Din miracol economic al secolului XXI, China risca sa se transforme intr-o adevarata bula periculoasa pentru intreaga economie globala, dupa anuntul facut de un oficial privind falsificarea datelor statistice referitoare la cresterea economica.
Cu doar cateva zile inainte de prezentarea datelor oficiale privind evolutia economica a Chinei in 2016, guvernatorul provinciei Liaoning, Chen Qiufa, a recunoscut, intr-o intrunire oficiala a Partidului Comunist, ca o falsificat datele statistice transmise Beijingului intre 2011-2014, relateaza Daily Sabah.
Cel putin intr-un caz din 2013, un district din regiunea Liaoning a raportat o crestere economica cu 127% mai mare decat cea reala, anunta agentia de stiri Xinhua.
In 2016, situatia s-a schimbat radical, Liaoning devenind prima provincie a Chinei care a raportat o crestere economica negativa. Tinutul este reprezentativ pentru industria miniera si siderurgica din China, majoritatea firmelor mari fiind detinute de stat.
Acestea se afla si pe lista de prioritati a Beijingului referitoare la reformarea companiilor ineficiente din tara.
Pentru observatorii externi, marturisirea facuta de guvernatorul din Liaoning nu reprezinta o surpriza totala, mai multi analisti luand in considerare o eventuala umflare artificiala a datelor statistuice oficiale prezentate de Beijing in anii de crestere economica uluitoare din China.
Pe de alta parte, valul de reforme impus de stategia politico-economica a presedintelui Xi a facut... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 15:06
Tranzitia Chinei spre un alt model economic a dat nastere unei dileme importante pentru liderii de la Beijing, pusi acum sa aleaga intre acceptarea unei reduceri semnificative a nivelului de crestere economica si controlul asupra gradului de indatorare imens al guvernelor locale si al corporatiilor.
Situatia este evidentiata si in raportul de saptamana aceasta al agentiei Standard&Poors, care remarca cat de dificila este alegerea intre sustinerea cresterii economice si controlul sustenabilitatii gradului de indatorare, noteaza CNBC.
Presiune fiscala
"Desi cresterea PIB agregat si regional s-a stabilizat in primele doua trimestre ale acestui an, credem ca presiunea resimtita de politicile fiscal ale guvernelor regionale din China este tot mai mare ca urmare a scaderii economice", anunta raportul analistilor S&P.
O problema o reprezinta si dependenta companiilor din China de instrumentele financiare aflate la indemana autoritatilor regionale pentru stimularea cresterii nivelului investitiilor in fiecare zona, in acest moment gradul de indatorare pe aceste pachete fiind extrem de ridicat.
"Acest nivel de indatorare se adauga la vulnerabilitatile fiscale ale guvernelor locale, care deja se bazeaza pe aceste instrumente pentru a executa investitiile publice prinse in mandatul lor", explica analistii Standard&Poors.
Situatia intalnita in toate provinciile Chinei se regaseste insa si la nivel central, ba chiar si in randul corporatiilor, majoritatea firmelor... mai mult
Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 20:26
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere de 7,4% in 2014, arata datele oficiale publicate marti, ratand tinta de crestere fixata de autoritatile de la Beijing (7,5%), dupa un avans de 7,7% in 2013, transmite Reuters.
Ritmul de crestere a economiei mondiale nu a coborat niciodata sub 7,6% dupa 1990, an in care PIB-ul Chinei a crescut cu doar 3,8% din cauza sanctiunilor internationale introduse dupa masacrul din Piata Tiananmen, informeaza Agerpres.
Biroul National de Statistica din China a anuntat marti ca investitiile fixe, principala forta din spatele cresterii economiei chineze, au avansat cu 15,7% in ritm anual in 2014, dupa o crestere de 20% in 2012 si 2013. De asemenea, productia industriala a crescut cu 8,3% in 2014 dupa un avans de 9,7% in 2013 iar vanzarile cu amanuntul au crescut cu 12% in 2014 comparativ cu 13,1% in 2013.
Economia chineza se confrunta in ultimii ani cu incetinirea pietei imobiliare, un mediu deflationist si probleme cu supracapacitatile industriale. Pentru acest an, conducerea de la Beijing ar urma sa-si reduca tinta de crestere pana la aproximativ 7% pe masura ce cererea interna si productia industriala vor ramane la un nivel scazut.
