Cresterea economica ramane slaba in zona euro, a afirmat luni noul presedinte al Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, fara a spune daca ia in considerare noi stimulente si sustinand ca masurile luate de predecesorul ei sprijina economia, transmit AP si Reuters.
Lagarde a declarat, la prima sa audiere in Parlamentul European, ca firmele din industrie au fost cele mai afectate "de incertitudinile si incetinirea" economiei mondiale, care au redus cererea de bunuri de la firmele din zona euro, dar consumul, datorita masurilor de stimulare ale BCE, sprijina avansul economiei.
Noul sef al BCE le-a cerut parlamentarilor sa-i acorde timp pentru a se pune la punct cu noul sau loc de munca si pentru a remodela politica monetara a Bancii Centrale Europene.
"Incerc, intr-adevar, sa invat limba germana, dar de asemenea incerc sa invat limbajul Bancii Centrale. Deci, aveti rabdare cu mine, aratati putina ingaduinta, nu-mi interpretati vorbele, daca pot spune asa", a afirmat Lagarde.
Oficialul a adaugat ca intentioneaza sa revizuiasca tinta de inflatie a BCE si modul in care se realizeaza acest obiectiv, dar a precizat ca o revizuire strategica va lua probabil timp.
Lagarde a reafirmat angajamentul BCE de a atinge tinta de inflatie in pofida cresterii economice slabe din zona euro si de peste hotare.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a urcat la 1% in noiembrie, de la 0,7% in octombrie, arata o estimare preliminara publicata vineri de Oficiul European de... mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 21:00
Cresterea economica in partea de est a Uniunii Europene a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut in conditiile in care PIB-ul a fost afectat de incetinirea cererii pentru exporturile regiuni, sustin economistii intervievati de Bloomberg.
Din cele sase state care urmeaza sa dea publicitatii saptamana aceasta datele privind evolutia Produsului Intern Brut in trimestrul patru 2018, economistii sustin ca Bulgaria, Ungaria, Polonia si Slovacia ar urma sa raporteze cresteri mai modeste in timp ce in Romania si Cehia a ramas, probabil, nemodificat.
Cu toate acestea, chiar si tara est-europeana cu cel mai slab avans al economiei va inregistra o performanta dubla fata de ritmul de crestere din zona euro, care potrivit economistilor a fost de 1,2% in ultimul trimestru al anului trecut.
Economistii avertizeaza insa ca ritmul de crestere in regiunea Europei de Est, care a devenit un hub important pentru aprovizionarea producatorilor din zona euro, a depasit nivelul maxim, in conditiile in care incetinirea economiei mondiale a afectat economiile orientate spre export.
Aceasta incetinire ar putea submina argumentele pentru o mai mare inasprire a politicii monetare, asa cum arata deciziile de saptamana trecuta de a mentine nemodificat costul creditului in Cehia, Polonia si Romania. Insa pe de alta parte se constata o inflatie mai mare, de exemplu in luna ianuarie inflatia de baza in Cehia a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ceea ce ar putea sa ii... mai mult
Joi, 14 Februarie 2019, ora 10:06
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Statele din zona euro nu pot stimula cresterea economica prin cheltuieli care sa majoreze deficitele bugetare, a declarat, vineri, cancelarul german Angela Merkel, in contextul pregatirilor pentru o reuniune a liderilor statelor membre ale G8 saptamana urmatoare.
"Unii cred ca poate fi inregistrata crestere economica doar prin noi programe de investitii de stat, chiar daca sunt necesare noi imprumuturi. Pe parcursul a 40-50 de ani in Germania teoria aceasta nu s-a dovedit adevarata. Nu a functionat. Si nu exista nicio dovada ca va functiona in viitor", a spus Merkel intr-un discurs sustinut la camera de comert a Germaniei, transmite Bloomberg.
Merkel a reafirmat strategia de reducere a indatorarii, in contextul somajului foarte ridicat in randul tinerilor si al recesiunii din zona euro, pe care Germania insa le-a evitat.
Protestele legate de "austeritate" risca sa abata Europa de la ceea ce trebuie sa faca pentru a depasi criza datoriilor. Europa are nevoie de cumpatare bugetara si de reforme structurale pentru a deveni mai competitiva economic si pentru a reduce somajul, a adaugat Merkel.
"Cresterea economica si consolidarea nu sunt contradictorii. Este singura cale de a depasi criza datoriilor suverane din zona euro", a declarat canelarul.
Merkel, care vrea sa obtina un al treilea mandat de cancelar in urma alegerilor parlamentare din 22 septembrie, a reiterat obiectivul guvernului de a plati treptat in totalitate datoria statului german. mai mult
Vineri, 14 Iunie 2013, ora 16:35
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a redus, vineri, in mod drastic estimarile cu privire la evolutia economiilor in care investeste in anul 2013, in special in cazul Rusiei si al tinerelor democratii arabe cum este Egiptul, relateaza AFP.
BERD prognozeaza in prezent o crestere economica de 2,2% in acest an pentru Europa de Est, Asia Centrala si de Sud si zona Mediteranei, mai putin fata de avansul de 3,1% pe care il estima in luna ianuarie.
