Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti prognozele privind cresterea economiei mondiale in 2019, sfatuind statele membre sa evite de urgenta un razboi comercial, pe fondul disputelor dintre China si SUA, si sa isi uneasca eforturile pentru a relansa economia mondiala, informeaza AFP.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de economia mondiala dupa 2016, in conditiile in care in precedentele estimari din luna martie, OCDE miza pe un avans de 3,3%.
Economia mondiala ar urma sa inregistreze performante mai bune anul viitor, cand este preconizata o crestere de 3,4%, insa doar cu conditia ca SUA si China sa renunte la majorarile de tarife vamale anuntate la inceputul acestei luni.
"Economia mondiala fragila este destabilizata de tensiunile comerciale. Cresterea se stabilizeaza dar economia este slabita si sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie sa colaboreze pentru a asigura o revenire la o crestere mai solida si mai sustenabila", a declarat economistul sef al OECD, Laurence Boone, inaintea reuniunii anuale a organizatiei care va avea loc miercuri si joi la Paris.
Pe fondul riscurilor de razboi comercial, OCDE a cerut statelor "sa isi regleze conflictele via o mai mare cooperare internationala si sa imbunatateasca cadrul juridic international", o aluzie implicita la o reforma a... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 16:09
Premierul Viorica Dancila s-a laudat, miercuri, la inceputul primei sedinte de guvern din acest an, cu cresterea economica a Romaniei "ridicata si sustenabila" si cu somajul care se afla la "minime istorice".
Potrivit premierului, tara noastra se afla printre primele state membre din UE din perspectica avansului economic. Cu aceasta ocazie, Dancila a facut si o noua gafa, afirmand ca Romania a "devastat" state puternice in ceea ce priveste exporturile.
"Preluarea presedintiei UE are loc in contextul in care Romania a inregistrrat in 2018 o crestere economica ridicata si sustenabila. Romania se situeaza printre primele state membre din UE din perspectica avansului economic. Rata de crestere pentru primele noua luni ale anului 2018 a fost de 4,2%, dublul avansului ecenomic al UE de 2,1%. Aceasta crestere se adauga avansului de 7% inregistrat in 2017.
Romania se situeaza pe locul sapte in ceea ce priveste dinamica exporturilor totale, devastand..., devansand state puternice precum Franta cu 4,6%, Germania cu 4,1% sau Italia, cu 3,8%", a declarat Viorica Dancila.
Afirmatiile premierului vin dupa ce raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala (BM), arata ca economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5% in 2019 si de 3,1% in 2020, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie 2018.
Dancila spune ca somajul se afla la minime istorice. Corina Cretu o contrazice
Viorica Dancila s-a laudat si cu "minimele... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 15:33
Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, statele membre cu cel mai ridicat ritm de crestere economica fiind Malta (1,9%), Romania si Estonia (ambele cu un avans de 1,4%), potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.
Toate statele membre UE au inregistrat o crestere economica in trimestrul al doilea al acestui an, fata de primul trimestru, cele mai slabe performante fiind anuntate de Danemarca, Grecia, Franta si Italia (toate cu un avans de 0,2%).
In ritm anual, in trimestrul al doilea al acestui an, raportat la perioada similara din 2017, Produsul Intern Brut al zonei euro si al Uniunii Europene a inregistrat un avans de 2,1%. Si in acest caz Romania se afla printre statele membre cu cele mai bune performante, gratie unui avans de 4,2% in ritm anual, fiind devansata de Malta (5,7%), Polonia (5%), Ungaria (4,6%), Letonia (4,4%) si Slovenia (4,3%).
Datele publicate de Eurostat sunt identice cu cele comunicate anterior de Institutul National de Statistica (INS) . Conform INS, Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II 2018 a fost de 232,583 miliarde de lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 1,4% fata de trimestrul I 2018 si cu 4,2% fata de trimestrul II 2017.
In previziunile economice de primavara publicate la inceputul lunii mai, Comisia Europeana (CE) a mentinut estimarile referitoare la... mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 13:40
Romania a inregistrat in trimestrul patru din 2017 cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 7% comparativ cu perioada similara din 2016, conform unei estimari revizuite publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
In ultimele trei luni din 2017, PIB-ul a crescut in ritm anual cu 2,6% in Uniunea Europeana si cu 2,7% in zona euro, dupa un avans de 2,7% in perioada iulie-septembrie 2017 in ambele zone. Datele Eurostat arata, insa, ca ritmul de crestere a economiei romanesti a incetinit in trimestrul patru 2017, pana la 7%, dupa un avans de 8,5% in precedentele trei luni.
Cele mai mari cresteri din UE in perioada octombrie-decembrie 2017 s-au inregistrat in Romania (7%), Slovenia (6,2%), Estonia (5,3%) si Cehia (5,2%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017 comparativ cu perioada similara din 2016.
De asemenea, in trimestrul patru din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro si cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, dupa un avans de 0,7% in perioada iulie-septembrie 2017.
