Economia germana a inregistrat anul trecut cel mai lent ritm de crestere de la criza datoriilor din zona euro, din cauza franarii exporturilor, care a fost doar partial compensata de cererea interna solida, a previzionat luni Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.
Germania, cea mai mare putere europeana, s-a confruntat anul trecut cu efectele incetinirii economiei Chinei si ale razboiului comercial initiat de administratia presedintelui american Donald Trump.
Bundesbank previzioneaza ca PIB-ul Germaniei a crescut cu doar 0,6% anul trecut, ceea ce ar putea fi cel mai rau an din 2013, cand zona euro incepea sa iasa din criza datoriilor.
In sectorul industriei, punctul forte al Germaniei in ultimii ani, "declinul a fost semnificativ, intr-o gama larga de sectoare" deoarece exporturile si investitiile s-au deteriorat.
In schimb, sectorul serviciilor si cel al constructiilor si-au continuat cresterea, se arata in raportul Bundesbank. mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2020, ora 14:56
Ministerul german al Economiei si-a revizuit miercuri prognoza de crestere pentru acest an pana la 1%, de la 1,8% cat estima in toamna anului trecut, ca urmare a efectelor Brexitului, disputelor comerciale si contextului fiscal international.
Ministrul Economiei, Peter Altmaier, a subliniat ca Germania ar urma sa inregistreze un nou an de crestere in 2019, chiar daca va fi cel mai mic ritm de crestere economica inregistrat dupa 2013, transmite AFP.
"Economia germana este pe cale sa inregistreze un nou an de crestere, al 10-lea la rand. Aceasta este cea mai lunga faza de crestere economica inregistrata dupa 1996", a spus Altmaier.
In 2018, cea mai mare economie europeana a inregistrat un avans de 1,5%, potrivit unei estimari preliminare publicata de oficiul federal de statistica, comparativ cu o crestere de 2,2% inregistrata in 2016 si 2017.
In perioada urmatoare, Peter Altmaier estimeaza ca Germania se confrunta in special cu riscuri provenite din mediul economic extern, precum Brexitul, disputele comerciale si contextul fiscal international. Cu toate acestea, Altmaier a spus ca nu exista motive de panica si a reiterat ca va incerca sa reduca taxele pentru a veni in sprijinul angajatilor si companiilor.
Potrivit Eurostat, Germania a fost principalul partener comercial al Romaniei, in 2017, in conditiile in care 20% din exporturile si importurile de bunuri ale Romaniei au avut ca destinatie sau au venit din prima economie europeana.
La nivelul UE, Germania... mai mult
Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 15:11
PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a incetinit peste asteptari in primul trimestru din 2018, inregistrand un avans de 0,3% comparativ cu precedentele trei luni, arata o estimare preliminara publicata marti de Oficiul federal de Statistica (Destatis).
Este al 15-lea trimestru de crestere consecutiva a economiei germane, contribuind la cea mai indelungata faza de crestere economica din 1991, a subliniat Destatis, transmit DPA, Financial Times si Deutsche Welle.
Economistii se asteptau la o incetinire a avansului trimestrial, de la 0,6% in trimestrul patru din 2017 la 0,4% in primele trei luni din acest an.
Incetinirea a fost determinata de scaderea cheltuielilor guvernamentale, pentru prima data in ultimii cinci ani, si de comertul extern. In primul trimestru din 2018, atat importurile, cat si exporturile, au scazut comparativ cu precedentele trei luni, adaugandu-se temerilor privind impactul tarifelor din SUA si perspectivei unui razboi comercial global.
In schimb, motorul cresterii a fost din nou consumul privat, investitiile companiilor in echipamente si utilaje si continuarea avansului solid al sectorului imobiliar.
Carsten Brzeski, economist sef pentru Germania si Austria la ING, a dat asigurari ca "startul poticnit nu reprezinta un motiv de ingrijorare".
Desi riscurile si incertitudinile se mentin - mai ales din cauza potentialei escaladari a actualelor tensiuni economice - exista putine motive de ingrijorare privind soliditatea actualei... mai mult
Marti, 15 Mai 2018, ora 11:21
Guvernul german a revizuit in crestere, de la 1,9% la 2,4%, estimarile privind avansul celei mai mari economii europene in acest an, au declarat pentru Reuters surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
In 2018, exporturile ar urma sa inregistreze o expansiune de 5,3%, iar exporturile de 5,8%. Rata somajului, care este la cel mai scazut nivel de la reunificare, in 1991, ar urma sa scada de la 5,7% in 2017 la 5,3% anul acesta.
