Ritmul mediu anual de crestere economica estimat pentru perioada 2021 - 2024 este de 4,7%, cu un varf in anul 2023 de 5%, iar pe partea ofertei cel mai dinamic sector va fi cel al constructiilor, potrivit Prognozei in profil teritorial, varianta de iarna, publicate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP).
"La nivel national, pentru perioada 2021-2024, ritmul mediu anual de crestere economica estimat este la 4,7% cu un varf in anul 2023 de 5%, an in care este de asteptat a se realiza o absorbtie mai consistenta a fondurilor europene. Pe partea ofertei, sectorul cel mai dinamic va fi cel al constructiilor pentru care se prevede un ritm mediu anual al valorii adaugate brute de 8,1%, in concordanta cu cresterea estimata pentru investitii", arata documentul citat.
Pentru sectorul tertiar se estimeaza un avans mediu anual de 4,2%, accentul fiind pus pe dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru intreprindere etc.).
Pentru sectorul industrial, ritmul mediu anual de crestere este estimat la 4,8%, prin dezvoltarea cu precadere a ramurilor cu aport sporit de valoare adaugata bruta. CNSP precizeaza ca scenariul actual se bazeaza pe o absorbtie prudenta a fondurilor UE pe cele doua axe, cadrul financiar aferent perioadei de programare 2014-2020 si Fondul de Redresare si Rezilienta, in concordanta cu tendinta anilor precedenti.
"O modificare a gradului de absorbtie poate induce schimbari in ambele sensuri in ceea ce priveste formarea bruta de... mai mult
Sambata, 13 Martie 2021, ora 14:31
Ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat sambata, 14 noiembrie, ca in trimestrul 3 Romania a avut o crestere economica de 5,6% comparativ cu trimestrul precedent ceea ce reprezinta cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani inregistrata de tara noastra.
Ministrul de Finante sustine ca, daca analizam cele trei trimestre din acest an, avem o scadere de 4,6%, apropiata de estimarea realizata pentru finalului anului, de 4,2%.
"As incepe cu cea mai recenta informatie, cresterea economica pentru trimestrul trei din 2020. Daca va uitati la fiecare comunicat, nu numai in Romania, dar si cele prezentate de EuroStat se prezinta in principal informatia referitor la cresterea economica in trimestrul respectiv, trimestrul 3, relativ la trimestrul precedent, este informatia cea mai importanta. Si aici in Romania in termeni reali a avut o crestere economica de 5,6%. Sa ne uitam ce inseamna aceasta cifra de 5,6%. In primul rand este cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni in Romania, au mai fost situatii dificile, niciuna nu a fost la fel de dificila ca aceasta si totusi am reusit in aceasta perioada sa avem cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei, deci trimestrul 3 in 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapida revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani", a declarat Florin Citu, sambata intr-o conferinta de presa.
El a mai afirmat ca,... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 14:18
Romania a inregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, in primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similara din 2019, arata estimarea preliminara publicata vineri de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).
PIB-ul zonei euro a scazut cu 3,2% in primele trei luni din acest an, comparativ cu perioada similara din 2019, iar Uniunea Europeana a inregistrat un recul de 2,6%. Este cel mai sever declin din trimestrul trei din 2009.
Cea mai semnificativa expansiune anuala din UE in perioada ianuarie - martie 2020 s-a inregistrat in Romania (2,7%), Lituania (2,5%) si Bulgaria (2,4%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,4%), Italia (minus 4,8%), Spania si Slovacia (ambele cu minus 4,1%)
De asemenea, in primul trimestru din 2020, comparativ cu precedentele trei luni, zona euro a inregistrat o scadere de 3,8% si UE un recul de 3,3%, cel mai sever declin de cand se publica aceste date, in 1995.
Singurele cresteri trimestriale din UE in perioada ianuarie - martie 2019 au fost raportate in Romania si Bulgaria (ambele cu 0,3%) si Finlanda (0,1%), iar cel mai semnificativ declin a fost in Franta (minus 5,8%), Slovacia (minus 5,4%) si Spania (minus 5,2%).
Eurostat precizeaza ca in cazul Romaniei datele sunt provizorii si nu exista date disponibile pentru Estonia, Irlanda, Grecia, Croatia, Luxemburg, Malta si Slovenia. In 9 iunie, Eurostat va da publicitatii a doua estimare privind evolutia PIB-ul... mai mult
Vineri, 15 Mai 2020, ora 15:33
Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) a revizuit, in jos, estimarile privind cresterea economica pentru anul 2019, in vecinatatea inferioara a nivelului de 4,0%, fata de 5,5% cat estimase in Prognoza de primavara, luand in calcul datele statistice sectoriale ale conturilor nationale disponibile pentru primul semestru al anului in curs.
