INS a anuntat, miercuri, o crestere estimata a economiei, pentru anul trecut, de 0,7% in termeni reali, mult peste ritmul anticipat anterior, de 0,3%, dupa aparitia unor informatii noi si schimbarea modului de calcul a unor indici, dar PIB nominal este acelasi, de 587,4 miliarde lei.
Astfel, Institutul National de Statistica (INS) arata, intr-un comunicat, ca revizuirea PIB estimat a avut la baza informatiile suplimentare, referitoare la trimestrul al patrulea, care au devenit disponibile ulterior publicarii datelor provizorii, cu un impact semnificativ al modificarii datelor privind sectorul "Administratii publice", alt motiv fiind constituit de seriile de indici valorici, de volum si de pret recalculate ca urmare a schimbarii, incepand cu ianuarie 2013, a anului de baza utilizat la calculul acestor indici (din 2005 in 2010).
"Schimbarea anului de baza a determinat recalcularea si revizuirea corespunzatoare a seriilor de date publicate anterior si a presupus rescalarea indicilor la un nou an de referinta precum si recalcularea indicilor cu noul sistem de ponderare, incepand cu ianuarie 2010 si pana in prezent. Utilizarea acestor serii de date recalculate a determinat modificarea PIB estimat pentru toate trimestrele anului 2012", se precizeaza in comunicatul INS.
Industria si comertul, responsabile pentru cresterea suplimentara a PIB in 2012
Comparativ cu prima varianta provizorie, dinamica PIB in anul 2012 fata de cel precedent s-a majorat in special pe seama... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2013, ora 10:57
Romania va inregistra o crestere economica de 0,8% in acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, urmand ca anul urmator avansul PIB sa se accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europeana (CE).
"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa.
Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", se arata in raport.
Pentru anul 2014, CE se asteapta la o crestere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014.
Comisia estima in raportul din primavara privind perspectivele economice un avans de 1,4% pentru Romania in acest an si de 2,9% in 2013. Declaratia comuna a reprezentantilor CE, FMI si Bancii Mondiale dupa misiunea din aceasta vara la Bucuresti, pentru evaluarea acordului de finantare a Romaniei, a luat in calcul o crestere de aproximativ 1% a PIB in acest an, urmata de 2,5% anul urmator. mai mult
Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:58
Economia Romaniei va creste cu peste 1% anul acesta, a declarat, joi, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, dupa intalnirea cu delegatia Fondului Monetar International.
Mariana Campeanu a aratat ca nivelul prognozat pentru cresterea economica din 2012 va fi cunoscut dupa incheierea discutiilor cu creditorii internationali.
Joi, ministrul Muncii, Mariana Campeanu a avut o intrevedere cu delegatia FMI, principalele teme abordate fiind politicile sociale si impactul lor social precum si schimbarile legislative pentru piata muncii.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat, recent, ca exista date suficiente, inclusiv situatia din agricultura, puternic afectata de seceta, care justifica o prognoza diminuata a cresterii economice.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in jos, la 0,8%, estimarea de crestere a economiei Romaniei in acest an.
BERD: Romania va avea crestere economica sub 1%
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012 mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 14:52
Comisia Europeana (CE) a revizuit prognoza privind cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Romaniei pentru acest an la 1,6%, fata de estimarea de 2,1% inaintata in toamna, in principal din cauza efectelor negative generate de turbulentele de pe pietele financiare si de criza din zona euro.
De altfel, Comisia a revizuit estimarea privind evolutia PIB in zona euro in acest an de la plus 0,5% la mius 0,3%, subliniind impactul crizei datoriilor de stat, care a determinat multe state sa implementeze masuri de austeritate nefavorabile cresterii economice.
Executivul UE anticipeaza ca economia romaneasca va avea de suferit in acest an pe mai multe fronturi. Pe de o parte, exporturile vor fi afectate de declinul si scaderea cererii din zona euro, principala piata de desfacere pentru produsele romanesti.