Cel mai semnificativ avans trimestrial din UE in ultimele trei luni din 2017 s-a inregistrat in Estonia (2,2%), Slovenia (2%) si Lituania (1,4%) iar cel mai redus ritm de crestere a fost raportat in Grecia si Croatia (ambele cu 0,1%), Italia si Letonia (ambele cu 0,3%). Nu s-au raportat scaderi ale PIB-ului in UE in trimestrul patru din 2017... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2018, ora 14:14
Italia a inregistrat in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre tarile cu economii dezvoltate si traverseaza cea mai indelungata recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, unul dintre principalele motive ale acestei evolutii fiind taxele prea mari pe profit si pe munca.
Statul italian preia aproximativ doua treimi din profitul brut al firmelor prin taxe pe profit si pe munca, potrivit unei analize Wall Street Journal (WSJ).
"Statul ne strange de gat", se plange Partizia Zanotta, proprietarul unei firme de sudura cu 10 angajati din nordul Italiei, care a redus programul de lucru si a renuntat la investitii in echipamente din cauza crizei economice.
Italia a avut in ultimii 10 ani cea mai slaba crestere economica dintre cele 34 de state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Economia este inca in recesiune in urma crizei financiare, iar somajul a atins cele mai ridicate niveluri din ultimii 40 de ani.
Situatia Italiei preocupa Europa, diversi oficiali ai UE avertizand ca, in absenta unor schimbari semnificative, datoria de stat uriasa acumulata de guvernul de la Roma ar putea deveni in scurt timp nesustenabila. Italia are cel mai ridicat grad de indatorare din UE cu exceptia Greciei.
"Soarta Italiei va influenta decisiv soarta zonei euro. In acest sens, viitorul zonei euro nu va fi decis la Paris, Berlin, Frankfurt sau Bruxelles. Va fi decis la Roma", a declarat Jörg Asmussen, mebru din partea Germaniei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:58
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10
Investitorii au din nou motive de ingrijorare, in conditiile in care randamentul obligatiunilor italiene a crescut, luni, aproape de nivelul inregistrat in luna august, dupa ce Banca Centrala Europeana a intervenit, pentru sustinerea pietelor datoriilor.
Italia sau, mai degraba, piata de obligatiuni din Italia a devenit barometrul de succes pentru liderii Europei. La doar cateva zile de la summitul Uniunii Europene, cand liderii zonei euro au anuntat un plan de masuri financiare pentru combaterea crizei, situatia s-a inrautatit, pentru Italia, puncteaza Financial Times.
Principala ingrijorare a investitorilor consta in posibilitatea ca randamentul obligatiunilor din Italia sa inregistreze in continuare o crestere. In acest fel, investitorii ar putea fi descurajati sa aloce mai multi bani in finantarea datoriilor statului italian.
Italia are nevoie de o finantare de cel putin 300 de miliarde de euro.
Cu toate acestea, analistii mai optimisti estimeaza ca planul anuntat saptamana trecuta ar trebui sa incurajeze cererile pentru obligatiunile italiene.
Economia Italiei este impovarata de o datorie publica echivalenta cu 120% din PIB, iar riscul declansarii unei recesiuni anul viitor este in crestere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul pana in 2013.
Somajul a atins in septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel in aproape un an, iar inflatia este la maximul ultimilor trei ani. mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 15:04
Soarta Greciei va fi impartasita si de alte state. Agentiile de evaluare au atras atentia ca urmeaza un efect de domino in randul mai multor tari europene. Cu o datorie estimata la 120% din PIB, cea mai mare dupa Grecia, si o imagine fiscala precara, Italia ar putea deveni urmatoarea victima, dupa Grecia.Potrivit celor mai recente estimari facute de FMI, datoria Italiei va ajunge anul acesta la 120% din PIB si ar putea scadea cu doar 2% pana in 2016.
"Pana acum s-a mers pe ideea ca germanii, olandezii si alti contribuabili nord-europeni ar putea salva guvernele tarilor de la periferia zonei euro.
Aceasta logica a avut sens pentru tari mici, ca Grecia, care are datorii de 200 de miliarde de euro, pe care trebuie sa le plateasca in urmatorii 5 ani", sunt de parere analistii citati de Bloomberg.
Spre deosebire de Grecia, Italia are datorii restante de 2.000 de miliarde de euro.
In opinia analistilor internationali, Germania si FMI nu ar putea sustine un program de salvare pentru a proteja creditorii acestei tari, intrucat un astfel de imprumut ar necesita garantii de aproximativ 1.000 de miliarde de euro.
Avand in vedere faptul ca Germania are un PIB de 2.500 de miliarde de euro si o datorie de 80% din PIB, aceasta nu ar putea sustine un program de creditare atat de mare.
Prin urmare, situatia la nivel global nu permite punerea in practica a unui plan de salvare a Italiei, in care datoria sa fie acoperita in totalitate.
Randamente mai mari
In cazul in care cresterea economica... mai mult
Miercuri, 06 Iulie 2011, ora 18:30