Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti prognozele privind cresterea economiei mondiale in 2019, sfatuind statele membre sa evite de urgenta un razboi comercial, pe fondul disputelor dintre China si SUA, si sa isi uneasca eforturile pentru a relansa economia mondiala, informeaza AFP.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de economia mondiala dupa 2016, in conditiile in care in precedentele estimari din luna martie, OCDE miza pe un avans de 3,3%.
Economia mondiala ar urma sa inregistreze performante mai bune anul viitor, cand este preconizata o crestere de 3,4%, insa doar cu conditia ca SUA si China sa renunte la majorarile de tarife vamale anuntate la inceputul acestei luni.
"Economia mondiala fragila este destabilizata de tensiunile comerciale. Cresterea se stabilizeaza dar economia este slabita si sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie sa colaboreze pentru a asigura o revenire la o crestere mai solida si mai sustenabila", a declarat economistul sef al OECD, Laurence Boone, inaintea reuniunii anuale a organizatiei care va avea loc miercuri si joi la Paris.
Pe fondul riscurilor de razboi comercial, OCDE a cerut statelor "sa isi regleze conflictele via o mai mare cooperare internationala si sa imbunatateasca cadrul juridic international", o aluzie implicita la o reforma a... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 16:09
Datele referitoare la cresterea economica de 5,7% din primul trimestru al acestui an au fost contestate din necunoastere, in contextul in care cifrele din anii anteriori au indicat o accelerare a cresterii economice, iar statistica este independenta de factorii politici si este obligata mereu sa demonstreze datele publicate.
Asta a sustinut directorul de cabinet al presedintelui Institutului National de Statistica (INS), Ilie Dumitrescu, in cadrul conferintei Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), organizata de ELEC Romania si Finmedia, cu sprijinul Guvernului Romaniei si a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Au existat cresteri trimestriale de circa 4% in 2015 si aproape 5% in 2016, avansul acesta se inscrie in trend. Nu inseamna mare lucru cresterea din primele trei luni, abia in trimestrul al treilea putem vedea mai clar ce se va intampla la nivelul intregului an. S-au contestat cifrele de 5,7% pe brut si de 5,6% ajustat din necunoastere sau din necitire", a declarat Dumitrescu.
El a subliniat ca acestea sunt doar primele estimari, iar cifrele finale pot scadea sau creste cu maximum 0,2 puncte procentuale. In plus, primele estimari pe primul trimestrul sunt intotdeauna "oarecum hazardate", pentru ca este foarte greu sa estimezi aportul anumitor sectoare la inceputul anului, cum ar fi agricultura.
Dumitrescu a subliniat ca statistica este independenta din punct de vedere politic, in contextul in care nu emite judecati in acest sens si... mai mult
Joi, 18 Mai 2017, ora 16:22
Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.
Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.
Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.
O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.
"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.
Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.
O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.
In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07
Perspectiva cresterii economice in Marea Britanie s-a injumatatit in urma votului pro-Brexit din luna iunie, dupa cum arata cea mai recenta prognoza prezentata de economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Daca la inceputul verii acestui an perspectiva economica prezentata de OCDE pentru Regatul Unit prevedea o crestere de 2% pentru 2017, in ultimele trei luni situatia pare sa se fi deteriorat rapid, economistii organizatiei din Paris prognozand o crestere cu doar 1% a economiei britanice in cursul anului viitor, anunta The Independent.
Efect intarziat
Votul pro-Brexit va lovi economia britanica abia anul viitor, pe fondul incertitudinii care planeaza asupra relatiilor economice pe care Londra va trebui sa le construiasca odata ce declanseaza procedura de iesire din Uniunea Europeana.
Pentru moment, interventia Bancii Angliei si stabilizarea pietei financiare din regat a dat un mic avant economiei Marii Britanii, prognoza de crestere pe anul in curs fiind revizuita de la 1,7 procente, la 1,8%.
In acelasi timp insa, perspectiva pentru 2017 reprezinta cea mai mare retrogradare din punct de vedere procentual suferita de una din economiile dezvoltate ale lumii.
"Incertitudinea privind politicile viitoare si reactia economiei la acestea ramane la un nivel ridicat, riscurile fiind de asemenea crescute", a apreciat Catherine Mann, economistul sef al OCDE.
In replica, ministrul britanic al Finantelor, Phillip Hammond, crede ca... mai mult
Luni, 26 Septembrie 2016, ora 14:23
Dupa intalnirea din China, de la sfarsitul saptamanii trecute, liderii celor importante economii din lume si sefii institutiilor financiare internationale trag un nou semnal de alarma: populismul in crestere omoara incet comertul mondial si sufoca cresterea economica.
Sefa FMI, Christine Lagarde, a tinut sa aminteasca faptul ca 2017 se anunta un an complicat din perspectiva cresterii economice globale, in vreme ce Angel Gurria, secretarul general al OCDE, a facut un inventar al masurilor protectioniste adoptate in ultimii ani, relateaza Bloomberg.
Tendinte de izolare
Alarmant este faptul ca populismul de data recenta tinde sa isi faca aparitia tocmai in pietele dezvoltate, cele care sunt in masura sa initieze politici comerciale internationale.
Astfel, acordul TPP, semnat la inceputul acestui an intre tarile din regiunea nord-americana si statele din regiunea Asia-Pacific, cu exceptia Chinei, este tinta criticilor venite din ambele tabere care isi disputa pozitia suprema la Casa Alba: republicana si democrata.