Totodata, PIB-ul din 2011, cu o crestere estimata de 2,5%, a fost sprijinit in prima parte a anului de cererea solida pentru exporturi catre zona euro si, in semestrul al doilea, de recolta agricola foarte buna, se arata in prognoza economica publicata joi de CE. Cei doi factori nu vor mai aduce in acest an aceleasi contributii pozitive la cresterea economica.
CE anticipeaza ca principalul motor de crestere econmica al Romaniei va fi in acest an cererea interna, desi populatia va continua sa treaca printr-o perioada de ajustare financiara in primul semestru.
Comisia mizeaza in acest an in privinta Romaniei pe scaderea somajului si pe inflatia mai redusa, care ar... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 12:30
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere econonmica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii economice din zona euro, si a avertizat ca doua din cele 29 de tari monitorizate, Ungaria si Slovenia, vor intra in recesiune.
In precedentul raport privind perspectivele tarilor in care opereaza BERD, din octombrie, banca a inrautatit puternic estimarea de crestere economica a Romaniei, de la 3,8% la 1,1%.
"Pana recent, economia Romaniei se afla pe drumul de a inregistra o crestere economica robusta in acest an, dupa o recuperare modesta anul trecut. Incetinirea economica din zona euro are deja un impact semnificativ de atenuare asupra exporturilor Romaniei, iar o continuare a inrautatirii este probabila in lunile urmatoare", se arata in raportul BERD.
Criza din Grecia afecteaza economia romaneasca mai ales pe canalul bancar, in timp ce sprijinul continuu din partea FMI ofera o protectie importanta.
Pentru regiunea in care opereaza, incluzand state din Asia Centrala, BERD se asteapta la un avans economic de 3,1% in acest an, usor mai redus fata de prognoza anterioara de 3,2%.
Pentru Europa de Sud-Est, din care face parte si Romania, BERD a inrautatit estimarea de crestere a PIB de la 1,6% la 1%. Scaderea de 0,6 puncte procentuale este de doua ori mai ampla decat in cazul Romaniei.
In Europa Centrala si tarile baltice, banca a modificat avansul economic de la 1,7% la 1,4% pentru acest... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 14:36
Raiffeisen Bank a revizuit in scadere estimarea de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, de la 1,8% la 0,5% si anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est, informeaza The Money Channel.
Banca revizuise recent in urcare estimarea de crestere economica a Romaniei pentru 2011 de la 1,5% la 2,5%.
Raiffeisen anticipeaza probleme la nivelul intregii Europe Centrale si de Est si contractia PIB-ului mai multor state, din cauza unei posibile recesiuni in zona euro.
Astfel, economia Cehiei ar urma sa se contracte cu 1,2%, cea a Ungariei cu 2%, in timp ce PIB-ul Sloveniei va scadea cu 1,5%. Pentru Polonia, Raiffeisen anticipeaza o crestere economica de 2,2%.
Banca noteaza ca exporturile, care au facilitat revenirea economiilor din regiune in 2010 si 2011, vor incetini anul viitor din cauza problemelor din zona euro. In plus, cresterea aversiunii la risc ar putea reduce fluxul investitiilor straine directe catre regiune.
Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, la finalul vizitei in Romania, ca, in acest an, cresterea economica va fi de 1,5%, insa, pentru 2012, perspectivele s-au inrautatit, avansul economic urmamd sa se situeze intre 1,8-2,3%.
Totodata, Comisia Europeana a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei pentru 2012, la 2,1%, fata de estimarea din primavara, de 3,7%, potrivit prognozei de toamna. Pentru 2011, estimarea CE privind cresterea economica este si ea revizuita, insa in crestere, de la... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 14:05
Printre tarile care au rezistat crizei si s-au adaptat la noile conditii economice se numara Finlanda, Tarile de Jos, Luxemburg si, in mod surprinzator, Grecia. Romania, desi a obtinut o crestere economica "spectaculoasa", nu se afla in clasament.
