Banca Mondiala a revizuit in scadere semnificativa estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, pana la 0,3%, de la 3,8% cat estima in urma cu trei luni, dar mizeaza pe o revenire pana la 4,4% in 2021, arata Prognoza economica actualizata pentru primavara anului 2020, realizata de Banca Mondiala pentru aceasta regiune.
"Impactul negativ al pandemiei de COVID-19 asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, cel putin in prima jumatate a anului. Cresterea economica este asteptata sa incetineasca la 0,3% in 2020, de la un nivel estimat de 3,8% inaintea crizei. Cu toate acestea, riscul unei recesiuni in 2020 este substantial si in crestere deoarece COVID-19 duce la oprirea unor largi segmente din economia europeana si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare. Cresterea este nevoie sa fie ajutata in mod substantial de stimulente fiscale coordonate la nivel national si UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, institutia financiara internationala estimeaza ca, avand in vedere masurile necesare pentru a raspunde la criza COVID-19, deficitul fiscal ar urma sa se agraveze pana la 5,5% din PIB in 2020, comparativ cu un nivel planificat de 3,6% din PIB. Noi presiuni asupra deficitului ar urma sa vina din partea noii legi a pensiilor care stipuleaza o crestere de 40% a pensiilor incepand din luna septembrie. "Odata ce impactul COVID-19 se va risipi, ne asteptam ca deficitul sa urmeze o traiectorie de ajustare de cel putin 0,5% din PIB pe an, in... mai mult
Joi, 09 Aprilie 2020, ora 15:31
Cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in anii 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, se arata in minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR din 7 februarie 2020.
"In ceea ce priveste viitorul pozitiei ciclice a economiei, potrivit evaluarilor membrilor Consiliului, cresterea economica va cunoaste probabil o decelerare in 2020-2021 in raport cu anul 2019, dar va ramane solida, cu un ritm asteptat sa coboare doar in 2021 vizibil sub cel potential, perspectiva ce implica o plafonare initiala a excedentului de cerere agregata la valori superioare celor prognozate anterior, urmata de inscrierea lui pe o traiectorie lent descendenta.
Totodata, s-a observat ca, similar evaluarii precedente, consumul gospodariilor populatiei va redeveni probabil in 2020 si isi va consolida apoi pozitia de principal determinant al cresterii economice, pe fondul dinamicii alerte a venitului disponibil real - sustinuta si de scaderea ratei inflatiei si de majorarea transferurilor sociale -, precum si in conditiile unor rate reale ale dobanzilor bancare presupuse a se mari foarte lent pe orizontul prognozei", se precizeaza in document.
La randul ei, dinamica investitiilor este anticipata sa ramana relativ robusta - desi, in scadere fata de 2019 - date fiind inclusiv previziunile privind cresterea cheltuielilor publice cu aceasta destinatie, asociata cu o... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 21:16
Romania se pregateste sa inchida anul 2019 cu buzunarul gol, bugetul tarii este pe cale sa inregistreze cel mai mare deficit din ultimii 9 ani, iar economia pare ca s-a oprit, pentru moment, din "duduiala".
Potrivit ultimelor estimari oficiale, executia bugetara pentru 2019 va consemna un sold negativ de 4,4% din PIB, un nivel mai mare de deficit fiind consemnat doar in anul de criza 2010, cand bugetul s-a inchis cu un deficit de 6,5% din PIB.
Totodata, cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% in ritm anual, potrivit datelor de la Statistica. Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in trimestrul doi, comparativ cu trimestrul unu.
Iar in loc de Mos Craciun, sfarsitul de an aduce un anunt din partea agentiei de evaluare financiara Standard & Poors care a decis, in decembrie, sa inrautateasca perspectiva de rating a Romaniei la negativa de la stabila, avertizand ca ar putea urma chiar o retrogradare a tarii in urmatoarele 24 de luni.
Bugetul pe 2019 trece abia in februarie de Parlament
Cu o intarziere de aproximativ trei luni, Bugetul pentru 2019 a fost adoptat de Parlament in februarie, dupa mai multe dispute intre seful statului si Guvern, partile acuzandu-se reciproc de tergiversare.
Bugetul a fost construit pe o crestere economica de 5,5%... mai mult
Joi, 19 Decembrie 2019, ora 12:21
Romania poate avea economia cu cel mai rapid ritm de crestere din Uniunea Europeana, dar de asemenea nu are rival la cel mai putin flatant indicator: deprivarea sociala, se arata intr-o analiza realizata de Bloomberg.
Conform datelor publicate marti de Eurostat, in Uniunea Europeana, 16% din populatie (75 de milioane de persoane) suferea anul trecut din cauza deprivarii materiale si sociale, cea mai ridicata rata fiind in Romania (50%) si Bulgaria (48%).
Potrivit Eurostat, persoanele care se confrunta cu deprivarea materiala nu au mijloacele necesare pentru cel putin cinci puncte din aceasta enumerare: cheltuieli neasteptate, o saptamana de vacanta in fiecare an departe de casa, evitarea restantelor (la plata creditului ipotecar, a ratelor, a chiriei si a utilitatilor), la fiecare doua zile o mancare cu carne, sau echivalentul vegetarian, mentinerea locuintei la un nivel de incalzire adecvat, o masina/camioneta proprietate personala, schimbarea incaltamintei, imbracamintei si mobilei uzate, bani de buzunar (cheltuirea saptamanala a unei sume mici de bani pentru sine), activitatile de recreere in mod regulat, iesire cu prietenii cel putin o data pe luna, conectare la internet.
Nivelul din Romania este de peste trei ori mai ridicat decat media din UE.
Economia Romaniei a crescut cu 8,8% in trimestrul trei din 2017, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape zece ani.
