Economia Chinei va creste intr-un ritm de doar 7% in urmatoarea decada, conform oficialilor Goldman Sachs. Ea va ramane, insa, cea mai atractiva dintre tarile BRIC.
"China se afla in primele etape ale trecerii de la o lunga perioada in care totul era concentrat pe cresterea cantitativa, la o era in care focusul va fi pe o crestere calitativa", a declarat pentru Reuters Jim O'Neill, Presedintele Goldman Sachs Asset Management.
Dupa ce economia chineza a vazut constant o crestere anuala de 10%, in ultimii treizeci de ani, guvernul Chinei se concentreaza pe o serie de reforme economice structurale, care duc la o incetinire a cresterii economice.
Banca centrala a Chinei trateaza criza cu o injectie record de 46 miliarde de dolari
Bursa chineza a inregistrat, in acest an, o scadere de 2,2%, cauzata, crede O'Neill, de faptul ca investitorii inca nu au luat in calcul aceasta diminuare a cresterii economice.
In plus, investitorii se tem ca aceasta incetinire va fi accentuata de problemele economice mondiale, care au scazut semnificativ cererea pentru produsele chineze.
Companiile din sectorul de sanatate si, in general, cele orientate direct spre consumatori vor fi cele care se vor dezvolta, pe cand cele ce activeaza in industria grea vor avea de pierdut.
Nu doar China isi va incetini cresterea in urmatoarea decada, ci si Rusia si India, exceptia din grupul BRIC fiind Brazilia.
Cu toate acestea, cota parte pe care tarile BRIC o vor avea din economia... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 16:23
Datele publicate de INS arata o scadere cu 0,2% in trimestrul al IV-lea pe 2011, iar trendul scaderii economice pare ca se va mentine si in primul trimestru din 2012, cand Romania nu dispune de motoare de crestere economica, cred specialistii contactati de Business24.
Cu toate ca analistii romani prevad o incetinire a economiei in 2012 pe fondul scaderii exporturilor, consiliera fostului premier Emil Boc, Andreea Paul Vass, spune ca Romania isi poate orienta exporturile spre pietele emergente, care inregistreaza cresteri semnificative ale consumului intern: Africa de Nord, Rusia, China, India, Orientul Mijlociu.
Cu toate ca indicatorii arata ca economia Romaniei a intrat din nou pe scadere in ultimul trimestru al anului 2011, PIB-ul inregistrand un declin de 0,2% in termeni reali fata de trimestrul anterior, scaderea nu este una semnificativa, avand in vedere faptul ca procentul se afla intr-o marja de eroare statistica, spune analistul Dan Petre, contactat de Business24.
"Trimestrul IV e un trimestru de incheiere. Se pierd 15 zile din decembrie cu sarbatorile, nimeni nu-ti mai face livrari si plati dupa 10 decembrie. Trimestrul III, in schimb, a fost benefic pe agricultura. Eu nu cred ca INS poate sa masoare la 0,2%. Daca era o scadere dramatica, ne puteam face probleme.
Nu as da semnal de alarma mai ales ca e un trimestru greu. Trebuie sa vedem ce se intampla pe trimestru I din 2012, iar daca trendul de scadere continua, putem sa ne speriem. Eu sper sa nu... mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 13:35
Cele mai mari economii ale lumii, tarile G7 si BRIC, au de refinantat in acest an 7.600 miliarde de dolari in contul obligatiunilor si titlurilor de stat pe cale sa ajunga la maturitate, iar cele mai multe se vor confrunta cu cresterea costurilor de finantare.
Cel mai mult are de plata Japonia, cu peste 3.000 miliarde de dolari, urmata de SUA, cu 2.800 miliarde de dolari, potrivit unei analize Bloomberg.
Suma totala care trebuie refinantata de tarile G7 (SUA, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta, Italia si Canada) si BRIC (Brazilia, Rusia, India si China - cele mai mari economii emergente) a crescut astfel de la 7.400 miliarde de dolari la inceputul anului trecut.
Cel putin sapte dintre aceste state vor inregistra in 2012 cresterea costurilor de finantare, potrivit estimarilor Bloomberg.
In contextul deteriorarii situatiei economice mondiale, investitorii vor cere mai multi bani pentru a imprumuta tari cu datorii mari, greu de refinantat.
FMI a redus prognoza de crestere economica mondiala de la 4,5% la 4% pentru acest an, iar criza datoriilor de stat din zona euro continua sa tulbure pietele financiare. In acelasi timp, SUA se lupta cu un deficit bugetar de peste 1.000 miliarde de dolari, iar piata imobiliara din China nu va mai continua boom-ul din ultimii ani.
Adaugand la sume si platile aferente dobanzilor, cele mai mari economii ale lumii au de refinantat in acest an peste 8.000 miliarde de dolari, noteaza Reuters.
Statele vor concura tot mai... mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 12:37
"In acest deceniu, PIB-ul combinat al tarilor BRIC va creste cu 16 miliarde de dolari, aproape dublu fata de zona euro si SUA la un loc. Prin urmare, de ce le numesc oamenii economii emergente, cand acestea conduc economia mondiala? Eu le numesc piete in crestere.
Nu ne mai putem gandi la economii emergente cum ne gandeam in trecut", a declarat intr-un interviu Jim O'Neille, presedinte Goldman Sachs Asset Management.
In ceea ce priveste impactul crizei datoriilor europene, O'Neille este de parere ca cea mai importanta tara care va ajuta lumea este China. In schimb, Turcia va fi cea mai vulnerabila la problemele bancare europene, potrivit Business Insider.
"Este foarte interesant faptul ca piata de valori din China a avut o evolutie buna. In cazul in care China nu poate ajunge la o inflatie de 4%, atunci sustinerea unei cresteri de 7-8% ar deveni dificila.
Poate parea ciudat, insa criza europeana a fost un bonus pentru statul chinez, fiindca a dus in jos preturile materiilor prime", a mai precizat acesta. mai mult
Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 17:25