Nici parteneriatul comercial si de investitii SUA-UE nu evolueaza intr-o nota normala, europenii contestand avantajele pe care firmele din statele Unite le-ar obtine in interiorul blocului comunitar odata cu semnarea acordului TTIP.
Pentru Lagarde, actualul context politico-economic se dovedeste ingrijorator. "Comertul international este la un nivel scazut si este asa de mai multa vreme.
Fara schimburi comerciale nu vor exista nici investitii... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2016, ora 15:39
Ministrul american de finante, Jack Lew, a facut apel duminica la tarile din zona euro sa faca mai mult pentru a intensifica cresterea economica in pierdere de viteza, la finalul celor doua zile de reuniune a ministrilor de finante ai statelor G20 din Australia, relateaza AFP.
"A reiesit din discutii ca Europa va trebui sa faca mai mult pentru a-si duce economia unde ar trebui sa fie", a declarat el, referindu-se la cresterea economica a tarilor din zona euro, la finalul reuniunii de la Cairns.
"Ceea ce este clar din punctul de vedere al experientei SUA, este ca initiativele pentru a crestere cererea pe termen scurt si reformele structurale pe termen lung sunt o combinatie importanta care nu ar trebui sa faca obiectul unei alegeri intre ele. Trebuie cu adevarat ca cele doua lucruri sa fie facute in acelasi timp", a estimat Lew.
"Provocarea in Europa consta in a se pune de acord asupra manierei de a realiza aceste doua aspecte impreuna. Preocuparea mea este ca daca eforturile pentru a creste cererea sunt amanate o perioada prea lunga, exista riscuri ca vanturile din directie opusa sa fie mai puternice", a explicat el.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a anuntat luni ca marile economii incetinesc, in special zona euro, care inregistreaza o crestere anemica pe care trebuie sa o relanseze cu orice pret si fara de care aceasta risca sa ramana in urma fata de concurentii sai, noteaza AFP. mai mult
Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 11:32
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a redus puternic prognoza de crestere economica globala pentru anul acesta si anul viitor, in principal ca urmare a incetinirii marilor economii emergente, printre care India si Brazilia, transmite Bloomberg.
Astfel, economia mondiala va creste cu 2,7% in acest an si 3,6% in 2014, estimeaza OCDE intr-un raport publicat marti.
In luna mai, organizatia anticipa o crestere de 3,6% in acest an si 5,8% anul viitor.
"Majoritatea economiilor emergente manifesta fragilitati care nu le mai permit sa creasca in ritmurile anterioare. Au fost un important motor de crestere globala in vremuri tulburi. Acum, reciproca este valabila, iar despre economiile avansate se poate spune ca traverseaza din nou o perioada buna", a declarat pentru Bloomberg economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.
Perspectivele mai slabe de crestere economica subliniaza vulnerabilitatile persistente din economia globala, la cinic ani dupa falimentul Lehman Brothers, care a declansat criza financiara mondiala.
OCDE recomanda Bancii Centrale Europene sa caute noi metode de relaxare a politicii monetare, in timp ce Rezerva Federala a Statelor Unite ar trebui sa mentina pentru o perioada considerabila programul de stimulare a economiei prin achizitii de obligatiuni.
"Fed este intr-o pozitie foarte delicata. Multi au fost surprinsi de reactia majora a pietelor atunci cand s-a vorbit prima data despre reducerea programului de achizitii de... mai mult
Marti, 19 Noiembrie 2013, ora 14:33
Premierul Mario Monti sustine ca Italia va inregistra crestere economica anul viitor si ca statul italian nu mai reprezinta o problema pentru stabilitatea zonei euro.
Monti a mai subliniat colaborarea pozitiva a partidelor si a cetatenilor italieni, care au inteles si acceptat faptul ca sacrificiile cerute de guvern sunt in interesul tarii.
Italia va inregistra o crestere de 4% a PIB-ului in urmatorii zece ani, dar nu isi va permite prea curand sa renunte la rigoare si austeritate, a declarat premierul italian.
Pentru a iesi din criza, Italia va trebui sa sporeasca competitivitatea intreprinderilor si sa mareasca productivitatea, a adaugat Monti. Premierul a recunoscut ca una dintre principalele probleme din Italia este cresterea coruptiei, cu o medie superioara fata de celelalte tari membre ale OCDE.
In urma cu doua saptamani, Italia a vandut titluri de stat pe un an la cel mai scazut randament din martie.
Italia a vandut titluri de stat la cele mai scazute costuri din martie mai mult
Luni, 24 Septembrie 2012, ora 14:48
Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa excluda investitiile publice de la calcularea deficitelor bugetare, iar zona euro sa emita obligatiuni comune, pentru a sustine cresterea, a declarat un inalt oficial al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
Pactul fiscal, convenit de statele UE pentru controlul finantelor, nu ar trebui renegociat, a afirmat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan, pentru cotidianul italian La Stampa, adaugand ca este in favoarea unor reguli noi referitoare la calcularea deficitelor bugetare.
"Cheltuielile pentru investitii ar trebui excluse de la calcularea deficitelor. Ar trebui introduse si euro-obligatiuni", a spus el.
Guvernul Italiei sustine atat excluderea investitiilor de la calculul deficitelor, precum si emiterea de obligatiuni in numele celor 17 state ale zonei euro.
La ambele propuneri s-a opus, pana in prezent, Germania, care afirma ca obligatiunile comune nu trebuie luate in calcul inaintea unei discipline fiscale mai solide la nivelul uniunii monetare. mai mult
Luni, 14 Mai 2012, ora 10:54