De asemenea, CNSP a scazut si prognoza pentru anul 2020, la 4,1%, comparativ cu 5,7%, cat era trecut in varianta de primavara.
"Pe termen mediu, cresterea economica se va mentine ridicata comparativ cu media UE (1,4%), asigurandu-se continuarea procesului de convergenta reala catre media europeana. Pentru perioada 2021-2023 ritmul mediu anual al produsului intern brut (PIB) este de circa 4,2% in termeni reali", se arata intr-un comunicat al institutiei privind prognoza de toamna 2019.
Potrivit sursei citate, potentialul economiei romanesti ramane usor superior nivelului prognozat al PIB-ului efectiv, situatie generata de evolutiile din perioada precedenta.
"Cresterea potentiala a Romaniei a fost de 4,6% in anul 2018 si poate fi considerata o rata de referinta, intrucat datele utilizate au un grad ridicat de certitudine (definitive sau semidefinitive), calculele fiind efectuate de Comisia Europeana cu ajutorul metodologiei comune agreate la nivelul tuturor statelor membre", se spune in document.
Prognoza de toamna a CNSP publica si evaluari ale cresterii potentiale pentru fiecare an pana la orizontul de prognoza pe... mai mult
Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 14:41
Cresterea economiei a incetinit in trimestrul trei al acestui an la 3%, pe serie bruta, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce, in trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% fata de aceeasi perioada din 2018, potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica.
Pe serie ajustata sezonier, cresterea PIB in trimestrul trei a fost de 3,2% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care, in trimestrul doi, avansul economiei a fost de 4,3% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2018.
Si comparativ cu trimestrul precedent, cresterea economiei a incetinit la 0,6% in trimestrul trei, fata de 0,8% in T2 comparativ cu T1.
In primele noua luni ale acestui an, Produsul intern brut a crescut cu 4% pe seria bruta si cu 4,1% pe seria ajustata sezonier fata de intervalul ianuarie - septembrie 2018. Anul trecut, in primele noua luni, cresterea economica inregistrata de Romania a fost de 4,2%, atat pe seria bruta, cat si pe seria ajustata sezonier, comparativ cu perioada similara din 2017.
Comisia Europeana a aratat, in previziunile economice de toamna publicate recent, ca ritmul de crestere al economiei romanesti va accelera usor anul acesta, pana la 4,1%, de la un avans de 4% in 2018, pentru a incetini ulterior la 3,6% in 2020 si 3,3% in 2021. mai mult
Joi, 14 Noiembrie 2019, ora 10:12
Comisia Europeana a revizuit, marti, in scadere la 3,3% estimarile privind cresterea economiei romanesti in acest an, in conditiile in care, in luna ianuarie, Executivul comunitar indica un avans al produsului intern brut de 3,8%.
Comisia Europeana a publicat marti previziunile economice de primavara.
Pentru anul viitor, CE estimeaza continuarea declinului economiei, crestere economica fiind prognozata la 3,1%, fata de 3,6% in editia din ianuarie.
"Expansiunea economiei s-a atenuat in 2018, dupa nivelul record inregistrat in 2017. Cresterea a fost condusa de consumul privat, in timp ce investitiile si exporturile nete au exercitat o influenta negativa. Deficitul de cont curent s-a adancit. Incetinirea va continua in 2019 si in 2020, iar deficitul de cont curent ar urma sa se adanceasca in continuare", se arata in raportul CE.
"Inasprirea pietei fortei de munca va continua, dar inflatia ar urma sa se atenueze fata de nivelul ridicat de anul trecut. Estimam ca deficitul bugetar va continua sa creasca, in urma cheltuielilor cu salariile in sectorul public si cu pensiile", apreciaza Executivul comunitar.
Conform estimarilor Comisiei Europene, deficitul bugetar va ajunge la 3,5% din PIB in 2019 si se va adanci la 4,7% din PIB in 2020, in timp ce deficitul de cont curent se va situa la 5,2% din PIB anul acesta si la 5,3% din PIB anul viitor. Datoria va ajunge la 36% din PIB in 2019 si va urca la 38,4% in 2020.
Rata inflatiei in Romania ar urma sa se situeze la... mai mult
Marti, 07 Mai 2019, ora 16:59
Ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini anul acesta pana la 3,8% si va ajunge la 3,6% in 2020, de la un avans estimat la 4% in 2018, se arata in Previziunile economice intermediare de iarna, publicate joi de Comisia Europeana (CE).
