Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Letonia, Polonia, Ungaria, Cehia si Romania au inregistrat in primul trimestru din 2018 cel mai semnificativ avans al economiei din Uniunea Europeana, comparativ cu perioada similara din 2017, arata estimarea preliminara publicata marti de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
Economia zonei euro a urcat cu 2,5% in primele trei luni din acest an comparativ cu perioada similara din 2017, iar Uniunea Europeana a inregistrat un avans de 2,4%. In trimestrul patru din 2017, expansiunea a fost de 2,8% in zona euro si de 2,7% in UE.
Cele mai mari cresteri anuale din UE in perioada ianuarie - martie 2018 s-au inregistrat in Letonia (5,2%), Polonia (4,9%), Ungaria (4,7%), Cehia (4,5%) si Romania (4,2%) . Singura scadere a PIB-ului in UE in primele trei luni din acest an a fost in Danemarca (minus 0,8%).
De asemenea, in primul trimestru din 2018 comparativ cu precedentele trei luni, zona euro si UE au inregistrat o crestere de 0,4%, fata de un avans in perioada octombrie - decembrie 2017 de 0,7% in zona euro si de 0,6% in UE.
Cea mai semnificativa expansiune trimestriala din UE in perioada ianuarie - martie 2018 s-a inregistrat in Letonia (1,7%), Polonia (1,6%), Ungaria (1,2%) si Finlanda (1,1%), in timp ce Romania a avut crestere zero. Nu s-au inregistrat scaderi ale PIB-ului in UE in primele trei luni din acest an, raportat la trimestrul anterior.
In estimarea Eurostat nu sunt disponibile datele din opt state (Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg,... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 12:46
Desi ne-am plasat in fruntea UE la crestere economica pe ultimii doi ani in termeni de evolutie a PIB, aceasta performanta notabila a fost obtinuta in conditiile in care avem intr-o proportie extrem de redusa intreprinderi cu crestere rapida, asa cum sunt ele definite de Eurostat in termeni comparabili la nivelul statelor UE.
Graficul publicat de organismul de statistica al Uniunii arata stupefiant pentru oricine face legatura cu performanta economica a Romaniei, chiar daca datele prelucrate sunt cele din anul 2015, conform procedurilor standardizate si timpului necesar pentru armonizarea rezultatelor.
De ce Romania nu este intre Ungaria si Bulgaria
Daca aproximativ un salariat din cinci lucra in intreprinderi cu rata rapida de crestere in urma cu doi ani in Irlanda (21,7%), Ungaria (20,7%) si Portugalia (19,7%), Romania figura tocmai pe penultimul loc cu doar 5,9%, lasand in urma doar mica economie a Ciprului (care venea la comparatie cu valoarea de 3,6%, data pentru anul 2014).
De retinut, alte doua tari din fostul bloc socialist s-au plasat cu mult inaintea noastra, ceea ce arata ca impactul firmelor cu dinamica ridicata de crestere a antrenat si un impact pe masura (adica MINOR IN CAZUL NOSTRU) in ceea ce priveste cresterea numarului de angajati. Astfel, Bulgaria (18,6%) s-a plasat imediat dupa Marea Britanie (19,0%) iar Letonia a egalat la acest indicator Olanda (ambele cu 17,4%).
La nivel european, circa 158.000 de intreprinderi au fost incadrate in... mai mult
Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 21:51
Fondul Monetar International (FMI) arata in cel mai nou raport ca Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017.
Institutia a revizuit in crestere estimarile privind economia tarii noastre.
Potrivit celui mai recent raport "World Wconomic Outlook", Romania va inregistra un avans de 5% al produsului intern brut in 2016.
Cifra a fost revizuita in sus fata de estimarea precedenta, de 4,2%, care a fost publicata in luna aprilie.
Astfel, Romania va inregistra in acest an cea mai mare crestere economica din Europa, urmata de Irlanda (4,9%). Media la nivelul Batranului Continent este de 2%.
FMI estimeaza ca in 2017 economia noastra va creste cu 3,8%, insa chiar si asa Romania va inregistra anul viitor cel mai ridicat ritm de crestere economica din Europa. Pentru 2018, FMI estimeaza ca economia romaneasca va avea parte de un avans de 3,3%.
La nivel global, FMI si-a mentinut estimarile privind cresterea economiei mondiale in 2016 si 2017 la 3,1%, ...citeste mai departe despre "FMI: Romania va avea cea mai mare crestere economica din Europa in 2016 si 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 Octombrie 2016, ora 17:31
Statisticienii au revizuit datele privind cresterea economiei Irlandei la sfarsitul anului trecut, iar rezultatul este mai mult decat multumitor pentru Dublin: plus 26,3%, mult peste prognoza anterioara de 7,8%.
Biroul Central de Statistica a fost nevoit sa refaca datele privind PIB al tarii pe anul trecut, in urma unei avalanse de relocari ale multinationalelor, care au fost atrase de taxele si impozitele mici din Irlanda, remarca Bloomberg.
La alt nivel
In primul trimestru al anului trecut, economia Irlandei a crescut cu doar 2,3%, fapt ce i-a facut pe multi analisti consultati de agentia americana sa prognozeze o crestere economica de 7,3 procente pentru finalul de an.
Insa, valul de companii care au luat cu asalt economia insulara a ridicat nivelul acesteia intr-un mod neasteptat.
"Suntem o economie mica, iar orice crestere a numarului de active inregistrate genereaza un astfel de fenomen", a admis Michael Connolly, reprezentantul Biroului Central de Statistica.
