Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014, se arata in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marti.
Preturile de consum din Romania ar urma sa creasca anul acesta la 4,6% si sa ajunga la 2,9% anul viitor, in timp ce rata somajului se va situa in 2013 la 7% in 2013 si va scadea la 6,9% in 2014.
Deficitul de cont curent va fi de 4,2% in 2013 si de 4,5% in 2014.
In perspectiva anului 2018, FMI preconizeaza un avans al economiei de 3,5%. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 16:18
Credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini este la cel mai scazut nivel din ultimii ani, considera profesorul in Economie Mircea Cosea, care a adaugat ca scenariul FMI este unul realist.
Prognozele de crestere economica ale oficialilor romani fiind incorecte, crede Cosea, analist economic si profesor in Economie. Expertii FMI au avertizat Romania ca in cazul unei intensificari a crizei din zona euro este posibila o scadere economica de 5% si o depreciere a leului cu 15-20%.
"Situatia este cu adevarat grava pentru ca FMI-ul nu vrea sa se incarce cu o raspundere prea mare in cazul in care Romania nu merge bine. Programul pe care FMI l-a impus si pe care atat guvernul Boc, cat si guvernul Ponta l-au acceptat este un program care nu avea cum sa duca la crestere economica.
Este un program de stopare a pierderilor, dar faca nicio posibilitate de creare de locuri de munca, a unui motor de crestere. De aceasta data, FMI-ul este mai realist", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.
Oamenii de afaceri straini vor o agentie pentru prioritizarea investitiilor publice
Potrivit profesorului in Economie, situatia din Romania s-ar putea inrautati, in urmatoarea perioada, indiferent de modul in care evolueaza criza economica in zona euro. Potrivit acestuia, in tara noastra nu exista niciun fel de politica de folosire in interes propriu a resurselor nationale ale Romaniei.
FMI critica din nou Romania. Infrastructura trage in jos economia
FMI vede cinci... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 14:50
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.
Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.
De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume considerabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.
Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transe de catre boardul FMI.
In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de... mai mult
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:30
Seful misiunii FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks, a precizat ca s-a ajuns la un nou acord cu autoritatile romane in ceea ce priveste cea de-a treia evaluare, urmand ca aceasta sa fie analizata de conducerea fondului la mijlocul lunii decembrie.
De asemenea, Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne. Pentru anul 2012, perspectivele s-au inrautatit. Estimam o crestere intre 1,8 si 2,3% pentru anul viitor, conditionata de o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a redresarii cererii interne", a spus Franks.
De asemenea, FMI a convenit cu Guvernul roman inghetarea salariilor din sectorul public si a pensiilor.
Cu toate acestea, in cazul in care evolutia veniturilor bugetare va permite, salariile si pensiile ar putea fi majorate limitat la jumatatea anului 2012.
"Am convenit ca in eventualitatea in care piata permite sa se aiba in vedere o majorare limitata a cresterii... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:35
FMI va revizui la circa 2% prognoza de crestere economica a Romaniei de anul viitor, noua proiectie fiind la jumatate fata de estimarea actuala, in conditiile in care riscurile de contagiune de pe plan extern s-au amplificat, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.
El a adaugat ca riscurile de contagiune de pe plan extern au crescut in ultimele trei luni in Romania, iar pentru a le contrabalansa este necesara mentinerea si chiar accelerarea reformelor din programul cu FMI.
"Nu este vina Romaniei, ci a factorilor externi. Din acest motiv, este cu atat mai important ca reformele din program sa fie mentinute. Programul este polita de asigurare necesara pentru a minimiza aceste efecte asupra Romaniei in viitor", a afirmat Franks.
Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta ca prognoza de crestere economica pe care va fi construit proiectul de buget pentru anul viitor va fi stabilita de Guvern in luna octombrie, dupa consultari cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Pentru acest an, guvernul si FMI mizeaza pe o crestere economica de 1,5%.
Estimarea actuala pentru cresterea de anul viitor este de 3,5-4%.
In ultima perioada, premierul Emil Boc a declarat de mai multe ori ca datele privind evolutia economiei in foarte multe tari din Uniunea Europeana si alte zone... mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 12:00
Cresterea economica s-ar putea relua in Romania in primul trimestru din 2010, iar pe tot anul se va plasa la aproximativ 1,3%, a declarat, miercuri, seful misiunii Fondului Monetar international (FMI), Jeffrey Franks."Estimam ca in 2009 contractia economica s-a plasat la circa 7%. Exista indicatori care arata ca in primul trimestru din acest an cresterea economica s-ar putea relua, insa pentru 2010 vedem un avans slab, de aproximativ 1,3%", a spus Franks.
El a completat ca, pe parcursul acestui an, rata cresterii economice se va consolida pentru a ajunge din nou la valori "rezonabile" in 2011. mai mult
Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 11:18