In pofida faptului ca Bulgaria este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana in functie de PIB... mai mult
Joi, 14 Decembrie 2017, ora 14:54
1Valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana era de 11,3 miliarde de euro, in data de 7 decembrie, insemnand o absorbtie a fondurilor europene de 60%, in timp ce rambursarile totalizau 10,9 miliarde de euro, respectiv 57%, pe cadrul financiar 2007-2013, se arata in datele publicate pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).
Riscul de dezangajare la finele lunii decembrie este de 1,06 miliarde de euro, din care cea mai mare parte pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane - 596,5 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice - 250,1 milioane de euro, Programul Operational Sectorial Transport - 151,4 milioane de euro si Programul Operational Sectorial Mediu - 63,2 milioane de euro.
Procentul cel mai mare al absorbtiei era, la 7 decembrie, la Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative - 88%, ceea ce inseamna declaratii de cheltuieli in valoare de peste 183,7 milioane de ...citeste mai departe despre "Fonduri UE: Romania risca sa piarda un miliard de euro - Ce grad de absorbtie tintim" pe Ziare.com mai mult
Marti, 15 Decembrie 2015, ora 09:58
Victor Ponta a prezentat, vineri, un raport al cresterii economice inregistrate de Romania in 2013. Tara noastra a avut cea mai mare crestere economica din UE, potrivit premierului, ca un "merit al tuturor celor care au muncit in Romania: productia industriala, exporturi agricultura".
Ponta a tinut sa sublinieze faptul ca, intr-adevar, agricultura a contribuit la aceasta crestere, insa nu in exclusivitate.
"Salut faptul ca suntem pe primul loc la crestere economica", a declarat premierul, apreciind evolutia ca un "trend pozitiv pe care trebuie sa-l pastram in perioada imediat urmatoare".
INFOGRAFIC Guvern
"Cresterea de la trimestru la trimestru este mult peste asteptari si ne permite sa fim optimisti pentru perioada urmatoare. Datorita eforturile comune depuse de Guvern, mediul privat si datorita politicii monetare a BNR, rata inflatiei a ajuns la un minim istoric, de dupa 1989", a punctat premierul.
Romania a absorbit mai multe fonduri europene in 2013
"Dincolo de cresterea economica, cel mai neasteptat succes in 2013 este evolutia radical imbunatatita a ratei de absorbtie a fondurilor europene", a mai spus premierul, care a tinut sa multumeasca BNR ca a sprijinit acest trend pozitiv printr-un mix de politici monetare bugetare.
Potrivit raportului prezentat de Victor Ponta, investitiile straine directe au ajuns la maximul ultimilor patru ani: "Plus 27% in 2013, fata de 2012".
Exporturi la maxim istoric in 2013
"50 de miliarde de euro, plus 10%... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2014, ora 16:31
Tinta de crestere economica pentru acest an a fost revizuita in scadere pe fondul secetei care a afectat agricultura si a prognozei hiperoptimiste a fostului Guvern, in ceea ce priveste incasarea fondurilor de la Uniunea Europeana, a declarat premierul Victor Ponta.
Guvernul si-a redus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,5% la 1,2% din PIB, releva proiectul de rectificare bugetara.
Guvernul reduce din nou prognoza de crestere economica pentru 2012
El a aratat ca, spre deosebire de anul trecut, cand anul agricol a fost unul "exceptional", proiectiile aferente acestui an sunt negative.
Premierul a mai sustinut ca prognoza fostului Guvern privind fondurile de la Uniunea Europeana efectiv incasate a fost hiperoptimista, iar misiunile de audit efectuate de Comisia Europeana pentru intervalul 2010 - 2011 inseamna bani pierduti.
Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobata la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o tinta de crestere economica de 1,8% - 2,3% din PIB, redusa ulterior la 1,5% din PIB, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI).
Surse apropiate negocierilor cu Fondul Monetar International au declarat, miercuri, ca expertii FMI vor accepta o crestere economica mai mare de 1% pentru acest an, in ciuda productiei agricole slabe si a incetinirii economice din zona euro, iar PIB-ul nominal estimat va scadea usor fata de actuala prognoza, de la 607,5 la 607,3 miliarde lei, pe un deflator in crestere de la 3,3% la... mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:45
Ministerul Economiei a anuntat joi ca ministrul de resort, Daniel Chitoiu, a semnat doua contracte de finantare cu fonduri UE, pentru modernizarea retelei de distributie a gazelor din Cluj-Napoca, in valoare de 54,81 milioane lei, si construirea unei unitati de cogenerare (43,9 milioane lei).
Beneficiarii proiectelor sunt companiile E.ON Gaz Distributie si Pehart Tec (judetul Alba).
Contractele pentru proiectele finantate prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice au fost semnate marti. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 12:48
Prioritatile cheie ale Romaniei sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor este necesara restructurarea in sectoarele energetic si transporturi, se arata intr-un comunicat al FMI.
"Dupa doi ani de declin, cresterea economica a fost reluata, iar inflatia a scazut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt ingreunate de perspectivele declinului cresterii economice in zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economica este cruciala pentru rezista incertitudinilor actuale si pentru imbunatatirea potentialului de crestere.
Autoritatile raman ferm tintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB in 2012. Continuarea disciplinei stricta in materie de cheltuieli este necesara pentru a atinge aceasta tinta. Prioritatile cheie sunt cresterea absorbtiei fondurilor europene si a cheltuielilor de capital", a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discutiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar International (FMI).
Astfel, Romania a facut progrese in cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a aratat ca masuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sanatate si pentru a imbunatati administrarea fiscala slaba.
"Reformele structurale ale intreprinderilor de stat au inregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, imbunatatirea eficientei si stimularea cresterii economice este... mai mult
Joi, 22 Martie 2012, ora 09:29