Metoda inversiunii taxelor, practicata de diverse firme din UE si Statele Unite, a reusit sa umfle artificial dimensiunea economiei Irlandei, profiturile globale inregistrate de aceste companii fiind raportate la venitul national brut al tarii.
Din 2008 si pana in prezent, relocarea veniturilor corporatiilor a crescut venitul national brut al Irlandei cu aproximativ 7 miliarde de euro, conform calculelor facute de Ministerul de Finante.
Fluctuatii derutante
Invazia de firme pare sa se... mai mult
Marti, 12 Iulie 2016, ora 17:53
Irlanda a iesit in recesiune, economia inregistrand o crestere de 0,4% in trimestrul doi din 2013, sub estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de cel putin 0,8%, transmite BBC.
Pentru acest an, Guvernul de la Dublin estimeaza ca Produsul Intern Brut al Irlandei va inregistra o expansiune de 1,3%.
In perioada aprilie-iunie 2013, exporturile au crescut cu 4,3%, in timp ce cheltuielile de consum au inregistrat un avans de doar 0,7%.
Salvata de UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala. Dar Irlanda are unul dintre cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor. mai mult
Joi, 19 Septembrie 2013, ora 17:00
Irlanda a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, dupa revizuirea in scadere a datelor din 2012, indicand ca redresarea tarii in urma crizei financiare va fi mult mai lenta decat s-a estimat initial.
Produsul Intern Brut al Irlandei s-a contract cu 0,6% in primul trimestru din 2013, comparativ cu precedentele trei luni, cand declinul a fost de 0,2%, conform datelor revizuite publicate joi de autoritatile de la Dublin. Irlanda a inregistrat astfel trei trimestre succesive de declin al economiei si a reintrat in recesiune, pentru prima data din 2009, transmite Reuters.
In 2012, economia irlandeza a crescut cu doar 0,2%, fata de 0,9% cat s-a anuntat initial, deoarece exporturile au incetinit in a doua parte a anului, in urma recesiunii din zona euro.
Guvernul are ca obiectiv o crestere de 1,5% in acest an si revenirea la un nivel comparabil cu cel din 2011, cand avansul a fost de 2,2%.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program, obtinand in luna mai cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani. Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala.
Dar Irlanda are unul din cele mai ridicate deficite bugetare din Europa si a anuntat masuri de reducere a cheltuielilor si majorare a taxelor.
In 18 iunie,... mai mult
Joi, 27 Iunie 2013, ora 17:04
Ministri de finante din zona euro vor accepta, foarte probabil, sa acorde Portugaliei si Irlandei o extindere a perioadei de achitare a imprumuturilor de la UE, pentru a le ajuta sa revina pe pietele de capital, a declarat joi presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem.
Printre subiectele aflate pe agenda reuniunii informale a ministrilor de finante din UE, programata pentru vineri si sambata la Dublin, se vor afla viitorul uniunii bancare, stabilitatea economica si financiara a Uniunii Europene si optiunile de finantare pentru cresterea economica pe termen lung, transmite Reuters.
"Avem intentia sa adoptam extinderea perioadei de achitare a imprumuturilor pentru Irlanda si Portugalia", a afirmat Dijsselbloem. Cele doua tari nu au mai reusit sa se imprumute de pe pietele de capital in 2010 si, respectiv, 2011, si au solicitat pachete de asistenta financiara iar extinderea achitarii acestor imprumuturi ar atenua povara achitarii datoriilor.
Lisabona a anuntat ca actualul calendar de achitare a imprumutului este "imposibil" si sustine ca merita o extindere, pe fondul masurilor dure de austeritate adoptate.
Jeroen Dijsselbloem a anuntat ca UE, BCE si FMI au propus o extindere de sapte ani a perioadei de achitare a imprumuturilor iar acum se discuta acest subiect.
"Sper ca vom reusi sa finalizam un acord la reuniunea Eurogrupului de la Dublin", a declarat seful ministrilor de finante din zona euro.
Portugalia va iesi din criza doar daca va reusi sa... mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 10:14
Redresarea graduala a Irlandei ramane extrem de nesigura, dar recentele evolutii sprijina capacitatea tarii de a iesi din programul de asistenta financiara conform graficului, la sfarsitul acestui an, se arata intr-un raport al Fondului Monetar International.
Salvata de UE, BCE si FMI la sfarsitul lui 2010, Irlanda si-a indeplinit obiectivele stabilite in schimbul ajutorului international si s-a apropiat de iesirea din acest program luna trecuta, obtinand cinci miliarde de euro printr-o emisiune de obligatiuni pe zece ani.
Irlanda a devenit astfel prima tara din zona euro care revine complet pe pietele de finantare dupa ce a beneficiat de asistenta internationala, transmite Reuters.
Emiterea de obligatiuni pe zece ani, apreciaza FMI, reprezinta un alt pas cheie spre un acces deplin la pietele financiare, dar a avertizat ca perspectivele Irlandei depind de redresarea economiei si de sprijinul suplimentar din partea liderilor europeni pentru atenuarea poverii datoriei tarii.
"Recentele evolutii pozitive de pe pietele financiare si sectorul imobiliar sprijina capacitatea Irlandei de a iesi din programul de asistenta financiara la sfarsitul anului. Totusi, cresterea ar urma sa ramana lenta in 2013, iar perspectivele de redresare graduala pe termen mediu raman extrem de nesigure", se arata in raportul FMI.
Prognozele de crestere economica de 1,1% in 2013 raman in picioare
Institutia si-a mentinut estimarile privind evolutia Irlandei, apreciind ca economia... mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 09:34