Comisia Europeana a revizuit in crestere la 4% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna mai, Executivul comunitar indica un avans al Produsului Intern Brut de 3,3%.
Comisia Europeana a publicat miercuri previziunile economice de vara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 3,7% fata de 2019. In mai, executivul comunitar previziona o expansiune de 3,1% a produsului intern brut in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la 4,2% anul acesta si la 3,7% anul viitor, dupa ce in mai Comisia Europeana estimase o rata a inflatiei de 3,6% in 2019 si la 3% in 2020.
Dupa o crestere de 4,1% in 2018, economia Romaniei a accelerat in primul trimestru din 2019 la 5,1% in ritm anual (1,3% in ritm trimestrial) . Principalul motor a ramas consumul privat, inregistrand un avans anual de 7%, datorita unei cresteri de doua cifre a salariilor. Investitiile au urcat, in special datorita redresarii din sectorul constructiilor, impulsionat de recentele masuri de stimulare fiscala. Cresterea exporturilor, in constrast, s-a atenuat la 3,2% in ritm anual, in timp ce importurile au urcat cu 9,3%", se arata in raportul CE.
Ritmul solid de crestere in primul trimestru din 2019 a dus la o imbunatatire a estimarilor pentru acest an. CE estimeaza o usoara atenuare a avansului economiei romanesti, la 4% anul acesta si la 3,7% anul viitor. Totusi, previzioneaza Executivul comunitar,... mai mult
Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:14
Comisia Europeana (CE) a redus semnificativ prognoza privind evolutia PIB-ului Romaniei in acest an, ca urmare a incetinirii cresterii in cel de-al doilea trimestru, anticipand un avans anual de 2%, fata de o crestere de 2,8% estimata in iunie, potrivit prognozei economice de toamna.
In prognoza de primavara, Comisia anticipa o crestere economica de 2,5% pentru acest an, transmite Mediafax.
Estimarile Comisiei sunt mai pesimiste decat cele ale Fondului Monetar International si ale Bancii Mondiale. Proiectia FMI indica un avans economic in acest an de 2,4%, in timp ce Banca Mondiala estimeaza o crestere de 2,7%.
"Ritmul cresterii economice s-a redus de la 3,5% in 2013 la 2,4% in prima jumatate a anului, in principal ca urmare a incetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea a fost sprijinita de consumul privat si exporturile nete, in timp ce investitiile au continuat sa contribuie negativ la cresterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%", se arata in raportul Comisiei publicat luni.
Si prognoza pentru 2015 a fost revizuita in scadere, Comisia estimand un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, fata de proiectia de 2,6% prezentata in raportul din primavara.
Comisia noteaza ca imbunatatirea increderii consumatorilor si cresterea veniturilor populatiei vor sta la baza cresterii consumului in cea de a doua jumatate a acestui an. De asemenea, investitiile... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 15:44
Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si pentru a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa, a declarat miercuri vicepresedintele BM, Philipe Le Houerou.
"Romania a facut progrese bune pentru stabilizarea cadrului macroeconomic si fiscal si de a pune tara pe linia de crestere economica, in ciuda provocarilor mediului economic din Europa. Noi solicitam noului guvern sa continue calea pentru stabilitate si incredere prin reforme structurale si modernizarea administratiei publice. Banca va continua parteneriatul cu Romania pentru a asigura expertiza pentru sustenabilitate si crestere si pentru convergenta UE", a precizat vicepresedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Philipe Le Houerou, cu ocazia aprobarii in bordul BM a unui imprumut de un miliard euro pentru Romania.
Acest imprumut va ajuta Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate prin cadrul fiscal UE. Imprumutul va fi disponibil ca buffer si va ramane disponibil pentru o perioada de trei ani.
Destinatia imprumutului de un mld. de euro de la FMI
Imprumutul va sustine programele pentru eficienta cheltuirii banilor publici si capacitatea guvernamentala in colectarea veniturilor printr-un set de reforme fiscale mai bune, dar si imbunatatirea guvernantei pentru companiile de stat din energie si transport pentru a reduce cheltuielile bugetare, pentru a genera economii si pentru a atrage capital... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 16:13
Romania va inregistra in 2012 o crestere economica de 1,7%, conform Programului de Convergenta pentru 2012-2015, in scadere fata de varianta precedenta a Programului, care prognoza o crestere de 4%.
Pentru 2013, se estimeaza o crestere a PIB real de 3,1%, pentru 2014 de 3,6% si pentru 2015 de 3,9%.
"Riscul incetinirii cresterii economice in statele membre UE va fi compensat de o mai buna absorbtie a fondurilor UE si de redresarea treptata a cererii interne, pe fondul continuarii implementarii cu fermitate a politicilor care sa asigure stabilitatea macroeconomica si financiara. Cererea interna va reprezenta motorul cresterii economice, in conditiile in care formarea bruta de capital fix se va accelera cu 7,2%, cheltuielile bugetare cu investitiile", se precizeaza in documentul citat.
Exporturile de bunuri se estimeaza a creste cu 7,4%, iar importurile cu 11,1%, ponderea deficitului comercial FOB-CIF in PIB urmand astfel a se majora cu 1,6% fata de cel din 2011 (7,1% comparativ cu 5,5%). Exporturile intracomunitare se vor majora cu 7,2%, iar cele extracomunitare cu 7,7%, in timp ce importurile intracomunitare vor creste cu 11,3% si cele extracomunitare cu 10,7%.