Romania a fost grav afectata de criza si resimte orice schimbari petrecute in contextul international, ca urmare a crizei datoriilor suverane. Absenta statului roman din clasament ar putea fi pusa pe seama masurilor de austeritate.
Intrebat ce anume a lipsit Romaniei pentru a fi inclusa in clasamentul intocmit de Lisbon Council (Consiliul de la Lisabona), analistul financiar Constantin Rudnitchi sustine ca depinde foarte mult de criteriile luate in calcul.
"Daca am vedea masurile de austeritate, Romania a avut unele dintre cele mai dure masuri din Europa, pe de o parte. Pe de alta parte, aceste masuri au generat un impact asupra Produsului Intern Brut. Sa nu uitam ca in 2008 si in 2009 am avut scadere economica.
Avem anul acesta crestere economica, dar dupa ce am avut scaderi importante. Aceasta scadere economica a dus si la o indepartare de media europeana", explica specialistul financiar pentru Business 24.
Deficite rezonabile si datorie publica mica
In opinia lui Constantin Rudnitchi, acestea ar fi "sensiblitatile pe care le-a adus criza si pe care le-au adus masurile de austeritate in Romania".
Totusi, daca echilibram balanta, tara noastra are si rezultate pozitive. "Deficitele sunt rezonabile, in... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 12:14
Este oficial: economia Romaniei a crescut cu 4,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, inregistrand astfel cele mai mari cresteri din ultimii trei ani, date care confirma si declaratiile presedintelui Basescu.
In opinia economistului Mircea Cosea, cresterea economica din cel de-al treilea trimestru reprezinta un trend pozitiv, insa influentat de doua elemente: recolta agricola si o oarecare revigorare a pietelor din Vest, care a ajutat productia industriala si exportul.
"Cred ca si trimestrul IV va avea un trend pozitiv, dar trebuie atrasa atentia asupra nivelului foarte mic al cresterii, ceea ce inseamna ca noi inca nu am recuperat pierderea pe care am avut-o dupa 2007-2008. Potrivit calculelor mele, cresterea pe trimestrul patru va fi in jur de 1,2-1,4%", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea.
In opinia acestuia, autoritatile romane ar fi putut alege o crestere economica zero pentru 2012, ceea ce ar fi fost o varianta favorabila pentru stabilizarea si consolidarea bugetara.
"Daca am fi mers pe crestere economica zero, ar fi fost un progres din punctul de vedere al stabilizarii si al consolidarii bugetare, insa riscam sa nu iesim din recesiune in mod statistic.
Pariul politic, cu iz electoral pe care Guvernul l-a facut, a fost ca anul 2011 sa fie anul iesirii din recesiune", a mai spus economistul.
Fostul secretar de stat in ministerul de Finante, actual vice-presedinte al PNL, Dan Radu Rusanu, este sceptic cu privire la asa-zisa veste... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 23:00
Romania are un potential de crestere economica de 2-2,5% anul viitor, intrucat a imbunatatit fundamentele in ultimii doi-trei ani, motoarele ramanand industria, serviciile si agricultura, desi cel din urma sector are volatilitati, apreciaza directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.
"Cred ca Romania este mai matura, inclusiv la nivel politic se constientizeaza niste procese, si cred ca a avut si un oarecare noroc, eu il numesc noroc, cu programul cu FMI in ultimii doi-trei ani, si are elementele de baza ale unei cresteri economice modeste, moderate. Cred in 2%, 2-2,5%", a spus Negritoiu, intr-o editie speciala a emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata sambata de Pro TV.
In opinia oficialului ING, Romania prezinta in continuare elemente de crestere economica si ramane a doua piata in Europa Centrala si de Est, cu 22 de milioane de locuitori. mai mult
Sambata, 05 Noiembrie 2011, ora 13:23