Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar noua cifra ramane sub avansul de 5,2% anticipat de Guvern, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marti de institutia financiara.
Pentru 2018, FMI prognozeaza ca economia Romaniei va avansa cu 3,4%.
Seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat in martie, la finalul unei misiuni a Fondului, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.
Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.
Citeste si Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica
Fondul mai anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1,3%, urmata de un ritm de 3,1% in 2018, dupa un ritm negativ, de -1,6%, in 2016.
FMI a imbunatatit si estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2017, de la o estimare de 3,4% in ianuarie, datorita progreselor inregistrate in Europa, Japonia si China, dar a avertizat ca politicile protectioniste pun in pericol redresarea.
Institutia se asteapta ca economiile dezvoltate sa profite de redresarea ciclica.
Pentru Japonia, FMI a imbunatatit prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la 1,2% in 2017, iar pentru zona euro si China cu 0,1 puncte, la 1,7%, respectiv 6,6%.... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:11
Pretul scazut al petrolului si eliminarea politicilor de austeritate din economiile dezvoltate ar putea tura motoarele cresterii economice in urmatorii doi ani, dar fara o sansa reala de redresare a economiei globale, anunta reprezentantii FMI.
Economia globala este inca vulnerabila la socuri financiare, au prognozat acestia in cadrul intalnirii de primavara a membrilor Fondului.
Prognoza la sase luni indica o crestere economica globala de 3,5% pentru anul in curs si 3,8% pentru 2016, in crestere cu 0,1% fata de estimarea din ianuarie, relateaza reporterii The Guardian.
Capacitate redusa de productie
Modul in care economia globala este in continuare modelata de fortele complexe care au actionat in 2014, incluzand schimbarile bruste in piata valutara si scaderea dramatica a pretului materiilor prime, reprezinta unul dintre factorii care franeaza cresterea economica pe termen scurt.
Pe de alta parte, problemele constante cu care se confrunta lumea, reprezentate de gradul mare de indatorare si imbatranirea populatiei in zone precum Europa, Japonia si Statele Unite, reduc capacitatea de productie a multor tari, considera expertii Fondului.
La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Comertului a redus prognoza de crestere a schimburilor comerciale globale de la 4% la 3,3%.
Reprezentantii institutiei sustin ca au fost nevoiti sa ajusteze si datele pe anul trecut de la 3,1% la 2,8 procente.
"Ne asteptam ca, la nivel global, comertul sa-si... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2015, ora 10:50
Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa si Japonia, contribuie pentru prima data din 2007 mai mult decat cele emergente - China, India, Brazilia - la cresterea economica mondiala, potrivit estimarilor Bridgewater Associates, semn al unei schimbari de viteza.
Tranzitia remarcata de analistii Bridgewater ar putea influenta fluxurile de capital la nivel global si ar putea rasturna proiectiile si planurile marilor companii, construite in ultimii ani in jurul unui boom economic pe pietele emergente, noteaza Wall Street Journal (WSJ).
Schimbarea se datoreaza in principal Japoniei, care a revenit pe crestere economica solida dupa mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia japoneza a crescut cu 2,6% in trimestrul al doilea. Desi rata de crestere din ultimul trimestru incheiat este mai redusa fata de 3,8% in primele trei luni ale anului, Japonia afiseaza totusi o dinamica solida, mai ales in raport cu perioada indelungata de deflatie, semn ca politicile controversate adoptate in toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au inceput sa dea roade.
In Statele Unite, economia inregistreaza cresteri timide, dar evolueaza stabil, iar Europa este pe cale sa iasa dintr-o recesiune prelungita.
In marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, cresterea economica a incetinit semnificativ fata de ratele de boom din ultimii ani.
FMI estimeaza ca economia mondiala va creste cu 3,3% in acest an, fata de 3,2% anul trecut si 4%... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 12:00
Economia japoneza a inregistrat o crestere de 3,5% in ritm anual in primele trei luni, o veste buna pentru premierul conservator Shinzo Abe, pentru care relansarea economica este principalul obiectiv anuntat la preluarea puterii in luna decembrie.
Potrivit cifrelor publicate joi de Guvernul nipon, a treia mare economie mondiala a inregistrat o crestere de 0,9% in primele trei luni ale acestui an comparativ cu trimestrul precedent, fata de un avans de 0,3% inregistrat in perioada octombrie-decembrie 2012. Analistii se asteptau la o crestere de 0,7% comparativ cu trimestrul precedent si un avans de 1% in ritm anual, transmite AFP.
Consumul privat, care este responsabil pentru 60% din economia japoneza, a crescut cu 0,9% in raport cu trimestrul anterior in timp ce exporturile, care acopera practic restul de 40% din PIB, au inregistrat un avans important de 3,8%.
"Consumul privat a fost foarte puternic iar exporturile au inregistrat performante peste asteptari. Cresterea actiunilor si asteptarile pentru salarii mai mari sunt factorii care stimuleaza consumul", a declarat Hiroaki Muto, economist sef la Sumitomo Mitsui Asset Management Co.