Avand in vedere evolutia economiei mondiale in urmatoarea perioada, in perioada 2-13-2015 se estimeaza cresteri medii anuale ale exporturilor de bunuri cu 11,2% si ale importurilor de 11,8%, deficitul comercial urmand astfel sa se situeze pe un trend ascendent, pana la nivelul de 8,7% in 2015.... mai mult
Vineri, 20 Aprilie 2012, ora 09:20
Vicepresedintele PNL Varujan Vosganian a declarat, joi seara, la Bistrita, ca PNL va propune "Programul celor o suta de miliarde de euro", care va duce la "crestere economica de cinci la suta" cu conditia sa figureze in toate legile bugetare din perioada 2011-2020, informeaza Mediafax. Varujan Vosganian a facut aceste declaratii in fata reprezentantilor PNL Bistrita care au prezentat proiectul "10 pentru Bistrita", cu care vor sa castige alegerile locale in 2012.
"PNL va propune un program care se numeste «Programul celor o suta de miliarde de euro» in care, pe baza parghiilor active ale statului, sa oferim mediului de afaceri, opiniei publice, 100 de miliarde de euro din partea statului in perioada 2011-2020.
Impreuna cu mediul privat, prin ajutor de stat si prin proiecte finantate prin sistemul bancar, astfel vom reusi sa atragem inca o suta de miliarde de euro. In acest fel putem asigura o crestere economica de cinci la suta", a declarat vicepresedintele PNL.
Varujan Vosganian a afirmat ca acest proiect national nu se poate sustine daca nu figureaza in toate legile bugetare, daca nu este transpartent, monitorizat si nu isi gaseste un corespondent in fiecare judet.
"De aceea, semnalul care se da de la Bistrita e foarte important, fiindca e un semnal dat opiniei publice, care sa vada, atunci cand va vota, cine sunt cei care ar putea reprezenta mai bine interesele lor, cat si clasei politice si este in acelasi timp o invitatie catre profesionisti sa... mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 23:44
Guvernul a aprobat luni Programul actualizat de Convergenta 2009 - 2012, documentul urmand sa fie evaluat miercuri de Comisia Europeana."Actualizarea Programului de Convergenta a luat in considerare ultimele evolutii ale mediului economic intern si international si s-a bazat pe cadrul legislativ in vigoare, precum si pe prevederile bugetului aprobat pe anul 2010", se arata in comunicatul remis de Guvern.
Potrivit comunicatului, Programul de Convergenta mentine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015 si estimeaza o crestere economica de 1,3% in 2010, care se va ajunge la 3,7% in 2012, concomitent cu reducerea inflatiei si imbunatatirea ocuparii.
Strategia economica pe termen mediu, prevazuta in Program, vizeaza urmatoarele obiective: reluarea procesului de crestere economica si crearea de noi locuri de munca, ajustarea deficitului public si a deficitului de cont curent pana la valori la care sa faca posibila finantarea lor si continuarea dezinflatiei, protejarea categoriilor de populatie afectate de criza economica.
Alte obiective sunt imbunatatirea predictibilitatii si performantelor politicii fiscale pe termen mediu, utilizarea eficienta a fondurilor UE, asigurarea sustenabilitatii finantelor publice pe termen lung, restructurarea si eficientizarea administratiei publice, implementarea angajamentelor asumate fata de FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
Potrivit proiectului Planului de Convergenta, elaborat de autoritatile romane in februarie,... mai mult
Luni, 22 Martie 2010, ora 23:36
PIB-ul Romaniei poate inregistra in acest an un avans de 1,3%, prognozat de autoritati, daca nu exista turbulente pe pietele internationale, revenirea economiei romanesti fiind legata in principal de evolutiile din Europa si partenerii traditionali, a spus ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. "Orice analiza in jur de 1% poate fi luata in considerare.
Cresterea economica de 1,3% poate fi atinsa de Romania, daca pietele internationale nu se tulbura", a spus Vladescu, citat de Mediafax.
El s-a aratat de acord cu opiniile ca economia Romaniei nu poate creste autonom si ca este legata de evolutiile globale, in principal din Europa, si ale partenerilor comerciali traditionali.
"Trebuie sa fim atenti la ce se intampla in jurul nostru.
Romania va putea sa creasca solid abia cand partenerii nostri comerciali, in special Europa, vor iesi din criza.
Sunt doar semne. (...) Dar pana la capatul drumului mai este mult", a mai spus Vladescu.
Pe de alta parte, el sustine ca exista semne ca Romania a inceput sa functioneze mai bine decat anul trecut, in special in industrie si exporturi, ceea ce reprezinta o dovada ca politicile promovate de guvern si Banca Nationala au inceput sa isi arate efectele.
In aceste conditii, ministrul Finantelor spera ca fluxurile de capital, "absolut vitale" pentru revenirea economiei, vor reincepe sa creasca.
"In afara de plata datoriilor pe anul trecut, eliberarea de resurse pentru investitii in infrastructura, educatie si sanatate va permite ca din... mai mult
Luni, 15 Martie 2010, ora 15:41
Economia Romaniei va creste in acest an, intr-un scenariu de risc, cu 0,2%, avansul fiind cu peste un punct procentual mai redus decat in scenariul de baza al Guvernului, care indica o crestere a PIB de 1,3%."In pofida riscurilor mai reduse ca trendul activitatii economice sa fie inferior celui anticipat in scenariul de baza este necesar sa fim pregatiti pentru o evolutie mai conservatoare a finantelor publice in conditiile in care recuperarea mai rapida nu se materializeaza.
Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie", conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, document redactat in luna februarie 2010 si obtinut de MEDIAFAX.
Pentru 2011, proiectia de baza prevede o crestere economica de 2,4%, iar, intr-un scenariu de risc, avansul ar fi limitat la 1,4%.
Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%, dupa ce in 2008 crescuse cu un procentaj identic. Programul de convergenta este revizuit anual si este transmis la Bruxelles dupa aprobarea de catre Guvern. mai mult
Vineri, 05 Martie 2010, ora 18:33