9% in UE si cu 1,6% in zona euro, fata de o expansiune de 1,4% si, respectiv, 0,9% in 2014, arata datele publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
In 2015, economia Romaniei a crescut cu 3,7% comparativ cu anul precedent.
Crestere record pentru economia Romaniei in 2015 - cele mai bune cifre de dupa criza
Situatia din trimestrul patru din 2015
PIB-ul Romaniei a inregistrat in perioada octombrie - decembrie 2015 o expansiune de 3,8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, un avans mai mare in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind inregistrat doar de Suedia (4,5%), Cehia si Slovacia (ambele cu 4%). Singurul declin, de 0,8%, s-a inregistrat in ...citeste mai departe despre "Romania, in topul tarilor din UE cu cea mai mare crestere economica" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Martie 2016, ora 14:32
Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica procentuala din Uniunea Europeana in trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, conform celei de-a doua estimari publicate marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,4%, Romania este lider in UE, urmata de Croatia (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia si Slovacia (ambele cu o crestere de 0,9%), Suedia si Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scaderi s-au inregistrat in Grecia (minus 0,9%), Estonia si Finlanda (ambele cu minus 0,5%) si Danemarca (minus 0,1%).
Dancu: Avem o crestere cu care ne impaunam in statistici, dar nu foloseste la nimic
Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% in trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% in precedentele trei luni, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere economica de 0,4%, fata de 0,5% in trimestrul doi din 2015.
Comparativ cu perioada similara a ...citeste mai departe despre "Romania, lider in UE in ceea ce priveste cresterea economica in trimestrul trei din 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 21:22
Romania si Cehia au avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in primul trimestru din 2015 comparativ cu primul trimestru al anului trecut, a anuntat, marti, Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Ambele tari au inregistrat un avans de 4,2%, arata AFP.
Guvernatorul BNR: Cresterea economica actuala a Romaniei e nu doar robusta, ci si sustenabila
Cresterea economica surprinzatoare a Romaniei, analizata de Bloomberg
Per total, produsul intern brut al UE a crescut cu 1,5% in ritm anual in primele trei luni ale acestui an, iar zona euro a inregistrat un avans de 1% in primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeasi perioada a ...citeste mai departe despre "Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte" pe Ziare.com mai mult
Marti, 09 Iunie 2015, ora 14:17
Activitatea sectorului de constructii din Romania a crescut in martie cu 1,7% fata de februarie, fiind a treia crestere din Uniunea Europeana (UE), in timp ce in termeni anuali, lucrarile de constructii s-au diminuat cu 2,8%, a anuntat, marti, Eurostat, potrivit NewsIn. Eurostat, care a centralizat date pentru 12 din cele 27 de state membre, arata ca sectorul constructiilor a inregistrat in martie scaderi in 10 state membre si a crescut doar in Germania (5,3%) si Polonia (0,1%) fata de luna similara din 2008.Lucrarile de constructii au scazut in UE, in martie, cu 10,5% fata de aceeasi luna din 2008, iar tarile din zona euro au inregistrat o reducere anuala mai mica, de 8,7%, in acelasi interval.
Constructiile de cladiri au scazut in a treia luna a anului cu 12,6% fata de luna similara din 2008 in UE si cu 11,7% in zona euro, iar cele ingineresti s-au redus cu 4,1% in UE si au crescut cu 0,2% in zona euro.Sectorul constructiilor a crescut in martie cel mai mult in Germania, cu 7,6%, Portugalia, cu 3,8% si Romania fata de luna anterioara, iar cele mai mari scaderi in acest domeniu au fost inregistrate in Spania, de 5,5%, Suedia, de 2,3%, si Marea Britanie, de 1,1%.Fata de luna anterioara, sectorul constructiilor a raportat o scadere de 3% in UE si de 1,6% in zona euro, potrivit Eurostat. mai mult
Marti, 19 Mai 2009, ora 14:36
Aproape doua treimi (65%) dintre romani sunt preocupati de cresterea economica, iar pentru jumatate din ei (49%) somajul este un motiv de ingrijorare, aceleasi teme generand griji mari celor mai multi cetateni din statele membre UE, arata un Eurobarometru publicat miercuri de Parlamentul European.Somajul detine rolul principal intre temerile celor mai multi europeni (57%), pe pozitia secunda fiind crestere economica, de care s-au aratat preocupati 52% dintre respondentii sondajului efectuat intre jumatatea lunii ianuarie si jumatatea lunii februarie.Inflatia si puterea de cumparare se afla pe pozitia a treia, 43% dintre romani declarandu-se interesati de evolutia acestora, comparativ cu 40% in restul statelor membre. Siguranta alimentara ii preocupa, de asemenea, in mod special pe romani (35%, fata de 23% media europeana).Aproape patru din zece romani (39%) sunt mai siguri ca sunt protejati in fata crizei prin masurile luate in mod coordonat de statele membre, in timp ce 36% cred ca sunt mai protejati de masurile luate de Romania in mod individual.In plus, 31% dintre romani cred ca statele membre UE tind sa reactioneze individual contra crizei, 26% considera ca este vorba de o decizie coordonata, iar 43% nu stiu.Alte motive de ingrijorare semnalate de cetatenii europeni se refera la viitorul pensiilor - 32%, asigurarea aprovizionarii cu energie - 27%, schimbari climatice - 26% si siguranta alimentara - 23%.Pentru acest an, guvernul ia in calcul, in prezent, o contractie a... mai mult
Joi, 16 Aprilie 2009, ora 09:09