"Motivele incetinirii ritmului de crestere difera de la o tara la alta insa acesta trebuie sa fie un avertisment pentru ca aceste regiuni sa relanseze reformele structurale", a declarat economistul sef al EBRD, Erik Berglof, cu prilejul adunarii generale anuale a BERD, care se desfasoara vineri si sambata la Istanbul.
"Desigur, responsabilitate bugetara este importanta. Insa majoritatea tarilor in care investim au facut progrese semnificative in acest domeniu. Ceea ce este important in prezent sunt reformele structurale", a insistat Erik Berglof.
BERD a fost creata in anul 1991 pentru a sprijini fostele state comuniste din Europa de Est sa treaca la economia de piata si recent, dupa evolutiile generate de "Primavara araba", si-a extins zona de actiune in spatiul mediteranean (Egipt, Iordania, Maroc si Tunisia). mai mult
Vineri, 10 Mai 2013, ora 12:39
Termenii programului de ajutor financiar pentru Cipru ar putea cauza incetinirea cresterii economice in Europa de Est, prin legaturi comerciale si bancare, in cazul in care determina iesiri importante de capital din tarile din zona euro cu indatorare ridicata, anunta BERD.
O noua runda de incertitudine in criza datoriilor din Europa ar putea creste costurile de finantare pentru banci si ar putea declansa iesiri de depozite mari si fonduri din tarile cu banci mai slabe sau cu guverne aflate intr-o pozitie fiscala mai dificila, a declarat adjunctul economistului sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Jeromin Zettelmeyer, citat de Bloomberg.
Europa de Est s-a bazat pe capitalul strain si accesul usor la credit si piete de export pentru o crestere economica de peste 5% pe an inainte de criza din 2008.
Acordul de ajutor financiar pentru Cipru, in care tarile zonei euro si FMI au impus pierderi asupra depozitelor mari din bancile cipriote in schimbul unui pachet de imprumuturi de 10 miliarde de euro, ar putea conduce la iesiri de capital si crestere mai slaba in tari precum Italia sau Spania, a spus Zettelmeyer.
"Acestea sunt tari foarte importante si foarte mari, astfel ca daca in UE va avea loc o incetinire din acest motiv, vor fi afectate si tarile din Europa de Est in care activeaza BERD. Riscurile sunt mai ridicate decat am crezut", a spus el.
Dependenta redusa fata de depozitele bancare mare, avantajul Europei de Est
BERD a... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 12:45
Franta a anuntat o crestere economica de 0,2% pe trimestrul trei, tara evitand la limita recesiunea, dupa ce a anuntat si o revizuire in minus a rezultatelor de pe trimestrul doi.
Agentia nationala de statistica a anuntat pentru trimestrul doi ca PIB-ul a scazut cu 0,1%, dupa ce anterior estimase o stagnare a economiei.
Economia europeana sufera in continuare: Austeritatea nu mai este o solutie
Economia Frantei a nu a mai crescut din trimestrul trei al lui 2011, iar ulterior a fost stagnanta, scrie Associated Press.
Aceasta este o veste buna pentru presedintele Hollande, ale carui reforme de reducere a cheltuielilor bugetare si crestere a taxelor au fost criticate pentru ca nu ar stimula o crestere economica. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:16
Germania a avut o crestere economica pe trimestrul trei de doar 0,2%, la acelasi nivel cu Franta. Cea mai mare economie a Europei arata astfel ca rezista problemelor economice de pe continent, dar resimte din plin presiunea acestora.
Cresterea PIB-ului german din perioada iulie-septembrie este in scadere fata de cea din trimestrele anterioare, 0,3% pe trimestrul doi si 0,5% in perioada ianuarie-martie.
Economia europeana sufera in continuare: Austeritatea nu mai este o solutie
Potrivit agentiei de statistica, cresterea economica a fost sprijinita de cererea de pe pietele externe pentru produsele Germaniei. mai mult
Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 11:12
Europa are nevoie acum de masuri practice, care sa fie pregatite deja pentru summitul din luna iunie, in conditiile in care exista riscul ca repercusiunile sociale si economice ale austeritatii sa divizeze Europa, a declarat miercuri presedintele PE, Martin Schulz, in prima parte a Consiliului European informal de la Bruxelles.
"De la inceputul crizei, in octombrie 2008, au fost convocate 24 de summituri, dar cel de astazi este primul concentrat pe crestere. Aceasta a creat asteptari imense, pe care trebuie sa le indepliniti - prin luarea de decizii concrete - cel mai tarziu in luna iunie.
O serie de state membre au intrat si mai mult in recesiune si exista pericolul ca ele sa traga restul Europei dupa ele. Va lua prea mult timp pana se vor vedea roadele masurilor de consolidare bugetara si structurala si pentru a face, pe termen lung, Europa mai competitiva.
In acelasi timp, exista riscul ca repercusiunile sociale si economice ale austeritatii sa divizeze Europa. Din acest motiv, avem nevoie de crestere acum", a subliniat Schulz, adresandu-se participantilor la summitul UE.
El le-a cerut liderilor europeni sa trimita Greciei si altor state europene care au avut de suferit de pe urma masurilor de austeritate un "mesaj de speranta ca nu trebuie sa renunte, ca toate sacrificiile nu au fost in van si ca in fine ne indreptam in directia corecta". "Guvernul grec a ajuns la un acord cu Troica: plata ajutoarelor in schimbul consolidarii bugetare. Daca viitorul... mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 08:05