Agentiile internationale si-au revizuit in scadere estimarile privind cresterea economiei mondiale unul din motive fiind si incetinirea economiei chineze, unul din motoarele economiei mondiale. Fondul Monetar International a revizuit marti, in jos, estimarile privind cresterea economiei... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:26
Christopher Balding, profesor la Peking University, a publicat un studiu care urmareste cateva indici ciudate din statisticile oficiale ale Chinei. El crede ca guvernul a manipulat intentionat date privind preturile caselor intre anii 2000 si 2011 pentru a-i iesi o inflatie mica.
Balding a facut patru observatii majore, arata qz.com. Prima intrebare pe care si-o pune e de ce datele privind constructiile nu reflecta masiva migratie interna? In ultimii 20 de ani, China a suferit o migratie uriasa de la rural catre orasele de coasta.
Dar datele oficiale arata ca preturile caselor din rural au crescut de trei ori mai rapid decat cele din urban. Balding e sceptic in privinta acestui fenomen.
De asemenea, el nu intelege de ce datele din constructii nu arata cresterea economica masiva a Chinei. In general, China spune ca preturile constructiilor private au crescut cu 8% pe an, intr-o vreme cand intreaga economie a crescut cu procente intre 8 si 10%.
Citeste mai multe despre Cifrele economiei chineze, umflate intentionat cu un trilion de dolari pe Ziare.com. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 09:01
Cresterea economica a Chinei a incetinit la 7,5% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a anuntat luni guvernul de la Beijing, la acelasi nivel cu previziunile analistilor chestionati de AFP.
Pe primul trimestru, cresterea Produsului Intern Brut (PIB) chinez a scazut la 7,7%. Ea a atins 7,6% pe ansamblul primelor sase luni, a facut cunoscut Biroul national de statistica (BNS).
China a inregistrat in 2012 o crestere de 7,8%, cea mai slaba din ultimii 13 ani.
In luna martie, autoritatile de la Beijing au stabilit un obiectiv de crestere de 7,5% pe ansamblul lui 2013, insa ministrul de finante, Lou Jiwei, a revazut joi in puternica scadere aceasta previziune, referindu-se pentru acest an la o "rata asteptata de crestere a PIB de 7%".
"In primul semestru, am cunoscut o crestere stabila pe ansamblu", a comentat un purtator de cuvant al BNS, adaugand ca "reculul principalilor indicatori este la nivelul previziunilor noastre anuale".
Cu toate acestea, "facem in continuare fata unei situatii economice sumbre si complicate", a mai spus el.
Economia chineza s-ar putea confrunta cu probleme serioase, daca se tine cont de conjunctura nefavorabila din Statele Unite si Europa, precum si de slaba cerere interna.
Cresterea productiei industriale din China a scazut in iunie la 8,9% anual, fata de 9,2% in mai, potrivit datelor oferite de BNS.
La randul lor, vanzarile cu amanuntul, indicator al cheltuielilor pe familie, s-au majorat luna trecuta cu 13,3% pe an,... mai mult
Luni, 15 Iulie 2013, ora 08:29
Ritmul de crestere al economiei Chinei a incetinit in primul trimestru la 7,7%, fata de 7,9% in ultimele trei luni din 2012, dar usor peste tinta de 7,5% stabilita de guvern pentru 2013, a anuntat luni Biroul National de Statistica de la Beijing.
Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un avans de 8% in perioada ianuarie-martie 2013. Ei au avertizat ca redresarea Chinei in urma crizei economice globale din 2008 este slaba si este sprijinita de creditarea bancara si de investitiile guvernamentale, in timp ce cresterea cheltuielilor de consum a incetinit, transmit AP si Reuters.
Productia industriala a urcat in perioada ianuarie-martie 2013 cu doar 9,5%, de la 11,6% in perioada similara din 2012. Cresterea investitiilor in capitalul fix, care arata cheltuielile guvernului in infrastructura, a ramas neschimbata la 20,9% in primul trimestru din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012. Cheltuielile de retail au inregistrat un avans de 12,4%, de la 14,8% in primul trimestru din 2012.
"Productia industriala a fost neasteptat de slaba si acesta este motivul incetinirii cresterii economiei", a declarat Tim Condon, analist la ING Singapore.