Optimismul consumatorilor japonezi a crescut dupa revenirea la putere a conservatorului Shinzo Abe, dupa victoria Partidului liberal democrat in alegerile legislative din decembrie. Dupa instalarea sa, Shinzo Abe a facut presiuni asupra Bancii centrale a Japoniei pentru ca aceasta sa relaxeze politica monetara in ideea de a ajuta... mai mult
Joi, 16 Mai 2013, ora 09:58
Trezoreria Statelor Unite a avertizat Japonia sa nu mentina yenul la un nivel scazut pentru a obtine astfel un avantaj in privinta competitivitatii economice, dupa ce guvernul a la Tokyo a adoptat mai multe masuri agresive pentru repornirea economiei.
Intr-un raport referitor la piata valutara mondiala, Trezoreria americana a criticat si China pentru reluarea interventiilor "de amploare" in piata financiara cu scopul mentinerii monedei la un nivel scazut. SUA nu au nominalizat, insa, China ca "manipulator de moneda".
Raportul Trezoreriei pare sa fie parte a unei strategii mai ample de raspuns a administratiei americane la schimbarile majore de politica economica din Japonia, in uma preluarii puterii de catre premierul Shinzo Abe.
Banca Japonieia a cauzat ultima runda de depreciere a yenului dupa ce socat pietele financiare la inceputul lunii cu o crestere masiva a masei monetare, prin angajamentul privind cresterea substantiala a achizitiilor de obligatiuni si alte active. Dolarul s-a apreciat cu aproape 7% fata de yen dupa anuntul bancii centrale si cu 15% de la preluarea puterii de catre Abe la sfarsitul lunii decembrie.
Politicienii niponi au insistat ca declinul puternic al yenului este o consecinta a politicilor de stimulare a economiei si nu obiectivul guvernului.
In contextul cresterii economice slabe la nivel global, guvernele sunt tentate sa forteze deprecierea propriilor monede pentru a sustine exporturile. Aceste presiuni au devenit si mai... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:57
Economia japoneza a ramas in recesiune in trimestrul patru al anului 2012 cand Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 0,1%, al treilea trimestru consecutiv de declin, a anuntat joi guvernul.
Pentru intreg anul 2012, cresterea celei de-a treia puteri economice mondiale a atins cu toate acestea 1,9% comparativ cu 2011, multumita unei activitati puternice inregistrate la inceputul anului. mai mult
Joi, 14 Februarie 2013, ora 08:27
Economia Japoniei a inregistrat in primul trimestru din 2012 un avans de 4,1%, comparativ cu perioada similara din 2011, datorita majorarii cheltuielilor de consum, transmite AP.
Comparativ cu trimestrul patru din 2011, a treia mare economie mondiala a crescut cu 1% in perioada ianuarie-martie 2012. Investitiile publice au fost majorate cu 23,6%, reflectand cheltuielile cu reconstructia tarii in urma cutremurului din martie 2011.
"Datele arata o solida redresare a economiei Japoniei", a explicat economistul Satoshi Osanai, de la Daiwa Institute of Research, in Tokyo.
Cheltuielile de consum au crescut datorita subventiilor acordate de guvern pentru achizitionarea vehiculelor ecologice. Dar perspectivele raman incerte in acest trimestru din cauza temerilor privind evolutia situatiei din Europa.
"Cresterea economiei nipone va incetini probabil si s-ar putea inregistra chiar un declin", a avertizat Osanai.
Economia Japoniei s-a contractat cu 2,3% in trimestrul patru din 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, deoarece companiile au fost afectate de aprecierea yenului, de cererea slaba pentru exporturi pe fondul crizei din Europa si de inundatiile din Thailanda.
Banca Japoniei sustine ca problemele cu datoriile suverane in Europa, precum si incertitudinile cu privire la economia SUA, reprezinta riscuri pentru perspectivele de crestere ale Japoniei. In plus, aprecierea yenului, care reduce valoarea exporturilor celei de a treia economii mondiale,... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 14:16
Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei a fost in cel de-al treilea trimestru superior celui al Japoniei, al doilea ca marime la nivel mondial, dar mai mic pe ansamblul primelor noua luni ale acestui an, a anuntat guvernul nipon, preluat de AFP, anunta Mediafax.Cele doua state asiatice "se lupta" pentru pozitia a doua in clasamentul economiilor mondiale.
Japonia, devansata doar de SUA, detine acest titlu din 1968, insa risca sa-l piarda din cauza cresterii puternice a economiei chineze.
In termeni nominali, PIB-ul nipon a fost mai mare decat cel al Chinei in perioada ianuarie-septembrie, a subliniat un oficial al guvernului japonez.
"In cazul Japoniei, PIB-ul s-a situat la 3.959,4 miliarde de dolari, in timp ce PIB-ul Chinei s-a cifrat la 3.946,8 miliarde de dolari. Intre iulie si septembrie, cel chinez a fost mai mare, de 1.415,4 miliarde de dolari, fata de 1.369,3 miliarde de dolari in cazul Japoniei", a precizat el.
Cresterea trimestriala a economiei chineze se apropie sau chiar depaseste 10% in ultimul timp, in timp ce avansul Japoniei pare sa incetineasca.
Analistii apreciaza ca Japonia va fi intrecuta de China, pana la sfarsitul anului, in ceea ce priveste marimea economiei. mai mult
Joi, 09 Decembrie 2010, ora 12:47