Ministrul Economiei, Brigitte Zypries, ar urma sa prezinte miercuri noile prognoze de crestere, sustin sursele.
PIB-ul Germaniei, motorul economiei europene, a inregistrat in 2017 o expansiune robusta, de 2,2%, acesta fiind cel mai puternic ritm de crestere din ultimii sase ani, arata o estimare preliminara publicata de Oficiul federal de Statistica (Destatis).
Economistii se asteptau ca economia germana sa inregistreze un avans de 2,4% in 2017, dupa o crestere de 1,9% in 2016.
De asemenea, Destatis a informat ca Germania a avut anul trecut un excedent bugetar peste estimari, de 38,4 miliarde de euro (1,2% din PIB), cel mai ridicat de la reunificare. Este al patrulea an consecutiv in care se inregistreaza excedent bugetar. mai mult
Luni, 29 Ianuarie 2018, ora 18:20
1Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu 1,5% anul trecut, peste estimarile oficiale anterioare, indicand faptul ca cea mai mare economie din Europa si-a reluat cresterea in ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Biroului Federal de Statistica Destatis.
Dupa avansul important de la inceputul anului trecut, datorita vremii blande din timpul iernii, ritmul de crestere al economiei germane a incetinit in lunile de vara. Germania s-a bazat pe cresterea cererii interne, pentru a asigura avansul produsului intern brut, dupa ce economia a evitat intrarea in recesiune la jumatatea anului trecut, relateaza Bloomberg si AFP, potrivit Mediafax.
"Situatia economica s-a stabilizat la finalul anului", a afirmat Roderich Egeler, presedintele Destatis.
Economia germana a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul anterior, pe fondul scaderii investitiilor, in timp ce in trimestrul al doilea PIB-ul s-a contractat cu 0,1%.
Exporturile si importurile au crescut cu 3,7% si, respectiv, 3,3% in 2014 fata de anul precedent, in conditiile in care in 2013 avansul exporturilor s-a situat la 1,6%, iar al importurilor, la 3,1%.
In luna octombrie a anului trecut, Germania a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei in 2014 si 2015, preconizand o crestere a PIB de 1,2% pentru 2014, fata de 1,8% anterior. Pentru 2015, autoritatile din Berlin au anticipat o crestere economica de 1,3%, semnificativ mai mica decat avansul... mai mult
Joi, 15 Ianuarie 2015, ora 13:43
Bundesbank, banca centrala a Germaniei, a revizuit in scadere prognoza de crestere a celei mai importante economii europene pentru anul viitor, la 1% fata de 2% in iunie, amplificand ingrijorarile legate de stagnarea economiei din zona euro in 2015.
De asemenea, banca centrala a Germaniei a redus prognoza de crestere si pentru anul acesta, precum si pentru 2016. Astfel, Bundesbank estimeaza ca produsul intern brut va urca cu 1,4% in acest an si cu 1,6% in 2016, relateaza Financial Times, citat de Mediafax.
In iunie, atunci cand Bundesbank a prezentat precedentele estimari, institutia a anticipat ca economia va avansa cu 1,9% in acest an, cu 2% anul viitor si cu 1,8% in 2016.
In aceste conditii, tarile din zona euro nu mai pot conta pe o revenire economica determinata de cresterea economiei germane.
Germania a inregistrat o urcare a PIB-ului cu 0,1% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent, dupa ce, in trimestrul al doilea, economia s-a contractat cu 0,2%.
De asemenea, banca centrala a Germaniei a redus si perspectivele de accelerare a inflatiei. Astfel, Bundesbank estimeaza ca rata inflatiei se va situa la 0,9% la finalul acestui an, urmand sa ajunga la 1,1% in 2015 si 1,8% in 2016. Anterior, institutia a prognozat accelerarea inflatiei la 1,1% in acest an, la 1,5% anul viitor si la 1,9% in 2016.
Tinta pentru inflatie a Bancii Centrale Europene (BCE) este de putin sub 2%, insa in luna noiembrie, rata inflatiei din zona euro s-a situat... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:03
Economia Germaniei va inregistra o crestere slaba in ultimul trimestru din acest an, pe fondul cererii scazute si al incetinirii revenirii economice in cele mai multe state din Uniunea Europeana, potrivit Bundesbank, care a reiterat opozitia fata de extinderea cheltuielilor bugetare.