In 2012 Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat un avans de 7,8%, cel mai slab ritm de crestere din 1999. Cea mai recenta estimare a Bancii Mondiale reduce prognoza de crestere a economiei Chinei la 8,3% in 2013, din cauza eforturilor autoritatilor de la Beijing de restructurare a economiei.
In strategia... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 09:29
Economia Chinei, a doua de pe glob, va creste numai cu 7,7% in acest an, fata de 9,3% anul trecut, dar riscul unei aterizari fortate este "redus", iar cresterea ar urma sa se accelereze in 2013, la 8,1%, a anuntat luni Banca Mondiala (BM), preluata de AFP.
"Cresterea Chinei va incetini in acest an la 7,7%, fata de 9,3% anul trecut, din cauza reducerii exporturilor si a unei cresteri mai putin rapide a investitiilor", a anticipat banca in ultimul sau raport privind Asia de Est si zona Pacificului, dat publicitatii la Singapore.
BM se astepta pana in prezent la un avans de 8,2% al economiei chineze in acest an.
Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) al Chinei se va accelera din nou in 2013, ajungand la 8,1%, datorita indeosebi efectelor masurilor de relansare economica adoptate de guvern si a majorarii asteptate a investitiilor, a precizat BM.
"Incetinirea din acest an a Chinei este semnificativa, iar unii specialisti se tem ca s-ar putea agrava", avertizeaza BM, mentionand totodata ca nu se asteapta la o prabusire vertiginoasa a cresterii economice.
"Riscul unei aterizari fortate /a economiei chineze/ ramane redus", adauga BM.
Incetinirea Chinei ar urma sa antreneze dupa sine ansamblul tarilor in curs de dezvoltare din Asia de Est si zona Pacficului, a caror crestere se va plafona in acest an la 7,2%, cu un punct sub valoarea de anul trecut. Þarile din regiune numite "in curs de dezvoltare" nu includ Japonia si Australia, potrivit definitiei Bancii... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 08:38
Cresterea economica a Chinei poate incetini pana la 7,4% trimestrul acesta, a spus un reprezentant al Bancii Centrale din aceasta tara, subliniind astfel avertismentul primului ministru Wen Jiabao legat de faptul ca problemele economice ar putea persista pentru o vreme.
Posibilitatea unei perioade scurte de deflatie in cazul celei de-a doua economii a lumii ca marime nu poate fi exclusa, spune Song Guoqing, membru al comitetului de politica monetara din cadrul Bancii Populare a Chinei, citat de Bloomberg.
Cresterea economica a Chinei a incetinut la 7,6% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, a sasea incetinire consecutiva, pe masura ce criza fiscala din Europa afecteaza exporturile, iar cererea interna pe piata imobiliara a scazut.
Banca Centrala a Chinei a anuntat a doua reducere a ratelor dobanzilor intr-o luna si a scazut de trei ori proportia depozitelor bancare puse deoparte ca rezerve, dupa ce in noiembrie a aplicat reduceri pentru a creste creditarea. mai mult
Duminica, 22 Iulie 2012, ora 13:31
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat vineri Biroul National de Statistica (NBS).
Este al sasea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performata inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009, cand tarile occidentale erau grav afectate de criza economica si mondiala.
In trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, economia chineza a inregistrat o crestere de 1,8%, a precizat purtatorul de cuvant al NBS, Sheng Laiyun. Acesta a adaugat ca in primul semestru PIB-ul Chinei a crescut cu 7,8% in ritm anual pana la 22.710 miliarde yuani (3.600 miliarde de dolari).
"Guvernul va da o prioritate mai mare stabilizarii cresterii economice si va continua sa intareasca si sa imbunatateasca controlul macroeconomic pentru a promova o crestere stabila", a declarat purtatorul de cuvant al NBS.
Conform altor date statistice publicate vineri, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o crestere anuala de 14,4% in prima jumatate a acestui an, in scadere fata de avansul de 14,8% inregistrat in primul trimestru. De asemenea, investitiile fixe, unul din principalele motoare ale economiei chineze, au crescut cu 20,4% in ritm anual pana la 15.070 miliarde yuani in prima jumatate a acestui an, cu 5,2% mai putin decat... mai mult
Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:46