"Boom-ul economic care a inceput in Romania in anul 2017 s-a temperat in 2018. Cresterea reala a Produsului Intern Brut s-a redus de la 7% in 2017 la un nivel estimat la 4% in 2018. Ritmul mai lent de crestere se datoreaza consumului privat, pe masura ce efectele reducerilor de taxe implementate in 2017 s-au risipit, iar inflatia a afectat mai mult veniturile disponibile", sustine Executivul comunitar.
Potrivit sursei citate, principalul motor al cresterii economice va ramane consumul privat. "Evolutia investitiilor in 2019 va depinde in mare de impactul politicilor introduse in luna decembrie 2019 in sectorul bancar, energie si telecomunicatii", subliniaza CE.
De asemenea, Comisia Europeana estimeaza ca inflatia va inregistra o scadere in 2019, pana la 3,3%, pentru a ajunge la 3,1% in 2020, de la 4,1% in 2018.
In ceea ce priveste riscurile la adresa acestor estimari, Comisia Europeana sustine ca acestea sunt orientate in mod clar in jos. "Pe langa posibilele efecte negative asupra creditului, impactul ordonantei de urgenta din luna decembrie ar putea fi mult mai larg. De exemplu, lipsa de predictibilitate a mediului de afaceri din Romania ar putea avea un efect negativ asupra deciziilor de investitii", avertizeaza CE.... mai mult
Joi, 07 Februarie 2019, ora 13:58
Economia Romaniei va inregistra un avans de 3,5% in 2019 si de 3,1% in 2020, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie 2018, se arata in raportul semianual "Global Economic Prospects", publicat miercuri de Banca Mondiala (BM).
De asemenea, institutia financiara internationala se asteapta ca Romania sa raporteze pentru 2018 o crestere a Produsului Intern Brut de 4,1%, in scadere cu un punct procentual fata de prognoza din iunie.
Expansiunea ar urma sa se atenueze in 2021, cand economia Romaniei va inregistra un avans de 2,8%, se arata in raportul Bancii Mondiale.
Institutia financiara internationala estimeaza ca in Europa si Asia Centrala (ECA), regiune care include Romania, economia a incetinit la 3,1% in 2018, de la 4% in 2017, reflectand reducerea activitatii economice din Turcia in semestrul doi al anului trecut.
Excluzand Turcia, cresterea regionala ramane neschimbata, la 2,9% in 2018, deoarece incetinirea activitatii economice in tari ca Bulgaria si Romania a fost compensata de accelerarea din estul regiunii, care a beneficiat anul trecut de pretul mai ridicat al titeiului, apreciaza BM.
In randul tarilor din Europa Centrala, ritmul expansiunii PIB-ului a incetinit in 2018. Slabirea exporturilor si lipsa fortei de munca au afectat cresterea in Bulgaria, Croatia si Romania. In contrast, in pofida lipsei de angajati din Polonia, economia acestei tari a accelerat usor datorita nivelului solid al consumului si a investitiilor.
Politica... mai mult
Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 10:00
Fiind la inceputul anului, orice antreprenor sau director de companie mai mica sau mai mare isi face un plan pentru anul ce vine. De cele mai multe ori, aceste planuri sunt date peste cap de modificarile legislative aduse de Guvern, aceasta fiind una din provocarile cu care mediul de afaceri se confrunta frecvent.
La nivel macro, anul 2019 va fi dominat de o serie de provocari: scaderea cresterii economice, noile taxe anuntate de Ministerul Finantelor, limitarea gradului de indatorare a persoanelor fizice si nivelul ridicat al inflatiei.
Provocarea acestui an, in economia Romaniei, va fi o franare a cresterii economice sau o aterizare fortata provocata de noile masuri luate de Guvern!
Anul trecut vorbeam de o franare a economiei in 2018 si 2019, cresterile fiind mai mici, in special din cauza scaderii consumului. In 2018, probabil cresterea economica va atinge 4%, iar pentru 2019 prognoza lansata in toamna anului trecut era de 3,4% (FMI) si 3,5% (UniCredit), aceste estimari fiind facute inainte de noile taxe introduse in economie. Un scenariu realist dupa introducerea acestor taxe va merge spre o crestere economica de 2%, impactul in economie fiind unul foarte important. Sigur, nu pot lua in considerare estimarile Comisiei Nationale de Pognoza (peste 5% pentru 2018!) sau ale Guvernului care a facut bugetul pe 2018 cu o crestere de 5,5%!
Anul 2019 ne poate aduce o recesiune tehnica, adica doua trimestre consecutive de scadere economica. Daca pana acum vedeam acest... mai mult
Sambata, 05 Ianuarie 2019, ora 00:00