"Inrautatirea asteptarilor privind economia germana si stagnarea volumului de comenzi noi indica o evolutie mai degraba slaba a economiei in Germania cel putin pana la finalul anului 2014", se arata intr-un raport al bancii centrale a Germaniei, citat de Mediafax.
Produsul intern brut al Germaniei a urcat cu doar 0,1% in trimestrul al treilea prin comparatie cu trimestrul anterior, ceea ce a alimentat ingrijorarile legate de faptul ca preturile scazute ale energiei, beneficiile aduse de o moneda europeana slaba pentru exporturi si cresterea consumului nu vor fi suficiente pentru a sustine elanul celei mai mari economii din UE.
De asemenea, cresterea investitiilor va fi slaba, in conditiile in care volumul comenzilor din industrie nu a mai avansat de la inceputul anului, potrivit raportului.
Cu toate acestea, Bundesbank si-a reafirmat opozitia fata de extinderea cheltuielilor publice pentru sustinerea cresterii economice.
"Un pachet suplimentar de masuri de stimulare ar aduce beneficii nesemnificative situatiei economice din Germania si din restul zonei euro", se arata in raport.
In schimb, banca centrala a Germaniei a precizat ca unele modificari aduse politicii fiscale ar... mai mult
Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 16:20
Increderea investitorilor in economia Germaniei a crescut in decembrie pentru a cincea luna consecutiv, la maximul ultimilor sapte ani, confirmand redresarea celei mai mari economii din Europa.
Indicele privind asteptarile investitorilor si analistilor pentru urmatoarele sapte luni a urcat de la 54,6 puncte in noiembrie la 62 de puncte in decembrie, cel mai ridicat nivel dupa aprilie 2006, fiind peste asteptarile analistilor, relateaza Bloomberg.
Dupa o evolutie mai slaba la inceputul trimestrului al patrulea, economia germana va inregistra o crestere solida in urmatoarele luni, a estimat luni banca centrala a Germaniei, Bundesbank.
"Economia germana profita de o cerere interna puternica. Pe langa asta, cresterea exporturilor se va accelera odata cu redresarea zonei euro, in 2014", a declarat Slavena Nazarova, analist la banca Credit Agricole in Paris.
PIB-ul Germaniei a avansat cu 0,3% in trimestrul al treilea, dupa o crestere de 0,7% in cel de-al doilea.
Analistii anticipeaza o crestere economica trimestriala de 0,4%, pana la jumatatea anului viitor, potrivit unui sondaj separat.
Pentru zona euro, Banca Centrala Europeana antiocipeaza pentru acest an o contractie de 0,4%, urmata de o crestere de 1,1% in 2014.
Angela Merkel a fost aleasa marti de catre deputati, cu o majoritate zdrobitoare, pentru al treilea mandat de cancelar al Germaniei, dupa castigarea alegerilor legislative din septembrie, este "femeia cea mai puternica din lume" dar si unul... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2013, ora 09:15
Economia Germaniei a inregistrat probabil o crestere semnificativa in trimestrul doi din 2013, datorita consumului privat mai ridicat si a investitiilor in constructii, dar avansul va fi mai modest in semestrul doi, a anuntat vineri Ministerul Economiei de la Berlin.
"Economia germana a crescut abrupt in primavara. Dupa ce vremea nefavorabila a afectat cresterea in primul trimestru, redresarea a avut loc in trimestrul doi", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei, potrivit Reuters.
Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) estima in iunie ca PIB-ul Germaniei va incetini dupa avansul din trimestrul doi iar pe ansamblul acestui an va inregistra o expansiune de doar 0,3%.
Datele preliminare privind evolutia PIB-ului Germaniei in perioada aprilie-iunie 2013 vor fi publicate in 14 august, cu cinci saptamani inaintea alegerilor parlamentare. Economistii estimeaza un avans al economiei germane de 0,6-1% in trimestrul doi din 2013.
"Consumul privat ramane un sprijin important pentru economie si va avea probabil o contributie solida la cresterea din trimestrul doi, asa cum a avut si in precedentele trei luni", se arata in raportul lunar al Ministerului Economiei.
Si Fondul Monetar International a avertizat Germania impotriva masurilor excesive de consolidare fiscala, tinand cont de riscurile la adresa cresterii celei mai mari economii europene, care nu este decuplata de restul statelor din zona euro lovite de criza.
FMI a mentinut estimarea privind o... mai mult
Vineri, 09 August 2013, ora 13:15